Cum a decurs opercularea la Pomatia

Subiecte: ,
23 noiembrie 2009 · 10:26 · cresterea melcilor

De la Mircea cj am primit detalii privind modul cum a decurs opercularea la Pomatia anul acesta:

“Opercularea a decurs bine: in stratul imbunatatit cu mult nisip au fost conditii optime de capacire si de recoltare. Procent de capacire in stratul special, cam 80%.

Problema intampinata a fost alta, la fel ca anul trecut: mortalitate foarte mare a melcilor intre 15.09 si 25.10! Atunci am pierdut minim 60% din melci: in straturile in care au crescut tot anul, inainte de mutare. In conditii de vegetatie suficienta, cu aport mare de hrana suplimentara (vegetatie si nutreturi). A se intelege ca procentul de capacire de 80% din stratul special e format din melci vigurosi care au supravietuit acestei perioade. Incerc sa inteleg cauza dar inca nu am nici un indiciu: oare deoarece am continuat udarea lor in reprize de 5-10 minute seara chiar daca vremea era deja mai rece ?

Si lipsa unei camere frigorifice se pare ca imi aduce ceva pierderi (20%) : temperatura oscilanta cu temperaturi foarte mari dupa capacire a dus la descapacirea unui numar foarte mare de melci ! Aspectul pozitiv al astora e ca i-am pregatit pentru mancare si deja in weekend-ul asta am facut prima degustare: buni dupa parerea mea, la fel ca cei de anul trecut. Daca dupa operculare as fi avut o incinta frigorifica acest fenomen nu s-ar fi intamplat: acuma caut aparat de frig pentru anul viitor.”

1 Raspuns Comenteaza #

  1. Pregătirea ţarcurilor pentru opercularea melcilor - Blogul Melcilor

    [...] ce melcii se operculează, aceştia trebuie adunaţi, spălaţi de pământ şi depozitaţi întro cameră de frig până în momentul [...]


Lasa un comentariu #