Procedura înregistrării fermelor de melci la DSVSA

Subiecte:
28 martie 2010 · 16:26 · cresterea melcilor

Societăţile comerciale sau persoanele fizice autorizate care au ca obiect de activitate creşterea melcilor pot înregistra ferma de melci, mijlocul de transport melci si activitatea de vânzare cu amănuntul a melcilor la DSVSA a judeţului în a cărui rază teritorială se află ferma.

Inspectorul zonal – medic veterinar – de la oficiul teritorial din zona de competenţă va întocmi documentatia necesară pentru eliberarea documentelor de înregistrare pentru:

1. INREGISTRAREA SANITAR VETERINARA A FERMEI
2. CERTIFICATUL DE INREGISTRARE PENTRU MIJLOCUL DE TRANSPORT ANIMALE VII,
3. DOCUMENTUL DE INREGISTRARE SANITAR VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR PENTRU ACTIVITATILE DIN UNITATILE DE VANZARE CU AMANUNTUL

Fermierul interesat va prezenta inspectorului zonal – medicul veterinar – următoarele documente:

1 Pentru înregistrarea fermei:
– certificatul de înregistrare al firmei ( SRL, PFA etc.) în copie xerox,
– certificatul constatator al firmei ( SRL, PFA etc) în copie xerox, din care sa rezulte activitatea înregistrata la codul CAEN 0149 ( creşterea altor animale )
– copia xerox a actului de identitate,
– un dosar plic,
– ştamplia ( SRL, PFA etc )

Se va plăti suma de 10 ( zece ) lei medicului veterinar cu ocazia întocmirii documentelor.

2. Pentru înregistrarea autovehicului de transport melci:
– copia xerox a certificatlui de înmatriculare a autovehicului care urmează să fie înregistrat. Atenţie! : autovehiculul care nu este înmatriculat pe firmă poate fi înregistrat în baza unui contract de comodat înregistrat la organele fiscale.
– toate documentele enumerate la pct.1
Nu se percepe nicio taxă.

3. Pentru activităţi de vânzare cu amănuntul:
– toate documentele enumerate la pct.1
Nu se percepe nicio taxă.

Inspectorul zonal – medicul veterinar- în baza documentelor prezentate de fermier întocmeşte notele de constatare şi procesele verbale necesare înregistrărilor sus amintite. Puteti opta doar pentru eliberarea actului de înregistrare de care aveţi nevoie.

Cu acest articol am dorit să vin in ajutorul celor care sunt în situaţia de a-şi pune în legalitate fermele de melci. Eu sunt deja posesorul acestor documente de înregistrare.

Post scris de Birven

16 Raspunsuri Comenteaza #

 1. Mihaela

  Multumim mult domnule Birven, este exact ceea ce cautam.

 2. Suzuki

  Ce inseamna DSVPA?
  Nu e cumva DSVSA?

 3. melcilor.ro

  Directia Sanitar Veterinara si pentru Protectia Alimentelor

 4. Suzuki

  Nu exista o astfel de institutie la noi in tara.
  Eu stiu de DIRECTIA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR.

 5. melcilor.ro

  In 2008 sigur se numea DSVPA si intre timp probabil si-a modificat denumirea in DSVSA. Birven, cel care a scris articolul nu ne poate lamuri asupra denumirii pentru ca momentan nu are acces la Internet.

 6. melcilor.ro

  Susuki, cu acceptul lui Birven am făcut corecţia de rigoare. Este OK acum?

 7. Suzuki

  E ok, …nu de alta, dar sa nu inducem oamenii in eroare si sa caute o institutie care nu exista.

 8. melcilor.ro

  Ai dreptate, multumiri pentru precizări

 9. Afrodita

  toate aceste acte cand se fac? si ce tip de autovehicul trebuie pentru transpotarea melcilor?…. Multumesc anticipat!

 10. Suzuki

  Procedura inregistrarii fermei incepe inainte de construirea propriu-zisa a acesteia. Mergi la DSV, la serviciul de Epizootologie din cadrul Directiei cu actele societatii, planul fermei, schita, si memoriu tehnic justificativ (in care explici ce vrei sa faci), medicii de acolo vor inregistra cererea ta, te vor trimite sa platesti o taxa la primaria unde faci ferma si vor trimite inspectorul de zona sa vada ce vrei sa faci. Acesta iti va intocmi un document- “acord de principiu” cu care vii la DSV si primesti “unda verde” sa te apuci de constructii. Dupa ce termini, inspectorul iti face o nota de constatare prin care propune inregistrarea fermei cu care mergi la DSVSA si obtii documentul de inregistrare, dupa ce platesti o taxa.
  Pt masina nu scrie nicaieri ceva special pt melci.Oricum, daca ii vei transporta vii, si probabil asa va fi va trebui sa ai ventilatie si sa respecti normele generale de igiena si de bunastare a animalelor. Oricum, daca ai un contract cu italienii, acestia spun ca melcii pot fi transportati si cu o masina descoperita, deci cu ventilatie naturala.
  Pt autorizarea mijlocului de transport, iei legatura cu inspectorul de zona, cel care ti-a autorizat si ferma, te va pune sa faci niste poze la masina:interior, exterior-fata, spate, lateral; sa ai certificatul de inmatriculare, completezi o cerere (modelul ar trebui sa-l aiba tot inspectorul) si acesta iti va face un referat de autorizare prin care spune ca masina corespunde normelor de igiena si bunastare a animalelor si mergi cu pozele, cu cererea si cu referatul de la doctor la DSVSA, tot la serviciul de epizootologie, platesti o taxa si iti elibereaza documentul de autorizare a masinii.
  Cam asta ar fi procedura in mare.
  Spor la treaba.

 11. Afrodita

  multumesc mult !

 12. birven

  Nu as dori sa fac apreciere negativa despre comentariul lui Suzuki, insa in tara romaneasca exista un singur procedeu de inregistrare a fermei de melci si a mijlocului de transport la DSV SA acela despre care am vorbit in articolul meu din 28.03.2010.( cel putin cand am facut eu) Ferma si autovehiculul se inregistreaza si nu se autorizeaza.
  Daca este un alt procedeu va rog sa ne aduceti la cunostinta invocand prevederile legale in acest sens.
  Cu stima,
  Birven

 13. birven

  Mihaela !
  Ai inregistrat ferma la DSVSA ?
  Cu stima,
  Birven

 14. Suzuki

  Conform prevederilor Ord.16/2010 fermele de melci se autorizeaza (anexa 3) iar mijloacele de transport la fel (mijloacele de transport rutier animale vii in calatorii de scurta durata-pana in 8 ore sau calatorii de lunga durata-peste 8 ore). Se inregistreaza doar masinile care efectueaza transporturi de animale vii in calatorii de pana la 65 km (anexa 2).Deci nu cred ca cineva vrea doar inregistrare pentru masina.
  In rest este o intreaga procedura, in linii mari asemanatoare celei pe care am scris-o mai sus. Pt autorizare se merge la Serviciul de epizootologie din cadrul DSVSA cu urmatoarele acte: cerere in original (cf anexei 6), plan de incadrare in zona, schita unitatii, memoriu tehnic justificativ, copie certificat constatator si cert. unic inreg. de la ORC, act de proprietate sau folosinta pt teren, contract de servicii cu un medic veterinar de libera practica. De aici, DSVSA iti inreg cererea si verifica in termen de 20 zile prin inspectorul de zona indeplinirea conditiilor de functionare, acesta iti face un referat de evaluare. In 5 zile de la intocmirea referatului primesti autorizatie.
  Pt mijloacele de transport: cerere, copie certificat inmatric., copie certif. constatator emis de ORC, doua declaratii scrise, etc.
  Aceasta este procedura in mare. Iar tara Romaneasca in care locuieste domnul Birven este tot in Romania, din cate imi amintesc eu, deci se supune aceleiasi legislatii.

 15. Cristi C

  S-a mai modificat ceva intre timp? Eram entuziast si ma simteam norocos ca am de unde sa invat din experienta celor dinaintea mea insa chiar e nevoie de atatea autorizatii si hartoage? Birocratia ne omoara…

 16. melcilor.ro

  Şi chiar nu aţi avut ce învăţa citind informaţiile de pe acest blog? Autorizaţii şi hârţoage sunt necesare în toate ţările din U.E., atât că la noi DMH este greoi. Cei din serviciile publice încă nu au învăţat să fie prompţi şi că ei ar trebui să fie la dispoziţia noastră şi nu invers.


Lasa un comentariu #