Preparativele pentru înfiinţarea unei ferme de melci

Subiecte: , , , , , ,
18 februarie 2009 · 15:31 · cresterea melcilor

Majoritatea potenţialilor fermieri mă întreabă: care sunt paşii premergători pentru înfiinţarea unei ferme de melci.

Ceea ce pot să vă spun este că înainte de a vă avânta în această aventură a creşterii melcilor trebuie să ştiţi că o fermă de melci nu diferă cu nimic de oricare altă fermă zootehnică: cere timp, dăruire, cunoaşterea foarte bine a tehnologiei de creştere, muncă multă şi bineînţeles răbdare.

Autorizaţiile

In prealabil trebuie discutat la Primărie despre această intenţie a Dvs. şi eventual să se obţină avizele şi autorizaţiile necesare. S-ar putea să existe un PUG (Plan Urbanistic General) care să nu permită ocuparea terenului respectiv cu o fermă de melci.

Pentru o fermă familială care se organizează în grădina proprie de pe lângă casă nu sunt necesare autorizaţii. Dar şi aici trebuie avut în vedere de a avertiza vecinii pentru că, chiar dacă am luat toate mijloacele de ermetizare a fermei care să împiedice evadarea melcilor, există riscul de a scăpa câteva exemplare, care pot produce prejudicii culturilor învecinate. De asemenea trebuie atenţie la tratamentele aplicate pomilor şi culturilor învecinate pentru a nu fi contaminată ferma noastră de melci, ceea ce ar însemna o rată mare a mortalităţii.

Alegerea terenului

După ce s-a ales terenul unde vrem să amplasăm ferma de melci este indispensabil de a face o analiză de sol şi a ameliora solul dacă este cazul. A se vedea aici şi aici.

Luaţi-vă timp de a analiza şi fauna existentă, care ar putea deveni posibili viitori prădători ai melcilor: păsări, şoareci, şobolani, cârtiţe, şerpi, broaşte, etc. Se poate începe deja lupta împotriva acestora.

Proiectul tehnologic şi studiul de piaţă

Pentru reuşita fermei de melci este necesar a avea un proiect tehnologic (tehnologie de creştere a melcilor), un plan de amenajare a fermei şi un plan de afaceri. Acestea trebuie bine studiate şi analizate.

In prealabil se va face un studiu asupra preţului care se poate obţine pentru viitoarea producţie şi în funcţie de asta se va alege tehnologia de creştere şi mărimea suprafeţei pe care se va construi ferma, elemente de care depind costurile de investiţii şi de exploatare, şi în final rentabilitatea fermei. Să nu ne aruncăm cu capul înainte după zvonuri şi articole din mass-media despre cât de rentabil, uşor şi frumos este să creşti melci. Este o afacere ca orice altă afacere, care pe lângă câştig presupune şi riscuri, care trebuie să fie evaluate şi cunoscute de la început.

Procurarea materialelor

Pentru construcţia fermei de melci este necesar să ne procurăm materialele specifice unei astfel de activităţi: tablă zincată pentru împrejmuire, stâlpi pentru gardul de împrejmuire, cuie, plasă de gard, plasă Helitex pentru ţarcuri, stâlpişori pentru susţinerea plasei Helitex, instalaţia de udare, sârmă zincată, ţevi pentru alimentarea cu apă, sistemul antifugă melci, seminţe pentru semănarea plantelor necesare hrănirii melcilor, hrana uscată pentru melci, hrănitori pentru distribuirea hranei uscate şi în funcţie de tehnologia de creştere aleasă: puiet sau melci reproducători. De la caz la caz pot fi necesare şi alte materiale.

Există diverşi furnizori pentru toate aceste materiale, dar trebuie luată legătura din timp cu aceştia. Necesarul materialelor de procurat se va lua din proiectul de amenajare al fermei (proiectul tehnologic).

33 Raspunsuri Comenteaza #

 1. Maxim Constantin

  Admin, articolul este foarte interesant si folositor celor care nu au gasit carti pentru infiintarea unei ferme de melci dupa modelul italian. Va multumim, dar va rugam poate ne puteti ajuta cu o documentatie la fel de aprofundata referitoare la infiintarea unei ferme de melci dupa modelul francez. Inca odata multumiri. Maxim

 2. birven

  La subiectul sus mentionat as adauga:

  1.Locul unde va fi amplasata ferma: – sa nu fie foarte aproape de gradiniile cu zarzavaturi;
  - daca este posibil sa fie intrun loc insorit, putin inclinat si fara curenti de aer (vant puternic, vijelii frecvente etc); 2.Se va solicita autorizatie de la primarie pentru: ingradirea terenului si amplasarea dependintelor (daca este cazul);
  3.Solul sa nu fie foarte compact – argilos (nu este neaparat necesar sa se faca analiza solului ). Ameliorarea solului se poate face prin împrastierea de gunoi de grajd, rumegus sub forma de compost (lasat la vatra localitatiilor) si oice alta metoda folosita de tarani, fara ingrasamant chimic;
  4.Apa sa fie disponibila si curata tot timpul si daca este posibil din puturi;
  5.Materialele necesare infiintarii fermei se gasesc in tara;
  6.Forta de munca sa fie suficienta;
  7.Tehnologia se invata pe parcurs. Nu sunt doua ferme identice ;
  8.Sa fie piata de desfacere pentru specia aleasa;

  Cu stima
  Birven

 3. melcilor.ro

  Completări foarte bune, cu 2 observaţii: analiza solului este necesară pentru determinarea pH-ului solului şi atenţie la rumeguş, dacă nu este bine descompus poate mări aciditatea solului.
  Despre alegerea terenului unei ferme de melci am scris aici.

 4. paul

  Buna,
  As dori sa imi fac o ferma de crestere a melcilor, am un teren de 1.5 hectare. Din cate am citit mai sus este perfect pentru o ferma de melci, as avea si banii necesari pentru construirea fermei, dar ma descurajeaza piata de desfacere. Am auzit multe chestii cum ca ar fi foarte cautati in Spania si in Franta. As dori sa stiu si eu cine cumpara melcii si care este pretul de achizitie al acestora.
  Va multumesc

 5. Birsan Eugen

  Buna dl Paul, pâna la vinzare este cale lunga, dar totusi referitor la desfacere va pot ajuta eu, dar numai la aspersa micul gri. Pretul de vinzare in anul 2008 a fost de 4 euro /kg, daca este ok va stau la dizpozitie.

 6. Diferitele elemente ale unei ferme de melci Aspersa - Blogul Melcilor

  [...] Preparativele pentru înfiinţarea unei ferme de melci [...]

 7. vali

  BUNA SEARA,
  As dori sa am si eu propria mea ferma de melci. Banii ii am, am si pamantul, chair si o sursa curenta de apa in apropiere, dar mai am o problema-piata de desfacere. Cat costa puietul de aspersa micul gri?
  Imi asigura cineva un contract prin care la sf toamnei sa imi cumpere productia?

 8. Birsan Eugen

  Dl Vali sunt deschis la orice tip de colaborare: reproducatori Aspersa Micul Gri, tehnologia de crestere, eventual contract de preluare a productiei.
  Referitor la cumpărarea de puiet eu unul am experimentat acest lucrul dar pretul achizitiei puietului si mortalitatea survenita pâna la maturitate diminueaza mult din profit, iar piata de desfacere ce se asigura in strainatate cu transportul melcilor de unde se cumpara puietul, la care se adauga costurile cu avizele, scad din profit.

 9. Ciornei Dan

  Materialele mentionate mai sus pot fi achizitionate si de pe internet? Daca da, puteti sa-mi dati si mie adresa? Sau exista magazine specializate?
  Cu stima,
  Dani

 10. melcilor.ro

  Se pot achiziţiona mai ieftin de la cei care au renunţat la fermele lor de melci.

 11. Lamaze

  Dar stiti cumva daca exista fonduri europene pentru o astfel de activitate?

 12. melcilor.ro

  Există, dar se obţin greu.

 13. sergiu tm

  In ultima perioada Sapardul se chinuie cu recuperarea banilor de la fermierii pe care i-a finantat. In Gorj stiu ca toti fermierii au procesele pe rol. Si nu cred ca au cale de intors. Bine ca am facut ferma in Mehedinti…

 14. ramona

  Pentru o ferma familiala de ce suprafata minima de teren ar trebui sa dispun?

 15. melcilor.ro

  Intre 600-1000 mp.

 16. sergiu tm

  Cu posibilitatea de extindere pe o suprafaţă mai mare în viitor.

 17. Ana

  Poate sa imi spuna cineva exact de ce autorizatii am nevoie pentru infiintarea unei ferme de melci (in afara de autorizatia de la primarie)?

 18. Stefan

  Buna seara!
  As vrea sa achizitionez 1000 de familii Aspersa Maxima, cam cat m-ar costa? Vreau sa-mi deschid o ferma de melci, dar nu stiu prea multe despre treaba asta, ma poate ajuta si pe mine cineva cu mai multe detalii? Va multumesc

 19. melcilor.ro

  Ai piaţă de desfacere pentru Aspersa Maxima?

 20. stefan

  Asta vrea si eu sa aflu, exista piata de desfacere? Pentru ce ” rasa” exista?

 21. mihai-craiova

  din ce e compusa o familie de aspersa maxima?
  doar mama tata copii sau intra si bunicii?

 22. sergiu tm

  Mihai,
  Eu cred ca dl. Stefan doreste 1000 de perechi de melc. Asta inseamna 2000 de reproducatori. Copii lor intra la categoria “puiet” si stii ce greu se aduna primavara din ferma, de langa parintii si bunicii lor ?…

 23. stefan

  Frate daca ma iei la misto , gaseste.ti altul ca n.am timp de tine, dar te voi avea in vedere. O seara buna!

 24. Marksman

  Ce piata de desfacere sa fie aici cand toata lumea spune pe blog ca ei cumpara melci si cand am spus ca am de vanzare 2500 reproducatori si 25000 puiet la un pret foarte convenabil …nu m-a sunat nimeni ?….oricum sunt foarte dezamagit deoarece foarte putine persoane m-au contactat iar cand am solicitat fenomenala suma de 1500 RON desi melcii stiti ca valoreaza dublu … toti au spus ca e mult …..peste doua saptamani o sa duc toata productia mea de melci si voi improspata taramurile patriei cu melci aspersa de Ardeal ,aclimatizati si tot cine stie poate vor fi la fel de multi in viitor ca si Pomatia .pe scurt ii duc si ii las in padure desi ma doare inima la cat am muncit la ei dar nici nu las pe alti profitori sa isi bata joc de mine oferindu-mi o suma de nimic .Va multumesc celor care m-ati sprijinit in decursul acestor ani cu multe sfaturi bune sau rele dar incerc sa merg mai departe .melcii ii mai tin doar doua saptamani dupa care ii duc la aer liber .mentionez ca puietul e de la cat o boaba de porumb pana la o nuca …deci nu este puiet de o zi sau de o saptamana . Adresa mea este aceeasi iar numarul de telefon este 0723398717.Mentionez faptul ca si materialele necesare infiintarii unei ferme la pot vinde la mai putin de jumatate de pret .Cu bine

 25. mihai-craiova

  mai bine “ai avea in vedere” informatiile de pe blog, ca sunt cu duiumul si pe gratis, inainte de a debita gogomanii de genul “familie de melci” ( probabil o analogie nefericita cu familiile de albine)…dupa ce citesti bine blogul poti sa ma ai si pe mine in vedere, iti stau la dispozitie!
  te-am pa!

 26. sergiu tm

  Nea Stefane,
  Pe mine ma vei avea in vedere, sau pe Mihai, ca nu mi-am dat seama care din noi te-a luat la misto. Am recitit de 10 ori raspunsul meu la intrebarea lui Mihai despre familiile de melci si tot nu mi-am dat seama unde ai vazut tu ironia. Zi-mi si mie sa nu mor prost…
  Recunosc faptul ca suna aiurea expresia “familie de melc” dar din faptul ca doresti sa cresti Aspersa maxima, imi este clar ca nu esti la curent cu melcii si cu rentabilitatea acestei specii (bine ca nu vrei sa cresti Helix Pomatia).
  Pe mine m-au sunat persoane care doreau sa cumpere “perechi” de melci. Din exprimari de acest fel iti dai seama ca oamenii sunt la inceput si nu au idee despre melci, dar asta nu este nici o suparare. Nimeni nu s-a nascut invatat.
  Inca o data, nu a fost nici un misto dar daca asa ai luat-o, lamureste-ma si pe mine unde este.
  Cat despre faptul ca m-ai luat in vedere, crede-ma ca asta poate fi un lucru bun, in sensul ca daca o sa doresti sa cresti o specie de melc cu adevarat rentabila (Aspersa muller – minima), iti pot sta la dispozitie cu multe informatii, cu reproducatori si cu puiet. Adresa mea este sergiuciociltea@gmail.com
  Sa ai o seara buna.
  Sergiu tm

 27. stefan

  Iti multumesc sergiu si nu sunt nenea, am20 de ani. Am o ferma de iepuri si m.am incurcat cu familie de iepuri, dar nici n.am apucat sa ii explic ca deja a inceput sa ma ia la misto. Te voi contacta pt mai multe detalii! O seara buna!

 28. Cristian

  Este o problema daca intr-o ferma sunt mai multe speci de melci? astept un raspuns ,va multzumesc.

 29. melcilor.ro

  Da, este la mâncare. Unele specii sunt mai vorace. Dar de ce i-ai amesteca? La ce ţi-ar folosi?

 30. Cristian

  Pt. cultura mea generala. De ex Helix aspersa maxima cu minima,lucorum,pomatia pt fiecare trebuie sa am ferma lor?Si helix lactea -pomatia alpina sunt cautatzi pe piatza?…va multumesc

 31. melcilor.ro

  Este preferabil să te axezi pe o singură specie, iar dacă vrei să le ai pe toate, atunci măcar fiecare specie să fie în ţarcul ei. Speciile Lucorum şi Pomatia nu se merită să fie crescute în fermă, atât timp cât se pot culege din natură, iar preţul lor este de 2,3- 2,5 lei/kg indiferent de unde provin.

 32. dana

  buna,stimati colegi de breasla!daca sunteti careva interesati de puiet si reproducatori de aspersa minima sa ma contactati pe blog.sunt nevoita sa emigrez…va doresc tuturor multa sanatate!
  !

 33. Viorel

  Buna ziua,va rog din suflet lăsați un nr de tel sa putem Loa legătura pt ca imi trebuie si mie mai multe informații. Va multumesc necondiționat!


Lasa un comentariu #