Bariera chimică contra evadării melcilor

Subiecte: ,
14 ianuarie 2009 · 10:35 · cresterea melcilor

Aşa numita barieră chimică contra evadării melcilor din fermă este o pastă formată din 50% vaselină tehnică şi 50% săpun de casă, la care se adaugă sodă caustică şi sare de bucătărie.

Se lasă vaselina şi săpunul să se înmoaie la soare sau la bain-marie, se amestecă până la omogenizare şi apoi se aplică cu o spatulă pe suportul sistemului antifugă mecanic (fig.1) montat pe gardul de împrejmuire al ţarcurilor cu melci. Acest amestec îndepărtează melcii şi este cât se poate de eficient şi mai ieftin decât sistemul antifugă electric. Este sistemul cel mai utilizat de crescătorii de melci din Franţa.

Dau mai jos în fig.1 un model de realizare a acestui sistem. Important de observat că produsul chimic care se aplică pe verticală trebuie protejat de apa de udare şi de ploaie cu un material impermeabil: tablă, plastic etc.

fuga6.jpg
Fig.1 Sistem antifugă mecanic

parc.gif
Fig.2 Fermă de melci cu sistem antifugă mecanic

Un sistem similar, dar mai simplu, a folosit Eugen în ferma lui de melci de la Vaslui. El a redus înălţimea plasei Helitex care înconjoară ţarcul de melci şi plasa a fixat-o pe o şipcă de 4 cm lăţime pe care a aplicat o pastă antifugă melci, aşa cum se vede din poză. Inconvenientul unei soluţii atât de simple este că din când în când trebuie să-şi procure şi să aplice din nou această pastă, care nefiind protejată este spălată de ploaie şi apa de udare.

vaslui.JPG

Notă: La ambele sisteme este recomandat de a nu avea plante în apropierea gărduleţului de protecţie, căci altfel melcii vor trece de pe plante peste bariera noastră, fie ea electrică sau chimică.

PS
Am primit de la Marksman câteva poze în care se poate vedea sistemul lui antifugă melci, realizat deasupra împrejmuirii exterioare cu tablă zincată.

dsc03231.JPG barmac.jpg bariera-marks.jpg

35 Raspunsuri Comenteaza #

 1. Birsan Eugen

  Asa-i admin, eu rămân la solutia chimica, cam primitiva dar ieftina.

 2. Marksman

  Si eu la fel am procedat la aceasta solutie dar am aplicat-o pe pe gardul principal .Am mai avut tabla zincata am prins-o cu nituri de tabla zincata initiala incat sa fie un unghi de 90 grade.Sub tabla zincata apllicata ulterior am pus aceasta pasta care intr-adevar face minuni .Nici un vecin nu s-a plans ca i-a trecut vreodata un melc .Problema noastra e alta .Vestitii melci italieni care nu mureau niciodata… vara au intrat in estivatie si primavara urmatoare au dat coltul cu noblete .iar noi in loc sa avem melci de vandut a trebuit sa-i folosim ca reproducatori sa avem lot matricol .Metoda domnului Barsan este intr-adevar eficace .

 3. melcilor.ro

  Rolul blogului melcilor este de a intra în contact cu melcarii, de a vedea care sunt problemelor lor, de a încerca să le rezolvăm împreună, de a face schimb de opinii şi eventual schimb de vizite. Trimite, dacă vrei, poze cu sistemul antifugă realizat de tine să le punem pe blog.

 4. Birsan Eugen

  Mai concret solutia chimica din ce ingrediente si în ce proportii este facuta, ca pâna acum am gasit n variante, dar sa facem una si buna, una care sa poata fi folosita de toti. Ne ajuta cineva?

 5. Marksman

  Am incercat de nspe ori sa trimit si eu poze dar nu am reusit .

 6. melcilor.ro

  Marksman,
  Ti-am trimis pe mail modalitatea de a-mi trimite poze.
  Admin

 7. melcilor.ro

  O reţetă pentru pasta antifugă:

  1kg vaselina tehnica
  500 g săpun de casă
  150 g sodă de rufe
  150 g sodă caustică

 8. Birsan Eugen

  Ma gindesc sa nu le arda antenele şi să rămână orbi de la atâta detergent, dar poate asta este interesul sa nu vada pe unde sa fuga din ferma.

 9. Marksman

  Soda caustica arde iar soda de rufe am inlocuit-o cu brio cu sare Amestecul de vaselina cu sare si cu sapunul de casa ras prin razatoare a dat rezultate la mine. Nu au fugit deloc. Admin,am mii de poze, o sa le trimit acum ca am reusit .

 10. melcilor.ro

  Eugen,
  Poate că ai dreptate, dar reţeta este dată de specialiştii francezi şi este folosită de câţiva ani de fermierii francezi.

 11. melcilor.ro

  Bravo, Marksman. Ai văzut ce simplu este atunci când ştii ce ai de făcut.

 12. Marksman

  Problema e alta
  eu imi impart timpul intre serviciu şi casa, iar în weekend daca pot, intre melci si forum. Principalul este sa facem ceva. Sunt dispus sa mai sacrific 2 ani.
  In 2 ani e imposibil sa nu scoatem ceva daca ne tinem de treaba. Am familie si vreau sa fac tot ce e mai bine pentru ea. Eu sunt cu autorizatiile la zi, desi 6 luni am umblat dupa ele ….e greu…dar ..ma descurc. Cu ajutorul voastru putem facem minuni dar ……pe forum doar 3-4 persoane spun exact ceea ce trebuie. Ar trebui sa fim mai multi sa putem reusi.

 13. ludovic

  Ar mai fi inca o varianta, nu stiu daca este ieftina dar se poate incerca cine vrea: plasa de sarma cu ochiuri mici, cum ar fii cea de muste, se taie fasii de 40cm, un capat se indoaie, sa arate ca si un toiag sau ca un carlig de pescuit, partea dreapta se ingroapa in pamint lipita de plasa ce inconjoara stratul cu bucla spre interior, bucla ce am facut-o trebuie sa aiba diametrul de 20mm pt adulti si 3-4 mm pt puiet. In straturile in care avem si adulti si puiet se pun doua, bucla mica dedesuptul celei mari. Melcul cand urca si ajunge la bucla se intoarce prin interiorul buclei si cade, de acea am zis sa se taie fasiile la 40cm, melcul cand cade sa nu-si spargă cochilia. Sper sa fie buna ideea.

 14. Birsan Eugen

  Glumeam si eu, ce pot sa fac când melcul nu misca, ma tin de poante, nu pot sa fiu tot timpul incordat ca obosesc.
  Reteta testata: 200 gr sapun de casa ras; 200 gr soda caustica sfarmata; 300 gr cenusa pentru ingrosarea compozitiei; 500 gr vaselina si totul din momentul asta ar trebui ca melcul sa nu mai fuga, ca doar avem nevoie de el, nu?

 15. Birsan Eugen

  Este bine si cu solutia chimica pe tabla zincata, dar nu sunt probleme când razele soarelui incalzesc tabla si se topeste vaselina?

 16. ludovic

  Pt Marksman unde ai ferma in Turda, as veni sa o vad daca se poate? Multumesc.

 17. Birsan Eugen

  Admin, cind ne adunam si noi melcarii sa ne vedem pe un teren neutru, pentru a ne vedea la ochi si a face un melc fript cu vin?

 18. melcilor.ro

  Când îmi trece la umăr. Deocamdată de 3 zile mi s-a blocat umărul stâng şi nu îmi pot mişca mâna. Abia azi am fost la medic, dar tratamentul va fi de lungă durată.

 19. Birsan Eugen

  Insanătosire grabnica si sa ne traiti ca ne trebuiti!

 20. Laura

  Insanatosire grabnica si de la mine !

 21. Laura

  Apropo de fotografiile de mai sus, pot sa fac si eu o apreciere ? Ma intrebam daca in ferma d-lui Marksman parii pusi la interior nu sunt o rampa de fuga accesibila pentru melci ?!

 22. melcilor.ro

  Mulţumesc pentru urările de însănătoşire, cu câteva şedinţe de acupunctură sper să-mi revin.
  Dacă se pun stâlpii în exterior există riscul de a urca şi a pătrunde şoarecii în fermă.

 23. Laura

  Aha…la asta chiar nu ma gandisem …

 24. Laura

  Intre timp m-am gandit ca ….tabla indoita si parii pe exterior nu pot lasa soarecii sa intre…ma insel ?

 25. melcilor.ro

  Repet, parii din lemn la o împrejmuire din tablă zincată se pun în interior. Nu prea înţeleg de ce vrei să-i montezi în exterior.

 26. cristina

  Buna ziua.
  Va rog frumos daca ma puteti ajuta cu cateva sfaturi. Am tot citit pe blog diferite parari asupra dezvoltarii unei ferme. As dori sa stiu de unde se poate achizitiona gardul de tabla, semintele si melcii.

 27. Birven

  Pentru Cristina,
  Totul depinde de suprafata de teren disponibil pentru ferma si ce specie de melc doriti ( helix pomatia,helix aspersa aspersa etc.)
  Cu stima,
  Birven

 28. Birven

  Insanatosire grabnica pentru admin.
  Cu stima,
  Birven

 29. Laura

  Ca sa nu se “catere” melcii si sa evadeze ma gandeam :) !

 30. melcilor.ro

  Melcii se urcă bine merci atât pe tablă, cât şi pe stâlpi, de aceea este necesară o barieră, fie chimică, fie electrică.

 31. Visul unui melc - Blogul Melcilor

  [...] melcilor.ro – 27 Ian 2009 [...]

 32. Birsan Eugen

  Salut, in februarie nu mai trece nimeni de bariera chimica.

 33. roxana

  Buna ziua,

  Ma intereseaza sa fac momentan un experiment pentru acasa cu un tarc cu melci. Sunt din loc. Eforie Sud, deci de la malul marii am cativa melci de aici din zona si momentan le urmaresc evolutia de vreo 5 zile sa zic. Acesti melci daca nu ma insel sunt Helix Lucorum. Credeti ca ma puteti ajuta cu niste sfaturi de inceput? orice este bine venit, aaaa si sa nu uit care este perioada de imperechere? doar octombrie asa cum am gasit eu pe un site?

  Sincere multumiri
  Roxana

 34. Galfi Zsolt

  Daca aveti un pic timp, gasiti toate raspunsurile pe acest blog, cea ce trebuie sa faceti este sa va uitati pe articolele precedente.
  Cu stima
  Zsolt

 35. melcilor.ro

  Intradevar în Dobrogea în natură predominant este melcul Helix Lucorum. Perioada de împerechere este primăvara. Ca sfat: melcul Helix Lucorum nu se pretează la creşterea în ferme. Are nevoie de 3 ani pentru a ajunge la maturitate şi rata de mortalitate este mare şi deci nu este rentabil. Pentru acestă specie preferabil este să se adune din natură şi să se vândăapoi la fabricile de prelucrare a melcilor de la Haţeg sau Alba Iulia. In ferme se creşte melcul Helix Aspersa, care ajunge matur în 6 luni cu o alimentaţie pe bază de furaj special pentru melci.


Lasa un comentariu #