O soluţie de hibernare pentru melci

Subiecte: , , ,
19 ianuarie 2009 · 11:47 · cresterea melcilor

Soluţiile de hibernare pentru melcii Aspersa Minima date de „specialiştii” din Italia, fie de ei direct sau prin samsarii din România, dacă citiţi în Arhiva blogului melcilor puteţi afla că au eşuat

Melcii Aspersa Minima acoperiţi doar cu faimosul TNT nu rezistă la gerurile din ţara noastră. TNT-ul este o folie agryl, care asigură un plus de 3-4 ° C faţă de temperatura din mediu exterior, ori la -14 -18° C melcii AspersaMinima sub TNT îngheaţă bocnă.

După ce multe ferme cu melci Aspersa Minima au rămas fără melci, după iernile geroase din anii precedenţi, fermierii au căutat să rezolve această problemă. Unii fermieri s-au gândit să adune toţi melcii de pe fermă şi să-i depoziteze în beciuri, aşa cum fac francezii. Despre această posibilitate italienii nu ne-au spus un cuvânt, că doar nu mai aveau niciun interes după ce ne dăduseră plasa (Helitex). Alţi crescători de melci au încercat totuşi varianta de hibernare în câmp a melcului Aspersa Minima.

Deşi subiectul pare tardiv, de acum vine primăvară, m-am gândit să pun nişte poze primite recent de la Marksman cu soluţia adoptată de el în ferma lui de melci, adică straturile cu melci au fost acoperite cu TNT triplu, apoi peste TNT peturi de plastic şi 2 folii de plastic de 12 grosime deasupra şi toate aceste straturi bine ermetizate cu pământ de jur împrejurul ţarcurilor. Aşteptăm ca la primăvară să ne spună rezultatul experimentului său.

Strat triplu TNT si folie acoperire TNT si sticle de plastic acoperire ermetizata cu pamant

35 Raspunsuri Comenteaza #

 1. Birsan Eugen

  Este o varianta intradevar dar pentru zona Constantei unde briza mării tine o temperatura mult mai mica in comparatie cu restul zonelor. Eu mai nou am ajuns la concluzia ca cel mai bine este sa culeg melcii toamna si să îi depozitez in beciuri, unde am un sistem de ventilaţie si o temperatura controlata.
  Melcii trebuie culesi ori toamna ori primavara, pentru că straturile trebuie eliberate şi pregătite pentru însămânţare. Atunci de ce să nu fac culegerea melcilor toamna, este aceiasi operatie pe care trebuie sa o fac primavara, dar cu siguranta ca din totalul melcilor culesi mortalitatea este doar de 20 la suta, in comparatie cu straturile acoperite unde mortalitatea este in functie de temperatura iernii respective.

 2. Laura

  Iata-ma …zilele astea va bombardez cu intrebari !! Subiectul hibernarii, interesant cu atat mai mult cu cat propune solutii alternative celor importate, imi da ocazia sa cer informatii d-lui Barsan sau altora care au experienta la acet capitol, referitor la suprafata sau volumul necesare iernarii in spatii inchise sa zicem ….a unei cantitati generice de 1000kg . Multumesc !

 3. Birsan Eugen

  Intrun beci având o lungime de 4 m, o latime de2,5 m si o inaltime 2 m au fost depozitati 3 tone melci in procent de 50% maturi şi 50% ne-maturi, intradevar cam ingramaditi, dar stau mai bine in beci decât afara.

 4. Altă variantă de hibernare pentru melci - Blogul Melcilor

  [...] problema ridicată ieri de Laura privind spaţiu de hibernare pentru melci pot spune că nu este necesar un spaţiu prea mare pentru [...]

 5. Birsan Eugen

  Mai este o luna si jumatate si se termina si cu hibernarea, ce pot confirma este ca a fost mai bine ca anul trecut.

 6. dana

  pt.dl.birsan eugen, dvs.ati cules in toamna toti melcii, i-ati sortat cand i i-ati pus in beci? sau i-ati pus la gramada?

 7. Birsan Eugen

  Nu pot spune ca am cules toti melcii in toamna, este imposibil sa-i culegi pe toti la o suprafata de 7000 mp şi nici nu am spatiul necesar depozitării lor deocamdata Sper sa rezolv problema cu spaţiu anul acesta, din fericire am o sera de 300 mp cu posibilitatea de incalzire când temperatura de afară scade sub -5 grade si un beci de 8 mp. Melcii mai mari de marimea unei cirese si cei maturi au fost pusi in beci iar cei mai mici au fost pusi in sera unde au o densitate de aproximativ 2500 melci/mp. De asemenea am realizat si un strat de 600 mp cu planta proaspata unde am pus melci cu aceiasi densitate, apoi am acoperit cu coceni, peste care am pus folie, iarasi coceni si iarasi folie incercând sa adun cât mai multi melci pe acest strat. Restul terenului fermei o parte a fost semanat din toamna, ce a rămas urmând să fie lucrat la primavara. Va puneti poate intrebarea de ce coceni, pentru ca primavara sunt usor de adunat ramânând doar tuleul, frunzele fiind mâncate de melci. Melcii când se trezesc cauta mâncare, frunzele de pe cocean se moaie din cauza condensului si atunci este foarte apreciata de melci când se trezesc. Se pot trezi si in mijlocul iernii dacă temperatura ajunge la +10 grade, sub folie va fi mult mai mult. Dacă această temperatură este pe o perioada mai lunga, melcul iese din hibernare şi daca nu are planta moare de foame. Atentie! cocenii trebuie pusi in asa fel încât sa patrunda razele solare, altfel moare planta neavând lumina necesara supravetuirii.
  In rest ce pot spune mai am o sera de 300 mp care a fost semanata de curând mai exact pe 1 februarie urmând sa pun aici melcii reproducatori,cam pe 25 martie in functie de mărimea plantei si de temperatura, pentru a obtine puiet cit mai devreme posibil. O sa va tin la curent cu mini-maternitatea mea.

 8. Laura

  Cocenii ….continua fotosinteza ??????? Ca altfel soarele ce rol are in “supravietuire “??? Mmmmm…..nu prea am reusit sa inteleg partea asta ?!

 9. melcilor.ro

  Probabil se refera la vegetatia de pe straturi de sub coceni. Asteptam sa ne lamureasca.

 10. dana

  mi-as dori sa vad f.mult ferma dl.eugen, am vazut ceva pe galeria foto, dar sunt din Bihor si este departe, dar mai vad eu. Multumesc de detalii sunteti explicit. Cu respect.

 11. melcilor.ro

  Ai ce vedea şi ce învăţa. Se poate merge si cu trenul. Oradea-Bucureşti-Vaslui. Nu este un capăt de ţară.

 12. Birsan Eugen

  Raspuns pentru Laura
  Ca sa intelegi mai bine ce am vrut sa spun, mai întâi îţi explic ce metodă am aplicat pentru hibernarea melcisorilor pe stat.
  Rapita româneasca de toamna se semana între 15-25 august pe o suprafata sa spunem de 800 mp in perimetrul fermei, teren care prin prelucrare inainte de semanat se dezinfecteaza. Vegetaţia ajunge la 25-30 cm pe 1 octombrie când noi incepem culesul si depozitarea melcilor in beci. In beci se pun melcii maturi si cei de marime medie, iar melcii cei mici se pun treptat in stratul care a fost pregatit si care se acopera cu o folie. Folia se ermetizează cu pământ doar pe o latură, iar cealalta latura se acopera provizoriu pâna la terminarea culesului. De retinut ca se pune folie pentru ca există riscul de brumă sau îngheţ pe timpul noptii. Pe timpul zilelor daca temperaturile se mentin ridicate folia se infasoara spre marginea prinsa in pamânt, iar seara se acopera la loc pentru a nu evada melcişorii şi pentru a avea pe suprafata respectiva condensul necesar melcilor si caldura. Având in vedere ca melcii sunt mici se poate merge cu o densitate pâna la 2000-2500 melci/mp.
  Razele solare sunt necesare pentru vegetaţia din această zonă, altfel aceasta moare in cursul iernii şi la primavara nu mai avem vegetaţie. Acest sistem are avantajul ca primavara nu mai trebuie adunaţi melcii, ci doar împrejmuiti cu plasa si aplicată solutia chimica ramânând in strat cu planta proaspata si cei drept cu putina mizerie, dar asta pâna creste vegetatia care se seamana în primavara, când melcii sunt transferati in vegetatie proaspata, unde timpul de primavara si prospetimea vegetatiei le conferă melcilor o crestere foarte rapida. Am adoptat solutia de mai sus pentru melcii mici, care nu pot fi depozitati si nu rezista hibernarii din beci si in acelasi timp ne scuteste de o manopera în plus. Va pot spune din experienta ca melcii cei mici sunt foarte costisitor de manevrat.

 13. Laura

  Trebuie sa imi cer scuze ca multumesc cu asa mare intarziere pentru toate informatiile de mai sus dar ….asa a fost sa fie: uneori computerul ramane pe planul doi ! Multam inca o data !

 14. Birsan Eugen

  Cu placere, daca incerc sa ajut o fac cu placere, pentru toata lumea, bine inteles daca sunteti interesati, eu nu oblig pe nimeni sa cresca melci, insa doresc sa aduc o raza de lumina in intunericul ce s-a asternut in aceasta afacere.

 15. mihai-craiova

  salut.
  eu in iarna asta am pus paleti de lemn in tarcuri si apoi am pus cele 2 folii de tnt, iarna a fost destul de usoara si sper sa fie bine la primavara, dar de la anul ma gandesc sa merg pe varianta de hibernare in beci!, iar ce nu reusesc sa adun acopar cu tnt plus folie de plastic!

 16. melcilor.ro

  Nu este indicat să se lase paleţii din lemn în ţarcuri pe timpul iernii pentru că melcii au tendinţa de a se lipi de paleţi si atunci riscul de a îngheţa este mai mare. Foarte important este ca sub folie sa nu scadă temperatura sub 0 grade C.

 17. dana

  Ce specie de melci aveti dvs? Ma bucur ca sunteti optimist. Eu am h.aspersa maxima, sunt crescatoare de anul trecut. Este prima iarna pe care am trecut-o, dar nu sunt prea optimista. La noi in Bihor a fost destul de frig. Pt. la anul as avea solutii, dar acum m-a prins cu ce stiam din carte, numai ca in practica este altceva. Mi-am pus internet abia in iarna si nu am avut de unde cere sfaturi. Era altceva daca beneficiam de sfaturile de acum primite de la dl.Birsan Eugen, admin, Dudu etc.carora le multumesc cu aceasta ocazie. Cu respect.

 18. melcilor.ro

  Orice început este greu, mai ales dacă nu ai cine să te consilieze. Important este să ai încrederea că vei reuşi. Noi te vom sprijini. Scopul acestui blog a fost de a furniza informaţii despre creşterea melcilor şi de a fi o punte de legătură între crescătorii de melci.

 19. mihai-craiova

  salut
  Am aspersa muller, asta nu stiu daca e maxima sau minima, cert e ca in toamna am avut f mult puiet, dintre care prima generatie si chiar si a -2-a din anul 2008 incepusera sa se bordureze! Ultima generatie era cam cat bobul de mazare…cred ca au fost de voie 5 generatii, daca nu chiar mai multe!

 20. melcilor.ro

  Aspersa Muller este aşa numitul Petit Gri în franceză sau Aspersa Minima cum îi spunem noi neacademic pentru simplificare. Dacă ai trecut cu bine peste iarnă, cu o mortalitate în limite normale înseamnă că ai reuşit şi ne bucurăm.

 21. dana

  Azi am fost in ferma si am gasit citiva puisori, sa fie semn bun? Multumesc admin pt.sprijin. Cu prietenie Dana.

 22. melcilor.ro

  Să sperăm că da, totuşi trebuie să aştepţi să vezi cum s-au comportat şi melci adulţi. La aceştia mortalitatea peste iarnă este mai mare şi se trezesc mai greu din hibernare.
  Intre timp s-a topit zăpada şi la mine şi astăzi am fost în fermă şi am găsit şi eu câţiva melcişori care plecaseră la plimbare.

 23. mihai-craiova

  Cat trebuie sa asteptam pâna dăm tnt-ul la o parte? Cât trebuie sa fie minimele pe timp de noapte?

 24. melcilor.ro

  TNT-ul se ţine până nu mai există pericol de brumă noaptea.

 25. Birsan Eugen

  Eu folia o tin aproximativ pâna pe 15-20 aprilie cu posibilitatea a o ridica pe timp de zi când temperatura este mare.

 26. dana

  Ai mai vazut melcusori de la ultima discutie, ca ai mei au disparut cu totul? Este normal sau pur si simplu nu mai sunt? Sa se fi ascuns din nou? Este prima iarna si nu ma pricep. Cu prietenie, Dana.

 27. Birsan Eugen

  Este normal sa se ascunda când vine frigul, o sa iasa din nou nu iti face probleme.

 28. ersin

  in constanta este un mediu bun pt cresterea melcilor?

 29. doru bolboceanu

  intrebare! Se pot depozita pt. capacire in camere frigorifice la temp. de 5-6 grade pina la vinzare?

 30. melcilor.ro

  Melcii Pomatia se operculează doar afară, în contact cu aerul atmosferic.

 31. doru bolboceanu

  Multumesc pt. raspuns! Cât scad in greutate intr-o saptamina de purgare?

 32. melcilor.ro

  Intre 10-20 %, depinde de momentul şi modul cum au fost culeşi.

 33. doru bolboceanu

  multumesc pt. raspuns!stie cineva cit face kg. din natura la viitoarele centre de achizitii?

 34. ionel

  OAMENI BUNI,NU SE VA FACE NIMIC DIN MELCI LA NOI.MELCII SE NUMESC HIMERA IN ROMANIA.CINE SPUNE CA NU E ASA,MINCIUNA.

 35. birven

  Melc = himera ? Cred ca traiti inca in lumea antica greaca !
  Cu respect,
  Birven


Lasa un comentariu #