Sistemul de udare în ferma de melci

Subiecte: ,
9 ianuarie 2009 · 11:37 · cresterea melcilor

Scriam în martie anul trecut despre necesitatea existenţei unei surse de apă pentru a se realiza o ferma de melci. Revin cu sublinierea că melcii pentru ca se hrănească şi în consecinţă să crească trebuie să fie udaţi, dar cu grijă, fără să se inunde ţarcurile, pentru că aceasta poate cauza mortalitate prin înecare. Udarea trebuie să se realizeze sub formă de ceaţă, prin microaspersoare, care furnizează umiditatea necesară dezvoltării melcilor. Iată mai jos un model de microaspersor.

microaspesor.jpg

Program de udare

Se va uda din abundenţă atunci când se seamănă ţarcurile, în special dimineaţa, primăvara şi toamna. Dacă se va uda seara în această perioadă se favorizează apariţia bolilor la plantele abia răsărite.

Vom modifica ora de udare la introducera puietului sau a melcilor reproducători, atunci când vegetaţia a ajuns la 10-20 cm. Acum udarea se va face la căderea nopţii, timp de 15 minute în condiţii normale. Nu se va uda, bineînţeles, când plouă, dar se va mări timpul de udare în timp de secetă, când udarea se poate face de două ori pe zi: la căderea nopţii şi 1 oră dis-de-dimineaţă.
De reţinut: Nu se face niciodată udarea unei ferme de melci în timpul zilei, pentru că melcii solicitaţi de umiditate vor fi activi şi pot să moară din cauza căldurii solare.

În multe cazuri se utilizează pentru udare apa de la reţeaua publică, dar aceasta conţine clor şi este preferabil de a se utiliza o altă sursă de apă: puţuri forate sau fântâni. Dacă totuşi se foloseşte apa de la robinet, aceasta este bine să se adune în prelabil întrun bazin, de unde clorul în timp se va volatiliza.

Alimentarea cu apă

Alimentarea cu apă de la sursă se face printro ţeavă neagră de plastic de 32 mm diametru. Este indicat să se prevadă un filtru care să reţină particulule în suspensie. Ţevile de distribuţie a apei în fermă pot să fie de 15 mm în diametru, la care se racordează microaspersoarele prin furtunaşe. Suprafaţa de udare a unui microaspersor este de cca 12 mp. Diametrul de udare a unui microaspesor este de 4 m, aşa că microaspesoarele se montează la distanţa de 3 m între ele şi la distanţa de 5-6 m între linii. Sistemul de udare se va proiecta astfel încât să se poată evacua apa din sistem la sfârşitul sezonului mai ales dacă teren este plan.

Exemple sisteme

Prezint mai jos două variante de sisteme de udare din două ferme de melci. După cum se vede microaspersoarele sunt suspendate pe sârme întinse în lungul ţarcurilor de creştere a melcilor.

36.JPG sistem-irigatii-fr.jpg

Pentru a porni udarea întro fermă de melci familială un simplu robinet este suficient. Dar dacă nu dispunem de timp sau ferma este foarte mare, pornirea sistemului de udare poate fi automatizată. Pentru a automatiza sistemul de udare se poate utiliza o electrovană comandată de un programator, mai ales dacă udarea se face de 2 ori pe zi.

20 Raspunsuri Comenteaza #

 1. Birsan Eugen

  Admin, sunt interesat de o firma in acest domeniu daca ma puteti ajuta. Multumesc.

 2. melcilor.ro

  Iti trimit câteva adrese de firme pe e-mail.

 3. catalin b. ex-fermier

  Acest sistem l-am avut si eu-Tare as vrea sa stiu cine este adminul acestui blog…curiozitatea ma omoara…

 4. melcilor.ro

  Un pasionat de creşterea melcilor, care văzând că treaba cu melcii a fost la început o mare gogomănie, a încercat să vadă de ce şi cum trebuie făcut ca să meargă.
  Am cunoscut peste 50 de fermieri, care nu au reuşit, dar am cunoscut şi am vizitat câţiva, cei drept mai puţini, care au reuşit şi pe care i-am promovat pe acest blog.
  Nu sunt intermediar, nu vând nimic, susţin entuziasmul, optimismul şi o natură curată.
  Vrei un nume, îl vei avea dacă mă vei invita să văd o fermă de melci prosperă.
  I-am vizitat pe Lucian de la Beliu, pe Dudu de la Alba Iulia şi pe Eugen de la Vaslui. Ei m-au cunoscut.
  Şi Dudu se întreba cine este acest admin al blogului melcilor atât de calm şi cu atât de multă răbdare cu toţi cârcotaşii de pe blog şi a aflat când i-am vizitat ferma.

 5. catalin b. ex-fermier

  Din pacate nu am nici o ferma prospera in zona ( sau poate nu stiu eu). Inseamna ca nu o sa aflu cine sunteti…..

 6. melcilor.ro

  Atunci accepţi o invitaţie la o întâlnire a unor melcari?

 7. catalin b. ex-fermier

  Nu, categoric nu. Sunt prea afectat de “teapa” pe care am luat-o. Aceasta este si cauza pentru care sunt asa impotriva…

 8. Marksman

  hai sa discutam la subiect. Admin, la tara, am si eu acelasi sistem de irigat, este eficient intr-adevar dar doar pentru trezirea melcilor si indemnarea la mancare nu si pentru plante. E ca un mic bici la fundulet. Pe timp de seceta si plantele au nevoie de apa. Eu am o fantana de 6 mc, puteam sa irig straturile doar 12/15 minute si asta cu indulgenta. Norocul meu cu a doua sursa de irigat care m-a scos din necaz.

 9. melcilor.ro

  Bine, dar apa este esenţială pentru o fermă de melci, fără apă nici nu are sens să faci o fermă de melci. Eugen aduce apa de la 1 km şi are un bazin în fermă de capacitate destul de mare, de unde pompează seara apa pe straturi.

 10. Birsan Eugen

  Intradevar apa este esentiala in ferma, de aceea trebuie urgentat ca primavara devreme sa crestem melcul, pâna sa vina lunile de vara uscate, când chiar daca uzi ferma până ineci melcul, el simte presiunea atmosferica ridicata si nu poti sa scoti melcul din ale lui. Pâna nu scade presiunea atmosferica nu iese din estivatie, iar daca nu ai si apa suficienta atunci mortalitatea este inevitabila.

 11. Apa in ferme de melci - Blogul Melcilor

  [...] Sistemul de irigaţii se utilizează doar seara după apusul soarelui, timp de 15-20 minute. [...]

 12. Cât costă înfiinţarea unei ferme de melci - Blogul Melcilor

  [...] 200 Euro – Sârmă ghimpată pentru împrejmuire 1000 Euro – Tablă zincată   500 Euro – Sistem de irigaţii 1200 Euro – Pompă de apă şi generator de curent 2000 Euro – Plasă [...]

 13. Infiinţare ferma de melci. Modelul italian - Blogul Melcilor

  [...] straturi se montează un sistem de irigaţii, absolut necesar într-o fermă de melci. Irigarea se face printrun sistem de microaspersoare, care [...]

 14. Influenţa factorilor de mediu asupra melcilor - Blogul Melcilor

  [...] Se ştie că melcii sunt activi în mod special în perioada umedă (în timpul sau după ploaie, după ce se depune roua etc.), în timp ce atmosfera uscată le va provoca letargia, melcii trebuind să se apere contra deshidratării. Umiditatea lor relativă preferenţială, numită şi hidrometrie se situează între 75 şi 95%, de acea se ecomandă irigarea. [...]

 15. lavinius

  as vrea sa stiu si eu niste furnizori de sisteme de udare a fermelor de melci .
  E super acest site. Multumesc

 16. melcilor.ro

  Furnizori de sisteme de udare îţi timit pe mail.
  Mulţumesc mult pentru aprecieri!

 17. Vegetaţia în fermele de melci - Blogul Melcilor

  [...] pe panourile de hrănire şi pentru recoltarea melcilor. Fiecare strat va fi dotat pe lungime cu un sistem de udare a melcilor şi a vegetaţiei prin aspersie fină şi cu un sistem de hrănire. Straturile se pot [...]

 18. rusu claudiu

  vreau sa infintez o crescatorie de melci, am spatiu si am posibilitatea sa irig prin cadere. de unde procur melci

 19. mihai-craiova

  de unde esti? vrei puiet sau maturi? citeste blogul de la a-z si daca vrei vino intr-o vizita!


Lasa un comentariu #