Vreme de numărat banii!

Subiecte:
23 noiembrie 2010 · 0:23 · cresterea melcilor

Cam aşa se exprima Sergiu ieri şi afirmaţia nu este departe de rezultatul pe care l-a obţinut anul acesta Birven cu melcii Pomatia operculaţi aplicând o tehnologie proprie de operculare.

Sinteza rezultatelor obţinute din acest sezon:

  Numărul ţarcurilor de operculare: 2
  Suprafaţa utilă a unui ţarc : 320 mp
  Cantitatea introdusă de melci vii pe un tarc: 500 kg
  Cantitatea totală de melci introdusă pentru operculare: 1000 kg
  Cantitatea de melci rămasă având un diametru între 20 şi 35 mm: 750 kg, din care
  – 500 kg melci operculati
  – 250 kg melci neoperculati datorită vremii calde
  Pierdere :
  – 10 % mortalitate naturală: 100 kg :
  – 15 % pierdere în greutate datorită purgării înainte de hibernare: 150 kg
  Perioada de lucru : 5 august – 15 noiembrie 2010.

  Cantitatea de melci valorificată: 750 kg


Recoltarea melcilor operculaţi


Melci Pomatia după recoltare


Melci pregătiţi pentru vanzare

35 Raspunsuri Comenteaza #

 1. sergiu tm

  Dle Biro,
  Este clar ca trebuie sa venim sa va ajutam sa numarati banii.
  Masinile de numarat mai dau si erori.
  Cand incepem operatiunea?
  Noua de pe Aspersa inca nu ne-au intrat banii, dar cand va fi momentul, va vom cere ajutorul. Pe la noi, “claca” se numeste acest lucru.
  Sergiu tm

 2. Galfi Zsolt

  Felicitari dlui. Biro si celorlalti care au aratat ca se pot scoate bani si din cresterea melcilor. Datorita voua continui si eu, si la anul doresc sa ma extind. Si eu am vandut 80 kg de melci cu ajutorul domnului Biro, caruia îi sunt tare indatorat. Parerea mea este ca se poate castiga bani, trebuie putina ambitie si buni colegi helicicultori, cum am si eu, care m-au ajutat mult prin idei si sfaturi.
  Doresc toate cele bune grupului AS-PO şi sănătate şi multă putere de muncă doamnei Gina, alias Admin, mentorul nostru care ne-a adunat şi constituit întrun grup bazat pe colegialitate!
  Cu stima,
  Zsolt

 3. birven

  Va multumesc pentru felicitari.
  Grupul AS-PO inainteaza incet si sigur. Munca mea si nu numai a mea a inceput sa dea roade in helicicultura. Acest blog ne-a întrunit pentru a reuşi. Va urez mult succes.
  Cu stima,
  Birven

 4. mihai-craiova

  cine stie cunoaste! felicitari dl biro, in ritmul asta o sa convertiti fermierii de aspersa sa treaca pe pomatia!

 5. birven

  Se cauta ” caviar ” Cine stie cum se obtine acest produs ?
  Cu stima,
  Birven

 6. sergiu tm

  Tehnologia este aceeasi cu cea de la reproducerea in spatiu inchis. Diferenta este ca in loc sa bagi ouale la incubator, pentru caviarul galben le bagi la refrigerat, dupa ce au fost in prealabil vidate.

 7. birven

  Presupun ca Aspersa Maxima ar fi cea mai buna specie pentru obtinerea caviarului. Cate grame de caviar pot fi obtinute dintr-o ponta. Aspersa Maxima de cate ori depune oua intr-un sezon.
  Cu stima,
  Birven

 8. Admin

  O pontă de 100 de ouă de Aspersa Maxima cântăreşte 4 grame.
  Dacă nu moare de epuizare un melc Aspersa Maxima poate depune 4 ponte pe sezon.

 9. birven

  Ptr.mihai-craiova,
  Incepand cu anul 2011 convertirea va fi pe aspersa minima. Reproducatorii si puietul din acest an se afla la hibernare, iar incepand din luna martie a.v. se vor trezi din hibernare intr-o sera semanata cu rapita. Paralel voi continua si cu pomatia.
  Cu respect,
  Birven

 10. sergiu tm

  Eugen,
  Ai asa de multi dusmaniii, de vrei sa-i omori cu delicatese? Ce le-ai facut la toti ca sa le administrezi un asa tratament?

 11. birven

  Ca sa nu moara “de ciuda ” dusmanii melcarilor trebuie sa organizam un simpozion cat mai repede.Preparam si servim caviar de melc euroromanesc dupa care poate sa intervina amnistia ,gratierea sau prescriptia si sa ramanem cu dusmanii in fata,adica vii.,
  Succes tuturor,
  Birven

 12. ciprian

  Am o singura intrebare, cine cumpara melcii? sunt romani sau melcii vin vanduti peste granita

 13. Admin

  Români, italieni, spanioli, dar are vreo importanţă? Indiferent ce naţionalitate are clientul, melcii se vând aici în ţară.

 14. nica dragos

  Deci cu escaviarul cum a mai ramas Eugen?

 15. Deaconescu Vasile

  Il rog pe Birven sa-mi spuna si mie cum a reusit sa capaceasca melcii pomatia care e secretul, daca el poate fi divulgat. Eu ma chinui din 2006 si nu reusesc, anul acesta eram hotarat sa inchei, dar imi pare rau de banii investiti fara nici un rezultat. Ce ma sfatuiti?

 16. Hariga Alex

  am si eu o intrebare… acesti melci sunt melcii care apar pe strada dupa ploaie ?? ca sunt tare curios … Va multumesc,pentru o intrebare mai putin potenta :)

 17. Stefan

  Marturisesc ca am citit mare parte din acest blog si am invatat mult. Dar as avea totusi o intrebare la care nu i-am gasit raspunsul. Daca un kg de melci maturi gata de vanzare se valorifica cu aprox. 4 Euro, de ce un melc de reproducere e aprox 0.10 euro, cam 14 Euro pe kg din calculele mele. Este o diferenta asa de mare intre cei dou melci? Intrebarea e pentru specia aspersa minima. As dori si eu sa infintez o astfel de ferma incepand cu pregatirile din aceasta vara dar sunt inca in cautarea unei suprafete de teren adecvate.
  Va multumesc.

 18. mihai-craiova

  nu 14, dar un 10-11 euro de voie. datorita acestei diferente au fost posibile marile tzepe de la inceputurile afacerilor cu melci in Romania. firmele intermediare cumparau melci de la x cu 3-4 euro si ii vindeau lui y cu 0,10 euro/buc, sub pretextul ca este matca selectata adusa din Italia.
  normal matca trebuie sa fie compusa din melci cat mai mari, proaspat ajunsi la maturitate, care sa fie capabili sa depuna pana la 3 randuri de oua…La vanzare se da orice melc bordurat, care nu este slab, nu are cochilia sparta sau cu defecte si are o greutate medie de 10grame (cu cat mai mult cu atat mai bine).
  succes cu terenul si ne mai auzim!

 19. sergiu tm

  Stefan,
  Daca la 10 centi bucata ti-a iesit 14 euro/kg, rezulta ca ai calculat un melc la 7.14 grame. La aspersa minima, un melc de calitate este de la 10 la 15 grame. Luand o medie de 13 grame/melc, iti ies 77 melci/kg. Asta, la pretul actual al reproducatorilor, inseamna 6.16 euro/kg. Pana la 14 euro, cat ti-a iesit tie, putem sa mai bem 13 beri impreuna.
  Baga-le la rece…
  Bafta.
  Sergiu tm

 20. sergiu tm

  Stefan,
  Am uitat un amanunt:
  13 beri/kg de melci reproducatori…
  Am fost bunicel la matematica. La 10 kg de reproducatori, ies cam 130 bucati (de beri, nu de melci).

  Crita ne facem…

  Sergiu tm

 21. Stefan

  Multumesc de lamurii. Si cu berile ce sa zic. . . .Cu prima ocazie incepem sa lucram si la beri:)

 22. sergiu tm

  Mihai,
  Vad ca ai uitat la ce pret ai cumparat tu reproducatorii, in 2006.
  Cauta facturile si vezi ca pretul a fost de 24 centi/buc. Marea tzeapa nu a fost ca am cumparat la acest pret,ca nu ne-a fortat nimeni sa dam banul, ci ca am primit melcii in 22 iulie, cand italianul achizitiona melcii la kg, si i-a vandut firmelor “de consultanta” din Romania, si din alte tari, la bucata. Fii convins ca nici o firma de consultanta nu a cumparat melci din Italia la 3-4 euro/kg.
  Sergiu tm

 23. ALIN

  LA CE PRET SE VAND MELCII ACUM SI CARE ESTE MARIMEA STANDARD LA CARE SE POT VINDE MELCII? VA MULTUMESC MULT . PS STIE CINEVA DACA MAI MERGE FABRICA DE LA TELIU?

 24. sergiu tm

  De la 1 iunie nu mai achizitioneaza melci Pomatia nici o fabrica de procesare din tara.
  Pana la anul, in primavara.
  Sergiu tm
  Din motive de securitate comentariul tau asteapta moderare

 25. ALIN

  ITI MULTUMESC MULT DE INFORMATIE SI TE MAI ROG SA-MI SPUI CARE ESTE MARIMEA LA CARE TREBUIE SA AJUNGA MELCII PENTRU A PUTEA FII VANDUTI SI CARE A FOST PRETUL LOR ANUL ACESTA. CU MII DE MULTUMIRI ALIN

 26. sergiu tm

  Diametrul minim 28-30 mm iar cel maxim 36 mm
  In functie de cantitate, intre 1.8 si 2.3 lei/kg.
  Daca ai cantitate si iti renteaza drumul pana la Vaslui, cred ca Eugen cumpara melci Pomatia. Contacteaza-l.
  Sergiu tm

 27. ALIN

  IMI POTI DA NR DE TELEFON AL DOMNULUI EUGEN? MAI CUMPARA ACUM MELCI POMATIA DUPA CE S-A INCHIS SEZONUL?SI ITI MULTUMESC DE INFORMATII CU SCUZELE DE RIGOARE CA TE STRESEZ ,DAR EU SUNT NOU SI MA INTERESEAZA MULT AFACEREA CU MELCI MAI ALES CA ESTE IN NATURA IN AER LIBER. ALIN DIN BRASOV

 28. sergiu tm

  Alin,
  Te ajuta Admin cu date despre fiecare.
  Sergiu tm

 29. mircea

  cumpar melci helix pomatia

 30. ALIN

  In jur de 500 600 kg

 31. helix

  Stie cineva pretul melcului operculat ?

 32. birven

  Nu am vesti bune in ceea ce priveste piata de desfacere a melcilor in acest an.
  Din discutile avute cu administratorul unui en-gros italian, rezulta faptul ca cererea pentru melcii operculati in anul 2011 a scazut drastic, adica a reusit comercializarea a 5.000 kg fata de 30.000 kg in 2010.
  In ceea ce priveste aspersa minima, in anul 2011 am reusit comercializarea unei cantitati mici, iar restul se afla in stoc ( opariti si congelati )
  Melcii operculati, “helix pomatia “s-au vandut la pretul de 3,5 – 4.5 euro/kg. Este de retinut faptul ca in situatia in care melcii operculati nu sunt de calitate nu se “comercializeaza de loc.”

  Melcii din specia aspersa minima, crescuti de noi in anul 2011, s-au vandut in proportie de circa 10 -15 %, iar helix pomatia operculat circa 50 %. Si in prezent mai sunt de vanzare in jur de 3000 kg melci operculati.
  Cele susmetionate nu sunt date statstice oficiale, totul se rezuma doar la concluziile mele in urma discutiilor avute cu fermierii cunoscuti in tara. Poate altii au vesti mai bune.
  Cu stima,
  Birven

 33. Cristian

  Am o intrebare. Ce specii de melci se vand cel mai bine in Romania sau in strainatate, va multzumesc.

 34. melcilor.ro

  Depinde de sezon: Pomatia, Aspersa Muller, Aperta

 35. birven

  Cei care au sau vor avea melci operculati in acest an,sunt rugati sa ma contacteze.
  Cu stima,
  Birven


Lasa un comentariu #