Etapele înfiinţării unei ferme de melci Aspersa Minima – etapa I

Subiecte: , , , ,
4 aprilie 2009 · 14:31 · cresterea melcilor

Despre tehnologia italiană de creştere a melcilor Aspersa şi Pomatia s-a scris destul, Google este plin de site-uri cu un astfel de subiect. De aceea de câteva luni încoace eu am prezentat mai mult informaţii despre tehnologia franceză de creştere a melcilor Aspersa, cu atât mai mult cu cât această tehnologie la noi în ţară era un subiect tabu şi am vrut să o scot din această zonă obscură.
După ce am aflat despre primii paşi pe care trebuie să-i urmăm pentru înfiinţarea unei ferme de melci, indiferent de tehnologia şi specia de melci alese, azi m-am gândit să scriu despre paşii de urmat pentru înfiinţarea unei ferme de melci Aspersa Minima prin metoda adaptată de fermierul Eugen Bîrsan, din Vaslui, la condiţiile de climă din România, asta pentru că această metodă, care este rodul muncii şi a experienţelor sale timp de 3 ani a dat şi rezultate.
De fapt am încercat să fac un calendar atât al lucrărilor de investiţii, cât şi al lucrărilor de exploatare în fermă.

Etapa I – Lucrări de investiţie

1.Asigurarea unei surse de apă: puţ, fântână, bazin, ce poate furniza un debit de 1 l/sec, pentru udarea zilnică a melcilor.

2.Alimentarea cu apă de la sursa de apă la fermă

3.Realizarea împrejmuirii fermei cu tablă zincată îngropată în pământ cel puţin 60-80 cm, pentru împiedicarea pătrunderii în fermă a dăunătorilor din pământ şi eventual completarea cu plasă de gard deasupra tablei zincate.

4.Prelucrarea terenului prin lucrări agricole specifice: aplicarea de îngrăşăminte organice sau chimice, arătură şi frezarea terenului, desinsecţia şi deratizarea solului pentru combaterea dăunătorilor: gândaci, şoareci, şobolani etc.

5.Impărţirea terenului fermei în 3 parcele (ţarcuri):
- parcela I -2/3 din suprafaţa totală
- parcela II -1/3 din suprafaţa totală
- parcela III -1/3 din suprafaţa totală

6.Realizarea sistemului de udare cu microaspersoare a straturilor din cele 3 parcele şi asigurarea unei surse de curent electric pentru pompa de apă.

7.Semănarea primăvara cât mai devreme posibil a parcelei I cu: rapiţă, sfeclă furajeră, varză furajeră.

8.Imprejmuirea celor 3 parcele cu plasă Helitex pe o înălţime maximă de 50 cm pentru a putea păşi uşor peste gard zilnic când se administrează hrana uscată şi când se culeg melcii.

9.Montarea sistemului antifugă melci, chimic sau electric pe perimetrul celor 3 parcele (ţarcuri).

Galerie foto

Model de împrejmuire fermă şi ţarcuri

6 Raspunsuri Comenteaza #

 1. erdei éva

  Este foarte interesant.
  M-am intilnit cu4 ani in urma cu cresterea melcilor .M-am gindit si eu ,dar mi-e frica de ea,de livrare…Poate ca daca citesc mai mult despre ferme de melci ma apuc si eu
  Spor la crestere…

 2. sErgiu

  buna ziua, as vrea sa ma apuc si eu de crescut melci dar nu stiu prea multe despre asta, si sunt destul de multe intrebari, Sper ca aici la voi sa gasesc si eu raspunsuri la intrebarile mele. multumesc

 3. sergiu tm

  Sergiu,
  Sunt convins ca asa o sa fie.
  Sergiu tm

 4. cristian

  As vrea sa-mi deschid o ferma de crestere a melcilor si nu stiu de unde sa incep, momentan sunt in cautare de informatii. Daca ma poate ajuta cineva cu sfaturi si cu o lista pt strictul necesar deschiderii unei ferme de circa 3000 mp. Va multumesc

 5. Galfi Zsolt

  Cristian…daca aveti putin timp, uitati-va pe articolele precedente, si veti gasi toate informatiile necesare infiintarii unei ferme, de orice dimensiune
  Cu respect
  Zsolt

 6. admin

  Se începe cu amenajarea terenului, adică se curăţă terenul, se ară, se împrejmuieşte, se împarte în parcele, se seamănă, se face alimentarea cu apă, se împrejmuiesc parcelele ca să se facă ţarcurile pentru melci, se confecţionează panourile pentru furajarea melcilor, se montează microaspersoarele, se populează ferma cu melci. Cam asta ar fi în principiu. Pentru necesarul de materiale faceţi regula de trei simplă de la articolul precedent, sau apelaţi la un consultant în amenajarea de ferme de melci.


Lasa un comentariu #