Prepararea melcilor

Subiecte:
29 mai 2014 · 18:49 · cresterea melcilor

Dori Boulean ne-a transmit modalitatea lui de preparare a melcilor, ca răspuns pentru Dorin

“Ciao,
cu siguranță nu ai făcut ceva bine. Eu când i-am gătit prima data m-am uitat pe net, e drept ca pe site-uri franțuzești si acolo am găsit rețeta si cum se spală si se curăță. Bineînțeles ca după aia, mi-am perfecționat tehnica. Iată cum se face.
După ce culegi melcii din specia care se găsește la noi, Helix Pomatia, îi ții la curățat cam o săptămâna, doua, într-o găleata sau un lighean de plastic legat cu un sac de cartofi la gură ca sa nu “fugă”. Pe fundul găleții pui mălai sau tărâțe. Melcii o vor manca și își vor curata astfel intestinul. După un timp elimină tărâță sau mălai.
Când te hotărăști sa-i gătești,îi speli bine în mai multe ape. In acest fel, cureți mizeria, și verifici dacă sunt toți vii. Așteaptă o vreme, unii scot coarnele mai greu din cochilie. Eu nu am avut multi morți în timpul purgării sau curățării mai pe românește.
Unii spun să îi freci cu sare ca să bălească și astfel după ce îi opărești ai avea mai puțin de curățat. Nu este adevărat, numai ii chinui. Așadar, nu fă asta!
Sacrificarea se face prin opărire. Aduci la fierbere o oala de apa în care sa încapă cu ușurința melcii, apoi, când fierbe îi pui în apă. In mod normal mor instantaneu. Zic unii ca ar fi o moarte umana:) După ce ii pui la fiert ai grijă ca se face spumă care poate sa dea în foc. Scoate spuma cu o lingura sau o paleta din aceea cu găuri. Lași melcii în apă la fiert pâna se ridica la suprafață. Am observat ca in acest fel se scot întregi din cochilie și astfel le ai pe acestea pentru mai târziu pentru a fi re umplute cu carnea de melc. Nu ii lasă mult la fiert ca se întărește carnea și vei mânca cauciuc, scuzați cacofonia.
Ii iei cu acea paleta și îi scoți într-un alt recipient. Ai grijă ca sunt fierbinți.
Pasul următor este sa îi scoți din cochilie. Eu folosesc o scobitoare. Înfig vârful acesteia în talpa melcului și, rotind puțin cochilia scot carnea din ea. Dacă se rupe și rămâne ceva în cochilie, aruncă cochilia. NU se mai poate folosi. Apoi rupi partea verde spiralată și o arunci. Acesta este hepatopancreasul. Poți vedea pe net o imagine a anatomiei unui melc pentru a vedea exact ce arunci și ce oprești.
Cochiliile le pui deoparte. Mai târziu le vei spală și fierbe încă o data pentru sterilizare și le vei folosi după cum o sa iți explic.
După aceasta te pui pe treabă. Am citit despre tot felul de metode despre curățare și spălare. Eu fac în felul următor și crede-mă că dă rezultate, numai că te așteaptă ore de muncă. Prima dată pun sare și oțet peste melci și ii frec. Apoi ii clătesc cu apă. Nu este de ajuns pentru a îndepărta toate balele care dau gustul de pământ melcului. Așadar, îi frec cu mălai. Prima dată îi pun în mălai, îi frământ, apoi iau pe fiecare în parte și îl frec cu mălai pană când îndepărtez balele. Balele adera de mălai. Apoi ii clătesc pe fiecare în parte sub un fir subțire de apă și balale se duc o data cu mălaiul. Iți zic, rezultatul este ok, dar iți trebuie răbdare.
După ce i-ai spălat, pui carnea de melc la fiert într-o oala de apă în care pui o ceapă tăiată mare sau mic cum vrei, un morcov -doi, păstârnac, țelină,câțiva căței de usturoi, apoi ierburi aromate: busuioc, rozmarin, cimbru – din ăla peren cu frunza subțire, adică THYMUS nu Satureja care este cimbrul care se pune în sarmale sau fasole. Poți pune și de acesta însă sa nu pui mult ca amărăști zeama si carnea. Mai pui și frunze de dafin, boia, oregano, maghiran,și altele dacă mai ai pe acolo. Apropos sa pui și sare.
Despre fierbere unii spun să îi fierbi la foc mic o noapte întreagă, eu însă am adoptat metoda unui francez mai rebel și fac exact invers, obținând același rezultat: ii fierb în jur de o oră la foc maxim, în apa clocotită. Rezultatul trebui să fie o carne fragedă. Eu zic ca o oră, o oră și un sfert fiert la maxim este de ajuns pt a obține rezultatul acesta.
Acum poți să îi pui la congelator sau la frigider dacă nu ii pregătești în aceeași zi. Ii poți prepara în mai multe feluri. Unii ii fac tocănița, bunica-mea ii prăjește în tigaie câteva minute apoi ii pune în mujdei de usturoi. Alții ii fac omleta sau pane. Sincer cei mai gustoși sunt preparați după metoda franțuzească cu unt cu pătrunjel.
De acum e simplu, ce a fost mai greu a trecut.
Iei un pachet de unt, o legătură de pătrunjel, vreo trei patru caței de usturoi, o ceapa mica, de preferat echalotte dacă găsești, sare și piper , le pui în robotul de bucătărie sau blender și le amesteci pană când pătrunjelul, usturoiul și ceapa sunt mărunțite și amestecate cu untul.Sare și piper pui după gust.
După aceea, iei cochiliile pe care le-ai spălat și sterilizat și pui în fiecare un boț de unt, un melc pe care îl îndeși înăuntru și apoi iar un boț de unt cu care acoperi melcul. După ce termini de umplut toate cochiliile, le așezi pe o tava, cu deschizătura în sus și le bagi la cuptor 12 minute la 180 de grade. Vei vedea ca untul începe sa fiarbă în cochilii. Ii scoți din cuptor și ii servești cu pâine. Atenție sunt fierbinți. Eu ii mănânc cu o scobitoare din lipsa de furculiță speciala.
Din motive lesne de înțeles eu prepar intre 50 și 100 de melci o data. La 200 de melci am petrecut pană la faza de băgat în congelator 8 ore.
Așadar, dacă nu ești atât de pasionat încât sa iți consacri o zi întreagă unui preparat, mergi la LIDL când au săptămâna franceză și găsești niște melci gata preparați numai să ii pui în cuptor. Costă cam un leu melcul și sunt vreo 12 în caserola. Bineînțeles, că au și margarină în untul de umplutură și betacaroten pentru culoare, însă gustul este aproape asemănător cu ce am obținut eu. mai buni au fost aia făcuți de mine desigur. Si dacă nu faci compromisuri, mergi în Franța la restaurant și vei putea manca 6 melci la 6,5 euro.”

5 Raspunsuri Comenteaza #

  1. Birven

    Ma ocup de cresterea melcilor de 8 ani.
    Am pregatit diferite preparate din carne de melc. Am procesat melci de mai multe ori.Nu necesita nici o pregatire profesionala pentru oparirea, decochilierea si eviscerarea melcilor.
    Procedura mea de procesare :
    Capturez melcii, îi las la purgare timp de o spatamana ( in lada aerata,fara apa si fara mancare ).In aceasta perioada melcii se retrag in cochilie.
    Urmeaza oparirea melcilor cu apa clocotita. Apa trebuie sa fie deasupra melcilor in vasul de oparire. Dupa circa 10 minute, melcii vor fi spalati in apa rece si se elimina cochilia prin extragerea molustei cu varful unei foarfecute, cu care ulterior se taie si intestinele melcului.
    Carnea rezultata se spala in apa rece, fara nici un adaos, apoi se pune la fier circa 2,5 ore. Se schimba apa de trei ori, iar la ultima schimbare se pune sare si condimentele dorite.
    Nu exista nici o filozofie in plus.
    Respect orice metoda, insa eu raman la cea mai simpla procesare.
    Cu stima,
    Birven

  2. Simona Rosu

    Si eu ma ocup de prepararea melcilor.La scara industriala.Mi s-a parut un procedeu foarte complicat -cel prezentat de Dori Boulean.Are multe faze carora nu le gasesc utilitatea.Are dreptate Birven.Procedeul dansului este perfect.
    Vreau doar sa adaug ca melcii de la Liedl nu contin betacaroten .Sunt verzi de la patrunjel si atat. Chiar daca ar contine betacaroten … nu ar fi nicio problema.Trimit un link pentru a se intelege ce este betacarotenul:
    http://walmark.eu/ro/Pages/lista-produselor-in-ordine-alfabetica.aspx?nl_product_id=106&name=Betacaroten
    Cu stima,
    Simona Rosu
    Rolux SRL Hateg

  3. Roxana

    Eu am mâncat melci prima data in Franta, si pot sa spun ca gustul mi-a ramas intiparit in minte. De 2 luni am inceput sa invat sa ii gatesc acasa si pot sa spun ca majoritatea retelor mi-au reusit.

  4. Marcel

    Am cules si pregatit melci pentru mine, si anul trecut, dupa retetele de pe Blogul Dumneavoastra. Recitind si gasind unele detalii ma intreb, de ce trebuie tinuti melcii din specia Helix Pomatia, care se gasesc la noi, 7 zile la “post negru” daca tot urmeaza sa eliminam intregul aparat digestiv? Poate ma ajutati sa ma dumiresc si eu !

  5. Sisi

    Am circa 40 de melci vigurosi, culesi ieri. I-am spalat, i-am pus intr-o sita, cu un capac intors deasupra si trusa de scule a lui barbata-miu pe el. I-am bagat in frigider, la 5 grade.
    Azi “v-am” citit, i-am inbaiat, le-am pus malai, si vreau sa-i las 7 zile, sau 6, acum.
    Afara sunt 29 de grade. E bine sa-i tin in frigider? Ce ziceti?


Lasa un comentariu #