Melci à la bourguignonne

Subiecte:
28 decembrie 2008 · 17:49 · cresterea melcilor

tn_photo-escargots-027.jpg

Este cel mai cunoscut preparat din melci, care se consumă în Franţa în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Pentru prepararea acestei vechi reţete franţuzeşti este necesară fierberea în prelabil a cărnii de melc în „court-bouillon”.

Court-bouillon
Ce este court-bouillon? Este o zeamă în care se fierb diferite legume şi condimente, care se foloseşte pentru prepararea melcilor, a peştelui, a crustaceelor sau a fructelor de mare.

Ingrediente: 12 melci Pomatia sau Aspersa Maxima, 1 l apă, 300 ml vin alb sec, 3-4 morcovi, 1 ceapă în care se înfig 5 cuişoare, 1 căţel de usturoi, 1 praz (numai partea verde), 4 foi de dafin, 1 rămurică de cimbru, 5 boabe de ienupăr, 1 legătură de mărar verde sau uscat, 1 legătură de ţelină,

Tehnica de preparare este simplă: se pune 1 l de apă la fiert într-o oală de inox şi se adaugă un pahar de vin alb sec, legumele şi condimentele. Când apa dă în clocot se aşează carnea de melc deasupra legumelor întrun coş de inox special ( cel utilizat la înăbuşirea peştelui). Se lasă să fiarbă astfel cam 1 oră şi 30 minute.

Umplutura
Ingrediente pentru umplutură: 40 gr unt, 1 ceapă, 1 căţel de usturoi, o legătură de pătrunjel, sare, piper

Se taie mărunt ceapa, usturoiul şi pătrunjelul, se încorporează în untul moale, se adaugă apoi sare şi piper după gust şi se freacă întrun castron cu lingura de lemn până devine o pastă omogenă.

Preparare reţetă
Se strecoară carnea de melc din fiertură (court-bouillon). Apoi se introduc melcii în cochilii curate şi uscate, iar spaţiul liber rămas se completează cu umplutura din unt aromatizat. Se aşează melcii cu deschizătura în sus pe o tavă de coacere specială pentru melci şi tava se introduce la cuptor la o temperatură de 120˚ C timp de 10 minute. Preparatul se serveşte cald.

4 Raspunsuri Comenteaza #

  1. maria alina

    acum cativa ani francezii nici nu vroiau sa auda de melci pana au mancat in Portugalia si au furat retete de la ei,acum sunt experti in crestere si in preparate din melci,Au ajuns sa ii manance oricum.

  2. melcilor.ro

    Maria Alina,
    Trebuie să te contrazic, dar în Franţa se mânâncă melci încă din secolul XI.
    In zilele noastre întradevăr francezii sunt cei mai mari mari consumatori de melci din lume.

  3. Argus

    Asta nu ar fi nimic, Maria, dar portughezii, la randul lor, au furat reteta de la papuasi, papuasii de la eschimosi, eschimosii de la patagonezi, iar patagonezii de la romani (vezi “Toate panzele sus!” ca sa vezi cum au ajuns romanii in Patagonia).
    Mare lucru, dom’le si eruditia asta! Si ce frumos e sa te trezesti din somn si sa vezi ca deja ai si postat o tampenie pe internet! In limbaj medical asta se cheama prurit anal si poti sa ma crezi, iti vorbeste un medic.
    Da-i bataie, ca esti pe val!
    Poate ne spui data viitoare de unde au furat portughezii vinul de Madeira, francezii sampania, ungurii gulyas-ul, magrebienii sosul harissa si – de ce nu? – romanii mamaliga. Asteptam!

  4. roxana

    Unde gasesc escargots de cumparat in romania si aproximativ la ce pret?


Lasa un comentariu #