Mare sărbătoare în Borloveni

Subiecte:
1 mai 2010 · 6:09 · cresterea melcilor

De curând în Borloveni a fost o mare sărbătoare. După 53 de ani a avut loc o vizită chiriarhală cu prilejul slujbei de resfinţire a bisericii şi de înnoire a sfintei mese.

Slujba de resfinţire a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa credincioşilor din Borloveni şi a numeroşilor invitaţi.

Ultima slujire arhierească în parohia Borlovenii Vechi a avut loc la data de 6 octombrie 1957 şi a fost oficiată de mitropolitul Vasile Lăzărescu.

Actualul edificiu bisericesc din Borlovenii Vechi s-a zidit între anii 1800-1824, în timpul păstoririi preoţilor Ilie Miulescu (1789-1821) şi Iancu Pistrilă (1821-1878), de către „maormaistor” Lorentz Seevald din Orşova. Cel care a încuviinţat şi a binecuvântat zidirea bisericii a fost episcopul Iosif Ioanovici Şacabent.

Biserica are o formă dreptunghiulară, fiind construită în stil baroc-vienez, din piatră de carieră (granit) şi cărămidă arsă. Catapeteasma este din cărămidă.

Clopotele bisericii au fost donate de către colonelul Romulus Boldea, originar din Borlovenii Vechi. Biserica a fost pictată în anul 1847 de către Dimitrie Turcu. În anul 1870 pictura a fost renovată de Nicolae Haşca.

Începând cu anul 2000, biserica a intrat într-un amplu proces de renovare atât în interior cât şi în exterior. Noua pictura a fost realizată în tehnica ulei de către pictorul Valeriu Dragomir din Lăpușnicul Mare, în stil neobizantin, între anii 2003-2007.

La finalul efortului de restaurare a interiorului şi a exteriorulului bisericii şi de primenire a sfintei mese, afectate de intemperiile vremii şi în pericol de surpare, biserica parohiei Borlovenii Vechi şi-a primit binecuvântarea în duminica din 25 aprilie 2010 prin slujba de resfinţire a bisericii şi de reaşezare a sfintelor moaşte în piciorul sfintei mese.

Biserica parohială din Borlovenii VechiSlujba de sfinţire a bisericii parohiale din Borlovenii VechiPreasfinţitul Episcop Lucianal Caransebeşului însoţit de primarul comunei PrigorFeciori din Borloveni în port popularFete din Borloveni în port popular almăjanFanfara din Borlovenii Vechi condusă de părintele prof.dr.Petrică ZamelaAlaiul enoriaşilor din Borloveni însoţindu-l pe Preasfinţitul Părinte Lucian spre vecernia din satul vecin PătaşPreasfinţitul Părinte episcop Lucian al Caransebeşului si copiii din Pătaş

12 Raspunsuri Comenteaza #

 1. Birsan Eugen

  Emotionant si frumos !

 2. sergiu tm

  Frumoase costume, frumoase picturi, dar încălzirea bisericii cum aţi rezolvat-o? Radiatoare sau incălzire prin pardosea? Gazeificare sau pompă de căldură? Sau nu a fost prinsă în deviz şi atunci aveţi nevoie de o ofertă. În acest ultim caz, cu asta ne ocupăm, când dorm melcii…

 3. melcilor.ro

  Incălzirea centrală este şi ea rezolvată. Oricum iţi mulţumim pentru ofertă.

 4. cristina

  super costume……..!

 5. birven

  Cine stie ce sarbatorim la 1 iulie 2010 ? Raspundeti pana la 30.06.2010 !
  Cu bine,
  Birven

 6. sergiu tm

  Sărbatorim ziua mea cu 20 zile în avans

 7. melcilor.ro

  Să înţeleg că vrei să o sărbătorim la Borloveni?

 8. sergiu tm

  E o zona frumoasa, nu as putea refuza o asemenea oferta…
  Dar raspunsul meu a fost foarte corect. Ce spune juriul?

 9. birven

  Habar n-aveti si nici curiosi nu sunteti ! Asteptati surpriza ?
  Cu respect,
  Birven

 10. sergiu tm

  Sper să fie o surpriză placută.

 11. mihaela

  Cred ca ziua dlui Birven

 12. melcilor.ro

  Birven locuieşte în Ardeal , nu în Banat unde este satul Borloveni.


Lasa un comentariu #