Comemorarea lui Ion Luca Bănăţeanu

Subiecte:
2 iunie 2013 · 20:52 · cresterea melcilor

De curând am participat la comemorarea marelui violonist şi dirijor de muzică populară Ion Luca Bănăţeanu, născut în comuna Bozovici, din Valea Almăjului, la împlinirea a 50 de ani de la trecerea sa în nefiinţă.

Comemorarea a început printr-un simpozion dedicat vieţii şi activităţii marelui artist, urmat de un program de audiţii muzicale din repertoriul violonistului. Manifestarea a continuat la Cimitirul Ortodox din Bozovici, unde la mormântul artistului a avut loc o slujbă de pomenire.

La această comemorare au fost invitaţi şi cântăreaţa de muzică populară Cătălina Pâşlea, care a interpretat o minunată doină populară şi violonistul Virgil Muzur, care a interpretat câteva din cele mai frumoase piese muzicale ale lui Ion Luca Bănăţeanu, la mormântul artistului.

Mai multe detalii aici

1 Raspuns Comenteaza #

  1. Elinor N. Albert

    În anul 1920, a renunțat la Academia Comercială datorită taxelor mari și a trecut la Facultatea de Drept , unde frecvența la cursuri nu era obligatorie. Având timp liber, a câștigat bani cântând prin restaurante, saloane și la Școala de dans „Simion și Achim”. Aici, l-a cunoscut pe Ion Mirea , cel mai valoros saxofonist al vremii. Ion Mirea a avut un contract de câteva luni, cu orchestra sa, în orașul Alexandria din Egipt . Ca violonist în orchestră, a fost preferat Ion Luca; acesta a stat în Alexandria cinci luni. Întors în țară, și-a făcut o formație, pe care a numit-o „Trio Luca”. Cu această formație a cântat câțiva ani în București , muzică populară și mai ales ușoară. Cu „Trio Luca” a debutat la Radio București . În anul 1927 și-a făcut rost de o casă cu chirie pe str. Filimon, nr. 16, unde a adus-o pe Breica Mircea din Bozovici, care nu era pe placul familiei. În ziua de 2 iulie 1932, s-au căsătorit, la Primăria Sectorului IV-Verde.


Lasa un comentariu #