Cum împiedicăm fuga melcilor din fermă

Subiecte: ,
12 ianuarie 2009 · 12:13 · cresterea melcilor

Este o problemă de care s-au izbit mulţi fermieri, mai ales la începutul activităţii şi de aceea m-am gândit ca astăzi să discutăm acest aspect.

Straturile de vegetaţie în care cresc şi se îngraşă melcii trebuie împrejmuite pentru a nu evada melcii. Acest lucru se poate face în mai multe feluri: fie cu plasă Helitex la o înălţime de 90 cm de la sol, conform tehnologiei italiene, fie cu diverse alte materiale, conform tehnologiei franceze, unde înălţimea recomandată a gărduleţului este de 50 cm, cu scopul de a pătrunde mai uşor în ţarcuri pentru supravegherea, hrănirea şi culegerea melcilor. Francezii recomandă o adâncime de fundare în pământ a acestor împrejmuiri de cel puţin 1 m, acolo unde se semnalează prezenţa cârtiţelor, ştiind că acestea îşi sapă galeriile subpământene până la 0,8 – 1 m adâncime. Indiferent de soluţia aleasă pentru a împrejmui ţarcurile de melci, nu trebuie să uităm să lăsăm şi o poartă pentru a putea intra cu motocultorul pentru lucrările agricole sezoniere din fermă. Poarta se va construi în aşa fel încât împrejmuirea să fie etanşă, fără interspaţii pe unde să poată fugi melcişorii, sau să pătrundă dăunătorii.

Procedee antifugă

Gărduleţul recomandat de francezi nu este însă suficient pentru a împiedica fuga melcilor din ţarcuri şi de aceea ei aplică pe aceste gărduleţe fie bariere mecanice (chimice), fie bariere electrice.

14 Raspunsuri Comenteaza #

 1. Birsan Eugen

  Acum nu mai fug Admin, s-au congelat.

 2. melcilor.ro

  Sper ca fermierii să fi luat măsuri ca să nu se întâmple acest lucru.

 3. Birsan Eugen

  Melcii au fost acoperiti cu TNT-ul italian si conform celor spuse de “specialiştii italieni” şi intermediarii români, n-ar trebui să păţescă nimic.

 4. melcilor.ro

  Facem haz de necaz, dar cred că am depăşit deja această fază de naivitate.

 5. Marksman

  Eu am pus TNT triplu si peste TNT 2 folii de plastic de 12 grosime, cu peturi de plastic între TNT şi plastic. Inca nu au murit .

 6. Birsan Eugen

  Asa-i la noi, primavara numaram “bobocii” !

 7. Birven

  As dori sa vorbim si despre Helix Pomatia. “ESTE MELCUL NOSTRU.” In prezent melcii stau ascunsi in sol acoperiţi cu vegetatia ramasa din toamna anului trecut si cu zapada . Iarna trecuta pierderea (mortalitatea) s-a incadrat in procentajul normal de circa 15 %. Oricum procentajul de 15 % este admis si in sezon. Doar atata sa fie! Cauza principala de pierdere masiva prin mortalitate fie in sezon sau inafara acestuia este : neadaptarea tehnologiei specifice zonei. Deja melcarii din tara cunosc fel si fel de metode, aplica tehnologii moderne insa nu in totdeauna specifice zonei. De exemplu Metoda Teliu poate fi aplicata in toata tara la melcul de livada “helix pomatia”
  Doresc sa aduc la cunostinta fermierilor care se incadreaza in Masura 141 privind sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta , că pot primi un sprijin financiar de 1500 euro/an calendaristic. Merita studiat si apoi solicitat unde este cazul.
  Cu stima
  Birven

 8. Birsan Eugen

  De Helix Pomatia ce sa spun daca nu cunosc. Intrebarea mea este simpla, eu incepând din primavara ma apuc de crescut Helix Pomatia, dupa munca astept rasplata. Cât oferiti pe kg de melci Pomatia?
  Cât despre finantare, eu unul sunt sătul!

 9. melcilor.ro

  In decembrie la Oradea s-a cumpărat Pomatia operculat cu 4 Euro/kg.

 10. Birven

  Pentru d-ul Barsan Eugen,

  Melcul “Helix Pomatia” s-a cumparat la 3 euro/kg.in urmatoarele conditii:
  – sa fie viu :
  – se fie ecologic ( certificat de un organism de inspectie si certificare acreditat in tara );
  – purgat cel putin 7 zile;
  – calibrat intre 28 – 34 mm ( diametrul cochiliei )
  Cu stima,
  Birven

 11. birven

  O intrebare pentru toti :
  Daca melcul Helix Pomatia operculeaza si in alte conditii decat cele obisnuite de pe ferma ?
  Cu stima,
  Birven

 12. Birsan Eugen

  Dl.Bivern, eu ofer 4 euro/kg pentru Aspersa Minima, cu conditia sa fie viu si bordat.

 13. Birven

  Oferta de 4 euro/kg este promitatoare.Totul va depinde de productie si de piata occidentala.

 14. Imprejmuirea terenului fermei de melci - Blogul Melcilor

  [...] zincate, dar nu este atât de eficientă pe cât se spune. Intro fermă de melci este necesar un sistem antifugă melci mult mai [...]


Lasa un comentariu #