Alegerea reproducătorilor

Subiecte:
2 iunie 2011 · 15:06 · cresterea melcilor

Astăzi, fiind sărbătoare ortodoxă şi deci nu sunt în fermă sau în grădina de legume, tocmai mă gândeam să scriu un articol despre alegerea reproducătorilor, asta apropo de întrebarea lui Stefan. Sergiu însă a venit în întâmpinare, prin gândul telepatic transmis şi a scris el articolul pe care îl redau mai jos:

“Reproducătorii trebuie introduşi pe straturile de reproducere primăvara, începând de la mijlocul lui aprilie, când pe ferme nu sunt melci maturi. Reproducătorii se aleg toamna, dintre puietul cel mai mare si deci dintre melcii care nu au depus deloc ouă, adică melci “feciori”. Reproducătorii trebuie sa aibă o perioadă de cel puţin 6 luni de hibernare, perioadă în care se formează celule de reproducere. In perioada de hibernare există o anumită rată de mortalitate naturală, deci în preţul lor se regăseşte si pierderea cu mortalitatea.

Din iulie, când pe ferme sunt deja destul de mulţi melci maturi şi când preţul melcilor este la kg, nu are rost să te mai gândeşti la reproducere, si să cumperi melci la kg pentru aceasta.

In orice caz, in calculele tale sa te gândeşti să populezi cu reproducători doar un procent de 25-30% din suprafaţa fermei, dar nu mai mult de 500-800 mp, şi să experimentezi hibernarea cu mai puţin puiet. Eu am plătit in 2006 nu mai puţin de 160 milioane lei (vechi) pe 21600 melci reproducători, iar după un an de muncă şi alergături la fermă, in primăvara lui 2007 am rămas doar cu 3000 buc., iar puietul l-am omorât în proporţie de 90%, din cauza greşelilor făcute în urma “sfaturilor” primite de la “specialişti”.

Restul suprafeţei populeaz-o cu puiet, unde nu ai cu ce să greşeşti, indiferent de situaţie, şi până în iulie când vine canicula, puietul hrănit bine cu furaj profi şi masă verde, poate să ajungă în proporţie de 100% matur si vandabil.

Preţul la reproducători a fost de 10 cenţi/buc. anul trecut. Anul acesta eu am mai redus preţul lor, având foarte mulţi.

Pentru succesul tuturor,
Sergiu tm”

3 Raspunsuri Comenteaza #

 1. sergiu tm

  Si totusi e cam mult 800 mp de suprafata pt. reproducere, in primul an, cand abia te obisnuiesti cu melcii, si te alarmezi la fiecare pas, sa nu faci vreo gresala. Cred ca maxim 400 mp pentru inceput, si recomandarea mea este de 10-12 reproducatori/mp (maxim 15).
  De-a lungul anilor am incercat si cu 30 si chiar si cu 45 buc/mp. Nu am avut puietul pe care l-am avut in prima varianta. Si de puiet nu ma pot plange, toamna.

  Sergiu tm.

 2. Radu

  Buna ziua!
  As dori informatii legate de cresterea melcilor si infiintarea unei ferme. Precizez ca nu am niciun fel de experienta in domeniu. Multumesc.

 3. zoly

  dl sergiu, vretzi sa spunetzi ca daca sunt mai putzini melci/m2,depune mai multe oua/melc?sau ar fi necesara o suprafatza mai mare de teren?
  Multzumesc pt raspuns
  Zoly


Lasa un comentariu #