Metode franceze de creştere a melcilor

Subiecte: , , , , , ,
26 august 2008 · 22:58 · cresterea melcilor

Francezii fiind cei mai mari consumatori de melci din lume este firesc ca în Franţa tehnologia de creştere a melcilor să fie foarte bine pusă la punct.
În Franţa s-au adoptat mai multe metode de creştere a melcilor, dintre care amintesc:

 • în spaţii închise climatizate tip seră sau solar;
 • în parcuri (ţarcuri) în aer liber.

Francezii sunt axaţi mai mult pe creşterea melcului Aspersa Maxima, pe locul doi fiind melcul Aspersa Minima. Crescătoriile de melci din Franţa sunt în general specializate pe activităţi şi pe specii de melci. Astfel sunt:

 • ferme care cumpără puiet cu vârsta de o zi şi îl cresc până la maturitate, care durează 4-5 luni, când melcii se valorifică fie pe piaţă, fie se prelucreză în laboratoarele proprii;
 • ferme pentru producerea puietului, care în general se realizează în spaţii închise.

Amenajarea unei ferme de creştere a melcilor în aer liber sau parc (ţarc) de creştere a melcilor, cum îl numesc francezii, este mai simplă decât în cazul tehnologiei italiene, dar mai costisitoare. Să vedem în ce constă această amenajare prin comparaţie cu tehnologia italiană:

Suprafaţa de teren pe care se amenajează ferma se împrejmuieşte la fel ca în metoda italiană cu un gard din plasă de sârmă sau alt material pentru a împiedica pătrunderea din exterior a nepoftiţilor în fermă. Unii fermieri francezii, la fel ca şi în tehnologia italiană, folosesc tabla zincată la împrejmuirea fermelor.

In interior se amenajează un singur ţarc mare sau parc de creştere a melcilor, care se împrejmuieşte cu un gărduleţ din plasă rezistentă la razele ultraviolete, de 50 cm înălţime, care poate fi chiar din plasă Helitex recuperabilă. Pe această plasă se montează o barieră electrică, chimică sau mecanică. Rolul gărduleţului este de a împiedica evadarea melcilor din parc.

Terenul din parc se însămânţează primăvara devreme cu trifoi alb pitic, muştar alb şi ridichi furajere, pentru a avea o vegetaţie de ambianţă şi pentru a crea un cadru cât mai natural dezvoltării melcilor. Sămânţa, spre deosebire de cea din metoda italiană, poate fi procurată de la noi din ţară la preţuri accesibile.

Înainte de introducerea melcilor în parc se montează panourile din lemn (hrănitori) pentru furajarea melcilor. Acestea pot avea diferite dimensiuni şi pot fi montate după inspiraţia fiecăruia.

Câteva exemple de panouri de hrănire

le-parc-aux-escargots.jpg
imagine via

parc4.jpg
imagine via

image004.jpg
imagine via

Aceste panouri au şi rolul de a adăposti şi proteja melcii de razele de soare, de grindină şi de vânt în timpul zilei, în afară de rolul principal de a servi ca suport pentru hrană pe timpul nopţii.

Ferma va fi dotată cu un sistem de udare tip ceaţă, pentru a crea un climat umed şi răcoros pe timp de noapte, când melcii vor ieşi să se hrănească. Sistemul de udare este la fel ca cel din metoda italiană.

Prin comparaţie

In tehnologia franceză se economiseşte cantitatea de plasa Helitex, nefiind divizată ferma în atât de multe ţarcuri, în schimb se foloseşte foarte multă scândură din lemn pentru panourile de hrănire (hrănitori), ceea ce este destul de costisitor. Pentru o suprafaţă de 5000 mp este necesară o cantitate de cca 30 mc de scândură din lemn de brad, salcie sau plop, specii care rezistă mai mult timp la umezeală şi soare. Data viitoare, dacă această tehnologie prezintă interes, voi da un calendar al lucrărilor întro fermă franceză de creştere a melcilor.

128 Raspunsuri Comenteaza #

 1. adriana balana

  am o ferma de melci infiintata dupa metoda italiana, practic aplic o combinatie intre metoda italiana si cea franceza adica: deoarece nu am vegetatie suficienta hranesc melcii mai mult cu furaje macinate din cereale pe care le pun pe farfurii de plastic acoperite cu ladite pt. fructe. am f. multi boxpaleti din lemn si vreau sa-i folosesc in loc de panouri.cum sa procedez? sa pun furajul deasupra pe boxpaleti ? ce se intampla cu furajul daca ploua?
  te rog sa-mi trimiti calendarul lucrarilor folosit in metoda franceza.
  de unde pot procura semintele pt. plantele folosite in metoda franceza? ar fi ideal daca as putea semana toamna deoarece la mine in zona iernile tin pana la sfarsitul lunii martie , nu pot semana primavara decat in aprilie.
  pt. viitor intentionez cu melcii maturi pe care-i am sa-mi produc puietul dupa metoda italiana si apoi sa-i cresc dupa metoda franceza.

 2. melcilor.ro

  Adriana,
  Furajarea uscată se face seara dupa ce s-a făcul irigarea, apoi se pune o cantitate de furaj necesar a se consuma in 24 ore pe panou (palet). Furajarea se face zilnic, fără risipă şi în aşa fel încât să nu rămână de pe o zi pe alta hrană să se altereze.
  Pentru seminţe iei legătura din timp cu diferite firme care se ocupă cu producerea lor. Nu este cazul să le fac reclamă pe gratis.

 3. Flaviu

  Nu e bine cu faina de malai in ferma sau seminte care ar putea atrage soarecii, se face o sorecarie de n-o mai scoti nici cu tunul.

 4. Marksman

  Melcilor.ro-ma intereseaza ……la seminte trifoi pitic , rapita hibrida , sfecla furajera,cicoare salata ,varza asta am auzit ..dar mustarul alb ce rol are?Puietul l-as putea baga in beci anul acesta.Temperatura constanta si umiditate normala.Anul trecut am pastrat acolo 2000 reproducatori si mi-au trait 1750….pe cand pe tarcuri am avut 7000…si am ramas cu 2000.ce spui .O amenajare minima(in pivnita normala )permite hibernarea puietului?Cam ce conditii tb respectate pt a-i pastra in pivnita?

 5. melcilor.ro

  Marksman,
  puietul de Aspersa Aspersa (Micul Gri) rezistă în general în ţarcuri peste iarnă dacă este acoperit cu două folii între care se pun peturi de plastic pentru a crea un spaţiu termoizolant de aer.
  Muştarul alb este folosit de francezi în loc de rapiţă.
  In piviniţă trebuie să pui un ventilator de fereastră pentru a primeni aerul tot timpul.
  Melcii inainte de ai pune în pivniţă trebuie să fie purgaţi şi deshidrataţi între 8 şi 10 zile, şi apoi se pun în săculeţe pe rafturi sau se pot atârna în cuie pe rasteluri.
  Temperatura trebuie să fie între 1-5 grade C.
  Adminul blogului melcilor

 6. adriana balana

  PT. ADMIN.
  tot anul am hranit melcii cu macinatura din porumb, grau, floarea soarelui si premix pt. pui. pana acum am avut noroc si nu sunt soareci. sper sa fie o.k si la toamna. Daca ma invadeaza soarecii ce fac?
  -in prezent am 5 tarcuri cu reproducatori care acum au si puisori si mai am 8 tarcuri cu puietul pe care l-am pus in primavara la ingrasat. melcii pusi la ingrasat sunt de marimi diferite , cei mai mari au 7-8 grame. va rog sa ma consiliati in legatura cu modul in care trebuie sa procedez in continuare!
  planul meu se prezinta astfel :
  - deoarece am doar 50 % din productia scontata , intentionez ca in lunile septembrie si octombrie sa comasez melcii din cele 13 tarcuri doar in 6 tarcuri .
  - in septembrie vreau sa ma extind deoarece am terenul pregatit, vreau sa mai seman inca 10 straturi (cf. metodei italiene) pt. reproducatorii de anul viitor , nu stiu insa ce seminte sa folosesc a.i sa reziste peste iarna sub folie de plastic , sa rasara primavara devreme si sa asigure habitat pt. reproducatori? imi puteti da raspuns la aceasta intrebare? daca nu pot procura asemenea seminte voi semana cele 10 straturi la primavara(metoda italiana)
  - cand vor fi temperaturi sub 8 grade (octombrie-noiembrie) voi alege melcii reproducatori pt. anul viitor si ii voi pune in beci, cele 6 tarcuri in care am comasat melcii din acest an le voi pregati pt. iarna asa cum a spus admin ( cu tnt, boxpaleti de lemn in loc de bucati plastic si apoi folie de plastic) .
  - in luna noiembrie 2008 voi avea :
  12 tarcuri golite de melci in care voi pregati terenul pt. anul viitor , aceste tarcuri vor fi destinate in 2009 pt. crestere si voi aplica metoda franceza
  10 straturi pregatite pt.reproducatorii de anul viitor ( pt. semanatul plantelor voi aplica metoda italiana , pt. ingrasarea melcilor voi aplica metoda franceza)
  -in martie-aprilie 2009 voi semana si imprejmui cu helitex cele 10 straturi pt. reproducatori si voi semana cele 12 tarcuri pt. crestere( ar fi bine daca as putea face acest lucru in aceasta toamna 2008 dar cum , mai exact cu ce seminte ?)
  -in luna mai 2009 (cand sigur voi avea vegetatie ) voi transfera melcii care au trecut iarna 2008 din cele 6 tarcuri in cele 12 pregatite pt. crestere dupa metoda franceza
  ITREBARE: CAND SE TREZESC MELCII DIN BECI? CE FAC CU EI DACA SE TREZESC INAINTE DE- A AVEA VEGETATIE IN CELE 10 TARCURI PREGATITE PT. REPRODUCTIE 2009 ?
  nota; pt. a intelege ce-am scris mai sus , in conceptia mea stratul inseamna ca terenul este doar semanat iar tarcul inseamna ca terenul este semanat si imprejmuit cu plasa helitex.
  INTREBARE: VI SE PARE BUN PLANUL MEU ? ASTEPT SUGESTII DIN PARTEA DUMNEAVOASTRA !
  cu respect, adriana

 7. Jean

  Foarte interesante planurile si metodele Dv.!
  As dori,daca este posibil , pentru a va contacta , un nr. de telefon sau adresa dv.de e-mail .
  Cu respect
  Jean

 8. Jean

  Scuze, comentariul de la pct. 7 se adreseaza dnei. Adriana Balana !
  Cu respect
  Jean

 9. adriana balana

  pt. jean, adresa mea :balana_@sjelectrica.ro ,

 10. adriana balana

  pt. jean, scuze ! adresa corecta : balana_a@sjelectrica.ro

 11. adriana balana

  pt. toti care ma pot sfatui,
  am in tarcuri o amestecatura de melci de toate marimile cu varste diferite (reproducatorii adusi din italia in iunie 2007 , puii nascuti in2007 care acum sunt buni pt. vanzare si 3 categorii de puisori nascuti in 2008 ).nu pot aprecia cati sunt din fiecare categorie , nu-i stiu distinge pe reproducatorii initiali italieni fata de cei mari care s-au nascut in ferma in 2007, nu stiu sorta ce este pt. vanzare si pe care sa-i aleg ca reproducatori pt.2009. ma ajutati ?
  stiu insa ca in 2009 vreau sa ma extind si pt. asta voi avea nevoie de 30000 reproducatori pe care daca voi reusi sa-i sortez vreau sa-i tin la iarna in beci .
  spunea cineva ca a vazut o ferma in care reproducatorii au fost tinuti iarna in beci si ca pur si simplu fermierul le-a dat drumul in beci (nu i-a purgat , nu i-a pus in saci sau cutii ) si ca melcii s-au asezat care pe unde a apucat. nu sunt insa lamurita ce au facut melcii : s-au capacit ? au umblat prin beci? mi se pare practica si f. usoara aceasta metoda , daca ar ramane trezi le-as pune pe scanduri furaje si calciu, chiar si apa ! nu stiu insa cat de viabila ar fi aceasta metoda, ce parere aveti ?
  cu respect, adriana

 12. Maxim Constantin

  interesante comentarii

 13. ALEX

  as vrea sa incep si eu sa cresc melci pentru am-i rotunji veniturile si nu stiu cu ce sa incep. am disponibil terenul si nu stiu ce sa fac mai departe. va rog sa ma ajutati. MULTUMESC

 14. Dieter

  Am aceeasi problema pe care o are Alex.
  Am citit comentariile de mai sus si am posibilitatea de a crea o ferma de melci doar ca nu sunt foarte bine pus la punct cu pasii care trebuie sa ii urmez.
  Am inceput sa studiez umpic tema dar am nevoie de umpic de ajutor:
  - care sunt tipurile de melci care cel mai mult rezista? (unde pot invata mai mult despre speciile de melci)
  - de unde se pot achizitiona semintele pentru plantele necesare
  - care este cel mai bun mod de a imprejmui ferma (impiedicarea evadarii melcilor)
  - sistemul de irigatie
  - hrana
  - cum se cresc puietii
  etc.
  Detin o suprafata de aproape 5000 mp dar ma gandeam sa incerc se reproduc conditiile pe o suprafata redusa pentru a invata si vedea daca acele conditii pe care le ofer sunt favorabile si asa nu investesc multi bani cu un risc mare.
  Astept si apreciez orice sfat sau propunere din partea dumneavoastra
  Multumesc anticipat

 15. stefan

  in prahova unde sunt ferme de melci pt a putea sa le vizit , este valabila intrebare si pt judetele invecinate ? nu am mult teren dar ma tenteaza ideea de a-mi face si eu o mica ferma

 16. stefan

  pt a putea sa le vizitez , scuze , va multumesc

 17. Jean

  Pt. Stefan
  Ferma mea se poate vizita oricand; 30 km. de Bucuresti!
  0733 275721
  Jean

 18. stefan

  ms , o sa te sun zilele astea k sa stabilim knd vin la tine. merci

 19. Birsan Eugen

  Hai să mai comentăm si in 2009 metoda francezo-romaneasca. Melcusorii trebuiau culesi din ferma astă toamnă. A facut cineva acest lucru ?

 20. Laura

  Bun gasit tuturor…
  Pasionati sau nu de melci, cred ca acceptati inca o “provocare”: mai des sau mai rar am tinut pasul cu comentariile voastre despre cresterea melcilor si cred ca e timpul sa va pun o intrebare care ma “chinuie” de ceva vreme ! Mai ales cei care au experienta practica, vor sa dezbata aici problema transferului melcilor de pe un strat pe altul ?? Inteleg ca sunt operatiuni care se fac de mai multe ori pe an ?! In plus daca e vorba de adulti si “nou-nascuti “in acelasi timp cum va descurcati cu mutatul ???Manevrelea astea nu risca sa rupa conchilia fragila si sa ii omoare pe micuti ??

 21. Birsan Eugen

  Melcii care sunt transferati de pe un strat pe altul se iau pe categorii de crestere. Nu putem transfera melcii maturi împreuna cu puietul in acelasi vas sau galeata. Pentru a evita strivirea puietului, transferul se face cu scândurile care se folosesc la hranirea lor, pe timp de zi, dar cu conditia sa fie racoare si nori pe cer. Melcii maturi pot fi culesi fara probleme pe timp de zi, dar mutarea in stratul urmator este indicată sa fie la lasarea noptii dupa irigare. Pun intrebarea dar de ce sa fie mutati melcii şi unde dacă ferma este construita cu alei de circulatie şi straturi de crestere, unde melcul circula liber din strat in strat, iar imprejmuirea este construită cu un sistem antifugă?

 22. Laura

  Pentru inceput multumesc admin pentru transferul mesajului! Cat priveste intrebarea mea, cred ca dialogul poate ramane deschis! Inteleg logica unor transferuri pe criterii de varsta, iar despre necesitatea acestor mutari astept comentarii tocmai de la cei care se pricep: sa nu uitam ca sunteti destui cei care ati povestit despre straturi pentru reproducere…straturi pentru ingrasat …etc ( apropo, imi pare rau ca acum nu am reusit sa descopar un mesaj in care cred – nu sunt sigura, atentie- chiar dl.Barsan povestea ce va face cu melcii scosi din iarna , si ar fi interesant sa ne spuna exact cum i-a cules si separat din straturi ?!). E clar ca multe dintre activitatile din ferma sunt determinate de sistemul de crestere ales, dar asta nu ma impiedica sa va intreb mai departe: transferul il faceti cu scanduri de lemn ? De cate ori pe an ?? Daca straturile sunt deschise , exista vreun inconvenient la amestecul de mari si mici pe respectivele suprafete ? Ma gandesc ca situatia e un pic deosebita la sistemul francez unde se introduc doar “nou-nascuti”, dar intr-un sistem mixt cum stau lucrurile ?
  Cer scuze daca folosesc atatea semne de intrebare, insa profit de o perioada mai libera cand pot sa stau in fata computerului si in plus tema melcilor incepe sa -mi stimuleze curiozitatea!

 23. Birven

  Cu privire la ultimele doua comentarii as adauga faptul ca puietul care urmeaza sa fie introdus pe ferma, ar fi mai bine sa provina de la incubator ( ferma acoperita ). Aceasta metoda este folosita de fermierii francezi la Helix Aspersa Maxima. Puietul s-a vindut cu 0,01 euro/buc. Cred ca metoda susmentionata ar usura munca fermierului. Dudu de la Alba Iulia,a avut o ferma asemenatoare cu puietul adus din Franta in luna aprilie 2008, iar melcii au ajuns la maturitate pana la sosirea iernii. Este adevarat ca si faina a fost adusa tot din Franta.
  Stie cineva daca Helix Aspersa Maxima ( marele gri ) este o specie modificata genetic ?
  Cu stima,

 24. melcilor.ro

  Eu ştiu doar că Helix Aspersa Maxima este o specie originară din Algeria, dar nu ştiu dacă francezii i-au adus şi vreo modificare genetică.
  Preţul anul acesta în Franţa pentru puietul de Helix Aspersa Maxima este de 6,3 Euro/1000 buc, preţ fără TVA.

 25. Birsan Eugen

  Cred, Admin, ca pretul afisat de tine ca informatie pentru puiet este ok.
  Dar doresc sa vorbesc cu cineva care a cumparat concret la pretul asta, de multe ori socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din târg, mai ales când vine vorba de strainatate, eu am fost fript o data si de atunci suflu si in iaurt.

 26. Sisteme de ferme de melci - Blogul Melcilor

  [...] Metode franceze de creştere a melcilor [...]

 27. MARIUS

  salut
  Vreau sa incep o afacere cu melci. imi puteti spune cam de ce investitie e nevoie (bani +materiale) si daca mai e loc pe piata romaneasca de inca un concurent ?
  Cum exportati melcii? Cum ati luat legatura cu clientii vostri?

 28. Birsan Eugen

  Marius, te astept sa fii concurentul meu, este loc pentru toti. Ai melci Aspersa Minima de vânzare? te pot ajuta la primavara dupa ce ingrasi melcii. Un deviz estimativ este si pe blog si multe alte informatii puse la dizpozitie de Admin.

 29. dana

  Pt.dna.adriana balana. Am si eu o ferma de melci aspersa maxima de 800 m; nu stiu prea multe despre eficienta metodelor de crestere, dar ati pus aceleasi intrebari care ma dor si pe mine. As vrea sa corespondam daca se poate ca de la doamna la doamna. Puteti sa imi dati o adresa? Eu sunt din Bihor, cu prietenie Dana.

 30. adriana balana

  pt. dana, adresa mea este balana_a@sjelectrica.ro
  telefon 0752089441-nu prea bag in seama telefonul, contacteaza-ma pe email.

 31. dana

  Multumesc pt. promtitudine,o sa va contactez in curind. Ce parere aveti, am trecut iarna in cimp? Dvs. cum stati? I-ati lasat in tarcuri sau i-ati cules? Cind va apucati de treaba? Cu prietenie, Dana.

 32. danielaa

  cam cate ferme sunt in romania,de acest gen??

 33. melcilor.ro

  Nimeni nu are o astfel de evidenta devreme ce nu exista asociatii zonale ale crescatorilor de melci.

 34. danielaa

  multumesc

 35. melcilor.ro

  Nu ai pentru ce, dar la ce-ţi foloseşte?

 36. danielaa

  ma gandesc de mult timp ce afacere sa incep, si asta cu melcii mi s-a parut interesanta. Zic interesanta, deoarece nu stiu mai nimic despre ea. Încerc sa ma documentez cat mai bine inainte de a lua vreo decizie cu privire la inceperea unei astfel de activitati.

 37. melcilor.ro

  Foarte înţelept abordată problema. Creşterea melcilor presupune multă muncă, dar şi iniţiere în domeniu. Francezii nu pot să deschidă legal o fermă de melci, fără a avea calificarea necesară.

 38. Liliana

  Da, foarte interesant … si toata lumea deschisa in comunicare FELICITARILE MELE Sper sa se infiinteze o asociatie a crescatorilor de melci … sunt interesata si eu, in concluzie am luat acele nr de telefoane si am sa revin aici pe forum … pentru a ma documenta mai mult si mai bine …. SUCCES LA TOTI Si sper sa vina ziua cand ne vom vizita fermele reciproc … de ce nu … o mana spala pe alta si amandoua fata … numai bine tuturor …
  Cu simpatie Liliana

 39. catalin b. ex-fermier

  Stiu ca nu sunt agreat pe acest blog, dar…asta este. Va dau un sfat totusi: inainte de a incepe afacerea, vorbiti si cu unii dintre fostii fermieri. Au si ei ceva experienta. Nu ma refer la mine, sunt altii care au vechime multa si totusi nu au reusit. Dar ,atata timp cat nu exista o sursa sigura care sa cumpere melcii e cam greu sa ai castig. Ei cresc saracii ca mananca, dar daca nu ai cui sa ii vinzi sau pretul este mic…ganditi-va bine. Spor la treaba!

 40. cristian

  Pentru catalin b. ex-fermier.
  Tot o tii ca nu ai cui sa-i vinzi,dar este vreo asociatie de producatori de melci in Romania care sa `produca intre 30000-40000kg anual si sa nu aiba cui sa-i vanda? Tu ce crezi ca firmele de afara vin sa-ti ofere contract pentru 300kg?! Daca tu nu ai reusit asta nu inseamna ca nimeni nu poate reusi.

 41. catalin b. ex-fermier

  Dar tu ai reusit, Cristian? Esti multumit? Sau mai ai de munca vreo 10 ani pana te scoti? Crezi ca daca produci 4000 kg inseamna ca ai reusit? Ai tras linie la urma sa vezi profitul? sau a devenit peste noapte un hobby? Nu numai eu nu am reusit, sunt foarte multi, aproape toti cred…e usor sa iti iei un nume, sa scrii baliverne pe blog si altii sa cada in capcana, ca este o afacere super-profitabila. Cum apare unul ca vrea sa faca, hop si altii care au sa vanda melci pentru matca. Cred ca de aici e reusita. Atata timp cat alte tari vand melci mult mai ieftin…la noi e vrza…dar e doar parerea mea, si nu prea conteaza pentru altii. Apropos, exista vreo asociatie care sa produca 40000 kg in Romania? Poate pe hartie, ca in realitate…cheltuiti in continuare, ca nu sunt banii mei. Spor la treaba!

 42. mihai-craiova

  salut
  dl Catalin blogul asta ar avea de pierdut daca nu ati mai scrie, avem nevoie de sfaturi si de la cei care au reusit si de la cei care nu….eu am ferma de 4 ani…nu am reusit sa vand nimic din cauza tehnologiei aplicate, a verilor din sudul tarii, a iernilor care curatau tot ce ramanea afara sub tnt, etc…Din 6 fermieri care eram in zona eu sunt singurul care a mai ramas… si mi-am promis solemn că, daca nici anul asta nu merge, renunt, desi mi se rupe sufletul pt munca pe care depus-o si pt sperantele mele sincere de a avea o ferma functionala cum vedeai pe net…dar nu e vina nimanui ca am fost creduli si am crezut toate povestile cusute cu ata alba vandute de firmele de intermediere….ideea e ca n-as mai incepe afacerea asta din nou daca ar fi sa pot alege, iar sfatul meu cel mai important pt incepatori e sa inteleaga ca nu este o afacere de care sa te ocupi sambata si duminica, trebuie sa fii acolo zi de zi sa te implici si sa supraveghezi totul!!! succes tuturor , sa auzim de bine si pregatiti-va pt seceta care se anunta in vara!

 43. catalin b. ex-fermier

  In sfarsit un comentariu adevarat… asa este, trebuie foarte multa munca, nu doar doua ore pe zi…

 44. cristian

  Spunea undeva admin-ul blogului ca in Franta nu-ti da voie sa iti deschizi o ferma de melci pana nu ai o specializare in domeniu, si cred ca au dreptate asa ar fi mai putini care ar cadea in plasa firmelor de intermediere.
  Cat timp aceasta afacere este rentabila in tari ca Spania unde 1 ha de pamant in extravilan te costa 40000 euro, unde unui muncitor ii platesti 45 euro pe 7 ore de lucru plus segurul nu cred ca nu ar fi rentabila si in Romania.
  Cat despre mine Catalin b. imi pare rau sa te dezamagesc dar nu-mi trebuie inca 10 ani sa-mi scot investitia e adevarat ca firma mea nu se ocupa cu cresterea melcilor, dar tot asa mi se spunea si mie ca sunt prea multe firme in domeniu si ca o sa dau faliment in primele 4 luni etc.
  In 80% sunt de acord cu tine dar totusi ,,dracul,, nu-i chiar asa de negru precum il vopsesti tu.
  Cu stima Cristian.

 45. Birsan Eugen

  Cind pisica nu ajunge la slanina spune ca nu este buna, daca as comenta în cel mai pesimist mod despre melci, cu siguranta dl Catalin ar spune ca este cel mai tare comentariu, dar nu pot, nu ma lasa rezultatele care s-au confirmat de cind am ferma si care merge foarte bine, vizitati-ma si poate mai schimbam din pesimismul acumulat de dv, ce spuneti?

 46. catalin b. ex-fermier

  Stimate domn Cristian, dupa premonitiile mele (si cred ca nu ma insel ), nu sunteti in Romania…oricum ati lucrat in Europa. Si e normal sa aveti idei europene. Dar sa nu uitati ca aici este ROMANIA, tara tuturor si a nimanui. Nu vreau sa intru in polemica cu nimeni, insa…s-a dovedit ca aceasta afacere inca nu si-a atins scopul, cel de a fi profitabila.Cu riscul de a ma repeta, este doar parerea mea. Cat despre scolirea inainte de a deschide o ferma de melci, afla stimate domn ca si la noi se cerea acelasi lucru daca vroiai sa faci cu Sapard-ul. Si cine gandea ca va fi teapa atata timp cat aceasta afacere era agreata de UE si finantata? Din pacate mai avem mult pana departe…Acelasi lucru a fost si cu chinchila, cu veninul de vipera, etc. Toate se puteau finanta prin Sapard, deci afaceri viabile, dar nu in Romania. Cu toata ca nu are a face cu tema blogului, am si eu o nelamurire: de ce suntem nevoiti sa importam lapte din Ungaria si Polonia? Pentru ca este mai ieftin ca al nostru. Dar de ce este mai ieftin?

 47. catalin b. ex-fermier

  Dl. Barsan, nu am nimic cu fermierii, eu doar sunt suparat pe cei care mi-au dat teapa si incerc sa conving pe altii ca nu este chiar lapte si miere aceasta afacere. Daca dvs. ati reusit (?) asta nu inseamna ca toti vor reusi…sunt mult mai multi care au dat chix si care nu v-ar da dreptate daca ar intra si ar citi ceea ce scrieti pe aici. Degeaba imi prezentati ferma dvs., ca arata bine si aveti melci multi, nu imi veti putea schimba opinia. Citind ceea ce scrie pe site-ul dvs. imi aduce aminte de contractul cu AN si e de ajuns pentru mine. Cu acelasi enuziasm vorbea si dl. Rata de la Iasi (sa nu spuneti ca nu ati auzit de d-lui) la TV, la Viata satului, petreceri cu fripturi de melc in aer liber, cu invitati de la Cherasco…..dar din pacate nu a fost decat apa de ploaie. Cei de la Teliu mai exista? Mi-a zis cineva ca a trecut acum vreo luna pe acolo si era cam liniste….chiar sunt curios daca aveti informatii. Eu va doresc tot binele din lume si cat mai multi melci si sa se faca toti mari. Apropos, plasa helitex inca nu am vandut-o si la 1000 lei/400 metri eu zic ca este pomana. Acum sa vedem cine zice si bogdaproste(bodaproste)!?!

 48. sergiu tm

  Cătalin b., decât să fii atât de supărat pe cei ce ţi-au tras ţeapă şi să renunţi la afacerea cu melci, mai bine te-ai fi supărat pe tine şi ai fi continuat afacerea. Ce treabă are ţeapa cu afacerea? Eu din 2006 am luat ţeapă cu majoritatea sfaturilor pe care le-am primit în legătură cu hibernarea la Aspersa. Două ierni am învăţat din toate greşelile posibile pe care le-am făcut şi nu au fost puţine. Nu am câştigat din melci, dar am câştigat experienţă în acest domeniu în această perioadă de început. Dar ultima iarnă, 2008-2009, pot spune că a fost un succes. Aş putea foarte uşor să fiu şi eu supărat pe consultanţa mea pentru primele două ierni ratate şi pentru munca şi banii aruncaţi pe apa sâmbetei în această perioadă. Şi ce am rezolvat cu asta? Negativismul te distruge. În plus, eu am ferma la 250Km depărtare de oraşul în care locuiesc şi merg la melci doar la 2-3 săptămăni, la sfârşit de săptămănă. Te rog să mă crezi că nici în momentele cele mai grele nu m-am gândit să renunţ la melci, chiar dacă din cealaltă afacere am susţinut ferma pe o perioadă atât de mare. Sper că din acest an să se schimbe situaţia. Şi în jurul fermei mele au renunţat toţi (6 ferme) şi toţi cei şase au fost zi de zi prin fermă, spre deosebire de mine. Şi crezi că ei au renunţat din cauza ţepelor pe care le-au luat şi ei ca şi mine şi ca şi tine? NU! Au renunţat pentru că la fel ca tine, nu au crezut în această afacere şi s-au speriat, sau au fost speriaţi de alţi EX-şi ca tine.
  Ferma am făcut-o pe Sapard, deci am făcut cursul de “specializare în domeniu”, dar fără practică poţi face degeaba toate cursurile şi poţi citi toate articolele despre melci.
  Şi ce treabă avem cu liniştea de la Teliu? Melcii cresc repede şi în linişte. Îmi pare rău pentru ce ai păţit, dar nu trebuie să dai vina decât pe tine.

 49. melcilor.ro

  Excelent comentariu!

 50. catalin b. ex-fermier

  Se pare ca sunt singurul care “detest aceasta afacere a marilor smecheri de Romania”. O sa ma retrag pentru ceva timp…nu o sa mai comentez…nu vroiam decat sa trag un semnal de alarma pentru cei ce vor sa inceapa…cheltuiti-va banii in continuare, nu sunt ai mei…eu nu am avut asa de multi la discretie, sunt un simplu salariat si am crezut in vorbe desarte…cat despre teapa nu ma consider eu vinovat, pentru ca am platit inclusiv TVA-ul la helitex si ei nu au trimis-o…si nu mi-am permis sa investesc alti bani. Eu va urez spor la lucru si la bani….oricum nu fac decat trafic pe blog…

 51. melcilor.ro

  Dacă melci nu mai avem, măcar trafic pe blog să fie, deşi financiar nu-mi ajută la nimic, acest blog nefiind un site comercial.

 52. catalin b. ex-fermier

  dar il indexeaza google mai bine…

 53. melcilor.ro

  Ai dreptate! Traficul confirmă sau nu interesul pentru subiectul tratat întrun blog de nişă – creşterea melcilor.

 54. cristian

  Pentru Catalin b. ex-fermier.
  Ai dreptate ca nu ma aflu in Romania, sunt in Spania. In ceea ce priveste cursul ce a trebuit sa-l faci nu stiu daca acolo ti-au spus ca in Romania nu este inca piata de desfacere pentru fermele mici (familiale). In Spania de exemplu sunt rentabile pentru ca o ferma daca produce 500-1000 kg nu-i trebuie un contract fiindca se duce cu melcii la orice restaurant sau in piata si ii vinde si cheltuie doar 10 euro pe transport, ceea ce in tara nu se poate inca.
  Cât despre importul unor produse din alte tari, se datoreşte faptului ca noi nu investim unde trebuie si cu cap si atunci producem dar la un pret destul de ridicat. In Romania ni se usuca inca porumbul cu canalul de irigare langa ogor.
  Imi pare rau ca tie nu ti-a mers afacerea, dar asta nu inseamna ca toti au sa aiba aceeasi soarta.

 55. catalin b. ex-fermier

  Nu doar mie nu mi-a mers afacerea…ci cam la toti. Insa am ajuns la o concluzie: nu e bine sa te arunci ca surdu’n toba. Poate daca mai asteptam inca un an, altul era acum deznodamantul. Dar asa, m-am grabit, sa fiu printre primii. Nu intotdeauna este asa. Acum nu a ramas decat sa-mi ling ranile…

 56. cristian

  Incearca cu altceva (de melci cred ca nu vrei sa mai auzi), speranta nu trebuie sa ,,moara,, niciodata. Din partea mea succes in tot ceea ce faci.

 57. catalin b. ex-fermier

  Deja ma chinui cu niste iepurasi…multumesc la fel. Nu vreau sa se inteleaga gresit, nu am nimic cu cei ce se ocupa de melci, dar vreau doar sa deschida bine ochii inainte de a se apuca de afacere. Doar asa putem scapa de “tepari”…

 58. melcilor.ro

  Nici cu iepurii nu este chiar simplu la început. Te înţeleg, dar uneori eşti cam prea vehement, iar cei care comenteaza pe blog sunt în general fermieri sau posibili fermieri şi nu ţepari.

 59. catalin b. ex-fermier

  Nu ma refeream la cei ce scriu pe blog…ci la cei care stau prin birouri ascunse prin nu’s ce bloc…si care de la un moment dat nu mai raspund la telefon…of, iar mi-am adus aminte. Hai ca va las sa faceti treaba. Spor la lucru!

 60. cristian

  Catalin spuneai undeva pe blog ca ai vrea sa te ocupi cu fructe de padure si sa stii ca n-ai idei rele. In Spania se plateste intre 4 si 12 euro kg la producator. Ce zici merge?:))))))))))

 61. catalin b. ex-fermier

  Vorba multa…saracia omului… cam asta e la mine, as face multe dar nu “e bani”…

 62. sergiu tm

  Pentru Mihai-Craiova: sunt cam 3 săptămăni de când nu am mai ajuns pe la fermă, deci vinerea aceasta îmi va “suna ceasul”. Ar fi şi cazul, nu? Dacă ai vreme, mi-ar face plăcere să ne întâlnim. De la Craiova la Motru treci doar prin Strehaia!!! Spuneai că la o fermă de melci trebuie să supraveghezi totul. Şi eu aş vrea să supraveghez totul la fermă, şi chiar m-am gândit să o fac dar cea mai ieftină ofertă pentru acest obiectiv (cu 8 “obiective”-camere de luat vederi) a fost de 4000 dolari. Aşa că am renunţat la ideea de a supraveghea totul din faţa calculatorului. Joi seara am decolat. 0722356978.

 63. maria

  Buna,
  sunt Maria si detin o ferma de melci Helix Aspersa. Domnule, munca grea cu melcii astia. Ferma este dupa sistem italian, cu tarcuri si tabla zincata, este in jud. Sibiu si are 3000 mp. Am finalizat-o in 2007, am populat-o in 2008 dar nu am stiut sa-i trecem peste iarna (in pivnita) si mortalitatea a fost de 50%. Acum in 2009 aproape ca o luam de la capat. Daca anul trecut am cumparat de la filozofii aia din Timisoara 14.500 buc reproducatori si am populat 5 straturi din 12, anul acesta avem 1 singur strat de reproducatori si 3 straturi de crestere. Suntem cam dezamagiţi, dar mergem inainte. Am investit prea mult (14.000 euro) ca sa renuntam. In ferma lucrez doar eu si sotul meu si invatam din propriile greseli. Muncesti toata vara ca un negru pe plantatie, vine iarna aduni ca furnica, duci in pivnita si mor pe capete ca nu stii sa-i depozitezi. Ne-am chinuit sa facem niste mini dulapuri din lemn ( cu gauri de aerisire) cu rafturi de scandura unde am bagat la hibernare reproducatorii, dar ei s-au capacit etans si consider ca s-au sufocat deoarece din 3000 buc au rezistat doar 1500 buc.
  Stiu ca mai e pana la iarna, dar cum ardelenii cugeta mult pâna fac un lucru, va rog daca aveti sugestii de hibernare cat mai eficiente sa-mi raspundeti.
  Astep cu interes orice sugestie,
  Cu multumiri Maria

 64. melcilor.ro

  Am scris mai multe articole având ca subiect hibernarea şi sisteme de hibernare, le găsiţi la pagina de Subiecte. In articolul acesta există o poză de la o fermă din Franţa unde se observă că o modalitate de depozitare a melcilor pe timp de iarnă este în săculeţe de rafie atârnate pe un suport metalic.
  Pe perioada de hibernare oricum se înregistrază o anumită rată de mortalitate, dar la Dvs a fost cam mare. Când se depoziteză melcii în beci este nevoie de o bună aerisire şi de aceea se monteză un ventilator de baie la fereastra beciului, altfel se sufocă aşa cum bine aţi spus.

 65. maria

  Buna ziua, multumesc pt.raspuns.
  Spuneti-mi va rog puietul de anul trecut (din august), pastrat in pivnita si scos in luna aprilie in ferma in cate luni devine matur.
  Acestia se pot reproduce anul acesta?
  Pe o suprafata de 3000 mp cati reproducatori sunt necesari?

 66. melcilor.ro

  Teoretic in luna august ar putea deveni matur cu conditia de a fi bine hranit si cu furaj uscat si sa aiba suficient calciu pentru cochilie si dezvoltare. In luna septembrie se poate reproduce. Specialistii recomanda 30 reproducatori pe mp, ceea ce la 3000 mp ar reveni un numar de 90.000 reproducatori.

 67. maria

  Salutari tuturor,
  Spuneti-mi va rog, daca se reproduc in septembrie puii ar trebui sa apara in octombrie, cand deja trebuie sa-i culegem. Cum pastrez eu peste iarna gamaliile astea mici?
  Si mai am o intrebare, dupa imperechere, la cate zile depun oua si cat dureaza ecloziunea.
  Cu multumiri, Maria

 68. maria

  Buna,
  revin cu inca o întrebare, ce pot face cu cochiliile goale? Este cineva interesat de achizitia lor?
  O zi buna tuturor!

 69. sergiu tm

  Gămăliile alea mici nu rezistă la hibernare în beci. Mie mi-au trecut foarte bine în solar. Fiind foarte mici, se strecoară mai uşor şi adânc în pământ, pe la rădăcinile plantelor. In plus, la temperaturi mai ridicate, ies la mâncare. Eu în septembrie-octombrie am pus pe solar tot ce a fost de dimensiunea bobului de orez şi in martie, când am ridicat folia si TNT-ul, aveam şi melci aproape de bordurare (bordare).
  Cochiliile goale poate reuşeşti să le valorifici la Alba-Iulia.

 70. sergiu tm

  Toţi reproducătorii mei de anul acesta sunt din puietul de anul trecut. În 4 aprilie i-am scos din beci şi de pe solar în straturile de creştere, până prin 25 aprilie am reuşit să populez straturile de reproducere cu circa 75000 de reproducători, printr-o selecţie a mărimii (nu a bordurării) şi spre bucuria mea, în 6 iunie am văzut primii pui de melc pe anul acesta. Spor la treabă!

 71. Birsan Eugen

  Felicitari Sergiu, si eu am puiet dar crezi ca se bucura cineva, din contra câstigi dusmani, asa suntem probabil noi românii avem în gena invidia daca cineva reuseste unde altii nu reusesc. Fericirea natiei noastre este când aflam ca a murit capra vecinului si a noastra traieste, inconstienti de faptul ca in democratie daca moare capra vecinului avem si noi de suferit. Felicitari inca o data si suna-ma, am pretul de anul acesta pentru livrare in Spania.

 72. sergiu tm

  Nu cred că poţi câştiga duşmani prin simplu fapt că ai răspuns la o întrebare, sau poate ai tu dreptate!
  Maria sigur nu este printre ei, mai ales când a aflat că deja ar putea avea puiet din melcii puiet de anul trecut, şi că nu îi va aştepta până în noiembrie, cum credea ea.
  Şi tot Mariei vreau să-i spun că “filozofii” la care a făcut ea referire, aceia din zona de vest a ţării, au fost chiar băieţi de treabă. Tot cu ei am pornit şi eu la drum şi pot să spun că mai bine de aşa nici că se putea. Dacă intram pe mâna “blondei” din sud, cum am vrut iniţial, nici o … brunetă nu m-ar mai fi salvat, poate doar Dan Negru.
  Din câte ştiu direct din gura unui fermier “consiliat” de respectiva blondă, l-a pus pe acesta să bage puietul în cutii de carton şi să pună pământ peste el. Genocid curat.
  Primăvara, când a mers cu mă-sa în vizită la ferma omului a început să-l facă “fermier împuţit”, că nu a fost în stare să cureţe complet aleile de buruieni, de parcă asta era problema hibernării. Ştii vorba aceea: cea mai bună metodă de apărare este atacul.
  În concluzie, Maria, bucură-te că ai ajuns la acei “filozofi”, că ai acces la acest blog şi la informaţiile de pe el.

 73. maria

  Foarte dragute glumele tale Sergiu, sincer! E bine ca nu ne-am pierdut simtul umorului, stii vorba aceea,, Cine-i de necaz e de haz!” Multumesc pt. sfatul cu solarul. Spune-mi te rog cand spui,,solar ” te referi la faptul ca ai acoperit stratul cu folie si TNT sau ai amenajat un solar? Am citit mesajele tale si am vazut ca ai 75000 reproducatori. Foarte tare! Felicitari! Cati ani de activitate ai? Reproducatorii sunt din productie proprie? La atatia reproducatori cam ce cantitate preconizezi sa vinzi? In ceea ce priveste remarca mea usor suparacioasa la adresa celor doi domni ,, din zona de vest” imi pare sincer rau daca nu a sunat prea bine mesajul meu. Eu am ramas cu o plata facuta catre ei, pentru care nu am primit nici pana in ziua de azi produsul respectiv. Nu vreau sa comentez mai mult! La inceputul colaborarii mi s-au parut chiar de treaba ,raspundeau la tel. si la problemele ce le-am intampinat pe parcurs. Pacat ca unul ,,a parasit corabia “plecand din tara iar celalat domn nu si-a asumat raspunderea ba chiar si-a schimbat nr. de telefon! Spor la treaba tuturor!

 74. maria

  Am si eu o intrebare pt.dl. Barsan, stiu ca e prematur in ceea ce ma priveste, dar as vrea sa stiu si eu pretul de livrare pt. Spania.

 75. maria

  Sergiu poti sa-mi spui mai multe despre Alba-Iulia, date de contact?

 76. Birsan Eugen

  Pentru Maria,
  Imi pare rau dar pretul negociat cu partenerul strain la cererea acestuia nu poate fi facut public, este adus la cunostinta numai persoanelor care au melci de vânzare si o colaborare pe baza de contract cu noi.

 77. sergiu tm

  Maria,
  M-am referit la solar în adevăratul sens al cuvăntului.
  Primul meu solar, în care am încercat să trec o parte din melci peste prima iarnă, 2006-2007, a fost o “băşcălie”de construcţie. Am curbat între 2 copaci mai multe ţevi de instalaţii de 3/4 ţoli, le-am înfipt în pământ, le-am rigidizat între ele cu sârmă, folia am băgat-o pe margini în pământ şi am fixat-o de construcţia metalică cu 2000 ml de sfoară. Am făcut numai V-uri din sfoară, de pe o latură pe cealaltă a solarului, ancorate cu cârlige de fier beton înfipte în pământ cam o jumătate de metru. L-am făcut pe două straturi, adică 8x45m. La finalizarea lui, am fost foarte încăntat de munca mea dar abia in luna ianuarie mi-am dat seama că uitasem elementul cheie al acestei construcţii: am uitat de Ana şi am păţit-o precum Manole. La prima furtună mai puternică, mi s-au evaporat (de atâta umiditate) mai mult de 1000 Roni daţi pe folia care s-a făcut franjuri.
  În 2007, am luat-o de la capăt, am început din primăvară cu construcţia unui nou solar din policarbonat, cât şi cu lucrările la un beci numai pentru hibernarea melcilor. Deoarece policarbonatul e aşa de scump, am acoperit cu solarul doar un strat de 4x45m.
  Admin are câteva poze cu solarul meu. Dacă vrei să te apuci de construcţie, nu trebuie decăt să-l rogi frumos şi sunt convins că ţi le va trimite pe e-mail.
  Tu când ai spus “pivniţă”, sper că nu te-ai referit la o pivniţă, ci la un beci, în pământ, nu-i aşa?
  Nu pot şi nici nu vreau să estimez producţia de melci din acest an.
  Nu-mi plac nici estimările şi nici indicaţiile. Tovarăşul căruia îi plăceau aceste două ches-tii, ştii ce a păţit? A fost împuşcat acum 20 de ani!
  Vinerea aceasta voi ajunge la fermă şi voi începe recoltarea pentru livrarea de la începutul lunii iulie. Abia când voi vedea în microbuz toţi săculeţii plini cu melci voi încerca să însumez cantităţile şi să vedem ce voi obţine.
  Dar până atunci, vă doresc vise plăcute, căci şi mie mi s-a făcut un somn de toată frumuseţea. Pa!

 78. maria

  D-le. Barsan, inteleg raspunsul dvs, multumesc oricum!

 79. maria

  Buna dimineata,
  Sergiu, multumesc pt. informatii, toate sunt bine venite si la urma trag concluziile Ai spus ca incepi recoltarea pt. livrarea din luna iulie. Sa inteleg ca vor fi mai multe livrari? Ce livrezi sunt melci din puietul de anul trecut sau vinzi din cei 75000 reproducatori?
  Si inca ceva insist cu datele de contact de la Alba-Iulia.
  Cu multumiri,Maria

 80. maria

  Pentru Admin, am rugamintea de a-mi trimite fotografii cu solarul lui Sergiu tm. Multumesc anticipat,Maria.

 81. sergiu tm

  La sfârşitul lui septembrie sper să mai fie o livrare, constând din tot ce rămâne în viaţă din lotul de reproducători din acest an şi prima tranşă din puietul de anul acesta care va reuşi să se bordureze.
  Acum voi scăpa de puietul de anul trecut, care, ţinut pe straturile de creştere, până în prezent s-a bordat în proporţie de 80%.
  Pomarom – Alba Iulia, tel 0258/810262, dar încearcă şi la alte fabrici de procesare. Dar de unde faci tu rost de atâtea cochilii goale?… Dacă e secretul tău, poţi să nu-mi răspunzi…
  Pe “Ferma lui Eugen”, găseşti şi fotografii cu solarul lui Eugen, cu care şi el a trecut bine peste iarnă. Ciao!

 82. maria

  Sergiu, multumesc foarte mult pentru amabilitatea si promptitudinea de a-mi raspunde. Ma bucur ca am accesat acest site unde am gasit colegi de bransa binevoitori. Spor la treaba!

 83. mihai-craiova

  dl Sergiu, o sa incerc sa va vizitez in acest sfarsit de saptamana, dar o sa va sun in prealabil!

 84. maria

  Salutari tuturor,
  inteleg ca suntem in plina activitate dar chiar nu mai corespondeaza nimeni?
  Ce mai faci Sergiu, cum a fost livrarea din iulie?
  Pe curand!

 85. Birsan Eugen

  Subiectul de actualitate este puietul, sa fim cu ochii pe el sa creasca foarte mult pâna la venirea frigului, hrana uscata este salvarea noastra in aceste doua luni de crestere,

 86. maria

  Buna ziua dle.Barsan, ce amestec folositi pt. hrana uscata?

 87. Birsan Eugen

  60% faina de griu, 20% carbonat de calciu, 20% faina de porumb.

 88. sergiu tm

  Maria, cum nu mai corespondează nimeni, căci mie mi s-au tăbăcit degetele comentând pe acest blog. Tu nu ai mai dat nici un semn de viaţă. Ferma a fost pe primul loc, să înţeleg? Sper să nu te mai intereseze cochiliile goale şi la anul.
  Eu sunt prins cu de toate, dar în rest sunt bine. Puţin cam obosit dar trece. Aştept maratonul.
  Livrarea a fost OK. Se putea şi mai bine. Aşteptăm acum şi “cashul”.

 89. maria

  Ciao Sergiu,
  asa este, nu am mai intrat pe blog si eu ma ocup de toate: serviciu, gospodarie si bineinteles…de ferma. Am fost foarte incantata cand am vazut primii pui. E drept ca anul trecut au fost mai multi dar am avut si mult mai multi reproducatori. Speram la cat mai multi melci si cat mai putine cochilii goale. Faci haz de necaz !? Folosim si noi furaj uscat si in completare masa verde. Mai sunt doua luni de activitate si apoi iar incepe ,, distractia “ca stii vorba aia,, Toamna se numara bobocii”!

  Multumesc d-lui Barsan pt. reteta.

 90. maria

  Buna ziua,
  Domnul Barsan am vazut cateva poze cu ferma dvs. Va rog sa-mi spuneti ce material ati folosit pt.acoperirea solarului si in ce an l-ati confectionat?
  Va multumesc, Maria

 91. Birsan Eugen

  Materialul este folie tratata termic pentru a rezista la temperaturi scazute sau ridicate dupa anotimp, groasa de 18 microni, iar constructia a fost facuta in primavara anului 2007.

 92. Blue Rondo

  Cumva sa existe o estimare undeva…?

  Pentru sistemul de crestere intensiv – indoor, numai in baza peletelor, exista o estimare a consumului de furaj, pana la sacrificarea melcilor?

 93. Blue Rondo

  Ma scuz, n-am salutat.
  Buna seara, tuturor!

 94. melcilor.ro

  Blue rondo,
  la noi în ţară nu sunt fermieri care să folosească sistemul indoor de creştere a melcilor.
  In general pentru creşterea melcilor în ţarcuri se ia în calcul 1,5 – 2 kg de furaj uscat pentru producerea unui kg de melci.

 95. Blue Rondo

  Da, asta ştiu, că n-ar fi oameni la noi care să stăpânească sistemul acesta, deocamdată.
  Cu muncă şi cu strângere de inima văd că încep toate ‘tandreţurile’ (afaceri mici) cu melci, deci, deocamdată uşurinţa nu face parte din ecuaţie.
  Dar mai suntem din noi, care adună din curaj să încerce câte ceva exotic.

  Să părăsesc zona de ‘începuturi’, care este cam sumbră…
  Melcilor.ro văz că a avut norocul de oameni normali, care au plăcerea sa împărtăşească, iar asta îl face interesant, asta dă şi un impuls să te implici în domeniu.

  N-am date la care să mă raportez, însă caştigul final (câştigul pe mai multe părţi) tind să cred că ar fi mai mare la sistemul acesta de creştere indoor, comparativ cu celelalte metode de creştere….însă pentru România cifrele şi evaluările lipsesc …

  Pentru subsemnat ar fi interesant să afle şi aceste lucruri şi să se poată intra într-o discuţie în baza lor. Noi avem o vorbă, cum ca ‘sacul nu se umple cu vorbe’, dar nici cu păreri.

  Sper să pornesc doua mici experimentări din primăvară, cu două micro-loturi de melci şi cu amenajarea a două locuri “de joacă” pentru melcişori: unul în natură (cu hrană proaspătă, direct de pe tulpină), iar un altul într-un spaţiu controlat, închis şi cu alimentaţie uscată, combinată rar cu mici adaosuri de hrană proaspătă.

  Dar până atunci, ca să umblu pe teren sigur, să maresc şi cunostiinţele mele heliciculturale, o să pun întrebări, voi băga ochiul pe documentaţii şi vă ascult cu interes.

  Stima.

 96. melcilor.ro

  Bine ai venit pe blog. Intr-adevăr câştigul poate fii mai mare indoor, dar şi investiţia de început este foarte mare. Noi ăştia oamenii normali, fără prea mulţi bani, am încercat să investim în această afacere mai mult muncă decât bani şi de aceea am ales sistemul outdoor.
  Aşteptăm întrebările şi mai ales rezultatul experimentărilor tale.

 97. cosmin

  buna .. sincer sunt super incantat de ce am citit , se pare ca mai sunt si afaceri care pot sa-ti aduca un profit frumusel de asemenea si oameni binevoitori sa-ti impartaseasca cheia succesului lor ….eu detin o cca 2000mp arabil cu posibilitate de irigare si electricitate , sunt dispus sa pornesc alaturi de dvs cei care ati reusit …mai este loc pe piata pt un incepator !!! de unde ar trebui sa incep .. multumesc cosmalimprod@yahoo.com

 98. melcilor.ro

  Cosmin,
  dacă vrei să începi din primăvară ferma de melci ar trebui să începi acum cu amenajarea terenului şi anume:
  - eliberarea terenului de orice cultură;
  - administrarea de gunoi de grajd;
  - aratură adâncă de toamnă.
  In paralel se împrejmuieşte terenul cu tablă zincată îngropată în pământ cel puţin 60 cm pentru a nu pătrunde şoarecii, şobolanii , cârtiţele şi alte animale ce trăiesc în pământ şi deasupra tablei se face o împrejmuire contra pătrunderii altor dăunători. Stâlpii de împrejmuire se pun în interiorul fermei.
  Tot acum se poate face sistemul de alimentare cu apă a fermei şi sistemul de distribuţie a apei pentru microaspesoarele din straturile de melci.
  Terenul se împarte în 3 ţarcuri, care la primăvară se vor semăna cu rapiţă, sfecla furajeră, varză furajeră şi trifoi alb şi când vegetatia atinge 10-15 cm înălţime şi nu mai există pericol de îngheţ, ferma se populează cu melci.
  Aştept întrebări suplimentare.

 99. stteffano

  Am intrat din intamplare pe acest forum si am descoperit lucruri interesante.Rugamintea mea este ,daca as decide, sa ma ma apuc de cultura melcilor,de unde as putea cumpara matci pentru reproductie si unde as putea sa-i vand cand acestia ajung la maturitate. Va multumesc,

 100. Birsan Eugen

  Pot sa va ajut cu partea tehnologica de crestere si reproducatori si eventual piata de desfacere.

 101. mihaela

  Domnule Stteffano, va putem oferi matci pentru reproducere in primavara lui 2010 la pretul pietii.

 102. oana

  Buna seara la toti, ma numesc Oana si as dori daca doriti sa-mi dati si mie informatii, ce ar trebui sa fac pt a face o ferma. M-ar incanta sa incep sa cresc melci, dar nu stiu cum. As vrea sa mentionez ca eu locuiesc in Spania, dar doresc sa ma intorc in tara. Unde ar fi mai rentabil aici sau acasa sa incep? Imi puteti zice ce trebuie sa fac”’ va multumesc

 103. birven

  Daca as locui in Spania as incepe activitatea acolo.Detalii despre cresterea melcilor gasiti pe acest blog.Cu stima,
  Birven

 104. melcilor.ro

  Oana,
  Adresa de e-mail este eronata.

 105. bogdan bt

  Vazusem un articol in care era cineva interesat de cumparare de plasa helitex.Eu am vreo 500 de metri de plasa de vanzare.Pt mai multe detalii pot fi contactat la tel.0745528744.Multumesc.

 106. crucita

  eu sunt de acord cu voi daca nu te ocupi cum trebuie nu ai cum sa faci productie.as vrea sa incep si eu o afacere cu melci daca ma poate ajuta domnul birsan astept un raspuns domnule birsan

 107. Birsan Eugen

  Sigur ca da, spuneti

 108. crucita

  buna ziua EUGEN eu ti-am citit comentariile si cred ca tu ai fi cel care ar putea sa ne ajute pentru deschiderea unei ferme de melci. rugamintea mea este daca tu ai putea sa-mi spui cuaproximatie cam cit ne-ar costa investitia ,,am vrea sa o facem bine”si dac ne poti ajuta in leegatura cu cumpararea si vinzarea melcilor daca vrei lasa-mi un mesaj pe adresa de email crucita50petrica@yahoo.com.cu respect crucita si multumesc

 109. crucita

  am uitat sa-ti scriu pe 2500mp crucita

 110. radu

  de vanzare materiale pentru confectionare fermelor de melci
  -plase helitex
  -fole de protectie TNT. etc
  SUB PRETU PIETI CU FACTURA
  PENTRU DETALI LA NR. 0755607753

 111. Caty

  Si in metoda fraceza ce anume predomina in alimentatia melcilor?

 112. Aura

  Buna ziua,

  de unde pot cumpara puiet si cam cat costa?

 113. sergiu tm

  Aura,
  Puiet nu mai poţi cumpăra anul acesta că deja a crescut mare. Doar la anul care vine, începând cu luna martie. Sau poate anul acesta prin octombrie pentru anul următor.
  Pa.

 114. aura

  multumesc pentru raspuns Sergiu,nu m-am apucat inca de treaba imi faceam doar un mini plan de afaceri,un mic calcul,vreau doar un pret aproximativ cel cu care s-a vandut sezonul acesta… cu stima,

 115. mihai-craiova

  apropo cum se descurca puietul din bulgaria? ce vsti mai are admin de la adi?

 116. melcilor.ro

  Puietul din Bulgaria creste cat se poate de rapid atat la mine cat si la Adi Lupsa. A ajuns cam cat o cireasa mai mare.

 117. Aura

  Un furnizor de puiet de melci stie cineva?

 118. melcilor.ro

  Sunt mai multi si in tara si in alte tari: Franta, Bulgaria, Spania etc.

 119. sergiu Pitesti

  Foarte interesant acest blog,observ ca ofera mult mai multe informatii despre cresterea melcilor decat Cd-urile si cartile despre melci.In plus,e si gratis.Felicitari Admin!

 120. melcilor.ro

  Mulţumesc, câte o apreciere, din când în când, îmi cade şi mie bine, după tot efortul depus de mai bine de 2 ani. Din păcate CD-urile sunt copy-paste după informaţii preluate de pe Internet, iar cărţile sunt scrise de profesori universitari, care au compilat informaţii din cărţi de specialitate, dar care nu au văzut în viaţa lor o fermă de melci. De ce am dat atât de multe informaţii gratis, desi am fost aspostrofată de un consultant pentru treaba asta, pentru că am o fermă de melci de 4 ani şi am vrut să vin în sprijinul acelor fermieri care au luat împrumuturi de la bănci pentru a realiza o fermă de melci şi au eşuat din lipsă de experienţă si din preluarea unei tehnologii inadecvate, vândută scump.

 121. Alexandru

  Felicitari Admin,ai o vointa de fier ca reusesti sa tii blogul deschis de 2 ani,FELICITARI!!!si bafta in continuare

 122. moane ionel

  vreau si eu o ferma de melci
  am o suprafata de 1000m nu am bani si vreau o ferma de melci
  ofer 60%din profit

 123. Birven

  Fara bani nu vad sa aveti succes. Cititi cu atentie costurile infiintarii unei ferme de melci si imi veti da dreptate.
  Cu stima,
  Birven

 124. Lily

  Buna ziua,

  Cine are melci de vanzare, la un pret accesibil, va rog contactati-ma.
  greenphoenix2009@gmail.com
  Lily/Cluj. Multumesc mult!

 125. birven

  Ce se intelege sub aspectul ” pret accesibil “?


Lasa un comentariu #