Rezultate la jumătate de sezon

Subiecte: ,
4 decembrie 2009 · 18:43 · cresterea melcilor

Până acum am scris mai mult despre ceea ce am citit sau despre ceea ce am văzut vizitând ferme de melci sau am publicat informaţii despre activitatea fermierilor primite direct de la aceştia prin e-mail. Se pare că cei care mă cunosc şi cititorii acestui blog vor detalii şi despre rezultatele pe care le-am obţinut eu la ferma mea.

După 3,5 ani de activitate de creştere a melcilor Pomatia fără niciun rezultat pe o suprafaţă de 2000 mp de fermă organizată după tehnologia furnizată de firma Alimenti Naturali din Beograd, anul acesta am reorganizat o parte din fermă combinând cele văzute la mai multe ferme din ţară şi din Franţa. In reorganizarea fermei am ţinut seama mai ales de sfaturile lui Eugen Birsan, faţă de care am o mare simpatie şi admiraţie pentru pasiunea pe care a pus-o în creşterea melcilor şi rezultatele pe care le-a obţinut.

Aşadar la începutul lunii iunie anul acesta am populat 600 mp de fermă cu 18000 buc de melci reproducători Aspersa Muller primiţi de la Eugen. Ce pot să spun după 6 luni. Din melcii reproducători au mai rămas în viaţă cca 20%. Mortalitatea a început să se manifeste după 15 august şi până la sfârşitul lunii septembrie aveam o mortalitate de 80%. Un nou eşec? Niciunde nu găsisem menţionat despre rata de mortalitate la reproducătoei. Am început din nou căutările şi analizele. Am înţeles abia acum că reproducătorii sunt de sacrificiu, după depunerea pontei. Dacă nu au condiţii ideale de umiditate şi hrană mor prin epuizare.

După ce reproducătorii s-au acuplat întro veselie primii pui au apărut pe 20 iulie şi apoi au început să apară tot mai mulţi şi să crească rapid. Am publicat întrun post poze din acea perioadă. In cursul lunii septembrie am început construcţia unui beci, pe care însă nu l-am putut finaliza decât în octombrie, aşa că am început culegera melcilor destul de târziu, după 10 octombrie. Culegerea melcişorilor este o muncă de sisif şi destul de istovitoare. Am avut randament foarte scăzut. Nu reuşeam să culeg mai mult de 5 kg de melcişori pe zi.

Rezultate Am reuşit să adun 20 kg de melci reproducători rămaşi în viaţă pe care i-am pus în săculeţi de rafie după ce au stat la purgare 10 zile şi cca 100 kg de melcişori, ceea ce înseamnă cam 200000 buc pe care i-am depozitat în nişte cutii din lemn cu pereţii laterali din plasă Helitex. Toţi melcii sunt acum în beci, unde am o umiditate de 80% şi o temperatură de 8*C. Beciul este izolat termic şi este prevăzut cu 2 ventilatoare montate în perete şi are şi o fereastră, aşa că aerul este primenit încontinuu.

Vom vedea la primăvară cum a funcţionat sistemul meu de hibernare în beci, în funcţie de rata de mortalitate pe care o voi înregistra. La cererea lui Eugen iată câteva poze cu sistemul meu de hibernare.

Hibernare1Hibernare2Hibernare3Hibernare4Hibernare5Hibernare6

5 Raspunsuri Comenteaza #

 1. dana

  interesant mod de hibernare;cit sunt de mari cutiile?si citi melci ai introdus in una?ai mai pus ceva in cutii?succes.

 2. melcilor.ro

  Primele lădiţe le-am făcut cu dimensiunile de 80x80x40 cm şi am pus câte 12 kg de melcişori în fiecare, apoi văzând că melcişorii au tendinţa de a se lipi pe plasa Helitex pe verticală, următoarele lădiţe le-am făcut de înălţime mai mare şi am pus câte 15 kg -17 kg. Lădiţele le-am făcut pe rând pe măsură ce culegeam melcişorii. Ultimele 2 lădiţe le-am făcut mai mari şi le-am împărţit în 3 compartimente. In aceaste lădiţe am pus câte 20 kg de melcişori. Pe fundul lădiţelor am pus frunze uscate de la coceni de porumb.
  M-am gândit să procedez aşa pentru a elimina la primăvară manopera de culegere a melcilor din beci de pe scânduri sau pereţi. Lădiţele le voi transporta cu roaba în fermă, iar melcişorii vor putea ieşi singuri din lădiţe în vegetaţie. Rămâne de văzut dacă am procedat bine sau nu.

 3. birven

  Aveti cuvantul d-le Barsan Eugen. Este o speta buna pentru analiza si concluzii. Pentru Admin ” Spor la hibernarea melcilor ” Cu stima,
  Birven

 4. Constatări - Blogul Melcilor

  [...] birven – 4 Dec 2009 [...]

 5. Birsan Eugen

  Sunt frumosi si cu siguranta au destul aer, parca sunt albinute in stup, felicitari Admin, efortul va fi rasplatit


Lasa un comentariu #