Excursie de sărbători – ziua I

4 mai 2014 · 13:46 · cresterea melcilor

De sărbători a fost în vizită la noi cumnatul meu din Bucureşti, Adrian Ştefancu şi am hotărât să-i arătăm din frumuseţile Văii Almăjului. In prima zi am făcut o excursie în cheile Rudăriei şi în rezervaţia mulinologică Eftimie Murgu (Rudăria).

Cheile Rudăriei alcătuiesc o arie protejată de interes naţional. Aria naturală se află în Munții Almăjului, la o altitudine cuprinsă între 350 și 900 m, pe valea Rudăriei (pe al cărui curs sunt amplasate vechi mori de apă), în sudul județului Caraș-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Eftimie Murgu (fostă Rudăria).
Cheile Rudăriei reprezintă o zonă cu chei, abrupturi, stâncării, grohotișuri, cascade, văi.

Pe valea Rudăriei se află şi complexul mulinologic Rudăria. Acest complex cuprinde un număr de 22 de mori cu ciutură (roată orizontală cu cupe radiale), aşezate de-a lungul cursului apei, pe o lungime de 3 km, o parte dintre ele în sat, iar cealaltă în afara satului.

La început, când s-au construit, morile erau proprietatea familiilor care contribuiseră la construirea lor şi poartă numele acestora, sau numele locului unde sunt amplasate. Astfel, întâlnim nume ca: Moara cu Tunel, Roşoanea, Viloanea, Trăiloanea, Indărătnica dintre râuri, Batolea, Friz etc. In timp proprietatea a devenit “în devălmăşie” şi pe baza unei înţelegeri nescrise, fiecare familie are dreptul la un anumit timp de măcinat şi acest “rând la moară” se poate vinde sau se poate moşteni. O dată pe lună, o zi este rezervată întreţinerii morii, când fiecare familie cu “rând la moară” participă la curăţenie şi întreţinere, în caz contrar riscând să-şi piardă rândul la moară.

Bobul de porumb este măcinat la aceste mori de apă, cu viteză mică şi de aceea făina produsă aici are un gust inconfundabil.

Acest complexul mulinologic are o valoare istorică, arhitecturală, etnologică şi antropologică deosebită, fiind înscris în Lista Monumentelor Istorice din România ca obiectiv de valoare naţională şi reprezintă cel mai întins parc mulinologic din Sudul Europei.

1 Raspuns Comenteaza #

  1. APOSTOL

    CE FRUMSETI ARE DRAGA NOASTRA TARA! MULTUMSC CA LE FACETI CUNOSCUTE! VA DORESC DIN SUFLET NUMAI BNE!


Lasa un comentariu #