Pe urmele melcilor

Subiecte: ,
14 iunie 2009 · 19:11 · cresterea melcilor

Pe blog sunt comentarii atât pro cât şi contra creşterii melcilor în România. Pentru că aiurea sunt ferme de melci prospere nu am înţeles de ce la noi nu se poate. Cei mai mulţi înţeleg că au dat faliment în România din diverse motive: inundaţii, grindină, secetă, ger, dar cred că cea mai mare parte din ignoranţă şi neimplicare serioasă pe drumul pe care au pornit. De mai bine de un an am pornit pe urmele melcilor, de fapt a crescătorilor de melci să văd dacă sunt şi reuşite sau doar eşecuri şi aşa am dat şi peste ferme de melci prospere. Săptămâna trecută am vizitat două dintre ele. Una este ferma de melci ecologică de pe Valea Nicoului-Alb, care este de “n” ori mai frumoasă şi mai interesantă şi cu mai mulţi melci decât mă aşteptam şi decât am văzut în pozele primite pe e-mail de la proprietarul ei şi pe care le-am postat aici pe blog. Şi acum câteva cuvinte despre fermă. In primul rând primirea la fermă a fost cât se poate de ospitalieră aşa cum numai ardelenii ştiu să o facă. Seara după vizitarea fermei la un pahar de vorbă s-a servit o masă cu preparate delicioase din carne de melc crescut ecologic şi bineînţeles am discutat până noaptea târziu numai despre creşterea melcilor.

Descrierea fermei

Ferma se află pe un teren însorit şi puţin înclinat. Suprafaţa totală a fermei este de 7700 mp şi este împărţită în 6 parcele (ţarcuri), din care 4 populate cu melci şi pe două se cultivă floarea soarelui, dovlecei şi lucernă ca masă verde pentru hrana suplimentară a melcilor în perioada în care vegetaţia nu este suficientă. Inaintea înfiinţării fermei terenul a fost o fâneaţă naturală, pe care nu s-a folosit îngrăşământ chimic sau alte produse ca ierbicide, pesticide cu cel puţin 5 ani înainte. Popularea fermei s-a făcut în primăvara anului 2006 şi s-a introdus o cantitate de 1200 kg melci din specia Helix Pomatia. Suprafaţa populată a fost la început de 4000 mp, împărţită în 2 parcele, în timp ferma s-a extins. Reproducătorii au fost recoltaţi din natură în baza aprobării primite de la Agenţia pentru Protecţia Mediului. Perioada de conversie pentru eliberare certificatului ECOCERT pentru fermă ecologică a fost de 2 ani. Ferma este împrejmuită cu gard perimetral parţial din sârmă ghimpată, parţial din lăteţi de lemn, iar parcele (ţarcurile) sunt îngrădite cu tablă din aluminiu în aşa fel încât să nu permită pătrunderea în incintă a rozătoarelor, limaxilor etc. Intre parcele sunt alei de circulaţie sau vid sanitar cum ne-a explicat fermierul, de 1 m lăţime şi canale de colectare a apei pluviale. Suprafaţa unei parcele (ţarc) nu depăşeşte 2000 mp. Fiecare ţarc este prevăzut cu un sistem de udare cu aspersoare pentru vegetaţie şi pentru melci. Impotriva evadării melcilor din ţarcuri se foloseşte un sistem antifugă cu sare industrială. Parcelele sunt împărţite pe straturi ca la oricare altă fermă, iar la intrarea în fiecare ţarc este amplasat un covor sanitar ( burete îmbibat cu lapte de var).

Furajarea melcilor

Melcii se hrănesc cu vegetaţia care creşte din flora spontană a zonei si se hrănesc suplimentar cu furaj uscat din ingrediente bio care se administreaeză seara pe lădiţe din lemn.

Anexe gospodăreşti

In incinta fermei mai există o suprafaţă de 500 mp pe care sunt amplasate : un loc de depozitare a materialelor, a furajelor uscate, un loc de preparare a hranei suplimentare, un loc de compostare a resturilor vegetale, un butoi cu soluţie de sodă caustică 10% pentru dezinfectarea si neutralizarea melcilor morţi si un butoi pentru spălarea cochiliilor dezinfectate. De asemenea se află şi 4 tarcuri de mici dimensiuni pentru purgarea melcilor, ferite de ploaie şi de soare.

Gestionarea fermei

Melcii după ce sunt recoltaţi şi sortaţi sunt ţinuţi în tarcurile de purgare timp de 7 zile fără mâncare şi fără apă şi apoi se transportă la locul de procesare cu un autovehicul inregistrat la DSV pentru PA. Transportul se insoţeşte de un certificat sanitar-veterinar eliberat de medicul de circumscripţie. Ferma este înregistrată la DSV pentru PA.

Galerie foto

Gard-exteriorImprejmuire-ţarcuriSistemul-de-udareSistem-antifugă-melcParcelarea-unui-tarcCovor-sanitarVegetaţie cu floră spontană în ţarcurile de creştere a melcilor în sistem ecologic Melci-la-păşunatMelci-la-masă

19 Raspunsuri Comenteaza #

 1. helix

  Admin,
  Ferma ecologica nu are parti negative doar pozitive ?

 2. Sensio

  Cu ocazia asta vad si eu cum arata o ferma de melci. Cel putin ciudat.

 3. melcilor.ro

  Ferma arată ca o bijuterie şi nu ciudat cum spune Sensio. Dar aş avea ceva de reproşat fermierului, din prea multă pasiune pentru munca pe care o face nu prea se ocupă de marketing şi de promovarea pe piaţă a fermei şi a produsului ecologic rezultat din această muncă. Vizitând ferma m-am convins că nu este o utopie să creşti melci Helix Pomatia, trebuie doar respectat şi reprodus în fermă biotopul melcului.

 4. helix

  Cred ca “sistemul ecologic” pe plan european are un succes semnificativ si ar fi bine daca si melcii ar intra in categoria produsului preferat ca” produs bio ”

 5. Aromânesei Radu

  Anul trecut am finalizat realizarea unei microferme (2000 mp) de melci prin programul Sapard pe care am populat-o cu H. Pomatia care au iernat f. bine. Am aflat multe lucruri utile de pe blog, care m-au ajutat să gestionez activitatea. Sunt însă derutat asupra modului de recoltare spre valorificare, deoarece mi s-a spus că prin recoltarea din lunile august-septembrie urmate de procesul de purgaţie ( 7 zile) în cuşti , melcii nu se vor închide şi prin urmare preţul de livrare va fi f.mic. Prin urmare ar trebui să recoltez în noiembrie când temperatura scade, dar atunci ei se îngroapă şi atunci…?! Vă rog să mă ajutaţi !
  Cu mulţumiri, Radu

 6. helix

  Stie cineva cat este perioada de conversie pentru Helix Aspersa Aspersa si Helix Aspersa Maxima, dupa care poate fi considerat melc ecologic ?
  Helix

 7. Birsan Eugen

  De ce se tot pune problema melcului ecologic, noi ceilalti crescatori nu-i crestem tot ecologic?

 8. birven

  Cresterea melcului in sistem ecologic presupune o monitorizare permanenta din partea unui organism de inspectie si certificare recunoscut in tara. In schimb melcul crescut in sistem natural nu este monitorizat de un astfel de organism. Hrana : vegetatia, concentratele provin numai din agricultura organica si nici de cum din agricultura conventionala.Terenul pe care este amplasata ferma nu este tratat chimic de nici o culoare. Nu se folosesc: chimicale pentru ingrasarea solului, erbicide, pesticide etc…Ferma ecologica este supusa unor prevederi DSV pt.PA si regulilor fitosanitare. Melcul nascut, crescut, ingrasat si recoltat de pe ferma ecologica are un pret mai mare decat cel din agricultura conventionala cu circa 30 – 40 %. Cred ca ati inteles diferenta dintre produsul ecologic si cel natural.
  Cu stima
  Birven

 9. Mircea Cj

  Radu, foarte interesant subiectul si pentru mine !

  La mine in ferma solul este deosebit de argilos si dificil de sapat: am recoltat anul trecut dupa ingropare si capacire…a fost foarte greu: cu sapa si cu o furca mica si rigida am brazdat toate solele la o palma in pamant; noroc ca nu era inca inghetat ! :-)

  E clar: nu se capaceste Pomatia in cusca !!! Eu i-am pus anul trecut si pe nisip pe o suprafata de 10 mp si cu si fara hrana, dar au preferat sa moara decat sa se capaceasca. Chestie nasoala: am luat melci capaciti din sol, i-am bagat sub 10 cm de nisip si cand a batut soarele in nisip vreo 3 zile (cu temperaturi exterioare de sub 15 grade) au iesit afara ! :-)
  Am tinut cativa melci in frigider la 5 grade si intuneric mai bine de o luna: nimic !!! Deci nu are rost sa-i bagi nici in camera frigorifica necapaciti!
  Anul acesta am carat o gramada de nisip fin pe o sola, astfel incat sa fie usor de sapat dupa ei; vreau sa insamantez prin august, iar prin octombrie mut melcii maturi din ferma in aceasta sola pentru a se capaci natural, urmand sa sap iar dupa ei.

  Dar tot sper sa aflu alte metode ca am vazut niste melci recoltati in noiembrie si erau prea curati ca sa fi fost sapat si adunati atunci ! :-)

 10. birven

  Mult succes d-le Mircea Cj. Bine ar fi sa dati de metoda de operculare “fara noroi”. Cumparator pentru cei operculati a existat si speram sa fie si in anul acesta. Ma intereseaza in mod deosebit aceasta metoda de recoltare.
  Va dau nişte date statistice din propriul experiment: la 01.10.2008 am adunat 100 de melci de pe ferma de diferite dimensiuni ( peste 25 mm ). In ianuarie 2009 s-au operculat 13 melci in pivnita la o temperatura intre 0 si + 5 grade Celsius. Au rezistat operculati pana la 01.05.2009 cand i-am scos pe ferma. Au iesit din hibernare 10 bucati, iar trei au murit. O parte din ceilalti neoperculati a rezisatat pana la 15.03.2009, restul s- au deshidratat pe parcurs si au murit. Melcii au fost depozitati intr-o ladita din material plastic. Deci 10 % s-au operculat in pivnita si au rezistat ( hibernat ) pe timp de 6 luni.
  Cu bine,
  Birven

 11. catalin b. ex-fermier

  Sa va spun ce am facut eu. Am adus melci din natura, din zona Cincu, i-am pus in ferma cu gandul ca se vor capaci. Adevarul ca au fost adusi cam tarziu. Nu s-au capacit, poate 0,5-1 la suta, dar restul nu. Au stat asa. Si au murit cand a dat frigul. A incercat cineva sa puna plasa de sarma (rabitz un pic mai gros) apoi nisip (nu stiu daca ajunge doar nisip, sa nu trebuiasca si pamant, in nisip sapa usor dar nu prea ramane gaura) de vreo 10 cm. Si dupa capacire sa ridicati plasa … ma gandeam si eu. Pai la cum era solul la mine in ferma, daca puneai paie puteai sa faci chirpici…bine ca nu am vandut…of,of…mai glumesc si eu. Spor la treaba!

 12. melcilor.ro

  Felicitări pentru site-ul cu iepuri. Am şi eu o întrebare: vei accepta orice fel de comentarii pe forumul de pe site? După cum observi trafic contra trafic.

 13. melcilor.ro

  Pentru Helix
  Durata de conversie pentru melci, indiferent de specie, este conform Reglementarilor RCE/834/2007 si RCE/889/2008 de 90 de zile. Vă dau mai jos un extras din ID-SC-134 05/2009 privind conversia in agricultura biologica

  “- Fiche explicative n° 2 –
  LA CONVERSION EN AGRICULTURE BIOLOGIQUE
  ……………………………………………………………………………..

  Escargots

  La période de conversion démarre dès que l’ensemble des conditions d’élevage précisées dans le CC-REPAB-F modifié est respecté (logement, alimentation, prophylaxie…).

  Escargots Chair 90 jours”

 14. birven

  As dori ca textul de mai jos sa fie tradus in limba romana:

  ” Fiche explicative n° 2 -”
  LA CONVERSION EN AGRICULTURE BIOLOGIQUE
  ……………………………………………………………………………..

  Escargots

  La période de conversion démarre dès que l’ensemble des conditions d’élevage précisées dans le CC-REPAB-F modifié est respecté (logement, alimentation, prophylaxie…).

  Escargots Chair 90 jours”

  Va multumesc.Cu respect,
  Birven

 15. birven

  Pentru Nica Dragos: Daca sunteti amabil si aveti posibilitatea sa aflati, va rog sa postati pe blog perioada de conversie pentru speciile Helix Aspersa Muller, Helix Aspersa Maxima si Helix Pomatia. Pana in prezent am primit doua raspunsuri diferite si anume:
  – 9o zile conform legislatiei franceze, din partea Ecocert International
  – 2 ani conform legislatiei romane, din partea Ecocert Bucuresti
  Ma intereseaza doar perioada de conversie pentru melci, in situatia in care ferma pe care urmeaza sa fie crescuti este certificata ecologic. Va multumesc.
  Cu respect,
  Birven

 16. melcilor.ro

  Pentru Birven – Traducerea textului

  “Fişa explicativă nr.2
  CONVERSIA IN AGRICULTURA BIOLOGICA
  ……………………………………………….
  Melci
  Perioada de conversie demarează de când ansamblul condiţiilor din crescătorie precizate în CC-REPAB-F modificat este respectat (confort şi densitate, alimentaţie, profilaxie…)

  Melci …… Carne…… 90 de zile”

 17. birven

  Multumesc Admin pentru traducerea textului.
  Cu stima,
  Birven

 18. birven

  D-le Nica Dragos,
  Revin asupra perioadei de conversie de la pct.15.
  Cred ca dvs. sunteti cel mai în temă ,avand in vedere calitatea de specialist in domeniu. Insist asupra acestei probleme deoarece legislatia romana nu este in concordanta cu cea europeana si doresc sa aflu adevarul. Va multumesc anticipat
  Cu stima,
  Birven

 19. flori

  ce se mai intimpla cu valorificarea melcilor si pina la ce data se valorifica melci capaciti multumesc flori.


Lasa un comentariu #