Impresii de călătorie din Italia – ziua I

1 aprilie 2013 · 22:05 · cresterea melcilor

Când am fost în decembrie, anul trecut, la Târgul de melci de la Bobbio-Italia, am stabilit împreună cu Zsolt ca în primăvară să mergem să vizităm ferma de melci a lui Mario şi Moreno de la Rippe, din apropiere de Senigallia-Italia. Şi dacă tot ajungeam în Italia, ne-am gândit că interesant ar fi să vizităm şi Roma. Şi uite aşa în perioada 19 – 24 martie am îmbinat plăcutul cu utilul.

Am început cu vizita la Roma. In ultimii trei ani am aterizat în Italia doar pe aeroportul din Bergamo-Milano, un aeroport mai mititel. Prin comparaţie aeroportul Fiumicino din Roma mi s-a părut uriaş. Mi-a trebuit cel puţin 10 minute doar să străbat aeroportul de pe pistă până afară. De aici am luat un autobus spre gara Termini din Roma. De cum am pornit, am avut senzaţia că participăm la concursul “care ajunge primul la Roma”. Şoferul conducea cu mare viteză, trecea de pe o bandă pe alta, îi claxona pe cei care mergeau mai încet şi se lua la întrecere cu motocicliştii. Am fost mai tot timpul cu piciorul pe “frână”. Prima impresie a fost că circulaţia este haotică, dar în cele 4 zile cât m-am plimbat pe jos prin Roma, nu am vazut nici un accident de circulaţie. Sunt foarte mulţi motociclişti şi se circulă dinamic şi cu viteză mare, dar cu multă atenţie, iar pietonilor li se dă prioritate, chiar dacă traversează prin locuri nemarcate.

Ceea ce m-a frapat în mod deosebit a fost sentimentul de toleranţă pe care romanii (locuitorii Romei, a nu se confunda cu românii) îl au unii faţă de alţii. Chiar dacă greşeşti, nimeni nu te înjură, nu te apostrofează, nu vociferează. Toată lumea îţi zâmbeşte şi este amabilă şi politicoasă. Serviciile sunt ireproşabile şi cei din servicii cunosc pe lângă limba italiană şi alte limbi străine.

Primul obiectiv vizitat a fost Piazza del Popolo. După cum se poate vedea din poză în mijlocul pieţei se află Obeliscul egiptean, unul dintre cele mai înalte obeliscuri din Roma. Secole de-a rândul această piaţă a constituit locul unde se făceau execuţiile publice.

De aici am urcat scările pe dealul Pincio, de unde ai o panoramă minunată asupra pieţei del Popolo şi asupra întregului oraş.

Plimbându-mă prin minunatele grădini de pe dealul Pincio am dat peste Piaţa Bucuresti, cu mentiunea sub denumire, că este capitala României.

Cam atât am reuşit să vizitez în prima jumătate de zi. Apoi m-a prins o ploaie de toată frumuseţea.

Lasa un comentariu #