Noi de ce nu consumăm melci?

Subiecte: , ,
7 ianuarie 2010 · 12:29 · cresterea melcilor

Mai deunăzi mă întreba cineva dacă eu mănânc melci din propria fermă. Sincer, nu. Aici în România am mâncat doar melci din specia Helix Pomatia. Aşa că am hotărât să văd ce gust au melcii din specia Aspersa Muller crescuţi de mine, în sistem bio (necertificat însă). Am respectat întocmai procedura: recoltarea dimineaţa, apoi purgare 7 zile şi procesarea lor conform recomandărilor lui Birven. Duminică urmează să fac o tocăniţă din aceşti melci. Mai jos reiau un articol pe această temă, care am constatat că are destul de multe vizualizări.

Melcul, cu denumirea de snail în engleză, escargot în franceză, caracol în spaniolă, lumaca în italiană este o moluscă răspândită peste tot în natură: pe coastele mărilor, în apă, şi pe uscat. De mii de ani melcii au fost folosiţi de om în alimentaţie, iar cochiliile pentru bijuterii. Cei mai cunoscuţi melci comestibili sunt din specia Helix Pomatia, Helix Aspersa, Helix Luchorum şi Achatina fulica (melcul gigant african). Intr-un studiu din Ecuador despre creşterea melcilor în ferme se estima că la nivelul anului 2009 consumul de melci (în tone) ar fi:

Franţa……..126 800 tone
Spania………97 800 tone
Italia…………31 200 tone

Dat fiind consumul atât de mare al melcilor în Europa vestică, în special în Franţa, aceştia au început să fie tot mai puţini în natură şi aşa a apărut de vreo 10-15 ani încoace necesitatea de înfiinţare de ferme de creştere a melcilor, ca o măsură de protecţie a unei specii pe cale de dispariţie. In lume sunt mii de ferme de melci, înfiinţate după tehnologii foarte bine puse la punct, noi însă încă mai mergem pe tehnologii “ieftine”, improvizate, care nu ne-au adus decât cheltuieli şi un rezultat minor, dar ăsta este subiectul unei alte discuţii.

In bucătăria europeană preparatele pe bază de melci sunt cunoscute sub denumirea de escargot – cuvântul francez pentru melc.

Dacă în Europa, şi în mod special în Franţa escargotul este servit doar ca aperitiv, de altfel unul cât se poate de delicios şi rafinat, în America, Australia şi Africa melcul se consumă ca fel principal de mâncare. Reţetele de preparare a melcilor diferă de la o ţară la alta.

Studiile privind valoarea nutitivă a cărnii de melc au arătat că aceasta conţine un procent ridicat de proteine şi este săracă în grăsimi. Se estimează că un melc conţine 15% proteine, 2,4 % grăsimi şi 80% apă. Aceasta face ca melcul să fie o mîncare alternativă pentru cei care necesită o dietă bogată în proteine şi săracă în grăsimi. Pe de altă parte melcul conţine acizi graşi esenţiali ca acidul linoleic şi acidul linolenic. Un studiu din Brazilia a relevat faptul că 75% din grăsimile din carnea de melc este dat de acizii graşi nesaturaţi, adică 57% acizi graşi polinesaturaţi şi 15,5% de acizi graşi mononesaturaţi şi doar 23,25% acizi graşi saturaţi (cei răspunzători de creşterea nivelului de colesterol din organism).

Prezint mai jos câteva date preluate dintr-un studiu al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite din 2006, cu referire la lista de nutrienţi din carnea de melc. Conform acestui studiu o cantitate de 100 grame de carne de melc conţine:

79,2% apa
16,1% proteine
1,4% lipide
1,3% cenusa
2% carbohidraţi

Minerale

10,0 mg calciu
3,5 mg fier
250 mg magneziu
272 mg fosfor
382 mg potasiu
70 g sodiu
1 mg zinc
0,4 mg cupru
27,4 mg seleniu

iar dintre vitamine:

5 mg vit E

Din cele prezentate se poate trage o singură concluzie: carnea de melc este gustoasă, sănătoasă şi mă întreb dacă tot se pune taxa pe alimente care dăunează sănătăţii noi de ce nu consumăm melci? După ’89 am “importat” tot ce era mai rău pentru sănătate din lumea civilizată: E-uri, fast-food-uri, sucuri carbogazoase, snacks-uri, etc. ceea ce este bun de ce nu importăm?

14 Raspunsuri Comenteaza #

 1. birven

  In tara se cunoaste cine este cel mai mare consumator de carne de melc ? (12 kg de carne consumata in 2009 )
  Va spun ” EU ”
  Cu bine,
  Birven

 2. melcilor.ro

  Am convingerea că sunteţi pe primul loc în privinţa consumului de carne de melc de la noi din ţara. Nu ştiam însă exact cantitatea consumată.

 3. bogdan bt

  Anul acesta o sa consumam si noi din melci din productia proprie(sa vedem daca producem melci de calitate )

 4. Elena

  locuiesc f aproape de mare si gradina mea era plina de melci nu stiam cum sa-i arunc cat mai departe sa nu-mi strice in gradina ,dar la recomandarea unui prieten am inceput sa-i adun si sa-i pregatesc .Numai la gandul cate minerale contine si vitamina eu imi dau seama cat de benefici sunt ptr sanatate ! va recomand din suflet sa-i consumati ,ca este o hrana adevarata ! gasim atatia antioxidanti cum ar fi seleniu,zn,vitamina E ,dar si minerale cum ar fi calciu,magneziu,fosfor.sodiu,,…,ca sa nu mai vorbim de acizii grasi pe care-i gasim in uleiul de masline presat la rece si cat de mult costa ! Ce mai ,…carnea de melc este tinerete fara batranete ! Va doresc pofta buna !

 5. Cristian P.

  ….sa inteleg ca melcii comestibili sunt cei pe care-i gasim frecvent prin gradini si parcuri (ma refer la cei cu cochilie ) ?…

 6. Elena

  sigur ! acei melci sant f comestibili !sunt o sumedenie de retete culinare cu referire la pregatirea melcilor !

 7. Anca

  Locuind in Luxembourg foarte multi ani am devenit un fan al carnii de melc . Problema e ca nu stiu de unde se poate achizitiona la noi in tara. Ma ajutati cu un contact ,va rog?! Multumesc

 8. Cristian P.

  Multumesc pentru informatie.
  M-as bucuta foarte mult daca mi-ati putea trimite cateva retete ( inclusiv modul de pregatire a melcilor pentru a fi consumati ).
  Multumesc.
  Cristian P.

 9. melcilor.ro

  Aici şi aici sunt câteva link-uri spre articole din blog cu reţete cu carne de melc.
  Iar aici aveti un articol despre procesarea cărnii de melc

 10. alexandra

  foarte buni melcii dar sa stii sa-i gatesti

 11. birven

  Va ajut eu pentru preparare daca aveti melci! Daca nu aveti va dau chiar eu !
  Cu stima,
  Birven

 12. Sănătoasă şi în formă - Blogul Melcilor

  [...] aş sugera să fie postate şi reţete din bucătăria italiană, cu preparate pe bază de melci, carnea de melc ştiut fiind cât este de sănătoasă, neavând colesterol şi având un conţinut bogat în [...]

 13. Cristian

  Salut! as vrea reteta de carnati de melci daca stie cineva?

 14. tornado

  intrebare !! de ,mai sus este de ce noi nu cosumam melci
  NOI NU COSUMAMAM MELCI PENTRU CA NU STIM CE ESTE BUN SI NU AVEM O CULTURA IN DOMENU CULINAR NOI ROMANI ACUMA INVARAM SA FACEM MINCARE ITERNATIONALA SI NATIONALA CU BUCTARI DIN AFRA GEN …FRANTA ITALIA GERMANIA AVEM MULTE DE IVATATAT DE LA CIVILZATILE OCIDELATALE NUMAI CA NOI SUNTEM ATRASI DE CULTURA RUSA CE PACAT !!


Lasa un comentariu #