La o şuetă cu Sergiu la ferma lui de melci

Subiecte: ,
11 iulie 2009 · 17:19 · cresterea melcilor

Dacă acum o lună am fost prin Ardeal şi Moldova şi am vizitat două ferme de melci, una cu melci Pomatia şi alta cu melci Aspersa Muller (Micul Gri) şi Aspersa Maxima, săptămânile trecute am fost şi prin Oltenia, mai exact pe lângă Motru unde am vizitat ferma lui Sergiu cu melci Aspersa Muller. Acolo l-am întâlnit şi pe Mihai de la Craiova şi am stat la o şueta despre ce altceva decât despre melci.

Ferma de melci a lui Sergiu are o suprafaţă de 5000 mp, care iniţial a fost construită în sistemul italian, din 20 straturi, după cum se poate vedea în prima poză. Constatând că este inutil şi greoi de administrat ţarcurile pentru creşterea melcilor cu suprafaţă mică împrejmuite cu plasă Helitex la 80 cm înălţime a reorganizat suprafaţa fermei. Astfel a redus înalţimea plasei şi a mărit suprafaţa ţarcurilor, după cum se vede în poza a doua şi în prezent ferma este structurată pe 4 ţarcuri, fiecare ţarc nou fiind format din 4 foste ţarcuri, un ţarc din 2 foste ţarcuri, un solar de 5x45m şi a rămas un ţarc vechi de 4x45m. În această primăvară s-a extins cu încă 600 mp, urmând ca la toamnă să se extindă cu încă 1000 mp. Asta înseamnă că la el treaba cu melcii a început să meargă. Când am fost la el tocmai aduna melci pentru prima livrare pe anul acesta. Din lipsă de timp şi forţă de muncă nu a reuşit să adune prea mulţi, deşi melci avea berechet.

Ca şi Eugen şi mulţi alţii, Sergiu a făcut tot felul de încercări până a reuşit. Cel mai greu a fost cu hibernarea. A construit un beci de 4×6 ml unde a introdus în primul an de-a valma toţii melci, dar nu au supravieţuit decât cei mari, puietul a sucombat prin uscare. Atunci s-a gândit să facă un solar în care să introducă pentru hibernare melcii mai mici. Solarul actual este construit din plăci de policarbonat pe ferme metalice, după ce primul făcut din folie l-a rupt vântul, oricât de bine a fost prins cu cordeline si cu sfori.

Ne-am reîntâlnit după 3 ani, când am fost împreună în Italia şi mă bucur şi îl felicit pentru perseverenţă şi reuşită în hulita afacere cu melci. Puteţi vedea câteva poze făcute de Sergiu de-a lungul timpului de la ferma lui de melci.

ferma-lui-Sergiu-la-debuts2-tarc-de-ingrasares3-imprejmuire-tarcuri

s4-primii-melcisori-din-anul-acestas5-administrarea-furajelors6-melci-atacand-furajul-uscat

s7-solar-pentru-hibernare-puiets8-solar-in-interiors9-hibernare-in-beci

189 Raspunsuri Comenteaza #

 1. Birsan Eugen

  Felicitari Sergiu, cred ca putem demonstra pesimistilor ca se poate.

 2. sergiu tm

  Eugen, noi, “oltenii din Timişoara” avem o vorbă: “e musai” să le demonstrăm. Şi odată trecuţi prin greşelile inevitabile oricărui început (în orice domeniu) treaba începe să meargă de la sine. Vorba ta, Eugen: muncă pe jumătate şi profit dublu. Asta le doresc la toţi melcarii (actuali şi ex-şii care se gândesc la un nou început în contextul actual). Mulţumesc Admin pentru vizita la ferma mea şi să auzim numai de bine.

 3. mihai-craiova

  salut Sergiu! ce cantitate ai reusit sa strangi si sa livrezi?

 4. birven

  Este de apreciat faptul ca solarul este construit din material rezistent. Intrebarea este: melcii lasati in solar peste iarna sunt aparati impotriva inghetului de – 25 grade Celsius ? Melcii sunt lasati in vegetatie si acoperiti cu folie etc, sau pur si simplu sunt lasati doar in incinta solarului !
  Cu stima,
  Birven

 5. sergiu tm

  Salut Mihai! Din păcate, nu am reuşit să ajung la 1 tonă, cum am sperat. Am zis că în acest an nu am voie să mai greşesc cu ceva în fermă. Şi uite că am mai greşit. Eugen îmi spunea că dacă îl întrebam, îmi spunea, căci şi el a păţit-o anul trecut cu aceeaşi problemă. Dacă ştiam ce să-l întreb, cu siguranţă l-aş fi întrebat. De aceea doresc să ridic această problemă, să nu păţească şi alţii la fel.
  Melcii din solar şi de pe straturile protejate doar cu folie peste iarnă, melci de toate dimensiunile, i-am pus pe straturile de creştere cu melcii din beci. La recoltare, procentul de melci borduraţi nu a fost de 80% cum am crezut eu, aşa că, de pe o lădiţă in loc să scot 5-10 melci neborduraţi şi să bag la purgare 1 kg de melci borduraţi, situaţia s-a cam complicat.
  Eu am plecat spre fermă sâmbătă, cu speranţa că până miercuri vom recolta peste 1000 kg. Vise!… A trebuit să decalez livrarea până sămbătă, şi tot nu am avut timp să adun tot ce era bordurat. De cele 700 kg din lotul de reproducători (cca 75000 buc) nu m-am atins, deşi cred că am greşit. Stiu că nu trebuia să fie lăsaţi până la toamnă, deoarece procentul de mortalitate din cauza epuizării la depunerea ouălor este foarte mare. Sper ca la toamnă, macar 40% din ei să mai fie în viaţă, dar dacă voi umple beciul şi solarul cu puietul lor, cred că a meritat sacrificiul lor. Vom trăi şi vom vedea!…
  Aş dori să ştiu părerile voastre în legatură cu păstrarea sau nu a lotului matcă pe parcursul întregului an.

 6. birven

  Pentru Sergiu : V-as ruga sa comentati putin cele de la nr.4 cu privire la hibernare in solar.
  Cu respect,
  Birven

 7. sergiu tm

  Pt. dl.Birven.
  În primii doi ani am primit sfaturi (pe care le-am şi urmat) să încep culesul melcilor doar după 15 noiembrie căci în Oltenia, clima este blândă. Nu vreau să comentez aceste adevăruri.
  De anul trecut, începănd cu 1 septembrie, eu mă apuc de culegerea melcilor de pe fermă. Melcii mai mici de dimensiunea bobului de porumb (melcii ce trec printr-o sită cu ochiuri mici) vor lua calea solarului unde găsesc vegetatie specifică straturilor de creştere completată cu concentrate uscate.
  Anul trecut şi în noiembrie mai băgam melcişori în solar dar, între timp scoteam melcuţi din solar. Nu am greşit când am spus că scoteam melcuţi de pe solar căci, melcii care între timp creşteau şi depăşeau dimensiunea unei cireşe, luau drumul beciului şi lăsau astfel locul liber “gâgâlicilor” care apăreau pe fermă chiar şi în luna noiembrie.
  Un lucru foarte important este să nu existe microadăposturi de nici un fel în interiorul stratului din solar. Exact invers decât ceea ce am făcut eu în a doua iarnă, când mi s-a spus să umplu solarul cu lădiţe, scânduri, cartoane, etc, etc, etc… Nu vreţi să ştiţi câţi melci am găsit lipiţi şi îngheţaţi pe aceste microadăposturi.
  Până la jumătatea lunii noiembrie, continui să ud în solar cam 5 minute, seara, şi să le dau concentrate, după care… STOP!
  După 1 decembrie, când nu mai este nici un fel de mişcare prin solar, am pus în grămezi mai măricele concentrat, direct pe pământ, nu pe scânduri sau plăcuţe, apoi am acoperit stratul cu 4 rânduri de TNT. În primăvara acestui an, când am ridicat TNT-ul, cam după 20 februarie, am fost foarte mirat să constat că din melcişorii de mărimea bobului de orez aveam deja melci apropiaţi de bordurare, pe care i-am băgat direct pe straturile de reproducere. Existau, ce-i drept, şi melci care probabil au hibernat toată iarna, la adâncimi mai mari cred, care au ieşit din iarnă tot la dimensiunea pe care o aveau la introducerea lor în solar, toamna.
  Nefiind prin fermă decât foarte puţin timp din an, atât vara, cât şi iarna, nu vă pot da grafice cu temperaturi din interiorul solarului, de sub straturile de TNT, dar vă pot spune că afară au fost şi temperaturi de -20 grade timp de mai multe zile consecutive.
  Sper că am reuşit să fiu la obiect şi scuze, dar aseară am răspuns primei întrebări, a lui Mihai, iar azi am avut o zi tare grea şi abia acum am reuşit să mai intru pe blog.
  Cu stimă,
  Sergiu.

 8. mihai-craiova

  se spunea undeva pe acest blog ca hibernarea este o necesitate pt melci si nu este bine sa incerci sa o fentezi de dragul productiei rapide, deoarece melcul care nu hiberneaza o ia razna, nu se mai reproduce, etc…..deci melcii lui sergiu care au intrat in solar iarna cat bobul de porumb si au iesit primavara aproape de bordurare sunt ok? sau sunt o generatie condamnata sa se uite cum se imperecheaza ceilalti?

 9. birven

  Pentru Sergiu tm. Totul este de inteles. Cred ca aceasta tehnologie de hibernare este cea care asigura un confort bun melcilor aflati in solar si nu in ultimul rand o oarecare crestere in timpul iernii.
  As dori sa mai adaugati la comentariul anterior cate ceva si anume:
  – specia de planta din solar si inaltimea acesteia in momentul acoperirii cu folia TNT,
  – daca melcii se ascund in sol sub folie,
  – aspersa minima cum se apara impotriva dezhidratarii in timpul hibernarii – iarna – sub folie.
  Va multumesc,Va doresc spor la treaba si” La Multi Melci”
  Cu respect,
  Birven

 10. sergiu tm

  Am spus că pe solar am avut vegetaţia specifică straturilor de creştere: rapiţă, sfeclă iar pe margine trifoi, pe care îl voi înlocui în iarna viitoare cu salată românească şi 200-300 de fire de varză, care sper să treacă bine iarna în solar şi în primăvară să am măcar 200 de verze “babane”. La sfărşitul lunii februarie este o problemă hrana verde, la densitatea de pe solar. Varza le-ar prinde tare bine.
  Înălţimea plantelor nu este mai mare de 30 cm în momentul acoperirii cu TNT.
  Cu folie acopăr stratul doar în momentul în care nu mai există miscare pe strat, deci când melcii au intrat la hibernare în pământ sau pe la rădăcinile plantelor. Faptul că peste iarnă, la temperaturi ridicate, ies din hibernare şi se hrănesc nu înseamnă că nu şi-au făcut somnul (hibernarea) peste iarnă. Acest lucru o confirmă şi densitatea mare de puiet pe care o am deja pe straturile de reproducere. Stratul de lângă solar, cel care se vede în stânga solarului în poza cu numărul 7, este populat numai cu reproducători din solar. Am făcut acest lucru tocmai pentru a avea răspuns la întrebarea pe care şi-a pus-o (şi mi-a pus-o) şi Mihai. La fel ca Mihai am gândit şi eu în primăvară, dar acum sunt liniştit în această privinţă.
  Sincer, eu am băgat creaturile alea mici pe solar pentru că ştiam din proprie experienţă că în beci se vor usca şi vor muri. Nu mă aşteptam să ia proporţii peste iarnă, dar dacă s-a întâmplat, ce mai puteam face?
  Nu ştiu cum se apără Aspersa împotriva deshidratării în timpul hibernării, iarna, sub folie, dar sunt convins că, exceptând temperaturile negative de sub minus “n” grade afară, condiţiile unei “hibernări de 5 stele” sunt mai OK în solar decât în beci.

 11. sergiu tm

  Mihai,
  M-ar durea sufletul să ştiu că unii se împerechează, iar alţii se uită la ei. La melci m-am referit, dar este valabil în orice situaţie de acest fel.
  Ai mei (tot la melci m-am referit) ştiu că sexul în exces face bine (fermei, deci şi mie). Dar am ţinut să le aduc la cunoştinţă (tot la melci mă refer), şi faptul că acest lucru îi va duce la pieire, şi asta e valabil nu numai la melci…
  Sper că la toamnă să auzim veşti bune de la Craiova.

 12. birven

  D-le Sergiu tm,
  Va multumesc pentru lamurirea aspectelor de hibernare in solar. Voi incerca sa fac un lucru identic sau cel putin asemănator. Cu bine,
  Birven

 13. sergiu tm

  D-le Birven,
  Sper că aspectele relatate de mine pentru Aspersa să fie valabile şi la Pomatia. Să auzim numai de bine la primăvară. Baftă.

 14. Popescu Maria

  Auzisem despre acest gen de activitate, dar nu mi-am imaginat vreodata ca poate avea o asemnea amploare. Sunt pur si simplu uimita. Felicitari si mai ales putere pentru a continua !

 15. melcilor.ro

  Am acceptat link-ul pentru că eşti la început de drum. Poate scrii ceva şi despre melci pe blog tău cu link spre blogul melcilor.

 16. mihai-craiova

  dau o bere la craiova!!!!!am 2 generatii de puiuti!!! nu mai fusesem de 2 saptamani la ferma si acum am descoperit ca a venit barza! bafta la toata lumea!

 17. melcilor.ro

  Când dai berea, că venim? Şi eu am o mulţime de puiuţi de câteva zile.

 18. Marksman

  Si eu la fel:))

 19. melcilor.ro

  Acum trebuie să avem grijă să-i hrănim ca să-i creştem şi să-i îngrăşăm cât mai repede.

 20. adriana

  Revin si eu la comentatarii dupa mult timp, faptul ca nu am fost activa pe blog nu inseamna ca am renuntat la ferma mea de melci. Multumesc inca o data pe aceasta cale lui Eugen care m-a incurajat si m-a sfatuit f. mult. Ferma mea este in anul 3, am pornit cu 17000 reproducatori in 2006, iar in aceasta primavara aveam doar 7000. Niciodata insa nu m-am gandit sa renunt. Afacerea asta cu melci trebuie sa mearga, insa fiecare fermier trebuie sa invete ce-i de facut in conditiile din propria ferma. Eu nu am stiut sa-i trec iarna, acum insa mi-am facut beci si la iarna voi proceda la fel ca Eugen si Sergiu.
  Sunt bucuroasa , am puisori multi de diverse marimi si sunt surprinsa placut sa vad cat de repede cresc, unii sunt deja de marimea bobului de mazare si…. apar in continuare altii.

 21. bogdan bt

  Am ferma de melci din 2008. Va salut pe toti si va doresc succes in continuare pe toate planurile. Si eu am puiet de mai multe marimi si pe la inceputul lui august voi strange primii melci pt vanzare. Multumesc d-lui Eugen pt tot sprijinul acordat pana acum.

 22. melcilor.ro

  Ce-mi place că adminul cu al său blog nu a avut nicio contribuţie. Dacă este aşa, cred că ar fi mai bine să-l închid.

 23. Birsan Eugen

  Toate multumirile aduse la adresa mea le daruiesc inzecit lui Admin care a reusit sa ne adune pe acest blog spre o reusita de care ne bucuram cu toti, dar efortul cel mai mare in promovarea metodelor de crestere a melcilor este depus de neobositul Admin si pentru asta merita atentia cuvenita.

 24. sergiu tm

  Nu-l închide!
  Sunt convins că la vremea roadelor, adică a “livrărilor” masive” de melci, fiecare melcar care s-a folosit de informaţiile de pe blogul tău, Admin, te va răsplăti cum trebuie. Aşa cum lui Dumnezeu trebuie să-i încredinţezi prima zecime a profitului tău, zeciuiala, aşa vei primi şi tu mulţumirile pentru ideea pe care ai avut-o cu acest blog.
  Mulţumim că exişti…

 25. ion

  Desigur ca nu aveti de gand sa inchideti blogul. Si eu am o ferma de melci Helix Aspersa Muller pe o suprafata de un hectar si mi-au fost de mare ajutor informatiile gasite aici. As vrea sa-i atentionez totusi pe cei care se bucura acum ca au puiet mult sa-si caute din timp piata de desfacere, sa nu fie nevoiti sa vanda melcii pe un pret de nimic. De acest lucru m-am lovit acum cand am foarte multi melci ajunsi la maturitate si pe care nu am unde sa-i vand la un pret convenabil. Bineinteles ca am dat peste intermediari care vor melcii la un pret care nu poate fi acceptabil deoarece as lucra in pierdere.

 26. adriana

  pt. admin. da, multumirile mele trebuiau adresate si tie deoarece informatiile de pe blog m-au ajutat f. mult de aceea … cu intarziere iti multumesc, multumesc…
  as fi incantata daca ai accepta sa-mi vizitezi ferma , astfel as putea sa-ti multumesc in mod direct la un pahar de tuica din ardeal si niste sarmale. telefonul meu este 0752089441 si… te astept !
  adriana balana

 27. bogdan bt

  Multumesc, dar nu in ultimul rand Admin-ului ca ne ofera posibilitatea mie si bineinteles si celorlati melcari de a ne exprima opiniile pe acest blog. Sper sa ne putem intalni in continuare pe acest blog .

 28. birven

  Ar fi mare pacat ca adminul sa inchida acest blog. Trebuie sa mergem inainte pe drumul pe care am pornit. Blogul melcilor este usor de comentat, mai greu de realizat. Adminul este puternic si nu se lasa batut, asa ca “La Multi Melci “!!
  Cu stima,
  Birven

 29. melcilor.ro

  Si mai ales voinic!

 30. melcilor.ro

  Bogdan, nu participi la concurs?

 31. melcilor.ro

  Accept invitaţia cu multă plăcere, dar când se mai răcoreşte.

 32. flori

  Foarte multi din acesti oameni stiu despre ce vorbesc cind dau sfaturi. Este foarte important sa poti invata de la oamenii care au trecut prin greutati si aici ma refer la cresterea melcilor. Daca nu ar fi existat acet blog probabil ca multi altii ar fi patit la fel ca ei la inceput. Omul pâna moare invata si nici atunci nu le stie pe toate .

 33. sergiu tm

  Ion, dacă găseşti o piaţă de desfacere super tare, toată lumea este interesată să afle. Ţine-ne te rog la curent despre aceasta.

 34. ion

  Sergiu tm, din pacate inca nu am gasit si sunt foarte dezamagit ca am investit intr-o ferma de melci. Dupa cum am mai scris, ferma are o suprafata de un hectar, am trecut cu bine peste iarna, acum am si melci maturi pentru vanzare si puiet foarte mult. Dar degeaba am melci multi daca la pretul cu care am gasit sa-i vand nu pot sa-mi recuperez nici cheltuielile curente cu ferma, de recuperarea cheltuielilor cu investitia si evenual un profit nici nu poate fi vorba. Cred ca o sa ajung inevitabil unde au ajuns si altii, adica la abandonarea acestei activitati. Deja am inceput sa reduc cheltuielile cu hrana melcilor. Am ajuns la concluzia ca in Romania cresterea melcilor nu poate fi rentabila.

 35. Suzuki

  Pentru Birven: melcii se protejeaza de deshidratare prin formarea operculului indiferent ca este vara sau iarna si incetinirea functiilor vitale (bataile inimii si pana la 1/minut).

 36. sergiu tm

  Ion, sunt convins că trei salarii, pe lângă munca membrilor familiei tale, îţi ridică foarte mult costurile. Mie mi se păreau mult şi doi oameni dar văd că tu depăşeşti normarea lui Admin. Cred că ai o fermă super îngrijită cu atâta personal. Îţi doresc numai bine. Baftă în continuare.

 37. sergiu tm

  Un ultim comentariu legat de optimizarea timpului petrecut în fermă, şi cu asta am încheiat subiectul: mutarea puietului de pe straturile de reproducere este muncă de chinez bătrân şi fără prea mare rezultate.
  Eu îi las acolo unde s-au născut până toamna, când îi bag direct în beci sau în solar. Straturile de creştere le populez primăvara, cu puietul din anul precedent. Dacă ai norocul şi scapi de melci la sfârsitul lunii iunie, densitatea din straturile de crestere scade iar aceste straturi se transformă în straturi de reproducere. Din iulie şi până toamna, poţi avea şi pe aceste straturi o cantitate considerabilă de puiet.
  –––––––––The End––––––––––

 38. ovidiu

  SUNT INTERESAT SI EU SA IMI INFIINTEZ O FERMA, AM 1 HECTAR SI NU AM BANI. CINE VREA SA SE ASOCIEZE CU MINE?

 39. sergiu tm

  Dacă Dumnezeu ar fi considerat că este OK cu asociaţi, sigur ar fi avut câţiva până acum. Dar nu are nici în prezent…
  După terminarea facultăţii am pornit în viaţă cu încă trei asociaţi. În prezent suntem fiecare pe cont propriu şi relaţiile dintre noi s-au încălzit din nou.
  Să nu trageţi nici o concluzie, pentru că acum sunt asociat cu nevasta. Am pus-o…

 40. melcilor.ro

  Şi totuşi şi-a format o echipă luându-şi sfinţii alături. Noi românii stăm decamdată mai prost la capitolul echipă, nu recunoaştem decât dominaţia stăpânului unic.

 41. ovidiu

  Eu caut un partener serios care chiar isi doreste sa punem pe picioare o ferma. In doi e mult mai usor decat singur. Ar fi cineva dispus sa colaboram? Tot respectul

 42. Birsan Eugen

  La noi nu tine cu asocierea, pentru ca românul are tendinta de a desface firul de par in patru si de a se uita in farfuria vecinului ca nu cumva sa fie mai plina si cu mot. Avem o lipsa aproape totala de modestie, nu suportam reprosurile si nu avem taria de caracter de a ne cere scuze când gresim, suntem individualisti si avem o satisfactie de bucurie ascunsa când cineva are probleme, spunându-ne in sinea noastră ca daca el are probleme inseamna ca noi o ducem bine.
  Ce să spun dl.Ovidiu, contactati-mă să discutăm şi poate, poate reuşim ceva împreună.

 43. Birsan Eugen

  Mai bine sa revenim la melci. Hai sa trimitem fiecare câte o poza cu puietul din anul acesta, ce spuneti ?

 44. vali

  Dl.Birsan, am o ferma de melci aspersa de 2 ani si jumatate. Inca nu am livrat nimic. Acum am ceva melci si puiet dar nu mai stiu ce sa fac Pare ca aveti mai multa experienta ?!Cum va pot contacta. Cu stima,Vali

 45. Suzuki

  Imi place comentariul 42. E “degetul pe rana” din pacate, dar e adevarul.

 46. melcilor.ro

  Vali, încearcă să-l contactezi pe Eugen prin e-mail: contact@melculeuroromanesc.ro.

 47. sergiu tm

  Admin, partea cu echipa Lui de sfinţi e super tare (v com 39).
  Într-adevăr, n-ai echipă, n-ai valoare. Şi totuşi, nu ştiu cine poate trage concluzia că noi, românii, sau că la noi …etc, etc nu are valoare spiritul de echipă, sau alte alea, alea?
  Ce ziceţi, ca şi contraexemplu, de echipa lui Poli Tm, sau de Pandurii Tg-Jiu. Super echipe, nu?
  Noi, cei de pe acest blog, nu putem fi o echipă, pentru că suntem români? Vom vedea la Herculane.
  Din experienţă sunt convins că la noi, spiritul de echipă este mai dezvoltat decât la oricare naţie din occident. Stai doar câteva luni dincolo şi te vei convinge singur.
  Bine v-am regăsit,
  voioşi şi sănătoşi,
  şi plini de melcişori focoşi.

 48. ovidiu

  Nu va suparati cati reproducatori sunt necesari pe o suprafata de 800 mp?Care ar fi cea mai buna specie?Cu stima si respect Ovidiu

 49. melcilor.ro

  24000 reproducatori, Aspersa Muller (Aspersa Minima sau Micul Gri)

 50. ovidiu

  La ce pret sunt 24000 reproducatori Aspersa Muller sau Minima? Tot respectul

 51. ovidiu

  1 reproducator cate oua face ?

 52. ovidiu

  Facand niste calcule reale 24000 reproducatori ori 100 puiet pe 1 bucata este 2400000 e corec?As mai avea o intrebare cate grame o sa aiba unu la maturitate?

 53. melcilor.ro

  In calcule se iau doar 20 de pui pe reproducator, iar un melc matur are intre 8 si 10 grame.

 54. ovidiu

  atunci 20 ori 24000 este 480000 ori 10g/buc face 4800000g transformat 4800kg,asa-i?

 55. ovidiu

  Va multumesc foarte mult ca imi raspundeti .Tot respectul si stima

 56. melcilor.ro

  Cam aşa, dar nici ăştia nu rămân toţi în viaţă, trebuie luată în considerare şi o rată de mortalitate. In general se poate obţine cam 1-3 kg /mp de fermă. Sunt mulţi dăunători care atacă melcii: păsări, şoareci, gândaci, şerpi, broaşte etc.

 57. melcilor.ro

  Răspund atunci când sunt în faţa monitorului. In rest sunt mai mult în fermă sau în câmp.

 58. ovidiu

  Daca nu va suparati la un teren de 800mp cat ar fi castigu pe an?Cat costa plasa helitex pe aceasta suprafata?

 59. melcilor.ro

  La întrebarea asta răspunsul nu mai poate fi atât de simplu. Costurile pentru plasă depind de forma terenului. Sunt mulţi fermieri care au renunţat la fermă şi vînd plasă second hand. Se poate obţine o producţie în condiţii ideale de 3000 kg, care în funcţie de calitatea melcilor şi felul cum merge piaţa, se poate vinde între 3 şi 4 Euro/kg. Iar costurile de producţie depind de modul cum se organizează fiecare fermier. Nu există reţete unice. De asta noi cei care avem deja ferme dorim să ne întâlnim şi să organizăm un simpozion la Băile Herculane ca să vedem cum putem să rentabilizăm femele noastre de melci, în sensul de a scădea preţul de cost pe kg de melci vânduţi.

 60. ovidiu

  Va multumesc foarte mult

 61. Marksman

  Chiar nu tenteaza pe nimeni asocierea? Hai sa ne unim si noi intr-o asociatie :))

 62. melcilor.ro

  Ce mai faci Marksman? Nu ai mai comentat de foarte multă vreme. La simpozion vrem să punem şi bazele unei asociaţii. Te aşteptăm.

 63. ovidiu

  Cat ar costa plasa helitex pe o suprafata de 800 mp noua? Tot respectul

 64. ovidiu

  Si viitori fermieri vor putea face parte din aceasta asociatie?

 65. ovidiu

  Cat costa un mp de plasa helitex?

 66. vali

  Ar fi necesara o asociatie. Cam greu la romani, dar nu imposibil!?

 67. birven

  Despre necesitatea constituirii in asociatie vom discuta la Simpozionul de la Baile Herculane.
  As dori detalii despre simpozion.
  Cu respect,
  Birven

 68. melcilor.ro

  Răbdare sau vă chem cu 2 săptămâni înainte să mă ajutaţi ca treaba să mergă mai repede.

 69. birven

  Comentariul susmentionat deja a dezvaluit ceva. Sa inteleg ca Simpozionul va avea loc in perioada 4- 6 septembrie 2009 ?
  Cu stima si respect,
  Birven

 70. dana

  din articolul despre ferma lui sergiu sa inteleg ca puietul nu rezista peste iarna in beci?iarna trecuta mi-au inghetat sub tnt afara,acum imi facusem sperante ca-i hibernez in beci,dar citind articolul;citez;puietul a sucobat prin uscare.ce sa mai cred?sera nu-mi permit deocamdata,va rog sa ma sfatuiti.astept sugestiile dvs.cu multumiri dana.

 71. dana

  inca ceva,vegetatia dvs e frumoasa,ati erbicidat in prealabil?la mine initial a fost o rapita frumoasa dar mi-au inghitit-o buruienile.unde am gresit?

 72. Nuti

  La acest simpozion de la Herculane din 4-6 septembrie se afla vreo persoana care are deja o desfacere asigurata de melci helix pomatia?
  Daca da atunci doresc si eu contactul cu aceasta persoana.
  taposuelena@yahoo.com

 73. sergiu tm

  Dana,
  Melcii foarte mici se usucă în beci. Foarte mici înseamnă cam cât bobul de orez. Restul puietului nu are nici o problemă în beci, cu condiţia să nu îi ţii în găleţi sau alte alea, alea…
  Rapiţa este foarte frumoasă până pe la mijlocul lui iunie, când, dacă nu au mâncat-o în totalitate melcii, se usucă şi lasă locul sfeclei.
  Dacă nu tunzi constant buruienile, acestea vor sufoca tot ce ai plantat, indiferent de specie.
  Şi te rog nu ni te mai adresa cu “dumneavoastră”, căci la As-Po toţi sunt egali…

 74. dana

  multumesc atunci ,,colega”,s-auzim de bine.

 75. sergiu tm

  Trebuie să dau de băut. Am trecut la patru cifre pentru totalul kilogramelor de puiet strâns. Sper să reuşesc să schimb şi prefixul…
  Peste 40% s-a întors să mai crească, fiind mai mic decât bobul de porumb.
  Problema e că apar tot mai mulţi limacşi şi tot mai mari.
  Spor la strâns, dacă aţi început această plăcută şi relaxantă operaţiune dintr-o fermă de melci.

 76. sergiu tm

  Dragoş,
  Se apropie susţinerea tezei tale de doctorat şi nu am primit încă nici o invitaţie…
  Telefonul nu l-am schimbat.
  Dă un semn de viaţă. Dacă ai nevoie de ceva poze, am destule.
  Pe curând.

 77. maria

  Sergiu, fotografia cu melcii din pivnita( la hibernare ) este facuta anul acesta? Rezista capacidu-se pe lemn? Mie mi-au murit iarna trecuta foarte multi, aproape 50% si eu i-am pus pe niste rafturi din lemn dar cum ti-am zis nu a mers prea bine.Nici nu stiu cum sa mai incerc anul acesta. Si eu o sa strang din camp tot , din pacate nu sunt asa multi reproducatori, puietul este frumusel si il mai las profitand inca de vremea buna.Astept cu interes si alte sugestii.
  Pe curand,Maria

 78. maria

  Sergiu, felicitari pentru performanta puietului, poate trimiti niste foto cu modul lor de hibernare!
  Maria,

 79. dana

  vad ca esti multumit cu recolta,felicitari!as vrea sa pot afirma si eu intr-o zi la fel.inca sunt la fel de derutata,melcii mei nu stiu ce au.acum am tuns vegetatia dar tot nu adera la scinduri nici la hrana mai mult.din contra,maninca mai putin.la noi e inca foarte cald afara ziua,aprox .29 grade au fost si azi;nu e bai daca se culeg si stau in beci pe caldurile astea?ce voiai sa spui cu cei 40%,unde s-au intors sa creasca?spor la treaba.

 80. sergiu tm

  Dana, fotografia a fost făcută iarna trecută. Melcii au trecut peste iarnă foarte bine în varianta aceasta.

 81. sergiu tm

  Dana,
  Tot de la aceeaşi brutărie cumperi făina, de nu ţi-o mănâncă melcii? Ce reţetă foloseşti?
  40% din puiet s-a întors pe fermă să mai crească, au făcut stânga împrejur, deoarece erau mici (sub dimensiunea unui bob de porumb). 300kg le-am lăsat pe o jumătate de strat, afară, iar din weekendul acesta am început să pun şi în solar.

 82. dana

  tot de acolo,dar odata o maninca toata de doua ori nu.porumb nu am unde macina decit granulatie mare,asa ca le dau doar faina cu ca vitaminizat.azi am vb cu eugen,si mi-a dat niste explicatii logice,ca de obicei.cit despre hibernare eu nu am posibilitate decit in beci.dupa ce am patit anul trecut,si cei de acasa mi-au sarit in cap,nu vreau sa le mai dau prilejul.din conversatiile voasrte de pe blog am mai capatat curaj.va multumesc tuturor pt sugestii si sfaturi.dumnezeu sa va rasplateasca.dar totusi am citit ce a scris maria,care o fi motivul la ceea ce ne spune ca a patit cu hibernarea in beci?

 83. maria

  Buna Dana, observ ca citesti cu interes comentariile de pe blog. In ceea ce priveste hibernarea practicata de mine anul trecut nu stiu ce sa spun!? Cei mari i-am depozitat intr-un corp de lemn(ca sa nu evadeze) cu gauri pt. aerisire, un rand de scandura , un rand de melci etc, nu cunosc motivul dar pana in primavara nu au rezistat decat jumatate din ei.Si anul acesta o sa-i culegem pe toti o sa-i depozidez tot in pivnita dar inca nu ne-am hotarat cum. Am sperat ca mai apar ceva sugestii pe blog despre cum vor proceda colegii nostri fermieri.
  Din putina experienta consider ca in pivnita sansele de supravietuire sun mai mari decat in camp, mai ales ca in centrul tarii (Sibiu), unde avem ferma iernile sunt f geroase cu temperaturi mult sub 0 grade.
  Pe curand,
  Maria

 84. dana

  multumesc mult pt raspuns maria.cind vezi asa o promtitudine intre colegii de breasla ti-e mai mare dragul.imi fac timp si pt.blog deoarece aici am primit sfaturile cele mai bune in acest domeniu.cind am intrat prima data prin ianuarie,eram disperata.am pornit aceasta treaba cu melcii cu cartea in mina si am fost lasata tot asa,in fine…..datorita sfaturilor incurajatoare ale adminului si eugen la inceput si apoi si a altora,m-am hotarit sa merg mai departe;desi cu puteri financiare f. mici,deoarece familia nu a mai vrut sa continuam.inca mai am sperante,si au inceput sa-mi fie dragi molustele astea.sper din suflet ca prin munca si cu sprijinul dvs.al tuturor care aveti experienta mai multa sa fie bine.sa auzim de bine.

 85. Marksman

  Salut admin, sanatate tuturor .Nu am mai intrat de mult pe forum pentru ca la tara nu am net .ATI SPUS CEVA DE O ASOCIATIE ?Sunt primul care vrea in ea .Percutez ,execut fac flotari numai sa stiu ca mai e cineva langa mine .(normal in afara de nevasta-mea:)))Sergiu ,sincere felicitari.Ai demonstrat mult si din punct de vedere moral m-ai facut sa trec de bariera renuntarii.Acum cred si eu ca se poate .maine plec la ferma si mor de nerabdare sa va pun niste intrebari si cei care au trecut prin aceleasi chinuri ca si mine la inceput v-as ruga sa-mi raspundeti .O sa citesc mesajul in weekendul viitor cand ma intorc in Turda .
  1.Puietul pe care l-am depozitat in beci anul trecut a supravietuit in proportie de 90%.Asta in conditiile in care nici macar ventilator nu am pus .I-am depozitat in saculeti facuti din helitex si in 2 sapatamani s-au si capacit .Cei cu diam de 0,7 au avut procentaj mai mare de supravietuire .Anul asta procedez la fel . Intrebarea mea e gresesc sau nu?
  2.Am constatat ca spanacul de toamna se mananca foarte bine .Din cauza secetei nu reusesc sa seman deoarece de 4 luni la mine nu a mai plouat ..E rau daca seman pana la sfarsitul lui octombrie?care e compozitia ideala de plante pentru semanatul de toamna si care e pentru semanatul din primavara?
  3.Reproducatorii ii bag pe toti in beci dar dupa ce ii purghez ca sa nu mai patesc ce am patit anul trecut .La fel in saculeti si verific la luna .E bine sau nu ?
  4.daca nu ai solar nu merge nici o varianta cu hibernarea pe tarcuri .e parerea mea .Intrebarea mea este cum pot sa-mi confectionez un solar cu costuri cat mai reduse in conditiile in care am deja folia ?ma poate ajuta cineva cu un plan ?
  5.Anul acesta am fff putin de vandut dar in schimb am TOT LOTUL de reproducatori pentru o suprafata de 2000 mp precum si o parte din puietul necesar pentru anul viitor ca sa-mi revin .Intrebarea mea este daca stiti pe cineva care achizitioneaza aspersa minima in Ardeal ….pana in Moldova distanta e totusi mare .
  6.Cum reusiti sa strangeti puietul din tarcurile de reproducere?Pe mine ma doare spatele rau de tooooooot de cat m-am aplecat dupa ei ….
  7.Stiu ca reproducerea in spatiu inchis este esentiala si cei care ati fost prin strainatati cand ati pus aceasta intrebare vi s-a cerut mii de euro pentru impartasirea tehnologiei dar parerea mea este ca asta e viitorul .haideti sa deschidem un forum pe aceasta tema . Dealtfel o sa si incerc in iarna .Pun la bataie 500 bucati.Astept doar sa fiu indrumat de cineva care ar cam trebui sa se erijeze in tatuca nostru …sau tatucii nostri .
  8. Numarul meu de telefon este 0723398717.o sa vin si cu poze saptamana viitoare .E munca titanica dar e placuta .Am inceput sa indragesc molustele astea :)).Pentru asta sunt dispus sa mai astept un an .
  9.Va doresc din suflet multe nopti linistite mult spor la munca si foarte foarte mult noroc .Sper sa apuc si eu la anul sa ajung la intrunire….

 86. adriana

  cred ca sunteti in asentimentul meu , sunteti de acord ca pana aici sergiu si eugen au reusit.va multumesc mult pt. sfaturile extrem de benefice pe care ni le dati si va felicit inca o data.
  imi permit sa va dau si eu un sfat in ce priveste recoltatul si hibernarea:
  -daca nu ati inceput inca ,incepeti culesul si depozitati melcii pe rafturi in beci ( cei cu experienta sustin ca melcii trec iarna doar in beci ).
  - pt a fi mai usor acum culegeti toti melcii la gramada, mari, mici
  - faceti primul raft din scandura , peste scandura asezati coceni de porumb si apoi melcii adusi din camp.
  - la capete puneti boci din lemn inalti de 20 cm. si asezari al doilea raft din scandura , apoi coceni, melci si tot asa .
  - in raft , melcii mari se vor lipi pe scandura de lemn iar cei mici se vor lipi de coceni.
  - in fata raftului trebuie sa aveti un ventilator de camera care sa se miste stanga -dreapta , vantul provocat de acesta o sa-i forteze sa se inchida si sa nu mai circule.
  - la primavara 2010 ( sfarsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie ) , desfacem rafturile, luati din beci cocenii si scandurile cu melci si le duceti in parcela semanata din toamna cu rapita colza ( parcela tampon). tot atunci semanati celelalte parcele ( rapita, sfecla, salata, spanac, trifoi, etc.)
  - in anul 2010 luna mai , culegeti toti melcii din parcela tampon, ii sortati ( cerneti ), apoi ii distribuiti pe categorii in straturile destinate pt. reproductie si in cele destinate pt. crestere.
  VA DORESC SUCCES TUTUROR FERMIERILOR si sa ne ajute Dumnezeu sa ne gasim cat mai repede o forma adecvata de asociere. Eu personal cred si sustin ca numai asa vom reusi sa obtinem si profit.
  adriana balana

 87. maria

  Sergiu sunt foarte impresionata de ceea ce am vazut in pozele trimise.Nu am vazut niciodata atatia pui de melci.Ma bucur sa vad ca se poate, trimitand astfel de exemple ne incurajati si pe noi cei incepatori ne faceti sa speram ca putem si important este sa perseveram.Vorba celorlalti colegi am inceput sa indagesc micile moluste si sper sa vina o zi in care sa materializam munca si efortul depus.Spune-mi te rog cum ai cules tot puietul acela?De pe plasa din strat!!??Este fenomenal ce am vazut.Cum depozitezi puii in beci?Trebuie sa-i pui in ceva!In ce?Ce faci cu ramele acelea de plasa sunt pt purgare sau ce rol au?
  Astept cu interes sa-mi raspunzi si inca o data felicitarile mele pt.reusita.
  Pe curand,Maria

 88. sergiu tm

  E greu cu “melcşorul” nostru. E greu cu greul, dar e mai greu fără greu. Bunăoară tot anul creştem melcuşorii, sperăm să se şi bordureze şi ei nu au timp suficient căci trebuie băgaţi la beci, matca din primăvară speri să o vinzi toamna dar ea se încăpăţânează şi moare de atâta ouat şi toamna găseşti numai cochilii goale. Dar să nu disperăm, căci iarna va trece şi o luăm de la capăt la primăvară.
  Am spus în primăvară că din cei 75000 de reproducători ai mei, sper să mai recoltez în toamnă măcar jumătate, dar deocamdată nu sunt şanse. Asta este. Mă consolez cu ideea că măcar au produs o grămadă de puiet.
  Nu este cazul să disperi că din matcă nu mai găseşti mare lucru. Şi nu trebuie păstrată peste iarnă căci nu mai este de mare folos şi la anul care vine. Chiar băgată la beci, rata de mortalitate este foarte mare din aceleaşi motive.
  Matca pentru anul viitor trebuie să fie din puietul cel mai mare din acest an, pentru o cantitate cât mai mare de puiet în anul următor. Se spune că cine nu are bătrâni să-şi caute, iar cine are să-i păzească. Acest lucru nu este valabil şi la melci.
  Dacă din cei 18000 de reproducători pe care i-ai avut în primăvară, doar al zecelea mai este în viaţă, nu trebuie să te superi şi pe puietul lor şi să te gândeşti să-l laşi pe straturi, acoperiţi cu folie.
  Cu alte cuvinte, capul sus că avem treabă.
  Spor la toată lumea.

 89. maria

  Dana, nu te descuraja, din lipsa de informatie fiecare am facut greseli si rezultatele nu au fost pe masura asteptarilor, uita-te la pozele din ferma lui Sergiu si vezi ca se poate!E adevarat ca dupa mai multi ani( la el cred ca vreo 4), dar nu a abandonat desi cred ca fiecaruia ne-a trecut macar o data prin minte acest lucru!Cand ma gandesc ca eu puteam sa dau lovitura din al doilea an si cat puiet am avut anul trecut imi vine …nu stiu ce sa fac, nu stiam de existenta acestui blog si nu am procedat bine cu hibernarea!Din pacate din ce strang anul acesta sper sa refac efectivul de melci initial.Deci inca un an de munca gratis!Speram si noi de la an la an! Tu ai inceput cu cartea in mana noi cu un proiect Sapard si o firma de la care am achizitionat materialele si melcii reproducatori la un pret exorbitant (18 euro/kg)si care dupa aceea din pacate nu mai raspundea intrebarilor noastre.Asa ca… am gresit mult dar mergem mai departe!
  Pe curand , Maria

 90. sergiu tm

  Maria, sitele acelea de plasă sunt site de două dimensiuni prin care îi sortez după trei dimensiuni. În poze se văd grămezile ce rezultă în urma cernerii. Aceleaşi site le folosesc apoi şi la purgare, dar nu pot pune în ele prea mulţi melci. Pentru purgare am făcut alte cutii tot din aceeaşi plasă, dar inalte de 0,8m(x2x1), pe care le umplu cu lădiţe de plastic nu prea înalte. La momentul purgării îi voi trimite lui Admin poze şi cu acele cuşti, cu tot cu lădiţele din plastic.
  Spor în toate.

 91. maria

  Mersi Sergiu,

 92. dana

  intradevar,ce am vazut in pozele lui sergiu este spectaculos.densitatea puietului este la fel de mare in toata ferma,sau acestia sunt cei pusi sa mai creasca separat?ai mei sunt mult mai putini,incomparabil.de cind am tuns vegetatia parca sunt mai putini,se ascund sub gramezile de uscaciuni nu sub scinduri.ce sa fac?sa culeg uscaciunile?nu este o problema ca ramin prea descoperiti?ca am tuns vegetatia foarte jos si e uscata.sa inteleg din poze ca ii introduci sortati in beci?s-auzim de bine

 93. dana

  multumesc mult maria pt incurajari.am nevoie.melcii astia se comporta tot mai ciudat.ai inceput culesul?din ce zona esti?eu nu am inceput deoarece am suprafata mica.mai arunc cu ochiul pe la veterani.spor la treaba .

 94. maria

  Ciao Dana, am mai spus dar ma repet ferma noastra este in Sibiu(la 15 km distanta).Ieri am fost la ferma si am inceput sa strang dar deocamdata numai pe cei mari.Si acestia sunt destul de putini.I-am lasat cateva zile la purgat .Pe cei mici ii mai lasam pe starturi sa mai creasca.Parerea me este sa incepi sa-i aduni pe cei mari,deoarece tind sa se ascunda si sa se capaceasca.Daca si la Bihor este inca vreme calda pe cei mici mai lasa-i putin si ajuta-i cu faina(amestec).Eu o sa culeg tot ce pot. Am puiet frumusel nu pot sa estimez in cifre doar dupa ce termin cu stansul si depozitatul in beci o sa vad cum stau.
  Pe curand,Maria

 95. maria

  Sergiu te rog trimite-ne poze cu purgatul melcilor si cu depozitarea puietului in beci.
  Cu multumiri,Maria

 96. dana

  cum i-ai pus la purgat?direct in saculeti,sau in ceva recipient cu gauri?cit despre sergiu si eu il rog la fel.eu sunt din BH,langa beius.in beci cum ii pui pe cei mari?azi am cules toate uscaciunile de pe jos in speranta ca se vor duce la scinduri.sa vedem.pe curind,spor la treaba.

 97. mihai-craiova

  salut
  dupa 5 zile de cules in sfarsit azi nu au mai iesit asa multi…poate a fost de vina si vantul care a suflat toata ziua…oricum melcii astia parca sunt bezmetici, stau peste tot numai pe ladite si scanduri nu vor sa vina…cel mai mare spor la cules l-am avut de pe frunzele de sfecla, cartoane si plase, in ordinea asta…in seara asta de abia mai pot sta drept, asta seara am udat bine, maine imi iau liber la cules sa-i las sa se adune iara la un loc si de vineri incep iar…ma surprinde ca sunt destul de mici, ma asteptam ca prima generatie sa ajunga mai mare, fiind introdusa destul de devreme matca anul asta…in camera unde ii depozitez am in jur de 15 grade si ventilatorul sta pornit mereu pe ei, oricum dupa aproximativ 24h se potolesc si nu mai umbla prin frunzele de coceni…nu am sortat nimic, i-am pus la gramada in suporturi pline de frunze de coceni si izolate sus si jos prin plasa de tantari, cam cum a desenat eugen la intalnire, m-am gandit ca e f important sa fie aerisiti si sa scap de umezeala care ar putea cauza mucegai.
  o sa incerc sa pun niste poze, poate ajuta pe cineva…cei care amana culesul ganditi-va ca daca incep ploile si vremea rece noaptea o sa se complice totul! mult noroc la toata lumea!

 98. sergiu tm

  Dana, s-ar putea să am un drum la Ştei intr-o săptămână-două. De acolo până la Beiuş nu mai este mult. Lasă-mi date de contact şi poate reuşesc şă trec pe la voi pe la fermă şi mai vorbim.
  De ce să pui în beci melcii mari? Ce să faci cu ei la anul dacă mai trăiesc? Trebuie daţi toţi pentru tocăniţă.
  Şi cred că greşeşti lăsându-i în continuare pe straturi. Trebuie strânşi cât mai repede căci deja s-a răcit seara si pierzi puiet la greu. Este timp berechet la primăvară să îngraşi melcuşorul, nu acum, când oricum creşte de două ori mai greu decât la primăvară. Este o părere personală şi nu trebuie să o şi aplici. Ai experienţa toamnei trecute.
  Eu am strâns cei mai mulţi melcişori seara, după ce le pun mâncare şi se opresc pompele din udat. In două ore, până se întunecă, strâng mai mult decât în toată ziua. În weekend-ul acesta voi tăia şi eu vegetaţia, căci până acum nu puteam băga motocoasa în straturi.
  Spor la treabă.

 99. maria

  Mihai, dar frunzele de coceni nu mucegaiesc pana la primavara?Sa inteleg ca ii depozitezi in niste rafturi facute din plasa de tantari.Astept cu interes raspunsul, Maria

 100. mihai-craiova

  buna maria,
  da fac niste cadre de 1m/2m pe niste picioare de 0,25m, le pun niste intarituri pe mijloc, prind plasa rabitz ca sa am ceva ferm unde ii asez, peste plasa rabitz pun plasa de tantari, apoi un strat de coceni unde vars melcii, iar cand s-a umplut suprafata inchid cu o alta plasa de tantari…seamana cu un sandwich, totul e foarte aerisit, si in plus am 2 ventilatoare care bat mereu pe ei, deci nu cred ca va fi mucegai…mi-e mai frica de faptul ca se aduna gramezi si raman acolo, nu se lipesc toti pe frunze, acolo sa nu apara mortalitate!

 101. dana

  m-as bucura mult daca ti-ai face timp pt.asta sergiu.melcii mari ii las deoarece sunt putini,nu se merita sa merg cu ei ca-i mai scump drumul.de la stei pina la mine sunt 15 km .ma suni cind vii sa-ti spun unde stau.0728569975.multumesc mult .te astept.

 102. Mitica

  Pentru Mihai din Craiova
  Sunt din Craiova si as dori
  sa ne intalnim sa putem sa discutam
  mai mult de cresterea melcilor

 103. maria

  Mersi Mihai!

 104. adriana

  salut mihai, si eu ma confrunt cu aceeasi problema, in beci pe rafturi melcii stau lipiti gramezi.
  parca la sergiu nu erau asa, poate ne spune careva care este motivul si ce trebuie sa facem / transmite salutari doamnei tale si un pupic copilului tau !
  pa, adriana

 105. stan valentin

  salutari calde pentru toti melcarii din romania. Ma numesc valentin ,sunt din Prahova si doresc daca se poate sa vizitez o ferma de melci din apropierea judetului sau chiar din judet.Vreau sa pun bazele unei ferme de melci in gradina casei de aproximativ 1000 mp si doresc informatii si ajutor din partea unui melcar cu experienta.Am luat legatura cu un melcar care m-a invitat pe mine si sotia mea ,la ferma lui dar din pacate este foarte departe de noi adica din Calarasi si nu avem o masina asa buna sa ma tina pana acolo.Va multumesc pentru timpul acordat si astept cu nerabdare un sfat si o invitatie la o ferma de melci.multumim si Admin-ului pentru blogul foarte interesant

 106. maria

  Ciao Sergiu, spune-mi te rog puietul l-ai ,, cernut” imediat dupa cules sau dupa ce s-a inchis?Nu-mi dau seama din fotografii.

 107. sergiu tm

  L-am cernut imediat după culegerea lui. Am făcut aceasta pentru că la primăvară vreau să-i bag pe straturi diferite, cei mari de cei mai mici.

 108. maria

  Mersi Sergiu!

 109. adelin

  vreau si eu cateva informatii ma poti ajuta ?
  un nr de tel un id de messenger ceva?
  multumesc

 110. melcilor.ro

  Adelin, ce fel de informaţii şi de la cine le vrei să le primeşti?

 111. vali

  Salut,
  Eu am strans melcii si i-am bagat in beci pentru hibernare. I-am asezat pe paturi de scandura pe care am pus coceni de porumb. Dupa prima seara s-au linistit si s-au imprastiat peste tot. Le-am pus un ventilator de camera care se roteste si functioneaza permanent. Deocamdata sunt bine. In continuare mai adun tot ce mai apare prin ferma. Sper sa trecem iarna cu bine.

  Rapita pe care am semanat-o in 25.08.2009 arata f bine. Are in jur de 22 cm si e f deasa.

  Bafta la iernat.
  Vali, Campulung.

 112. vali

  Salutari tuturor celor care au fost la simpozion.
  Vali

 113. melcilor.ro

  Si noi te salutam Vali. Cam ce cantitate de melci ai adunat si in cat timp? I-ai sortat sau i-ai pus la gramada? Ai pus vreo bariera ca sa nu se imprastie peste tot?
  S-auzim numai de bine.

 114. radu

  buna. Studiez un proiect de ferma pt. cresterea melcilor de doua luni de zile dar de fiecare data cind accesez cite o pagina web apar diferente in:infintarea firmei, cresterea melcilor, construirea fermei etc. ma intreb “oare chiar trebuie sa dai chix prima data ca sa iti dai seama cum trebuie procedat ?”. Locuiesc de moment in spani de 10 ani, am o firma agricola mica care se bazeaza mai mult pe recoltare si munca cimpului mai putin pe producere. Sint hotarit sa ma intorc acasa in februarie 2010 si sa incep cu cresterea melcilor. As dori sa stiu daca pt. actele necesare trebuie sa trec pe la o firma de consultanta si daca pt. ingrijirea terenului, analiza solului si supravegherea culturii trebuie sa apelez la un tehnolog. Va multumesc anticipat !

 115. adelin

  vreau sa intru si eu in hora.
  vreau orice informatie de la oricine in domeniu.
  am multe intrebari, vreau o documentatie cat de cat si la urma o investitie.
  de ex melci acestia sunt unii speciali sau sunt aceeasi ca cei care ies in gradina dupa ploaie?
  la o suprafata de 100 mp (pt inceput sa vad cum merge) ce investitie, cati melci trebuie sa am si din acestia cati scot cu aprox.
  ne mai auzim, va multumesc pt atentie.

 116. maria

  Ciao Sergiu, am tinut foarte mult cont de comentariile si sfaturile tale si am facut un mini solar pe schelet de lemn si imbracat in folie PVC mai groasa si rezistenta .Deocamdata pe o suprafata de 12 mp.Am depozitat acolo melci cat varful de chibrit si pana la bobul de piper si mazare.In solar este vegetatie si mai suplimentam cu bostan si faina dupa ce irigam putin.Cand ar trebui sa nu mai umblam la el si cu ce sa acoperim melcii din solar?Incercam varianta acesta deoarece am inteles de la voi ( veteranii) ca cei mici nu ar fi rezistat in pivnita si s-ar fi uscat.Daca reusim sa-i trecem iarna asa atunci pt anul viitor o sa incercam consustructia unui solar mai trainic.Toti melcii mai maricei i-am depozitat in pivnita dar mult mai aerisit fata de anul trecut.Am folosit mai multa plasa de tantari asa cum a descris Mihai de la Craiova.Si inca o intrebare straturile de pe care ati cules melcii le-ati mai acoperit si cu ce?
  Astept cu interes orice sugestie sau comentariu la ceea ce am descris.
  Pe curand,Maria.

 117. adriana

  salutare tuturor celor pe care va cunosc !
  adriana sunt, am reusit sa culeg toti melcii mari si mici la gramada si i-am pus pe toti in beci insa acum am o problema. puii mai mici nu s-au inchis toti desi ii ventilez incontinu si stiti ce fac ? se lipesc pe cei mari si ii mananca ! am aruncat deja o jumatate de galeata de melci mari morti. ce sa fac ?
  sergiu sau ceilalti va rog sa -mi dati un sfat /

 118. vali

  i-am pus la gramada in beci dupa ce in prealabil am instalat o bariera chimica direct pe pereti,tavan si pardoseala (aici am pus o sipca de lemn)
  numai bine,
  vali

 119. dana

  si nu ai facut rafturi din scinduri?pur si simplu i-ai aruncat in beci sa se imprastie singuri pe pereti?salutari si succes.

 120. sergiu tm

  Adriana, nu i-ai săturat bine pe cei mici, înainte de a-i băga în beci? Din păcate, din cei mari o să mai arunci până la primăvară, dar nu din cauza canibalilor ăia mici.

 121. sergiu tm

  Maria,
  Să nu mă mai repet şi să plictisesc lumea, răspunsurile la întrebările tale le găseşti la comentariul nr.7 de pe acest post.
  Pa.

 122. maria

  Mersi Sergiu am gasit raspunsurile , in comentariile anterioare ziceai ca petreci destul de putin timp in ferma , ai pe cineva care se ocupa?

 123. maria

  Dana ce mai faci? Ai avut intrevederea cu Sergiu?Mare lucru sa ai ocazia de-a schimba pareri ( la fata locului) cu colegi cu atata experienta!
  Pe curand, Maria.

 124. dana

  DIN PACATE NU.SERGIU NU A MAI VENIT DIN CAUZA UNOR SCHIMBARI DE SITUATIE,DAR M-A SUNAT SI NE-AM CONVERSAT.II MULTUMESC PT. SFATURI PE ACEASTA CALE.AM APUCAT SA CULEG MELCII,NU PE TOTI,DAR TOTUSI MAJORITATEA IN FOARTE MARE GRABA.I-AM BAGAT IN BECI DUPA CUM AM PRIMIT SFATURI,SI II VENTILEZ.IMI PARE RAU CA NU M-AM APUCAT MAI DE MULT SA II CULEG LINISTITA.SPER SA TREACA CU BINE IARNA.DAR TU CUM STAI?SUCCES.

 125. maria

  Ciao Dana, dupa pierderea din iarna trecuta si avand in vedere ca nu am mai cumparat anul acesta nici un melc reproducator zic ca stau binisor .Am strans si noi tot ce am gasit pe straturi pe cei mari si medii i-am bagat separat in beci iar pe cei mici intr-un solar amenajat de proba sa vedem cum merge.Continuam sa mergem la ferma si sa adunam ce mai apare.
  Pe curand,Maria.

 126. Sergiu Ciocîltea

  Dana, aştept doar un telefon să pornesc spre zona ta. Pe vremea asta nu cred că ai reuşit să aduni decăt o parte din melci. Încearcă să acoperi cu folie de nailon câte un strat căci sub folie se mai adună pe lădiţe şi scînduri.
  Cât ţi-au mai crescut în ultima perioadă şi căţi ai pierdut deja că s-au băgat unde nu-i mai poţi găsi? Dar sigur sub folie vor mai ieşi destui.
  Spor.

 127. sergiu tm

  Maria, de ce ai tu impresia că eu am atâta experienţă cum spui? Cred că am doar un an înaintea ta. Şi, într-adevăr, nu prea am posibilitatea să fiu zilnic în fermă ca tine, din păcate. În schimb am învăţat din greşeli şi din multe experimentări. Nu m-am mai luat după nici o carte şi greşelile le-am reparat pe parcurs. Dacă nu înveţi din greşeli, atunci ar trebui să nu le mai faci sau, se spune că le-ai făcut degeaba.
  Din 2006 până în august 2008, am schimbat doi angajaţi, super tari, unul şi unul…(din păcate primul a fost chiar cumnatul meu şi de aici încă mai trag ponoasele şi acum). A mers ferma tot în jos. De când am preluat “frâiele”, e mult mai OK. Primăvara şi toamna îmi rezerv o sâptămână pentru lucrările din fermă, iar în rest cam la trei săptămâni merg în weekend. În restul timpului, ferma este supravegheată de socrii mei, care se apropie binişor de 70 ani. Mulţi înainte le doresc. La vârsta lor nu pot să le cer prea multe. Sunt mulţumit că mai pot să împrăştie concentratele la două zile şi să verifice pompele să nu se dezamorseze. Cu conturul nu cred că se prea descurcă dimineaţa, dar problema aceasta trebuie să o rezolv până la primăvară cu orice costuri, numai să stau liniştit că nu mai e cazul să facă nimeni tura de dimineaţă în căutarea melcilor evadaţi. Ar mai fi multe de povestit în acest sens, şi bune şi foarte rele, dar se face tot mai târziu şi mai am ceva treabă înainte de a pune cornul în pernă. Te las cu bine.

 128. sergiu tm

  Dana, aştept doar un telefon ca să pornesc spre Ştei, dar tare aş vrea să nu-l primesc. M-am săturat de atâtea drumuri.
  Cam cât crezi tu că ţi-au mai crescut melcişorii în ultima lună şi cât estimezi că ţi s-au ascuns în pământ cu frigul care a venit prin fermele noastre? Încearcă să acoperi cu folie câte un strat şi sigur se vor mai aduna pe lădiţele şi pe scîndurile de sub folie, ca să-i aduni. E mai greu acum, cu frigul ăsta, dar mai e loc şi de vreme bună până la sărbători.
  Te las cu bine, şi pe tine.
  Acum chiar voi pune cornul în pernă.

 129. dana

  sergiu,mai scrie-mi te rog adresa de mail,si nr de telefon sa vb.

 130. maria

  Sergiu, experienta mea in aceasta activitate este de doar doi ani.Ferma s-a populat in vara lui 2008. De ferma ma ocup doar eu si sotul meu si asta o facem in cate o dupamasa sau la sfarsit de saptamana deoarece avem si servicii.La inceput ne mai luam si fiicele(avem doua fete de 14 si 17 ani), dar nu le mai prea atrage vazand ca nu scoatem nici un banut din acesta activitate.Mie sincer chiar imi place munca la ferma si dupa 8 ore de munca la birou de abia stept sa mergem ,, in camp”.In oras locuim la casa , avem o gradina de care ne ocupam tot dupa orele de servici si mai tinem si cateva parasi de curte (si rasa), asta este o pasiune mai veche dea sotului meu iar eu pe langa job mai am o mica afacere cu (inchirieri rochii de mireasa si costume de carnaval)de unde ,,daca nu curge pica” si de care ma ocup tot dupa orele de servici si bineinteles in sezonul potrivit. ,,Afacerea ” cu melci am pornit-o in speranta obtinerii unui venit suplimentar dar deocamdata salariile si micile venituri din celelalte activitati o sustin. Speram in timp sa recuperam macar banii investiti si dupa aceea vorba aia ,, obisnuinta e a doua dragoste”! Daca din multitudinea ta de drumuri pe care le faci treci si prin Sibiu te rog nu ezita sa ne cauti mi-ar placea sa schimbam pareri si sa stii ca avem un rachiu de prune 100% natural asa ca in ardeal. Pe curand, Maria.

 131. sergiu tm

  Dana,
  v.com.115. Nu trebuie să ne îndepărtăm de blog cu comentariile, căci nu avem nici un secret. Şi chiar nu ştiu ce aş mai putea spune. Tot ce am păţit eu şi ce am învăţat din practica “la fără frecvenţă”, am făcut public. Fă-ţi timp, după ce scapi de munca în fermă, şi citeşte tot ce găseşti pe acest blog. Să nu sari nimic. Te va ajuta orice comentariu citit.
  Din păcate, încă mai sunt fermieri care susţin că la Aspersa este suficient şi chiar OK doar acoperitul cu TNT. Să le dorim o iarnă cât mai blândă.
  S-avem veşti bune la primăvară. Ciao!

 132. sergiu tm

  Maria, mulţumesc mult pentru invitaţie. Ţinem legătura. Ciao!

 133. Marksman

  Am nevoie de un sfat .Cum pot regla si cu ce pot regla temperatura din pivnita ?Variaza intre 6 si 8 grade cu tot cu ventilator ?ce instalatie i-as putea face ?multumesc anticipat .

 134. dana

  sergiu,nu prea ajung la internet din cauza baiatului cel mare de aceea imi convenea pe telefon.as fi vrut sa vb. cu tine despre venirea la stei,ca totusi as vrea sa vezi cum am amenajat treburile.sa-ti dai cu parerea la locul problemei,tocmai cum ai spus ca ai invatat ceva din experienta,daca se poate binenteles.eu ma ocup aproape singura de fermulita mea,deoarece ceilalti nu sunt prea entuziasmati pina vad ce se cistiga.de aceea cer sfaturi si eu pe unde pot.sper sa nu deranjez.sa auzim de bine.

 135. Sergiu Ciocîltea

  Dana, nu mă deranjezi deloc la telefon şi mă poţi suna oricând.

 136. Sergiu Ciocîltea

  Marksman, ce bine stai cu temperatura din pivniţă. La mine în beci astăzi aveam 13 grade, iar umiditatea a scăzut, în sfârşit, la 73%. Cum vrei să reglezi temperatura, la o valoare fixă? Fără cameră frigo, nu ai nici o şansă. Nu cred că are o importanţă îngrijorătoare faptul că îţi fluctuează într-un interval aşa mic.

 137. Birsan Eugen

  Se sta cam mult la suiete cu Sergiu si nu este rau, eu unul nu prea am timp in aceasta perioada, demarez cu culesul melcilor, dar daca aveti intrebari de sezon va ajut cu placere.

 138. Marksman

  Multumesc Sergiu, deci nu e nevoie sa-mi fac atatea framantari pentru pivnita. Anul viitor sper sa ajung si eu la intrunire. Reproducatorii s-au capacit toti iar puietul a inceput sa se odihneasca. Au inceput sa rasara plantele semanata acum 3 saptamani. Acum se naste alta intrebare ……in tarcurile de unde am cules toti melcii (normal ca nu i-am putut pe toti :)))rasare acum din nou spanacul salata si alte plante, daca in primavara va fi iar masa verde pe tarcuri mai e nevoie sa fac procedurile de insamantare de primavara? Ma bucura enorm faptul ca incet, incet cei care se tin de meserie incep sa aiba rezultate. Tineti-o tot asa. Sunt alaturi de voi. Cunoasteti de vanzare umidimetru mai ieftin?

 139. mihai-craiova

  Buna ziua la toata lumea,
  si mie mi-au mai ramas melcisori de adunat, dar destul de putini, iar daca mai tine vremea cu noi, ii prind si pe acestia…oricum ar fi nu sfatuiesc pe nimeni sa nu are tarcurile, acum sau in primavara. Eu am facut asta intr-un an, am lasat in primavara vegetatia din anul precedent in picioare pe motiv ca era frumoasa si ma scutea de a mai ara si insamanta, dar in schimb m-am pricopsit cu foarte multi daunatori (in special insecte, limacsi), pamantul nu a fost afanat pt reproducatori ca sa depuna oua, plus ca era incarcat cu excremente, uscaturi, melci morti, etc din anul precedent.
  Eu consider ca a ara pamantul este esential la inceputul unui nou ciclu de productie, pt a evita toate aceste probleme.
  In rest toate bune , in camera la melci am cam 12 grade si sper sa mai scada, dar faptul ca bat ventilatoarele pe ei ii face sa perceapa probabil o temperatura mai mica (am luat cativa in palma si erau reci).
  Salutari la toata lumea
  Mihai

 140. birven

  Concluzia lui Mihai-craiova cu privire la arat este foarte corecta. Aratura din toamna este egala cu o ingrasare, dezinfectare, aerisire etc.a solului. Spor la arat.
  Birven

 141. mihaela

  Cât de tarziu se poate ara?
  Ferma noastra din camp, unde ne vom muta din primavara, are nevoie de deratizare? Acolo au fost grajdurile fostului CAP si nu a fost semanat nimic de cel putin 18-19 ani. Daca da, cum facem? Mentionez ca am arat si am semanat rapita.

 142. mihaela

  Dna Adriana, cum ati rezolvat problema melcilor mici care ii mananca pe cei mai mari?

 143. sergiu tm

  Eugen, nici o problemă. Îţi predau cu plăcere … şuetele. Pe mine nu m-au ajutat cu nimic, nici financiar, nici profesional. Tu cel puţin ştii pentru ce o faci.
  Spor.

 144. adriana balana

  mihaela, te pupacesc si te felicit pt. harnicia de care ai dat dovada.
  cat despre melcii mici care-i omorau pe cei mari ce sa spun ?
  am rezolvat in sensul ca atacatorii cei mici ( cat bobul de orez ) au murit ei in cateva zile , uscandu-se din cauza vantului produs de ventilatoare.
  astfel, i-am salvat pe cei mai mari si i-am pierdut pe mititei.
  LUATI AMINTE, nu duceti in beci pt. hibernare melcusorii f. mici.!!!!
  pupici tuturor , adriana

 145. birven

  D-na Mihaela !
  In cazul in care terenul este arat si insamantat cu rapita nu se face dezinfectarea acestuia.In situatia in care rapita nu se dezvolta si trebuie reinsamantata primavara atunci inainte de insamantare cu cel putin 30 zile terenul poate fi dezinfectat. Mai este pana atunci si vorbim la timpul potrivit. Orice teren poate fi arat de toamna pana cand nu ingheata. Pamantul arat acuma este mai fertil decat cel care este arat primavara. Cu stima,
  Birven

 146. Birsan Eugen

  Multumesc Sergiu, dar timpul de suiete ramine pe cind o sa termin de adunat melcii.

 147. sergiu tm

  La mulţi ani şi lui Mihai de la Craiova. Tot ce-mi doresc mie, îţi doresc şi ţie, Mihai. Ştiu că toamna se numără bobocii, dar sper că la primăvară să ne numărăm şi melcii. Unul la celălalt…

 148. sergiu tm

  Sărbători fericite, multă sănătate (că-i mai bună decât toate) şi un an nou fericit şi cu mulţi melci doresc helicicultorilor de pretutindeni şi cititorilor acestui blog.
  S-auzim numai de bine în noul an.

 149. Aurel

  Buna Ziua,

  sunt din Brasov si actualmente am cumparat un teren de 0,70 ha in Teliu in apropierea fabricii de melci. Vreau sa-mi deschid pe acest teren o crescatorie de melci si as dori daca se poate unele pareri asupra acestei hotarari, intrucat dupa unele auzite ar fi vorba ca nu se mai proceseaza melci la Escarprod Teliu. Mai sunt si alte puncte de procesare a melcilor in imprejurimi si cat trebuie platit pentru intrarea in asociatie?
  Va multumesc si astept parerile Dvs.

 150. birven

  D-le Aurel ,
  In localitatea Teliu, in apropierea fabricii de procesare sunt foarte multe ferme, unde specia de melc este Helix Pomatia, in sistem ecologic.Va lamureste secretara de la sediul firmei in aceasta privinta. Alta asociatie in Romania nu cunosc. Poate la toamna va fi constituit grupul AS-PO. In acest sens va lamureste administratorul acestui blog. Succes in afacerea cu melcii.
  Cu stima,
  Birven

 151. mihai-craiova

  dl aurel mai bine va orientati spre o ferma deja amenajata din zona,care s-a retras din afaceri!

 152. Birsan Eugen

  Dl Aurel, cel mai bun sfetnic sunteti dv, banii sunt ai dvs, noi putem decat sa va sugeram de a investi fara greselile facute de noi, sau din cauza excesului de zel, ascultind cu desavirsire parerile altora. Din experienta acumulata pot sa va spun doar ca investitia trebuie facuta in specia de melc rentabila pe piata, cu investitie minima fara a cheltui timp si bani in avize, cotizatii, materiale fara rost si multe altele. Dupa acumularea experientei si dezvoltatea posibilitatii de a vinde melci, se pot aduce inbunatatiri, extindere,ca afacere si suprafata, avize, nscrieri in diverse asociatii, proiecte nerambursabile,etc. Eu unul cam asa vad lucrurile,in tara imposibilitatilor,de a ta dezvolta pe banii tai si siguranta ca reusesti sa misti buturuga mica, in drumul plin de gropi al micului investitor. In rest ce sa spun, vorba multa aduce saracie omului, probabil asta este cauza noastra,a romanilor, vorbim mult si uite unde s-a ajuns.

 153. dana

  ce mai faceti stimati colegi?ce va mai fac melcutii?mai e mult pina ii scoatem afara?eu sunt nerabdatoare sa vad rata mortalitatii in beci.sper sa fie bine,ca speranta moare ultima.referitor la ce a spus dl eugen sunt de acord cu el,am patit pe pielea mea.intai sa acumulezi ceva experienta apoi avize si etc.

 154. sergiu tm

  Multumim bine, Dana. Cum stai cu rata mortalitatii in beci? Nu ti-am mai vazut comentarii pe blog. Cum stam cu experienta, acum, cu cateva ierni “in spate”?

 155. Dana

  bine,multumesc!am o iarna afara si una in beci,dar nu se compara;de imbunatatit cite ceva,dar e foarte ok in beci.sunt cu casa in renovare si am pus netul la cutie.acum scriu de la un fin.zilele trecute am vazut ceva puiet.sper sa fie bn,cantitativ nu stiu ce o sa am dar o sa am de vindut.sa auzim de bine.spor la treaba tuturor!apropo,daca vii prin bh te invit in vizita.pa!

 156. sergiu tm

  ms

 157. mihai-craiova

  ce rau e prin moldova…eugen bine ca esti sus pe deal!

 158. Birsan Eugen

  Asa este privesc balta de sus

 159. Alexandru

  Doamna Maria unde aveti ferma la Sibiu mai exact ,as vrea sa va fac o vizita sa vad cum sta treaba mai exact,si eu sunt de pe langa zona dumnevaostra,astept raspunsuri,lasati-mi o adresa va multumesca

 160. maria

  Buna Alexandru,
  Ferma se afla la 15 km de Sibiu. Azi am fost la ferma pe o vreme mizerabila, ploaie …noroi, dar asta e daca ,, m-am bagat in hora, joc”!
  Poti sa ma suni la tel.0746/98 97 75 sau sa scrii in continuare pe blog. Sunt dispusa sa raspund la toate intrebarile tale.

  Pe curand ,
  Maria

 161. maria

  Salutari tuturor,
  ce facem fratilor ca e aproape gata luna iulie si nimeni nu zice încă nimic de achizitia de melci! Daca punem mana de la mana cred ca strangem o cantitate frumusica pentru export.
  Astept vesti incurajatoare!
  Maria

 162. Alexandru

  Cati metri patrati are ferma doamna Maria ?ce melci detineti?,am sa va contactez,acum e prea tarziu ,sunt tare curios sa vad cum arata o crescatorie in zona aici la noi la Sibiu,multumesc si tinem legatura

 163. maria

  Ferma este pe o suprafata de 3000 mp si este populata cu helix aspersa minima.

 164. sergiu tm

  Pentru cei din vestul ţării, interesati de carbonatul de calciu (praful de piatra): puteti cumpara cu 50 lei o cupa de excavator, care cred ca are peste 1.5 tone. Adresa este: Sat Voislova, sos. Caransebes-Hateg, km.28. Tel:0744-202705, 0720588110 sau 0756363428; email:oparlescu_oliver@yahoo.com.
  Sergiu

 165. marksman

  Buna ziua,
  Nu am mai intrat de mult pe blog din cauza ca am fost foarte ocupat. Tot din cauza lipsei de timp nu m-am ocupat foarte mult de ferma iar rezultatele nu au fost dintre cele mai bune. Din acest motiv,si din cauza distantei pana la ferma (50 km), cu parere de rau, am fost nevoit sa desfintez ferma.
  Daca cineva doreste material biologic si materiale pt infiintarea unei ferme de melci ii pot oferii la preturi foarte avantajoase urmatoarele:
  - melci adulti 3000 buc
  - puiet de diferite dimensiuni( de la marimea unei boabe de porumb pana la dimensiunea unei nuci) = 20.000 buc
  - lutrasil – 1 sul nou ( 4,5*100 m)
  – 3 suluri folosite ( stare buna )
  - plasa Helitex -3 suluri de 100 m fiecare (nefolosite)
  – 5 suluri folosite dar in stare buna
  - folie pt solar – 2 suluri folosite intr-un singur an
  - motocultor cu motor Honda si accesorii
  - system de irigat (conducte si aspersoare)
  - sarma (folosita pt tarcuri si pt sist de irigat)
  - seminte salata 23 kg – sac
  cicoare 15 kg
  spanac 20 fg
  sfecla 2 kg

  Ferma a fost construita pe o suprafata de 2000 mp si este situata in jud Alba
  Pt informatii puteti trimite email la adresa ionutrosu2006@yahoo.com

 166. birven

  STIMATE SERGIU- DUMITRU TM,
  De Sf.Dumitru,va doresc multa sanatate, fercire si succes in afacerea cu melci.
  Cu respect,
  Birven

 167. tiplea felicia

  As dori informatii pentru cresterea melcilor Pomatia.tel 0756906961.Va multumesc si astept sa ma contactati.

 168. birven

  Totul se gaseste pe blog.
  Cu stima,
  Birven

 169. mitica tm

  Dle Birven,
  Mereu cu temele facute si tot timpul inaintea tuturor!
  Va multumesc mult,
  Sergiu mh

 170. sergiu tm

  Se observa un moment de “respiro” din partea fermierilor AS-PO pe blog. Este oare vremea numaratului banilor sau a copiilor, precum spune zicala aceea. Sau Admin are probleme cu net-ul?

 171. mihai-craiova

  as numara eu sergiu, dar n-am ce!

 172. sergiu tm

  Mihai,
  Zicala spune ca este vremea sa numeri bani sau sa faci copii. De ce te plangi, ca tu tot ai facut ceva pe vremea asta.

 173. sergiu tm

  Din noiembrie nu am mai trecut pe la ferma sa vad cum sta treaba in beci. Prin telefon vestile sunt bune. Luni voi incepe activitatea la ferma, mai tarziu cu doua saptamani decat anul trecut.
  Bafta la toata lumea.
  Sergiu tm

 174. birven

  Este diferenta se timp intre 176 -179.Astept vesti bune de la fata locului despre Aspersa aspersa sergller.
  Cu stima si spor la treaba,
  Birven

 175. nica dragos

  Sergiu daca esti la ferma ma rezolvi si pe mine de puiet. Astept o veste.

 176. Marksman

  Daca cineva doreste material biologic si materiale pt infiintarea unei ferme de melci ii pot oferi la preturi foarte avantajoase urmatoarele:
  - melci adulti 2500 buc
  - puiet de diferite dimensiuni( de la marimea unei boabe de porumb pana la dimensiunea unei nuci) = 20.000 buc
  - lutrasil – 1 sul nou ( 4,5*100 m)
  – 3 suluri folosite ( stare buna )
  - plasa Helitex -3 suluri de 100 m fiecare (nefolosite)
  – 5 suluri folosite dar in stare buna
  - folie pt solar – 2 suluri folosite intr-un singur an
  - motocultor cu motor Honda si accesorii
  - system de irigat (conducte si aspersoare)
  - sarma (folosita pt tarcuri si pt sist de irigat)
  - seminte salata 23 kg – sac
  cicoare 15 kg
  spanac 20 fg
  sfecla 2 kg

  Ferma a fost construita pe o suprafata de 2000 mp si este situata in jud Alba
  Pt informatii puteti trimite email la adresa ionutrosu2006@yahoo.com

 177. alex

  vand melci pomatia colectati din natura,am avut nr. de tel. al unor persoane care achizitionau pomatia, am pierdut tel. si nu mai am nr dansilor,daca ma puteti ajuta nr meu 0732887981 sau alex.timisoara@europe.com Multumesc si mult succes si multa sanatate tuturor!!

 178. alex

  2.50 roni

 179. alex

  dvs. cat oferiti pe un kg si in ce conditi? veniti dvs dupa ei? ce cantitate minima achizitionati?

 180. sergiu tm

  Pe cei care cred ca vor avea pana la sfarsitul lunii iunie melci bordurati de vanzare, ii rog sa ridice doua degete si sa spuna cam ce cantitate cred ca pot livra la inceputul recoltarii 2011.
  Bineinteles, discutam de Aspersa Muller (minima).
  O zi buna,
  Sergiu tm

 181. mihai-craiova

  greu de estimat, zi un 300kg! pana nu intru pe ferma sa ma dau la ei…

 182. Birven

  Sergiu tm la 20.07.2013.sarbatoreste ziua lui de nastere, fapt pentru care il urez multa sanatate, prosperitate si LA MULTI ANI, alaturi de cei dragi.
  Birven


Lasa un comentariu #