Cum a fost la Cherasco

Subiecte:
28 septembrie 2011 · 5:54 · cresterea melcilor

Toată lumea mă întreabă cum a fost la Cherasco. Şi probabil se aşteaptă să fi venit doldora de contracte. Ei bine, nu este chiar aşa. La Cherasco nu vin angrosişti pentru a contacta producători de melci. Cei mai mulţi participanţi sunt visătorii care vin în ideea de a-şi înfiiinţa o viitoare fermă de melci, pentru că scopul acestei întruniri este promovarea heliciculturii.

Lucrările conferinţei au fost deschise de prof.G.Avagnina, directorul Institutului de Helicicultură din Cherasco, care timp de 2 ore şi jumătate a pledat pentru metoda de creştere a melcilor în ciclu biologic complet sub cerul liber. Argumentul dumnealui în favoarea acestei metode este faptul că este o metodă economică, care se caracterizează prin alimentaţia melcilor exclusiv vegetală. Sub nicio formă dl.Avagnina nu este de acord cu alimentaţia melcilor cu nutreţ uscat, pentru că, spune dumnealui, aceasta ar conferi melcilor o carne moale, iar consumatorul italian preferă o carne mai crocantă.

Când asculţi totul pare simplu, frumos şi realizabil, dar din cele 475 de ferme de creştere a melcilor înfiinţate în Romania prin această metodă încă nu am aflat de existenţa vreunei ferme, care să funcţioneze şi să fi obţinut o producţia de 1kg/mp. Poate că există. Ofer un premiu de popularitate pentru cel care a reuşit.

In aceeaşi zi după amiază am vizitat o fermă de melci foarte bine pusă la punct, cu mulţi melci, cu alei fără niciun fir de iarbă şi fără cochilii goale, dar de pe 2000 mp a recoltat în primul an de activitate doar 475 kg.

A doua zi a fost ziua premierilor. Au fost premiaţi:

*patronul unei firme de prelucrare a melcilor din Turcia, pentru marea sa capacitate managerială, firma fiind considerată a avea cea mai mare capacitate de prelucrare a melcilor din lume;
*un tânăr care a inventat şi brevetat un utilaj pentru extragerea mucusului de la melci;
*un fermier pentru perseverenţă, chiar dacă nu a reuşit din start;
*o doamnă, reprezentantă a unei asociaţii de voluntari, pentru excelenţă în prepararea melcilor conform tradiţiei populare din regiunea Savona din Italia.

De asemenea au mai primit felicitări: o firmă din Grecia pentru că a consiliat în ultimii 3 ani înfiinţarea de ferme de creştere a melcilor pe o suprafaţă de peste 1000 ha, o familie din Polonia pentru că a avut curajul să înfiinţeze o fermă de crestere a melcilor prin metoda Cherasco, acolo unde majoritatea fermierilor folosesc tehnologia franceză; o tânără din Bulgaria pentru că promovează cu mult patos metoda italiană şi a tradus în bulgară cartea despre helicicultură a prof.Avagnina.

La prânz am savurat la un restaurant câteva preparate pe bază de carne de melc, alături de un pahar de vin roşu.

Câteva imagini de la întrunirea de la Cherasco. Altă dată era plin de români la această întrunire. Acum nu am fost decât două românce. Totuşi, deşi oficial nu a fost niciun român, nu a lipsit steagul României.

Conferinta helicicultura Cherasco 2011Steagul României la Cherasco-Italia

Cherasco 2011 delegatia din Grecia

3 Raspunsuri Comenteaza #

 1. birven

  Pentru Admin,
  Va rog sa ne impartasiti metoda italiana de crestere ” numai cu vegetatie “a melcului Helix Aspersa Muller ( minima ), metoda folosita si promovata de italieni.
  Cu respect,
  Birven

 2. melcilor.ro

  Timp de 3 ani “am împărtăşit” destul on-line, de acum “împărtăşesc” doar offline.

 3. birven

  Admin ne paraseste pe o perioada scurta. Asteptam vesti bune de la Targul de melci Borgo San Dalmazzo.Va doresc drum bun ” dus-intors ”
  Cu stima,
  Birven


Lasa un comentariu #