Prădătorii melcilor

Subiecte: ,
3 ianuarie 2009 · 10:15 · cresterea melcilor

Pe cât de prolific este melcul pe atât de mulţi duşmani are.

Păsările cerului sunt un pericol permanent pentru melci. Mierla şi piţigoiul atacă mai ales ouăle şi puietul de melci, în timp ce graurii, coţofana, gaiţa, corbii, ciorile, ulii consumă atât puietul cât şi melcii adulţi.

Un stol de 400 de grauri a distrus în întregime în câteva zile în primăvara lui 2008 o fermă de melci din Ardeal.

Şoarecii şi şobolanii sunt de asemenea un duşman de temut al melcilor, chiar şi în perioada de hibernare.

Şopârlele, broaştele şi şerpii se hrănesc cu ouăle şi puietul de melci.

Alţi dăunători care produc pagube mari în fermele de melci sunt insectele şi gândacii care aparţin familiilor Carabidae (gândacul carnivor), Silphidae, Staphylinidae (stafilinul mirositor), Lampyridae (licurici), Gryllotalpidae (coropişniţă).

Stafilinul mirositor, numit şi “diavolul” este un gândac care secretă un miros acidulat, de unde provine şi numele lui. El nu poate zbura, iar armele sale veritabile sunt mandibulule otrăvitoare. El vânează melcii mai ales noaptea. Este un dăunător cât se poate de perfid. Atacul său este unul specific. Se urcă pe cochilia melcului şi de sus înţeapă capul melcului, care pentru a se apăra secretă mult mucus, până la epuizare şi melcul moare prin deshidratare. Acest “diavol” parăseşte melcul mort şi pleacă să atace alt melc. Revine după câteva zile să se hrănescă cu melcul intrat în putrefacţie. Pagubele provocate de acest gândac pot fi foarte mari.

Gândacul carnivor (Carabus coriaceus) este un gândac negru de pământ, care nu zboară, dar care se deplasează cu o viteză foarte mare pe pământ. Este foarte lacom şi atacă melcii în special noaptea.

Şi silfida (silphides ablattaria) este un gândac mare amator de melci, după cum se vede şi din poză.

Pe lângă prădători mai sunt şi indezirabili, care nu atacă melcii propriu-zis, ci doar perturbă viaţa melcilor. Dintre aceştia sunt: cârtiţa şi limaxi.

Cârtiţa nu vânează melci, dar prin galeriile pe care le sapă perturbă cuiburile cu ouă de melci şi favorizează deplasarea şoarecilor şi a şobolanilor.

Limaxi (melcii fără cochilie) nu intră în categoria prădătorilor, dar sunt concurenţi la hrana melcilor.

De ce am scris acest articol? Pentru ca toţi care se gândesc să înfiinţeze o fermă de melci să fie pregătiţi sufleteşte cu tot ceea ce îi aşteaptă şi să ia măsuri din timp, pentru a nu avea surprize neplăcute ulterior. Fermierii cu experienţă ştiu că trebuie să ducă o luptă permanentă cu dăunătorii melcilor pentru a putea realiza producţia scontată.

Păsări dăunătoare melcilor

pitigoi.jpg
piţigoiul

mierla
mierla

cotofana.jpg
coţofana

gaita.jpg
gaiţa

graur.jpg
graurul

Gândaci dăunători melcilor

staphylinus-olens.jpg

staphylinus-olens

250px-carabus_coriaceus1.jpg

carabus coriaceus

ennemis_ablattaria.jpg

silphides ablattaria

25 Raspunsuri Comenteaza #

 1. Birsan Eugen

  Nu cred ca ar fi asa o mare problema, tinind cont ca aspersa se inmulteste foarte bine, eu unul nu am avut asa mari probleme, poate din cauza ca am fost mai tot timpul prezent in ferma. Fotografile sunt reusite ai zice ca nu sunt daunatori daca nu ai avea ferma.

 2. melcilor.ro

  Tu sigur că nu ai avut probleme acolo unde este amplasată ferma ta. Dar sunt ferme, cum este de exemplu a lui Lucian, care este la marginea pădurii, unde păsările stau la pândă şi abia aşteptă să ciugulescă un melcişor.

 3. ludovic

  pt ca pasarile sa nu atace melcii se poate pune plasa ,asa avem si un pic de umbra pt melci

 4. maria alina

  Stiam ca melcul are dusmani, doar ca nu ma asteptam sa fie atatia, in special pasarile. Multumesc acum pot sa stiu la ce sa ma astept si mai ales sa incerc sa asigur siguranta melcilor. Multumesc

 5. Birsan Eugen

  Stimati colegi, hai sa punem aspersa la împerecheat, si eu garantez ca au de unde ciuguli si pasarile, si de unde să se scoată si productie, dar sa punem suflet in ce facem.

 6. Imprejmuirea terenului fermei de melci - Blogul Melcilor

  [...] să evadeze din interiorul fermei şi în acelaşi timp de a împiedica pătrunderea din exterior a diferiţilor prădători ca de ex.: oameni, animale sălbatice şi domestice, şoareci, şobolani şi [...]

 7. Igienizarea terenului în ferma de melci - Blogul Melcilor

  [...] duşmanilor naturali din sol, care sunt destul de numeroşi, după cum am văzut întrun articol precedent. Inainte de toate, cel mai important lucru este de a proteja incinta fermei cu o împrejmuire [...]

 8. dana

  stimati colegi ma invadeaza limaxii,ce-i de facut?

 9. Galfi Zsolt

  Da , la mine este problema cu limaxii….deocamdata m-am gandit, ca nu sunt atat de multi, si nu constituie o problema, dar daca vor fi mai multi…atunci, trebuie sa iau masuri. Astept si eu sugestii.
  Multumesc anticipat.
  Cu stima,
  Zsolt

 10. sergiu tm

  Mie mi se umple ferma de limacsi abia toamna, dupa 20-25 septembrie, cand deja am stransi aproape 70% din melcii aspersa, deci nu ma mai deranjaza prezenta lor, caci nu mai pun furaj pe panouri dupa aceasta data.
  Exceptand faptul ca iti topesc furajul, sunt foarte pasnici.
  La “inceputuri”, ii adunam seara de la mancare, dar e munca de chinez batran. Dar din telecomanda mergea mai usor recoltarea lor …
  Sergiu tm

 11. melcilor.ro

  Altă metodă în afară de ceea ce am scris aici nu cunosc

 12. birven

  Ofensiva contra limaxilor consta in aceea ca in afara tarcului pe alee se imprastie lapte de var , ” a la varuit ” Contactul varului cu pielea limaxului isi face efectul in cateva minute. Atentie : Sa nu ajunga pe melcul din ferma. In interiorul tarcului limaxul trebuie adunat. Limaxul rosu este carnivor si ataca melcul. Ceilalti nu sunt daunatori melcului, insa mananca hrana acestora.
  Cu stima,
  Birven

 13. lau sb

  am gasit o soparla in tarcul in care am melcii la reprodus. Nu am putut sa o prind.
  Ar trebui sa imi fac probleme pt. oua si puiet?

 14. lau sb

  si cum as putea sa scap de acea soparla?

 15. sergiu tm

  Laurentiu,
  Iti imprumut pusca mea…
  Sergiu tm

 16. madalin

  la mine in ferma sunt foarte multe soparle.daca stie cineva o solutie sa pot scapa de ele as fi recunoscator.nu este de gluma daca mananca puiet

 17. melcilor.ro

  Se poate incerca folosirea pe alei a produsului lipici TOP FIX pentru combaterea soarecilor si soparlelor.

 18. alin

  buna ziua,

  se vede ca toata lumea munceste in aceasta perioada in ferme, pentru ca nu mai sunt asa multe postari pe blog.
  am si eu o intrebare. a reusit cineva sa rezolve problema cu graurii si daca da cum?

  multumesc.

 19. melcilor.ro

  Desigur, timp de Internet am mai mult iarna şi parţial în zilele ploioase. Şi azi dimineaţă, pe ploaie am fost să mai transfer nişte melcişori întrun ţarc de îngrăşare.

 20. mihai-craiova

  pac-pac! si plasele de pasari dau randament, dar iti ia timp sa le intinzi! eu am cateva ramase nefolosite, da un semn si daca ne intelegem ti le trimit!

 21. alin

  salut mihai, cand ajung prin craiova (cam in doua saptamani) as vrea sa ne intalnim. cum pot lua legatura cu tine?

 22. mihai-craiova

  0747019901

 23. Leon

  ziceai domnule ca ai scris randurile de mai sus pentru *viitori* crescatori de melci sau ceva de genu…:P eu nu doresc sa imi deschid o crescatorie dar eram tare curios si pentru cultura mea generala am cautat si iti multumesc mult pentru detaliile lasate mai sus:)…(eu locuiesc mult timp in norvegia…si stand intr-o seara in statia de autobuz vazand un melc negru fara cochilie stateam si ma uitam la el si mi s-a parut interesant iar a II – a zi am zis sa ma *documentez* putin:P)imi pare bine ca am avut ocazia *sa studiez* putin despre ei:)

 24. Deea

  Un melc poate supravietui cu cochilia sparta? se mai poate regenera?


Lasa un comentariu #