Piaţa melcilor

Subiecte: ,
6 decembrie 2008 · 19:34 · cresterea melcilor

Un comentariu recent în care se afirma că un intermediar oferă 1 Euro/kg de melci m-a determinat să încerc să văd ce se întâmplă pe piaţa melcilor din Europa şi astfel am dat peste un articol interesant în care Isabelle Decaux plecând de la recolta insuficientă de melci de anul acesta se întreba retoric în jurnalul Le Bien Public: „Melcii vor deveni un articol de lux ?”

Spicuiesc mai jos câteva fragmente din articol:

 • ” Federaţia producătorilor de alimente conservate din Franţa a anunţat printrun comunicat că „în pofida condiţiilor atmosferice mult mai favorabile decât în 2007, recolta melcilor din 2008 este insuficientă pentru a acoperi necesarul de consum, ceea ce conduce la o creştere a preţului pentru consumatori. Tot ceea ce s-a recoltat s-a vândut.
 • 99 % din aprovizionare provine din recoltarea melcilor din Europa centrală şi orientală, unde au rămas tot mai puţini culegători, care s-au orientat spre alte activităţi mai bine remunerate. Şi astfel preţul de azi al melcilor este acelaşi cu cel de acum 5-6 ani, când a avut o creştere spectaculoasă, iar preţul de acum este de fapt o reîntoarcere la normal.
 • Ca la toate produsele care se recoltează din natură, există ani buni şi ani mai puţin buni. Dacă este mai puţină marfă, înseamnă că anul acesta se va vinde tot ceea ce există şi melcii nu vor mai rămâne pe stoc.
 • Firma Bourgogne Escargots prelucreză melci din Polonia şi Ungaria, iar asociaţia familială Romanzini se aprovizionează din Cehia, Polonia,Ungaria şi Romania.”

Şi în concluzie în articol se scria că “dacă în anul 2009 nu va fi o recoltă bună procesatorii se vor orienta spre alte surse, de ex.Ucraina”.

Si atunci stau şi mă întreb dar de ce sursa de aprovizionare cu melci pentru piaţa franceză nu sunt fermele de melci din România, că doar suntem pe locul 2 , după Italia, în ceea ce priveşte numărul de ferme de melci, conform statisticilor de la Insitutul din Cherasco.

Şi a doua întrebare este: de ce preţul melcilor în România este atât de mic şi mulţi fermieri au rămas cu marfa nevândută dacă piaţa vestică nu este acoperită cu necesarul de consum de melci.

După părerea mea răspunsul este simplu: neexistând o promovare a micilor fermieri din România pe piaţă şi neexistând o asociaţie care să se ocupe de marketingul produselor de la aceste ferme pe piaţa externă suntem la mâna samsarilor, care oferă un preţ chiar mai mic decât preţul de producţie şi rezultatul: tot mai multe ferme se închid.

Am mai sugerat şi în alt articol ideea de asociere zonală a melcarilor (cum sunt de ex. asociaţiile apicultorilor).

Peste tot în lume unde sunt ferme de melci există astfel de asociaţii profesionale: Franţa, Italia, Spania, Germania. Unii au aderat la această propunere, dar nu s-a concretizat nimic. Una este să găseşti piaţă de desfacere pentru 200-300 kg şi alta este să contractezi o producţie de 80 tone de melci anual în numele unei asociaţii.

Şi totuşi există şi în România o asociaţie mai mare de crescători de melci, este vorba de asociaţia de la Teliu. Este o asociaţie mai specială, în care melcii fermierilor asociaţi se procesează în cadrul fabricii cooperativei, iar fermierii nu se ocupă de desfacere ci doar de creşterea melcilor în sistem bio. Dar este o asociaţie cu circuit închis, unde pentru a adera trebuie să depui şi un capital social şi să fii de acord să creşti melci în sistem bio sau ecologic.

Revin la titlul articolului: piaţa melcilor – adică unde, cum şi la ce preţ ne vindem melcii? Aştept cât mai multe sugestii şi comentarii.

213 Raspunsuri Comenteaza #

 1. Birsan Eugen

  mai intii ar trebui sa ne intrebam daca producem melci si dupa asta sa comentam piata. Cresteti dv aspersa micul gri,iar daca adunati 80 tone si nu gasiti piata va rog frumos sa ma contactati la nr 0740804288 si va iau toata marfa la 4 euro.

 2. melcilor.ro

  Bravo Eugen,
  Piaţa s-a rezolvat, rămâne să ne apucăm serios de treabă.

 3. Marksman

  Acum 3 saptamani vorbeam cu un fermier de aspersa maxima, care avea aproape 4 tone de melci de vanzare, iar cel care tb sa-i ia marfa ii oferea alt pret decat cel contractat la inceput. Ii dadea 2 euro pe kg, iar invoiala fusese 4. Nu stiu daca i-a dat, dar saracul era tare dezamagit. Am fost in ferma sa, era aranjata, melcii roiau. Problema e de contract. Chiar daca scoti 200-300 kg problema este ca acea persoana cu care ai incheiat contract sa ti-i ia nu sa-ti spuna că pe celelalte ferme nu s-a facut melci si nu se poate executa un export .

 4. Birsan Eugen

  Stimate coleg pentru melcul aspersa maxima este o piata destul de restrânsa, daca sa oferit 2 euro este un pret bun tinând cont ca melcul in discutie este dublu in gramaj fata de micul gri. Iar în problema contractului nu va faceti griji, daca aveti micul gri achizitionez si cantitati de 200-300 kg. Apropo dati-mi si mie pontul cu aspersa maxima, o adresa de contact.

 5. Rax

  Spuneti-mi si mie de ce afacerea cu Helix Pomatia e mai puţin rentabila decit Helix Aspersa? Oare Pomatia nu este mai gustoasa?

 6. Birsan Eugen

  Afacerea cu Helix Pomatia nu tine de gust, tine de pret pe kg si piata mult inferioara fata de Helix Aspersa, iar perioada de crestere la Pomatia este mult mai lunga.

 7. Rax

  Si atunci care e diferenta de pret intre aceste doua specii? Este atit de mare oare? Apropo, intretinerea unei ferme de Aspersa nu e mai costisitoare decât cea cu Pomatia? Nu se compenseaza in final aceste cheltuieli?

  Daca am inteles corect, Pomatia ajunge la maturitate in 2 ani, iar Aspersa in 6 luni (in mediu). Acesti doi ani pentru Pomatia sunt 2 ani de zile sau doua sezoane (primavara – toamna intr-un an si in anul urmator)? Mai exact ma intereseaza, daca organizez o ferma de tip deschis, iar iarna reusesc s-o tranform intr-o sera si sa mentin o temperatura de 10-15 grade caldura, melcii pot ajunge la maturitate intr-un an sau oricum tre sa treaca 2 ani?

 8. catalin b. ex-fermier

  Cum adica nu tine de gust? Dar de ce tine? De kg? Eu cred ca fiecare are gustul lui. Pomatia se consuma acum, de Craciun. Este cautat in aceasta perioada. Sau asa stiu eu, daca ma insel…scuze. Apropos, a vandut cineva? Cat, cu cat? sau tot la stadiul de cercetare e afacerea?

 9. melcilor.ro

  Lume noua. Bine ai revenit pe blog. Din informaţiile pe care le deţin la noi în ţară în această toamnă Pomatia operculat s-a vândut cu 3.8 Euro/kg, Aspersa Minima cu 4 Euro/kg, iar Aspersa Maxima cu 3 Euro/kg.

 10. Rax

  Lamuriti-ma, va rog, privind greutatea melcului si numarul lor la formarea 1 kg. Greutatea de 25-35 gr. a unui melc, reprezinta melc hranit sau melc deja purgat? Daca sa admitem ca melcul purgat (asta este melcul curatit interior daca am inteles eu corect) cintareste in final 20 gr. asta inseamna ca 1 kg = cu 50 melci. Eu drept am inteles situatia sau totusi melcii maturi purgati, la vinzare cintaresc mai mult de 25-30 gr.?

 11. melcilor.ro

  Helix Aspersa Minima cântăreşte 8-15 g, iar Helix Aspersa Maxima şi Helix Pomatia 17-25 g.
  In 1 kg intră cam 100 de melci purgaţi de Helix Aspersa Minima şi 60-63 de melci purgaţi Helix Aspersa Maxima.

 12. Teo

  stiti cumva o ferma ce mi-ar putea trimite Helix Pomatia vii in Spania?

 13. melcilor.ro

  Este cam târziu acum. Cei care au avut Pomatia operculaţi i-au vândut deja. Ce cantitate ai dori şi ce înţelegi prin a-i trimite?

 14. Birsan Eugen

  Bine v-am gasit in 2009 , sper sa tina vremea cu noi melcarii , deocamdata este cam frig

 15. Teo

  LA MULTI ANI!
  pentru inceput cateva kg 3-5. a-i trimite ma refer la a-i pune intr-o cutie cu ceva frunze umede ca sa nu moara pana aici si sa apeleze la o firma de transport ( detalii ii pot oferi, depinde de judetul in care este localizata ferma). va multumesc mult

 16. Birsan Eugen

  Eu totusi stiam ca spaniolii prefera aspersa, cu aspersa pot sa va ajut la primavara, dar la un pret destul de ridicat, tinând cont ca melcii se vând, ca reproducatori la 10 Euro/ kg fara tva

 17. Teo

  am intrebat si ar dori Helix Pomatia. cu acest tip de melci ma puteti ajuta?

 18. Teo

  am uitat sa precizez ca nu vreau melci reproducatori, doar vii ca sa ii pregateasca cum vor ei

 19. melcilor.ro

  Dacă asociaţia Dvs. a reuşit să producă melci Pomatia pe sistem Alimenti, am dori ca pe spatiu destinat comentariilor sa ne transmiteti mai mult din experienta Dvs. si mai putin sa va faceti publicitate.
  Adminul blogului melcilor

 20. iuli

  PT CATALIN B
  Uite domnule, ca s-a pus AN pe picioare, cred ca si-a onorat si pagubele aduse colaboratorilor….. dar asta-i alta discutie. Foarte bine, referitor la suprafata, da-mi voie sa-ti raspund eu, daca vor sa livreze doar in primavara, cred ca au vreo citeva ha de padure in exploatatie.
  Un salut calduros din partea mea.

 21. FinalDestiny

  In Romania nu e prea populara treaba asta cu melci , nu prea vezi chiar asa la orice colt de strada melci.

 22. VIOREL

  Vand melci Helix Aspersa.

 23. Birsan Eugen

  Ce cantitate?sunt maturi si ingrasati?

 24. dobai bela

  helix pomatia sau melcul de livada se poate colecta si din natura?
  ma refer la melcul matur.

 25. melcilor.ro

  Da, bineînţeles. Pentru a fi în legalitate pentru popularea unei ferme este necesar un aviz de la Agenţia de protecţie a mediului.

 26. silviu

  am 1 tona melc helix pomatia certificat bio din ferma proprie, la anu sper ca vreo 3 tone. este cineva interesat sa cumpere? 3Euro/kg

 27. helix

  Se pare ca Fabrica de la Teliu, achizitioneaza melci ecologici la pretul 3 euro/ kg. Ati incercat acolo ?

 28. Birsan Eugen

  Dar taxa de inscriere ?

 29. silviu

  fabrica inca nu primeste, si perioada de colectare cam trece.

 30. Birsan Eugen

  Si o sa treaca mult timp pâna o sa na dam seama ca specia noastra de melci autohtona va fi platita de straini. Acum nu se dau in vânt dupa ei, iar noi speram si murim cu speranta sugrumati de cheltuieli si nevoi,

 31. cristian

  Strainii isi consuma melcii lor, poate ar trebui sa consumam si noi specia autohtona si asa am putea sprijini piata de desfacere!!??

 32. Klopy

  Este cineva interesat de 2000 kg de helix pomatia?”

 33. Birsan Eugen

  Asa este dl Cristian, dar promovare inseamna bani cheltuiti si nu stiu daca se merita in final scrificiul, pentru ca autoritatile te supun la avize peste avize, când vrei sa faci ceva, inventate peste noapte de minti bolnave.

 34. vali

  ce stiti despre fabrica de la Teliu? se merita afacerea?

 35. melcilor.ro

  Vali, un răspuns îl ai de la Silviu prin comentariu de la poziţia 31.

 36. cristian

  Pentru Dl. Eugen. Aceasta este doar o scuza, daca traiti cu impresia ca in occident nu sunt avize peste avize va inselati. Va asigur ca sunt mult mai multe si mult mai stricte. Singura diferenta e ca nu e atata birocratie si se misca mai repede. Eu ma refeream la promovarea melcului romanesc (si nu numai) pentru a fi consumat de catre romani. Sa se incerce formarea unei piete de consum si in Romania. Acum 12 ani in Spania nu se stia nimic despre carnea de strut si spaniolii nu o consumau. Asociatia crescatorilor de struti din Spania a inceput sa dea carne de strut gratis prin intermediul carmangeriilor, au facut publice studiile referitoare la carnea de strut si la calitatile sale (intrun cuvant publicitate) si asa cu multa truda si-au format o piata interna, si sa nu credeti ca i-a ajutat statul.
  Cu stima, Cristian.

 37. silviu

  Va spun duminica mai multe despre fabrica…..daca merita sau nu, oricum treaba cu ferma daca te tzii de ea incepe sa mearga cam dupa 4 ani, adica sa faci melci. Eu am melci bio si este un pic mai greu, dar merge. Problema mea dupa 3 ani este piatza de desfacere, ca melci….am ceva dar fabrica inca nu merge…..

 38. melcilor.ro

  Dacă te tentează în noiembrie există piaţă de desfacere pentru melci Pomatia operculaţi cu preţ între 3-4 Euro/kg.

 39. melcilor.ro

  Se pare că noi românii suntem cumva rupţi de realitatea occidentală. Prin intermediul celor plecaţi de mai mulţi ani în Occident, cum este Cristian şi graţie Internetului putem să ne schimbăm treptat mentalitatea şi să ne adaptăm la realitatea globalizată. Mai avem multe de învăţat. Ca de fiecare dată Cristian are multe idei şi sugestii demne de luat în seamă. Mă bucur că s-a alăturat grupului nostru. Susţin părererea lui Cristian că fără o publicitate agresivă nu putem să pătrundem prea uşor pe piaţă.

 40. silviu

  Fabrica este in impas si nu cred ca va achizitiona anu’ asta ceva melci.
  In legatura cu melcii operculati m-ar interesa, dar am cateva necunoscute: cum se recolteaza, care este diferenta de greutate intre un melc activ si unul capacit si….unde exista piata asta :).

 41. melcilor.ro

  Tehnica de recoltare nu este chiar simplă. Piaţa este în România.

 42. lic

  cine ma poate ajuta sa vind si eu niste melci?

 43. lic

  daca se poate si niste informatii de contact!!! mersi!!

 44. melcilor.ro

  Ce specie si de unde provin?

 45. silviu

  ok. m-ar interesa faza cu melcii operculati, vreau sa iau legatura cu cei care ofera piata de desfacere sa vad conditii si mai multe detalii. Am citit cate ceva despre recoltare….se pare ca trebuie mutati in niste tarcuri cu o plasa ingropata la 10 cm si un sol calcaros, inainte de capacire, e adevarat? cat pierde in greutate …eu am citit ca 10%…?
  pt pomatia neoperculatzi care este pretzul in tara….asta daca exista piatza ..in afara de fabrica din Teliu?…dar afara…stie careva care este pretzul acum?

 46. melcilor.ro

  Condiţii şi detalii: la sfârşitul lunii noiembrie în fiecare an vine un italian care vrea melci Pomatia operculaţi pentru sărbătorile de iarnă. Operculul trebuie să fie cât mai în exterior, cochilia curată, fără pământ. Legătura prin acest blog.
  Mai există încă 3 fabrici de prelucrare a melcilor: Fântânele, jud. Mureş, Alba Iulia şi Haţeg. Preţul se negociază direct cu procesatorul.

 47. koko

  Buna!Am gasit niste materiale second hand(ptr 3000 mp) si m-ar interesa care ar fi pretul corect ptr acestea.Sint foarte interesat de o vizita la o ferma pe raza Cluj, Mures, Alba

 48. silviu

  ok, eu pot sa ma pregatesc pt chestia asta..dar ce certitudine am ca vine italianul. si daca vine ce cantitate de melci ia? nu e o gluma pt ca este mult de munca si nu ma pot baza pe niste presupuneri.
  daca e ceva sigur e posibil sa pot mobiliza mai multe ferme cu o capacitate totala de peste 15 tone. astept ceva mai concret.

 49. melcilor.ro

  Până acum a venit în fiecare an şi nu a dat ţeapă. Dar în orice afacere există desigur şi un risc. Cu Escarprod ce certititudine aţi avut? Italianul prea orice cantitate de melci.

 50. cristian30

  Salutare!Cu siguranta exista un interes destul de mare pt infiintarea fermelor de melci,dar lipsa unei piete de desfacere si a unui unui pret convenabil pt fermier ii face pe multi sa se retraga!!!

 51. helix

  Pentru Silviu: ati vandut pana in prezent melci operculati ?La ce metoda v-ati gandit sa folositi pentru opercularea melcilor ? Ar fi bine ca cineva sa explice aceasta metoda din proprie experienta !

 52. flori

  daca nu se pune plasa pe pamint cum se face recoltare melcilor din pamint?

 53. silviu

  pt helix: nu am vandut melci operculati si nu stiu nimic despre metoda de recoltare. am citit cate ceva pe net dar informatiile sunt putzine. poate mediatorul site-lui melcilor.ro ne ajuta cu mai multe informatzii…povestindu-ne mai multe detalii despre metode de recoltare a melcilor operculatzi. in fine…cred ca presupune ceva munca si neavand certitudinea ca ii va lua cineva eu nu stiu daca mai sunt dispus sa o fac. avea dreptate”melcilor.ro”…nici cu escar prod nu am avut vreo’ certitudine dar……in mod normal din greseli invetzi si nu vreau sa o mai patzesc :). bafta multa! eu cred ca o sa ma las

 54. helix

  D-le Silviu,
  Care este situatia cu fabria de la Teliu ? Functioneaza ?
  Cu bine,

 55. melcilor.ro

  Incerc sa obţin mai multe detalii şi în măsura în care le primesc, desigur le voi face cunoscute. Ce cantitate de melci aţi avea? Nu ar fi păcat să renunţaţi tocmai acum când lucrurile încep să se mişte?

 56. bogdan

  As vrea sa incep si eu o afacere cu crestera melcilor, cine ma poate indruma de unde sa cumpar melci pentru inmultire.
  Eu sunt de la Valcea.
  Multumesc.

 57. Adi

  Eu sunt din timis si nu stiu daca terenul de aici este potrivit pentru cresterea melcilor (in ferma descoperita nu in sera).Este vreun crescator timisean?

 58. Birsan Eugen

  Adi terenul trebuie sa se lucreze usor, in rest calciul necesar se administreaza in hrana uscata

 59. sergiu tm

  Adi,
  Eu am ferma in Oltenia dar, cand nu sunt la ferma sunt in Timisoara. Cand ai drum prin Timisoara, putem discuta.

 60. nica dragos

  Legat de opercularea controlata la pomatia. Un hint…incercati opercularea in spatii inchise cu fotoperioada si temperatura controlata.
  In laborator a functionat bine…

 61. bogdan

  sergiu tm, unde in oltenia ai ferma, eu sunt din valcea si as vrea sa incep o afacere cu melci si as vrea daca se poate sa vad si eu ferma.
  multumesc

 62. sergiu tm

  Pentru Bogdan.
  Ferma este linga Motru, in comuna Floresti.

 63. adryan

  as dori sa deschid o ferma de melci si mar interesa care dintre speciile de melci care ar merge cel mai bine la noi in tara, dar sa am si o piata de desfacere sa nu cresc o anumita specie pe care sa nu o pot vinde sau sa o vand asa numa sa ma scap de ei. ferma o sa fie amplasata in salaj daca sunt fermieri prin zona cu care pot intra in contact si care ma pot ajuta in realizarea acestei ferme as fi foarte recunoscator. va multumesc.

 64. Birsan Eugen

  Dl Adryan pot sa va ajut, cu toate detaliile daca ma sunati, problema este ca sunt la o distanta cam mare de dv, aici depinde de vointa dv da a va implica in aceasta afacere.

 65. Luca Dorin

  Am infiintat si eu o mica ferma de aproximativ 700 m2 in anul 2009 cu Helix Lucorum, in judetul Constanta. As dori sa ma ajutati daca stiti unde este o piata de desfacere pentru acesti melci, dar nu la 1 leu/kg cat ofera centrele de colectare sau fabrica din Deva. Va raman dator.
  Multumesc

 66. Birsan Eugen

  Cel mai indicat dupa parerea mea ar fi sa schimbati specia de melci, altfel perdeti timp pretios.

 67. FLORIAN

  SALUTARE !
  SUNT UN ROMAN DIN PRAHOVA CARE ACTUAL TRAIESTE IN SPANIA.AS DORI SA MA INTORC ACASA SI SA INCEP O “MINI” AFACERE FARA PREA MULT CAPITAL.DE CEVA VREME AM TOT CITIT DESPRE FERMELE CU MELCI SI SUNA INTERESANT MAI ALES TINAND CONT CA PE AICI SE CONSUMA.EXISTA CINEVA BINEVOITOR CARE MI-AR PUTEA INDRUMA PRIMII PASI (SPECIA,TEREN,….).
  VA MULTUMESC SI ASTEPT UN COMENTARIU

 68. birven

  Toate informatiile necesare infiintarii unei ferme de melci sunt postate pe acest blog.
  Cu stima,
  Birven

 69. radu

  te rog sa-mi trimiti adresa ta de mesinger,vreau sa vorbim despre melci

 70. Ciprian

  am 4 tone de aspersa cea mai buna calitate

 71. birven

  Si eu am 4 tone de pomatia.Operculati in sol.
  Facem schimb de specie dupa anul nou ?
  Cu bine,
  birven

 72. silviu

  am inceput cu pomatia, cu cei de la teliu. am facut ferma pe metoda “teliu” si….nimic. problemele aparute:
  -melci nu s-au inmultit asa cum ne asteptam
  -mortalitate mare
  - ajung greu la dimensiunile recomandate…….
  - fabrica de procesare teliu a dat faliment

  am auzit apoi de chestia cu melci operculati. as dorii mai multe detalii de la cei care se ocupa de mai mult timp. de ex:
  - care specie este mai rezistenta
  - care este mortalitatea
  -cad scad in greutate
  -as putea sa-mi readaptez ferma(facuta pt melci activi) la o ferma pt operculatzi
  si nu in ultimul rand DACA MERITA
  mersi anticipat

 73. fane

  Daca doresti sa castigi in primul an toata investitia nu cred ca se merita.
  Daca ,vei avea rabdare ,eu zic ca se merita. Iti doresc multa perseverenta.

 74. alina

  eu adun melci Helix Pomatia si nu sunt deloc multumita de pretul ce mi se ofera pe kg ,e de 1,50 lei fff putin in comparatie cu pretul cu care se vand pe piata dar asta e singurul loc unde pot oferi melci care stie cum pot proceda ptr a obtine un pret mai bun si daca se poate veni in satul unde locuiesc

 75. marksman

  vand 2500 reproducatori si 25000 puiet aspersa muller,suma fiind 1600 RON.ma puteti contacta la adresa ionutrosu2006@yahoo.com si la numarul de telefon 0723398717.melcii sunt deja aclimatizati in Romania Multumesc .

 76. vali

  sunt novice in acest domeniu si as dori ajutor, doar ce am reusit sa identific melcii de pe terenul meu,sunt cu miile,sunt melci de livada,as vrea sa-i recoltez si nu stiu criteriul de sortare si un pret de achizitie si nu in ultimul rand metoda de transport…este vorba de 2 hectare de pamant,un ajutor mi-ar fi bine venit…va multumesc..cei ce doresc sa ma ajute ma pot contacta pe piciuvali@yahoo.com

 77. Marius

  Buna ziua, sunt din Bacau si am posibilitatea sa recoltez din zona cca 4/5 to de melci comuni de pe pajisti ecologice si as dori sa vand prin contract si plata la livrare, cei ce sunt interesati tel.0745889580.

 78. florian

  cumpar 600 kg melci POMATIA adulti plata la livrare 00393891957790

 79. andrei

  buna sunt din cluj si am o livada mare in care sunt mii de melci imi puteti spune daca pot sa ii valorific cumva si unde.multumesc

 80. alex

  salut…sunt student in cluj si nu prea am o situatie financiara foarte buna daca ma intelegeti. si as vrea sa va intreb daca adun melci din natura , in cluj pot sa-i vand are cine sa-i cumpere ? si daca da sa imi zica o adresa sau un nr de telefon. Va multumesc

 81. birven

  Stimate Florian ,
  In legatura cu melci Pomatia ,adresa mea de e-mail veti primi de la administratorul acestui blog.
  Cu stima,
  Birven

 82. ALIN

  AS DORI SA STIU DACA MELCII DE GRADINA SUNT BUNI SI CE RASA SUNT.UNDE AS PUTEA VINDE CATEVA SUTE DE KG. SI LA CE PRET SE CUMPARA ACESTI MELCI .VA MULTUMESC ! ASTEPT INFORMATII LA TEL.0742943920 CU STIMA.

 83. daniel ionita

  melcii de padure sunt comestibili si daca da unde pot sai vind si ce pret . VA rog cit mai repede

 84. Krone

  Daca exista cumparator pentru melci colectati de pe terenuri ecologice
  din natura il rog sa ma contacteze la kronosteam@yahoo.com sau
  0771016938 pentru detalii (pret,cantitate…)

 85. Ana Ghineraru

  Buna ziua,

  As vrea si eu sa ma apuc de o afacere micuta cu melci (1000mp), am citit si am tot citit si unii oameni spun ca merge, altii ca au dat faliment, ca nu prea exista piata de desfacere. As vrea sa aflu parerea unor specialisti, sa stiu daca merita sa ma apuc, daca am unde sa ii dau si daca am si eu un oarecare profit, incat sa merite toata afacerea.
  Mentionez ca vreau sa fac o ferma in aer liber, in zona de deal (Comarnic, jud Prahova).
  Va rog frumos sa ma ajutati cu sfaturi si cu experienta dumneavoastra.
  Va multumesc !

 86. florian

  cumpar melci pomazia de gradina ofer maxim 2lei pe kg..tell 0766862868

 87. Birven

  Cum arata Pomazia de gradina ? E vreo specie aparte ?
  Birven

 88. mihai-craiova

  sarbatori fericite tuturor!

 89. Galfi Zsolt

  Paste fericit va doresc tuturor!!!!

 90. Adam

  Vand melci helix pomatia in zona Bucuresti. Va rog sa ma contactati si la adresa i74adam@gmail.com

 91. ADI

  cunpar melci Helix aspersa-Muller de ferma ofer 2,50 pe kg..contact…musteata_adrian@yahoo.com

 92. melcilor.ro

  Costurile de producţie sunt în jur de 2.89 Euro/kg şi ni se oferă 2.50 Euro/kg. Asta, da, afacere!

 93. birven

  Admin,
  Detaliati putin ce intra in costurile de productie la 2,89 euro/kg ?
  Va multumesc.
  Cu respect
  Birven

 94. Dorin

  Daca ar fi 2,50 Euro/Kg ar fi bine, dar sigur pretul oferit (de Adi) este 2,50 lei/Kg.

 95. melcilor.ro

  Detalierea o găsiţi aici

 96. Adi

  sa clarific ofer 2,50 eur/ kg.

 97. melcilor.ro

  La preţul ăsta cumpăr şi eu acum, imediat melci din specia Aspersa Muller. Aştept oferte.

 98. valentin

  am si eu melci, dar din natura, cine mi-i cumpara?:S

 99. claudia

  sunt exportator, contactati-ma

 100. alin

  buna claudia, unde,cum sa te contactam?

 101. laris

  buna, doresc sa imi fac o ferma de melci, cat ma costa avizele? si de unde pot sa cumpar melci?

 102. melcilor.ro

  Cam prea generală întrebarea.

 103. Gheorghiu V

  Pentru cine doreste sa se extinda sau sa infiinteze o ferma de melci va ofer un chilipir :
  600 metri plasa helitex la pretul de 2 lei metru liniar adica in total 1200 lei (noi).Plasa a fost utilizata un sezon si ulterior stocata in magazie.
  Am o ferma de melci si plasa am cumparat-o pentru extindere dar nu se intampla intodeauna cum vrem noi….
  Plasa se ridica din Vaslui comuna Tanacu nr.726
  Gheorghiu 0722.405.624

 104. Ovidiu

  Buna

  sunt interesat sa ma bag si eu in afacerea cu melcii.

  Am citit si rascitit dar nu vad informatii cum pot sa obtin piata de deschidere.

  Daca puteti sa-mi oferiti detalii ca sa stiu cu cine ma pot pune in contact pentru a realiza vanzarea sau sa semnez un contract de vanzare.

  Mersi

  Salutari

 105. melcilor.ro

  Tocmai asta este problema. Pentru fermele mici, care pot produce maximum 1-2 tone de melci, nu se poate găsi uşor piaţă de desfacere. Cine crezi că vine să contracteze 2 tone de melci pe an?

 106. Ovidiu

  mersi oricum pentru raspuns dar am gasit deja piata de desfacere.

  si in nici un moment an zis cat produc, cine stie poate vreau sa fac o ferma care sa produca peste 4-5 tone :)))

 107. melcilor.ro

  Foarte bine. Ne poţi da mai multe detalii sau este o cacialma?

 108. helix57

  Pentru Ovidiu,
  Ce specie de melci doriti sa cresteti ?
  Cu bine,

 109. mihai-craiova

  ovidiu trezeste-te! chiar crezi ca esti capabil sa produci 5t? nu faci nici 1t macar!

 110. sergiu tm

  Mihai,
  omul nu a batut nici un par pentru ingradiri si tu-i sari la gat ca nu poate produce 5 t. Da ce sa nu-l ajutam sa faca 10 t, daca tot are desfacere.
  Ce rea esti, lume…

 111. Ovidiu

  deocamdata ma informez de proceduri si costuri

  ideea mea este sa fac o investitie intre 20.000€ si 25.000€

  am 1 hectar de pamanat si ideea este sa plasez ferma pe el.

  am cautat cat se poate produce la 2000 m2 dar nu gasesc nici o referinta, in plus am vazut ferme care produc mai mult.

  daca imi puteti da mai multe detalii as fi multumit.

  am gasit piata de desfacere in spania, luna de vine ma reunesc cu comercialul firmei ca sa vorbim pretul, si cantitatea pe care o doresc ei pe an.

  asta este ideea dar cum v-am zis sunt nou in acest domeniu si nu stiu cat se poate produce cu 10.000 m2.

  in privinta la rasa melcilor m-am gandit sa cresc helix aspersa maxim sau cum se numeste :)) .

  Salutari

 112. melcilor.ro

  Productivitatea pe mp de fermă de creştere a melcilor depinde de tehnologia aplicată, de felul cum sunt furajaţi melcii şi bineînţeles de specie.
  Dacă se adoptă tehnologia franceză, cu puiet introdus primăvara devreme în solar şi apoi transferat la vârsta de 2 luni în ţarcurile de îngrăşare, unde va fi hrănit cu furaj concentrat, după 6 luni se poate obţine pentru specia Aspersa Maxima, pe o suprafaţă de 2000 mp o producţie de 8 tone, adică 4 kg/mp.
  Literatura de specialitate italiană menţionează că utilizând tehnologia italiană, adică melcul hrănit doar cu vegetaţie, pentru specia Aspersa Muller(Minima), cu un ciclu complet de 18 luni, s-ar obţine o productivitate de 1 kg/mp.
  Pentru o investiţie atât de mare recomand cu insistenţă o foarte bună documentare, obligatoriu un curs de calificare, fie în Spania, fie în Franţa, altfel falimentul este sigur.

 113. Ovidiu

  mersi pentru informatie, am sa tin cont de a face un curs pentru ca sunt tufa in legatura cu melcii.

  gandul meu era sa angajez pe cineva care sa se ocupe de ferma.

  am sa caut curs pe aici prin Spania si o sa va tin informati de parcursul lucrurilor.

  Salutari.

 114. melcilor.ro

  Dintre firmele mai mari din Spania care se ocupă de organizarea de cursuri ar fi Helixgalicia în nordul Spaniei lângă Lugo şi Caracolandia în sudul Spaniei lângă Sevilla.
  Chiar dacă angajezi pe cineva trebuie să cunoşti tehnologia, ca să poţi îndruma persoana respectivă ce are de făcut, altfel va fi un eşec total.
  După ce vei ştii teoretic despre helicicultură, te pot îndruma practic ce ai de făcut. Să nu crezi că este simplu să creşti melci. Nu înfiinţarea fermei este lucru cel mai important, ci gestionarea ei ulterioară.

 115. eu

  vreau sa cumpar melci pentru consum.Sunt magazine in romania unde se pot cumpara?Eu sunt din Baia Mare si aci am cautat dar se pare ca nu se mai comercializeaza.Acu cativa ani in urma mai aflam in magazinele metro dar nici acestia nu mai aduc.

 116. melcilor.ro

  Puteţi cumpăra direct de la producători. Dacă vă interesează, vă pot trimite adrese pe e-mail.

 117. eu

  va rog si daca aveti unul cat mai apropiat de mine cu atat mai bine.Multumesc anticipat

 118. Rares

  Ma intereseaza sa cumpar melci de la un producator din judetul Cluj. Puteti sa imi recomandati pe cineva? Multumesc!

 119. melcilor.ro

  Pentru eu şi rares
  Incercaţi să-l contactaţi pe dl.Biro tel.0745562220

 120. Cristian

  Salut! as dori sa stiu, daca cumpara cineva melci de gradina, daca da sa-mi lase un nr de tel. pt. contactare.

 121. simona

  cine mai doreste sa infiinteze o ferma de melci??? am de vanzare 1000 de metri de plasa helitex; 700 de metri au fost folositi un sezon, iar 300 de metri sunt nefolositi.

 122. simona

  contactati-ma pe adresa de mail

 123. Marcel

  Simona care-i problema, ai falimentat?

 124. silabis

  Buna ziua..sunt din Timisoara.As avea o rugaminte la dumneavoastra…spuneti-mi va rog,care dintre dumneavoastra ma poate ajuta cu vreo 12-15 cochilii de melci,specia Helix lucorum bineinteles contra cost…cochiliile sa fie de la exemplare adulte,sa fie in stare buna,nedeteriorata…sunt pentru colectie…astept mesajele dumneavoastra…va multumesc…

 125. melcilor.ro

  Melcii din specia Lucorum se găsesc în natură cu preponderenţă în Dobrogea.

 126. Dorin

  Va trimit eu din Constanta, numai sa ploua. Contactati-ma ! Probabil saptamana care vine.
  0746231564
  luca_dorin@yahoo.com

 127. Boogey

  Salut

  Sunt interesat sa deschid o ferma de melci. Pentru inceput ma gandesc la 3000mp, in functie de rezultate ma pot extinde. As vrea sa va intreb un lucru care nu prea s-a mai discutat: presupunand ca ma pun la punct cu toate informatiile inainte de a incepe, cam cat timp estimativ iti “mananca” o astfel de ferma in sezon, de ex intre martie-noiembrie. Ma refer la timp estimativ intr-o saptamana, credeti ca se poate face in regim part-time? Eu am si job in paralel, desi imi doresc sa incep ferma, imi pun intrebarea inainte de a incepe daca voi avea timpul necesar sa ma ocup de ea.
  si nu in ultimul rand, are cineva ferma pe langa buzau, zona de campie, poate da mai multe info despre calitatea solului?
  multumesc,

 128. joaquim

  Melcii aduc doar faliment.Aveti grija.

 129. Rusu Iosif-Florentin

  Cine e interesa de melci ce ii colectam direct d natura. Sunati_ma 0785871152

 130. Rusu Iosif-Florentin

  Va pot oferi 1t/saptamanal dar asta depinde cel mai mult d pret calitate

 131. berdea ioana

  vand melci de gradina ,ofer transport in tara si stainatate .
  daca este cineva interesat va rog sa ma contactati 0752146819

 132. nica dragos

  paste fericit la toata lumea!

 133. Birven

  PASTE FERICIT TUTUROR MELCARILOR!
  Birven

 134. florian

  cumpar melci pomatia adulti

 135. birven

  Melci bordurati la 4 -5 ani ? Din natura sau din crescatorie ? Pretul oferit de dvs. ! Contact prin Admin.
  Cu stima,
  Birven

 136. marijan95

  Am melci de vanzare pentru mai multe informatii ma gasiti pe id mari_lazy

 137. cristian

  as dori sa stiu si eu daca e cineva interesat de melci culesi din natura si la ce pret. 0765331440

 138. aurora

  buna sunt raluka ma intereseaza sa cumpar cantitati mari de melci pomatia si aspersa minima

 139. Adrian

  Buna, as vrea sa stiu cine e interesat sa cumpere la un pret bun melci de gradina.

 140. alina

  spre vanzare 30 de tone melci de munte

 141. birven

  Cum arata melcul de munte ?

 142. florian

  cumpar melci de lvada pomatia tel 0766862868 dupa 15 iunie

 143. birven

  Dupa cunostintele mele, perioada legala de recoltare a melcilor din fauna salbatica se incheie la mijlocul acestei luni.
  Cu stima,
  Birven

 144. Lily

  Pentru cei din zona Clujului care aduna melci din natura (livada-nu melci de cultura)cumpar pentru consum personal-al meu si al familiei si ca sa ajut oamenii cu posibilitati modeste:am vazut studenti, someri….
  Astept mesaje la adresa :
  sandhyacluj@gmail.com.
  multumesc

 145. gilca gabriela

  BUNA-ZIUA!AS DORI SA CUMPAR O CANTITATE MARE DE MELCI HELIX ASPERSA MINIMA REPRODUCATORI.NR DE CONTACT-0762439425

 146. Popica

  VREAU SA VIND MELCI DIN NATURA…VII…CONTACT 0723233697

 147. ion

  Buna as dori sa colaborez cu cineva as putea sa vand melci de padure chiar si in cantitati mari dar nu stiu unde se cumpara.Sunt din caras severin daca poate sa ma ajute cineva la email.arabu_1980@yahoo.it sau la 0742683173 . 0763160879 Multumesc

 148. cristian

  Am vazut cu nu sa mai postat de mult pe acest site.sper sa mai functioneze.As dori sa deschid o ferma de melci si m-ar interesa care dintre speciile de melci ar merge cel mai bine la noi in tara, dar sa am si o piata de desfacere sa nu cresc o anumita specie pe care sa nu o pot vinde sau sa o vand asa numa sa ma scap de ei. ferma o sa fie amplasata in Arges, pe langa Pitesti daca sunt fermieri prin zona(sau pe langa judet) cu care pot intra in contact si care ma pot ajuta in realizarea acestei ferme as fi foarte recunoscator.multumesc anticipat.

 149. florin

  cumpar melci de gradina in luna mai 0766862868 zona Valcea Pitesti

 150. florin

  in ce zona Ion..ce pret ai pe kg.?

 151. ion

  Salut
  Sunt din Caras Severin, nu am mai vandut niciodata dar as putea sa colectez sunt multi melci pe la noi prin padure.
  De pret nu stiu fa-mi o oferta,am si transport am o camioneta

 152. melcilor.ro

  Nu mă ocup de comercializarea melcilor. Fabricile de prelucrarea melcilor din Haţeg, Alba Iulia şi Fântânele achizitionează melci culeşi din natură.

 153. ion

  Ma puteti ajuta cu o adresa sau un nr.de telefon de la una din fabricile astea?Multumesc

 154. bobi

  Melcii sunt un delicatesa pentru noi toti. In fiecare ziua cand gasiti cate un melc luati-l si puneti-l la un loc unde sa stiti d-voastra.

 155. jean

  As dori sa stiu si eu daca este cineva interesat de melci culesi din natura. Daca esti interesat suna la numarul de telefon 0720698066. Pret negociabil!

 156. Marius

  Buna ziua!!! Vand URGENT melci reproducatori HELIX ASPERSA MINIMA in zona TG MURES. Contact 0745-464275. Pret negociabil!!!

 157. Mihai

  Salut!
  Daca este cineva interesat de melci de livada (culesi din natura) in Craiova sa lase un comentariu, sau sa imi trimita email pe tilincamihail@gmail.com .

 158. zamfir

  buna ziua doriti melci veniti in judetu ialomita si va dau eu melci multi dintr-o curte care este parasita si sau inmultit foarte multi melci acolo si sunt mari cred ca sunt comestibili nu am controlat ca nu stiu unde sa ma duc dar sunt multi

 159. emil

  Salut crescatori de melci din ro.Numele meu este Emil momentan lucrez in germania la o ferma de melci dupa tehnologie franceza care merge foarte bine.As vrea sa fac si eu o ferma la fel in ro incepand din primavara .As vrea sa stiu daca sunt crescatori in ro care lucreaza dupa acesta tehnologie si daca puteti sa-mi dati o adresa sau un sfat in privinta actelor necesare pt a incepe asa ceva .Puteti sa ma contactati pe email emiltoma@gmail.com. Sau sa-mi scrieti pe acest blog.VA multumesc anticipat.

 160. Cosmin Serban

  Salut!
  Daca este cineva interesat de melci de livada (culesi din natura) in Craiova sa lase un comentariu, sau sa imi trimita email pe cosminserban83@yahoo.com .

 161. Necsuleu Stefan

  Ce melci cresteti?

 162. helix

  Pentru Marius,
  Ma intereseaza provenienta ( tara de origine )a melcului aspersa minima,greutatea ( in grame ) a unui melc reproducator si anul in care s-a eclozat.

 163. Marius

  Tara de provenienta Romania, greutatea este cam de 8-10 g, iar anul in care s-a eclozat 2012, cea mai mare parte 2013.

 164. Roxana

  detin o gradina de aprox 2000 mp, de care nu s-a ocupat nimeni niciodata si care se pare, ca s-a transformat intr-un rai pentru melcii de livada ( sunt enorm de multi , abia se poate calca pe jos).
  Vreau sa incep amenajarea acelei gradini si nu pot din cauza melcilor ( nu am suflet sa fac un macel cu masina de tuns iarba). Daca este cineva interesat de ei va rog sa ma contactati pe adresa de e-mail : roxanapavel85@gmail.com

 165. Roxana

  P.S gradina se afla in localitatea Mogosoaia ( chiar la intrare in Bucuresti pe soseaua Bucuresti-Targoviste)

 166. dimitri

  Buna ziua vind melcii de livada mari carnosi sunt di Pitesti tlf 0727676179

 167. marius

  Roxana eu zic sa.i gatesti…

 168. dimitri

  este cineva interesati de melci am de vinzare..

 169. Nada

  Buna, as cumpara pentru export in Franta melci comestibili, mari, in cantitate mare. Scrieti-mi aici: albertina08@yahoo.com

 170. pop maria

  Locuiesc pe str.Tache Ionescu 47 in Cluj-Napoca si am gradina si sunt o sumedenie de melci .Daca doreste cineva sa ii colecteze ii asteptam .
  tel.0745002201.

 171. Cristea Eugen

  Vand melci specia “helix pomatia”, cantitate estimata intre 400Kg-1000k.
  Ascult oferte, dau si cer seriozitate. Nu mai putin de 2€/kg, nu merita efortul pentru recoltare.
  Locuiesc la 30Km de Alexandria.
  TLF: 0763792055.
  Prefer Whatsapp (am semnal slab la tel) , sau messenger yahoo: eu_zz.
  Va multumesc.

 172. Fabio

  Caut melci pentru export catre Italia cu cantitati regulara lunara chiar in cantitati mari. Oferim si cerem seriozitate. Contact la adresa mail.bertin@gmail.com

 173. Romeo

  Am si eu o livada in Prahova de 1000 m2 si am constatat ca melcii sunt la ei acasa. Sunt asa de multi incat cand intru in livada calc pe ei. Satenii ma roaga sa-i culeaga si sa-i vanda probabil. M-am hotarat sa-i vand eu, dar nu cunosc nici un cumparator in Prahova. As dori daca exista un cumparator de melci in Prahova sa ma contacteze ca sa pot lua legatura cu el.

  Multumesc,
  Astept sa ma contactati,
  Romeo

 174. Albertina

  Buna, va rog sa-mi scrieti la adresa de mai sus, sunt interesata sa cooperez cu dv; locuiesc in Franta. mersi

 175. ioana

  As dori sa stiu daca va ocupati cu cresterea melcilor deoarece m-ar interesa cantitati mai mari pt a le trimite in strainatate va rog sa ma contactati la nr de tel 0770721202

 176. albertina

  Caut bava pura de melci (pentru prelucrare ulterioara in domeniu cosmetic), pentru a importa in Franta. In cazul in care aveti o ferma de melci sau cantitati mari permanente, va rog sa ma contactati la adresa email: albertina08@yahoo.com

 177. sabin

  vand melci de crescatorie, rog mesaje cu nr de tel pe mail sabin_alb@yahoo.com

 178. ion

  buna.
  va rog daca este cineva interest de melci de padure,as putea sa adun si cantitati pana la 1000 kg pentru inceput sau chiar mai mult.astept un raspuns la 0742683173 ,0763160879 sau pe mail secresecre@yahoo.com.
  multumesc

 179. cosmin

  buna ziua , am si eu o intrebare daca este cineva interesat de melci de padure va rog frumos sa ma contactati la nr de tel 0741251653 multumesc

 180. mihai

  buna ziua,dak este cineva intwresat de melci de padure va rog sa ma contactati. 0760875204

 181. mihai

  unde as putea vinde melci in constanta?

 182. flori

  pentru persoana care este interesata sa faca export am melci helix pomatia din natura daca sinteti interesat ,ma puteti contacta pe adresa de mail.ten_tm92yahoo.com

 183. daniel

  Detin un teren plin cu melci daca sunteti interesati ma puteti contacta la nr de tel 0747170967

 184. Joe

  Buna, daca este cineva interesat de melci de padure…zona ORADEA contact:groswardein@gmail.com

 185. Andrei

  Buna ziua, vand melci de padure in cantitati pana la 5000 kg in iasi. Daca este cineva interesat sau imi poate oferi un link catre o firma colectoare va rog dati-mi un mesaj pe email kap_si_pajura@yahoo.com ! Va salut cu respect, Andrei!

 186. florin

  salut tuturor! stie cineva daca exista,si adresa unui centru de colectare al melcilor ecologici in judetul arges?..va multumesc anticipat!

 187. nicu

  Salut Florin. Te rog sa ma contactezi la mail nicu.sandu78@gmail.com. multumesc.

 188. hunter

  ..Salut pe toti care au rezistat eroic,si n
  care au castigat lupta cu…melcii.Eu am pierdut de mult (ca multi altii).Pentru cei interesati,vand 400 mp helitex..poate ca-i foloseste cuiva.
  Tel 0725516204

 189. Drags Nica

  Cumpar urgent 10 kg melci Helix aspersa Muller (nu marele gri) adulti, ofer 7EUR/kg. Conditia este ca sa fie melcii maturizati anul acesta de dimensiune omogena. Telefon contact: 0721657294.

  Daca nu rog pe cei de pe site sa ma ajute cu informatii legate de unde se mai cresc melci Helix aspersa in Romania

 190. Drags Nica

  Deci numai creste nimeni aspersa in RO?

 191. Campeanu Petru

  Buna ziua,
  Ma numesc Campeanu, locuiesc in Bucuresti si as dori sa achizitionez melci pentru consum; daca cunoasteti o firma serioasa va rog dati-mi adresa pentru contact.
  Cu stima, P.Campeanu ; 0766-735381; cam

 192. catalin

  Cumpar orice cantitate de melci pt colaborare sunati la 0764.842.850

 193. Mihai

  Doresc să cumpăr 2 kg de melci, până pe 3 februarie. Aștept oferte sau sugestii la adresa: similarn@yahoo.com. Mulțumesc!

 194. MUNTEANU

  Asvrea sa comercializez si eu melci dar numai primavara daca este cineva interesat al rog sa ma contacteze la nr de tel;0746547865

 195. Nada

  As dori o oferta de pret ptr trimiterea a 15 – 100 kg de melci comestibili in Franta.

 196. Felician

  Buna , vand melci en-gros helix aspersa pe sezon , vand melci mari si la cerere ofer melci mici chiar si in august , septembrie pentru detalii ma puteti contacta la numarul de telefon 0743847405 Felician , m-ar interesa sa vand in general melci pentru export

 197. petru

  vand melci de livada, 500-1000 kg/saptamana, tel 0755483367 Petru

 198. Nada

  Buna, aveti o modalitate sa ne trimiteti 100kg in Franta, sa testam piata? Apoi vom comanda cantitati mult mai mari. Platit anticipat.

 199. Ionut Ovidiu

  Vand melci helix aspersa .pretul discutabil la telefon.0727478730

 200. gigi

  Vand melci de grădină,cine doreste ma poate contacta la nr 0767026401

 201. Andrei

  As vrea sa vand melci e cineva serios interesat de un contract serios melci sant din natura

 202. Andrei

  Astept sa fiu contactat melci sant din natura rog seriozitate sa curga ofertele sant din zona tg mures

 203. Andrei

  Nr meu de tellefon0752628019 vand melci

 204. Alex

  Vand melci recoltati din natura.BIO.detalii la telefon.asteptam oferte si colaborari.0763471263.buzau

 205. florin

  vand melci de padure,300/500kg astept oferte tel.0740141586

 206. stefan

  Cumpar melci !!! Orice cantitate !!! 0751467082


Lasa un comentariu #