Este rentabilă o fermă de melci?

Subiecte: , , ,
21 iunie 2008 · 14:52 · cresterea melcilor

Răspunsul nu este chiar simplu. Dacă vrem să analizăm metoda italiană de creştere a melcilor, exportată în România de firma Alimenti Naturali din Beograd pentru melcul Pomatia, nu prea avem rezultate.

Alimenti Naturali

Multe ferme de melci înfiinţate prin Alimenti Naturali şi-au închis activitatea, fie că nu au mai primit toate materialele de la Alimenti Naturali, plătite în avans, fie că mortalitatea în timp a fost mare şi nu s-a obţinut producţia scontată, fie că atunci când unele ferme au reuşit să facă producţie, nu au mai avut cui să-şi vândă producţia, partenerul de afaceri, respectiv Alimenti Naturali din Beograd sau Grato Invest din Deva dispărând ca măgarul în ceaţă, sau şi mai grav au dat producţia realizată firmei Alimenti Naturali şi nu au mai primit banii.

Metoda italiană

Nici cu metoda italiană de creştere a melcului Aspersa Minima nu avem rezultate foarte bune. In iarna primului an când a fost introdus acest melc în România mortalitatea la melcul Aspersa Minima a fost de 80-100% din cauza gerului năprasnic, mai ales în zona Moldova, apoi melcii care au supravieţuit gerului din timpul iernii prin măsurile de protecţie luate de fermieri, anul trecut din cauza căldurii excesive au intrat în estivaţie, nu s-au hrănit şi nu au ajuns la greutatea impusă de piaţă, sau la unele ferme au murit din cauza deshidratării şi astfel nici melci Aspersa Minima nu s-au vândut către Cherasco în 2007.

Analizând, din datele pe care le deţin, cauzele nereuşitei în creşterea melcilor în România am tras concluzia că tehnologia italiană de creştere a melcilor este falimentară şi că rentabilitatea unei ferme de creştere a melcilor după această metodă, mult trâmbiţată de cei interesaţi în a-şi vinde marfa pe piaţa românescă şi nici de cum în a cumpăra melci de pe ferme, este mică. Cel mult aceste tehnologii promovate în România sunt pentru o activitate de hobby şi nu pentru o activitate de producţie profitabilă.

Practicieni pasionaţi în creşterea melcilor şi interesaţi în acelaşi timp de obţinerea unui profit au căutat şi au găsit soluţii atât pentru hibernare în condiţii de ger năprasnic, cât şi pentru reducerea estivaţiei şi creşterea rapidă în greutate pentru ca un melc sa fie vandabil în câteva luni.

Metoda românească

Rezultatul căutării a fost o combinaţie a metodei italiene cu metoda franceză de creştere a melcilor, ambele adaptate la condiţiile climaterice din ţara noastră, ceea ce a dus la realizarea pe o fermă de Aspersa Minima a unei producţii satisfăcătoare în anul 2007. Producţia nu s-a obţinut însă supraveghind ferma de la distanţă şi muncind ”2 ore pe zi”, cum i se făcuse reclama acestei activităţi, ci a necesitat pasiune şi implicare, foarte multă mună şi bineînţeles cheltuieli atât de investiţie cât şi de producţie. Este o utopie să crezi că o investiţie în creşterea melcilor se poate face cu bani puţini şi amortiza după un an.

Pentru a putea obţine producţie, profit şi amortizarea investiţiei într-o fermă de melci sunt necesare câteva condiţii esenţiale: un capital de 30000 Euro, o suprafaţă de teren de minimum 5000 mp, o sursă bună de apă pentru a putea uda în perioada de vară 6 ore/ zi cu un sistem de microaspersoare, o cantitate mare de hrană atât verde cât şi uscată şi multă, multă muncă: cel puţin 2 oameni zi lumină + sezonieri în perioada de recoltare şi de mutare de pe un ţarc pe altul.

Ceea ce s-a făcut până acum prin metodele prezentate nu a fost decât: fie un hobby costisitor, fie faliment.
Revin la întrebarea din titlu „Este rentabilă o fermă de melci?” Răspunsul este da, dacă se investeşte, dacă se munceşte şi dacă se aplică tehnologia românească.

210 Raspunsuri Comenteaza #

 1. fost fermier Banita Catalin

  Sa vedem raspunsuri de la fermieri…

 2. Gogu

  [admin edit: comentariu moderat]

 3. fost fermier Banita Catalin

  Bre nea gogu, esti un pic deranjat de propria afacere? Te oftici ca nu merge? Nu din cauza mea nu merge ci din cauza ipocriziei matale. Lasa-te, lasa-te………. poti mai bine sa vinzi cochilii de melc, ca din alea ai multe, sunt sigur. Te deranjeaza ca zic adevarul? Esti cumva vreun “manglitor” care vinde materiale? Sa fii sigur ca daca am renuntat la ferma am facut-o ca inca mai gandesc si mi-am dat seama ca arunc banii pe fereastra. Poate si din cauza ca sunt moldovean. Cumva esti din Ardeal? Crezi ca daca melcul sta pe camp o sa stea si in ferma? Te inseli amarnic. Studiaza un pic ca eu daca scriu ceea ce scriu, o fac doar din motivul de a atentiona alte persoane sa nu cada in plasa in care am cazut NOI. Ca esti in aceeasi galeata cu mine, doar ca eu am gandit si m-am lasat. Astia sunt moldovenii, un pic mai iuti ca ardelenii. Astept raspuns intepator…..

 4. fost fermier Banita Catalin

  sa stii ca din fructe de padure iese mai bine.

 5. horia valeriu

  Sa mor daca inteleg ceva: cum sta treaba, e rentabila crescatoria de melci sau nu ? Daca va certati, nu e constructiv. Eu chiar am vrut sa fac o crescatorie de melci.

 6. horia valeriu

  Lasati si voi o adresa de mail, daca nu cer prea mult !

 7. fost fermier Banita Catalin

  Eu tot incerc sa explic ca nu este rentabila deocamdata o ferma de melci in Romania. Dar daca aveti destui bani(cam 20000euro pentru 2000 metri patrati) si vreti sa ii scoateti in vreo 10 ani (daca s-o putea) atunci incercati. fiti sigur ca marea majoritate a fermierilor au acces la internet si din curiozitate scriu in google cuvantul “melci’. Si citesc si ei ceea ce se scrie in forumuri. Dar nu vor sa dea detalii. Poate merg pe ideea” daca mi-a murit capra sa moara si a vecinului”. Eu va dau un singur sfat. Inainte de a incepe vizitati cel putin 8 ferme si vorbiti nu numai cu fermierii ci si cu oamenii din localitate. Ca multi mint, spun ca merge dar este o gogomanie. Dupa cum vedeti sunt luat la 11 metri de nea gogu ca l-am plictisit cu ceea ce am scris. dar eu scriu adevarul. Si cunosc cel putin 10 fermieri care au infiintat inaintea mea si sunt dezorientati. Ce va face sa aveti o ferma de melci? Doar lucrul ca este la moda? Mai bine va ocupati cu fructe de padure, ca eu asa am fost sfatuit. mai vorbim. E-mail: kristina_racoasa@yahoo.com

 8. melcilor.ro

  Cătălin,
  Ce zici dacă te invit să vizitezi o fermă de melci rentabilă, cu sute de mii de melci pe ea unde să stai cel puţin 2 zile să munceşti cot la cot cu proprietarul fermei şi numai apoi aş vrea să-ţi aud părerea.
  Există şi ciori în jurul fermei, sunt şi şoareci, apa se aduce de la 1 km, dar pe fermă se produc 3-4 tone de melci pe an.

 9. melcilor.ro

  Gogu,
  Pe acest blog am stabilit nişte reguli: fără înjurături şi fără atac la persoană. Regret dar comentariile care nu respectă aceste reguli sunt dezaprobate de admin.

 10. fost fermier Banita Catalin

  Cu mare placere accept invitatia. Sper sa fie pe teritoriul Romaniei!

 11. melcilor.ro

  Eşti un fel de combinaţie între Toma Necredinciosul şi Gică Contra.
  Da, este pe teritoriul României, la o aruncătură de băţ de fosta ta fermă (aproximativ 200 km distanţă). Mă crezi sau nu? Bine că ai crezul în AN, sau de acolo ţi se trage neîncrederea în această activitate.
  Ai văzut emisiunea de azi dimineaţă de pe ProTV despre fermele din asociaţia Teliu. Cei din asociaţie nu se plâng că nu au producţie. Ei cum au reuşit?

 12. fost fermier Banita Catalin

  Sa inteleg ca este vorba despre asociatia de la Teliu? Cred ca da. Am vrut si eu sa ader la acea asociatie, dar cand mi s-a cerut 3000 euro, nu am avut incredere. Era alta suma de dat in vant. Si de ce acea suma? Ca sa se construiasca fabrica. Nu am avut curaj. Apropos, stiati ca in zona Cincu este o foarte mare cantitate de helix pomatia in natura? Acele ferme sunt populate cu melci din natura. Pai acolo este habitatul lor. O parte fug din ferma , dar o alta parte intra in ferma. Ideea este ca nu trebuie sa imi aratati o ferma din zona aceea , ci o ferma din alta zona din tara. Spre exemplu ferma domnului Balan de langa Focsani. A aderat la acea cooperativa, chiar a cumparat melci din natura si i-a adus in ferma, dar cand a venit iarna nu s-au operculat. Au stat asa, inchisi in cochilie fara sa faca acel opercul de iarna. Si credeti-ma ca a fost prima ferma pe care o vazusem si arata impecabil. Dar dupa atatia ani , nici un rezultat. Si de unde stiti ca nu se plang acei fermieri? Ca nu au dat pe post? Parca nu stiti ca aceste emisiuni se platesc pentru a fi difuzate. Cand a aparut ferma Dl. Balan la tv, pe postul Prima Tv, mama -mama ce emisiune, ca are cca 2 tone de vanzare si e profitabil, etc. Si eu vorbisem cu cateva zile inainte cu dansul si nu era asa. Si nici nu a vandut. DEOCAMDATA CRESTEREA MELCILOR IN ROMANIA ESTE UN HOBBY PENTRU UNII, O PIERDERE DE TIMP PENTRU ALTII SI O DEZAMAGIRE PENTRU RESTUL. Nu cred ca o sa mai scriu ceva, pentru ca oricum am iesit din centrul melcilor si nici nu vreau sa deranjez alte persoane care fac afaceri cu melci.Dar din vanzare de materiale. Timpul o sa dea raspuns la toti.

 13. melcilor.ro

  Ferma de care vorbesc este mai spre Est, dincolo de Siret şi este cu melci Aspersa. Te-am supărat cu ceva de nu mai vrei să scrii?
  Invitaţia rămâne valabilă. Vino şi vezi!

 14. fost fermier Banita Catalin

  Chiar sunt curios. Astept adresa pe mail. In iulie am concediu si as putea sa vizitez. Nu m-ati suparat cu nimic, dar sunt prea pornit impotriva acestei afaceri. Si e mai bine sa ma retrag, poate altii vor sa faca si eu ii enervez.

 15. dudu

  Am fost odata cu un grup de turisti straini in zona Brasovului, din cauza ghidului s-a depasit cu mult ora de masa de la amiaza, niciunul dintre noi nemaifiind f.interesat de frumusetile naturii sau alte obiective. Pe la ora 5 dupa amiaza am ajuns la masa si la antreu s-a servit sarmale si platou taranesc, stiti ce au spus turistii: ca niciodata nu au mancat ceva mai bun.
  Am avut norocul sa mananc odata melci pregatiti clasic, cu unt, usturoi si alte condimente dar, in Franta si mi-au placut. Un prieten de-al meu a incercat sa-i gătească acasa si de atunci nu mai vrea sa auda de asemenea mâncare.
  Cred ca e bine sa nimerim -momentul- in orice sau si mai bine sa stim sa-l alegem si atunci cand suntem siguri ca l-am gasit sa avem incredere ca vom reusi.
  Unii nu stau mult pe ganduri si curajul le aduce succesul, altii intorc problema pe toate fetele si când cred ca totul e in regula -taie- si iasa pantaloni scurti !
  Catalin, cred ca ai dreptate in legatura cu multe ferme de melci, la fel si in ce priveste afacerile inselatoare ale unora care vand orice dar nu sunt de acord cu abandonul.
  Vino la Alba Iulia si o sa vezi o ferma experimentala cu Helix Aspersa Maxima, facem acest experiment pentru a ne convinge ( pe propria piele!) ca se poate obtine beneficiu real din cresterea melcilor, abia apoi sa propunem moduri de colaborare cu cei interesati.
  Adminul incearca sa ne aduca cat mai multe informatii si nu mi se pare deloc ca ar sustine vreo idee sau metoda si nici chiar vreo ferma anume, pentru asta am ales sa raman pe acest blog si sa scriu despre ceea ce fac la Alba Iulia si la Fantanele.

 16. marius

  Va salut domnilor, sunt si eu in aceeasi oala cu dumneavoastra, mi-au murit cei 7000 de melci aproape in proportie de 90% si am ramas cu ferma goala, insa nu as vrea sa o falimentez ca vine rata la banca si trebuie platita, daca este cineva printre voi care ar putea sa imi vanda niste melci helix aspersa astept contactul dumneavoastra , va multumec anticipat

 17. melcilor.ro

  Marius,
  din ce cauză crezi că au murit melcii şi în ce anotimp? Şi apoi să vedem ce putem remedia la fermă.

 18. ludovic

  in primul rind va multumesc pt raspuns si acum va raspund la ce ma intrebati:-teren cam 1ha,apa trece un piriu la 10m,ferma ar fi cam la 100m de locuinta, cine munceste eu ,familia si daca mai am nevoie mai gasesc ,bani cam 20000-30000euro.Va multumesc

 19. marius

  melcii mei au murit din cauza frigului in mare parte deoarece nu au intrat la hibernat si plasa tnt este egala cu zero , iar puietul cred ca era prea mic deoarece melcii reproducatori mi-au fost livrati tarziu, prin iulie la inceput, au prins o perioada calda si stateau amortiti iar cand s-au dezmeticit si s-au imperecheat facand pui, deja se vedea toamna la orizont. Am a avut puiet puzderie, toata dimineata trebuia dat jos de pe plase, care erau pline, dar in primavara nu cred ca am iesit cu mai mult de 10%.

 20. melcilor.ro

  Ludovic,
  Ai toate condiţiile pentru a realiza o fermă de 5000 mp. Nu uita că trebuie şi muncă multă şi dăruire. Cel puţin 2 persoane trebuie să lucreaze de la 5 dimineaţa până pe la 10 şi apoi de la 17 la 22 seara. Pentru detalii pe mail.

 21. melcilor.ro

  Marius,
  Există soluţii pentru hibernare cu un procentaj de trecere peste iarnă de 60%. Dar până atunci mai este. Să-i avem mai întâi graşi şi frumoşi până în toamnă.

 22. ludovic

  nu munca ma sperie ,cum am muncit 8 ani pentru alti si crede-ma am muncit dur, cred ca daca muncesti pt tine muncesti mai cu drag si cu spor, ce ma sperie este ca nu stiu daca nu-i tarziu sa incep ma refer la anul asta, nu este mai bine sa astept primavara

 23. melcilor.ro

  Ludovic,
  Depinde cat de repede te misti cu amenajarea fermei. Popularea se poate face pana cel tarziu 15 iulie, dar pana atunci ar trebui sa ai vegetatie suficienta in ferma pentru hrana melcilor.

 24. ludovic

  prea tarziu pt ca nu ma pot misca asa de repede si pamintul este cultivat cu cereale o sa astep pina anul ce vine oricum tinem legatura

 25. Barau Catalin

  salut,si eu vreau sa ma apuc cu cresterea melcilor am tot ce imi trebuie,adica am circa 2 h de pamant si un rau numit Bahlui la 10 metri de terenu meu,terenu este in Moldova,in zona Cotnari,este cu inclinatie este nisipos,vreau mult mai multe detalii,eu sta in bucuresti,dar ma pot muta acolo…dar vreau sa stiu mai multe despre aceasta afacere….astept un raspuns pe mail…

 26. melcilor.ro

  Cătălin,
  pe teren nisipos şi în pantă se face mai greu helicicultură. Terenul nisipos nu reţine apa şi cu atât mai mult dacă este şi în pantă. Ouăle de melc pentru a se incuba au nevoie de umezelă în pământ. Fie corectezi solul, fie trebuie să dai multă apă zilnic

 27. Barau Catalin

  nu este in pata rau…depinde acum prea stiu asa bn ca nam mai fost de mult….dar spun asta pt k cineva a vrut sa mai faca dar nu a avut teren pt ca nimeni nu vrea sa il vanda in zona aia…nu stiu ce sa zic de cateva luni ma interesez cu melcii….iiti citesc si blogul,dar sunt intro dilema…nu vad pe nimeni sa zica cat a scos dupa 3-4 ani….asta ma sperie cel mai tare,bani sunt…dar sa ramai fara ei pt ca din toti fermierii dupa blog unul nu se “lauda” cu veniturile sale….si eventual vreau sa vb cu cineva din zona iasului….de acolo unde asi vrea sa incep si eu…exista cineva…numai bine

 28. caramangiu mirela

  Buna ziua.Nu am nici un comentariu insa as dori sa stiu ce pot face si cui sa ma adresez pentru infiintarea unui parc pentru cresterea melcilor.Sunt din Tulcea si nu stiu cat de favorabila e aceasta zona. Initial m-am gandit la un spatiu in comuna Valea Nucarilor la cativa Km. de lacul Razelm. Ce ma sfatuiti?

  Multumesc.
  O zi buna.
  MIRELA

 29. Flaviu

  Aia cu 15 iulie e trasa de par. Trebuie sa populezi pana in 15 aprilie ca sa ai un inceput bun. Iar melcii sa nu fie cat pumnu, ca inseamna ca sunt prea batrani. Nici nu se vor reproduce prolific si vor si muri peste iarna.

 30. ludovic

  si daca melci nu au iesi din hibernare cum populezi?Dupa cate am citit melci hiberneza cam pana in aprilie-mai depiende de timp

 31. Flaviu

  Povesti. La inceputul lui aprilie e deja plin de melci. Si vei popula cu ei.

 32. fost fermier Banita Catalin

  As dori sa fac o specificatie. Tehnologia adusa de AN in Romania este intradevar italiana, dar era pentru aspersa. Insa, smecheria aici incepe. In Romania erau doar pomatia( in Ardeal). Si atunci au vandut materiale din Italia si melci de pe la noi. Dar sigur este o tehnologie pentru aspersa.

 33. melcilor.ro

  Catalin Banita,
  Nu conteaza pentru ce specie de melci era tehnologia, ce provenienta aveau melcii, daca nu ne-ar fi dat teapa cu materiale platite si nelivrate, si daca nu ne vindeau iluzii asupra pretului mic al investitiei, asupra superproductiei si a pretului pe kg/de melc si daca intr- adevar ar fi fost corecti si si-ar fi respectat contractul incheiat cu amărâţii de români.

 34. fost fermier Banita Catalin

  Corect

 35. melcilor.ro

  Domnule Flaviu
  Să înţeleg că susţineţi ideea de a se înfiinţa ferme de melci Pomatia sau Lucorum cu melci adunaţi din natură? Şi cum procedaţi, îi adunaţi primăvara din natură, îi puneţi în fermă şi îi vindeţi toamna după ce se operculează? Pot să vă întreb unde îi vindeţi şi cu ce preţ? Dacă este rentabil scrieţi mai în detaliu depre procedeul Dvs.

 36. fost fermier Banita Catalin

  Lucorum nu are pret in Italia. Si nici in alta parte. Si nici nu este asa calitativ. Este mult sub Pomatia. Iar acesta are pret bun doar operculat. Si daca ar fi prin septembrie, octombrie…sau ma insel. Cineva vroia sa faca o camera frigorifica. Dar s-a lasat pagubas si s-a inscris la fratia de la Brasov a domnului Marcel Macris. Am incercat si eu aceasta varianta. Nu a mers. Adevarul este ca i-am adus in ferma tarziu si nu au avut timp sa adune mult calciu. Si au stat fara opercul si s-au dus….. Dar uite ca iar scriu si doar am zis ca nu o mai fac…

 37. melcilor.ro

  Cătălin,
  cum adică nu au avut timp să-şi adune calciu, nu am mai auzit până acum aşa ceva. Cât de târziu i-ai adus?
  Dar de ce să nu mai scrii? Nu vrei să înveţe şi alţii din experienţa ta de fost fermier, chiar dacă nu a fost una reuşită?

 38. fost fermier Banita Catalin

  Nu mai stiu exact. Oricum cred ca era octombrie. Si nu prea erau activi. Am vrut sa fac eu ceva……dar……

 39. melcilor.ro

  Cătălin,
  cum să populezi o fermă de melci în octombrie? Chiar că sârbii ţi-au dat o mare ţeapă şi cu melcii şi cu materialele. Am impresia că prea mult ţi-ai dorit această afacere şi ai scăpat din vedere multe detalii. În programul de lucru din proiect erau scrise exact etapele de lucru în fermă şi nu trebuia să accepţi niciun rabat de la program. Acum desigur este tardiv să mai comentăm.

 40. fost fermier Banita Catalin

  Nu ati inteles bine. Ferma a fost populata in iunie. Era vorba de melci din natura.

 41. melcilor.ro

  Acum am înţeles, au plecat cei din varianta Teliu, dar ce s-a întâmplat cu cei de la AN?

 42. ionut

  vreau sa ma apuc si eu de cresterea melcilor ce imi trebuie mai bine zis astept raspunsuri

 43. Nokia 6124

  eu zic ca ar fi rentabil…numai ca nu exista specialisti in acest domeniu&oamenii nu stiu de unde sa inceapa:(

 44. melcilor.ro

  Ionuţ,
  Pentru a creşte melci îţi tebuie un teren pe care să faci parcul de creştere a lor, sursă de apă pentru irigaţii, timp pe care să-l afectezi pentru a lucra în fermă şi bani pentru investiţii şi exploatare.

 45. melcilor.ro

  nokia 6124,
  nu de “specialisti” ducem lipsa, ci de experienta si practica in ferme de profil rentabile. Daca te uiti pe Internet vei vedea o groaza de “specialisti” in helicicultura.

 46. fost fermier Banita Catalin

  Fiind anul doi vroiam si eu sa vand ceva. Aveam puiet foarte mult dar nu crescuse. Si am zis ca daca o sa introduc ceva mare o sa se operculeze si gata. Matca mai era cam jumate . Am zis ca pot face ceva. Dar nu a mers. Ma invatase cineva, dar era tarziu. Nu au avut timp sa asimileze destul calciu. Si peste iarna au murit toti(vreo 600 kg ).

 47. denis

  Salut, sint din R.Moldova si as vrea sa stiu unde realizati melcii?

 48. melcilor.ro

  Denis,
  In ţarcuri cultivate cu diverse plante: rapiţă, sfeclă furajeră, trifoi, varză furajeră etc.

 49. dan

  Este sau nu rentabila ferma de melci?Vi se pare mult 3000Euro pentru un contract sigur si informatii despre cum sa faci sa iasa treaba?Mie nu.Care specie e mai rezistenta?Aspersa sau pomatia?

 50. fost fermier b.catalin

  Ca sa vezi rentabilitatea vorbeste cu vreo 10 fermieri si apoi iti faci o parere.
  Ce inseamna contract sigur? Toate au fost contracte sigure, chiar si cel cu A.N.. Problema e sa ai ce sa vinzi…..si la dimensiunea ceruta.
  La clima noastra mai rezistent este pomatia(creste liber in Ardeal), dar mai profitabil ar fi aspersa(daca rezista,insa e cam costisitor sa ii duci la maturitate cred si asta le scade rentabilitatea).
  Asta e parerea mea si cred ca a multor fermieri(fosti sau actuali).

 51. dan

  Ok.iti respect parerea.Dar niste sfaturi practice,pozitive,nu doar”ca nu se poate” poti sa imi dai domnul B.Catalin?Am inteles, frigul si lipsa de apa sunt problemele fermei,precum si lipsa pietei de desfacere,dar presupun ca daca rezolvi primele 2 probleme si ai marfa de calitate se rezolva si cu cea de a treia.Ma intereseaza ce materiale pot folosii pt a rezolva problemele.Exista restrictii?Adica nu folosii poliuretan” ca face nu stiu ce,dar foloseste plasa de aia ca face minuni. Pot sa folosesc orice tip de material si dotare care cred eu ca ma ajuta la eliminarea problemelor,nu?In alta ordine de idei eu cred ca se poate face un ban din asta.Sunt din Ardeal,asa ca poti sa imi recomanzi mult mai multe .

 52. iulia

  buna, si eu ma gandesc de ceva timp sa imi fac un parc, am teren in SAI, Izvorani, 1330m. Initial mi s-a parut a fi o afacere profitabila, evident cu munca si dedicare dar dupa ce am citit forumul incep sa am indoieli.

 53. fost fermier b.catalin

  Afacerea trebuie intoarsa pe toate fetele de mai multe ori. Inainte de a incepe, trebuie facut un calcul si vazut ce preturi implica si cand se amortizeaza aceasta investitie. Multi zic despre mine ca nu am stiut sa gestionez bine aceasta ferma, dar se inseala amarnic. Aceasta afacere este in Romania de cativa ani ( in 2002 cred ca s-au semnat primele contracte si s-a inceput cu ferma din 2003). Eu am inceput in 2004. Eram la inceput cat de cat. Nu se stiau prea multe la noi in tara. Aflasem de cateva ferme si vorbind cu proprietarii mi se parea totul O.K. In media doar cuvinte de lauda. Intrase chiar si in atentia Sapard-ului. Si eu ziceam la fel: ce este greu sa cresti melci? Din vizite pe ferme mai tare ma innebuneam. Si am facut-o. Si eu ca si altii nu am reusit nimic( vezi dl. Rata de la Iasi cu aspersa).Asta prebuie pusa pe primul loc cand va bat gandurile de cresterea melcilor.
  In privinta folosirii oricaror materiale nu stiu sa va raspund. Asta o veti afla de la cei cu care veti semna contractul. Daca folositi metoda italiana ,va trebuie obligat plasa helitex si acea bariera din tabla. Multi au contestat-o spunand ca tot fug melcii, dar ea este pentru daunatorii din exterior. Daca folositi metoda franceza, aici se complica un pic lucrurile. Investitia este mult mai mare. Se construiesc solarii, se cumpara instalatii de racire si incalzire, se fac mese pentru crestere…. trebuie avut in vedera ca pe un metru patrat se pun maxim un kg de melci la metoda italiana(melcii se urca pe plante si nu apare aglomeratia), pe cand la cea franceza nu exista aceste plante si scade numarul lor pe metru patrat. trebuiesc hraniti doar cu concentrate (francezii folosesc niste peleti speciali foarte scumpi pentru noi, dar si foarte buni). In cateva cuvinte este o metoda mai sigura dar mult mai costisitoare.Si trebuie stiut ca melcul are nevoie si de hibernare cateva luni pe an.
  Doamna Iulia, pe suprafata pe care o aveti nu veti putea face mai nimic. E putin. Doar pentru consum propriu. Insa asta e parerea mea.
  La metoda italiana, din 2000 mq, zona verde populata erau cca 1200 mq. Restul erau alei de trecere .
  gata, nu mai scriu acum ca umplu serverul, mai las si pe altcineva.

 54. iulia

  Va multumesc pentru explicatiile oferite. Iata un lucru la care nu m-am gandit a fost suprafata terenului insuficienta. Inca o data va multumesc si apreciez gestul.

 55. cristi moldovan

  ma intereseaza sa vad o ferma de melci undeva in jurul clujului. Astept raspuns. Multumesc

 56. andi

  buna ziua, acum am vazut si eu site asta,sunt din olt si am si eu o ferma de melci cu pomatia. ma poate invata si pe mine cineva de ce imi moare si nu imi iese puietu? astept un raspuns pe mail

 57. Marian S.

  Buna ziua, bine v-am gasit.
  Din link in link am ajuns si pe aici (multumiri lui Vlad Petreanu).
  Trebuie sa recunosc ca ma gindeam si eu la asa ceva impreuna cu niste prieteni dar am cam renuntat. Nu definitiv, se pare.
  Am si eu o mie de intrebari dar am sa ma opresc la citeva:
  1. Se spune ca melcii Pomatia (daca am inteles bine) traiesc la liber in Ardeal. Eu stau in Bucuresti si de cite ori ploua e plin de melci in mica gradina a blocului meu. Pai daca astia sunt melci de Ardeal ce cauta in miticie ? Sunt sau nu sunt acelasi soi ?
  2. Unde naiba stau melcii astia cind nu ploua ? De unde vin ?
  3. Se poate infiinta o mica ferma in oras, Bucuresti sa zicem ? Nu e o gluma, am prieteni cu teren in Berceni. Vorbesc nu de o ferma adevarata ci mai mult de un hobby care sa aduca un mic venit.
  (De ex. la ciuperci e de ajuns o pivnita. Nu s-a incercat si la melci ceva de genul cresterii intensive in spatii inchise ? (ca in fermele de gaini, de ex). Stiu ca acestea pot parea intrebari puerile dar… la alte vietuitoare de ce merge iar la melci nu ar merge ? )
  Ar mai fi si altele dar sa vedem daca prindem iar curaj dupa raspunsurile de la aceste intrebari, multumesc anticipat.

 58. melcilor.ro

  Marian,
  Sunt mai multe specii de melci. Cei din natura sunt fie Pomatia, fie Lucorum si sunt peste tot in tara acolo unde gasesesc conditii prielnice de viata.
  Desigur melcii se pot creste si in spatii inchise cu conditia sa le asiguri umiditatea, lumina, temperatura si hrana necesara dezvoltarii lor. Pentru hobby se poate incerca si cu o pereche sau doua de melci intrun terariu.
  Un hobby nu poate aduce însă un venit. Pentru a putea obţine venit din creşterea melcilor este necesara o suprafata intre 2000 – 5000 mp.

 59. Marian S.

  Multumesc pentru raspuns.
  Recunosc ca m-am grabit si am pus intrebarea inainte de a-l intreba pe nenea Google; dupa aceea mi-a dat el multe raspunsuri !
  Va urez succes in continuare si voi reveni pe aici.

 60. ludovic

  buna ziua am o intrebare unde pot sa gasesc o carte cu cresterea melcilor va multumesc

 61. melcilor.ro

  Pentru Ludovic,
  Sunt editate vreo 5 carti despre cresterea melcilor, care in general promoveaza mai mult tehnologia italiana de crestere. Se pot procura prin Internet. Incearca aici

 62. melcilor.ro

  Marian s.
  Te mai asteptăm.

 63. ludovic

  va multumesc pt adresa

 64. Elena

  Cumpara cineva melci helix aspersa ?
  tel: 0788372692;0788908808

 65. Catalin A.

  Buna ziua ! Pana la urma : Este sau nu este rentabila cresterea melcilor . Si daca este , este o afacerede succes sau de supravietuire ???

 66. andrei

  eu vreau sa fac o crescatorie de flutiri pt eliberat la nunti, o sinfura firma exista in Romania si are niste preturi…. deci piata este virgina . in America este o nebunie totala cu eliberarea de fluturi de catre miresica, este un spectacol garantat (http://www.targetonline.ro/articol_1076/dar_pe-alb_nu-avti_.html ) sunt interesat sa cumpar o documentatie despre cresterea fluturilor in captivitate

 67. virgil

  salut….
  destul de dezamagit dupa ce am citit comentariile dumneavoastra…
  adik…totul nu mai pare asa de roz…
  si totusi vreau sa incerc…daca este cineva amabil sa ma ajute…sa imi dea sfaturi …sau adrese utile il astept cu un mesaj pe adresa mea de e-mail…
  multumesc mult…
  apropo..sunt din ialomita…asa..informativ

 68. tioren v.

  AS DORI SA INFIINTEZ O FERMA DE MELCI SI PT ASTA TIN SA VIZITEZ O FERMA DE MELCI.DACA SUNT OAMENI CU EXPERIENTA IN ACEST DOMENIU CARE DETIN O ASTFEL DE FERMA,II ROG SA MA CONTACTEZE PT O EVENTUALA INTALNIRE IN VEDEREA IMPARTASIRII TAINELOR ACESTEI ACTIVITATI.POT FI GASIT ORICAND LA TEL.0726.378.267 IN SPERANTA CA NU VOI TRECE NEOBSERVAT VA MULTUMESC ANTICIPAT!

 69. marius

  salutare, as dori sa stiu daca vegetatia inalta in interiorul solelor afecteaza viata melcilor si reproducerea lor, va multumesc

 70. Suzuki

  Vegetatia inalta nu afecteaza in sens negativ viata melcilor. In cazul ploilor abundente melcii se catara pe plantele inalte si in felul acesta nu se asfixiaza, in plus se evita suprapopularea (desi nu cred ca e cazul) si mai tin si umbra ( deci e de bine) Singura intrebare este daca vegetatia este formata din plante nobile (adik plantele cultivate) care asigura si masa furajera a melcilor sau din buruieni pe care nu le prea mananca ( si in plus mai si omoara vegetatia cultivata de tine). Vegetatia ar trebui cosita in sistemul italian, in felul acesta ii prelungesti viatza si melcii mananca plante proaspete si nu batrane si acoperite de “bale”. Spor la treaba.

 71. marius

  MULTUMESC DE EXPLICATII, PLANTELE SUNT CULTIVATE DAR IN SPECIAL ERA CELEBRA SALATA ITALIANA CARE NU LE PREA PLACE MELCILOR ,MAI TINEM LEGATURA, O ZI BUNA

 72. Gabi

  Doresc sa deschid o astfel de afacere cu melci si am 2 intrebari ( de inceput ):
  1 – care sunt firmele SERIOASE de furnizare de materiale?
  2 – cum pot sa implementez metoda franceza? sau cine ma poate invata sa folosesc metoda franceza?

  pe parcurs o sa am si alte intrebari, eh, sunt incepator…

 73. iacob daniel

  Buna ziua.Nu am nici un comentariu insa as dori sa stiu ce pot face si cui sa ma adresez pentru infiintarea unui parc pentru cresterea melcilor.Sunt din SIBIU va multumesc

 74. adelina

  Buna la toata lumea.Ma intereseaza foare tare cresterea melcilor in metoda franceza si v-as ruga daca se poate sa primesc mai multe informatii.Din cate am citit aici Dudu pare sa aiba cele mai multe cunostinte,si cel mai in masura sa dea sfaturi…daca si vrea bine-nteles.O adresa de mail sau un nr de tel al lui Dudu se poate?Multumesc anticipat

 75. NICO

  Buna!M-ar interesa si pe mine afacerea cu melci ,de moment ma documentez cu privire la asta.Poate sa ma puna si pe mine cineva mai in tema cu melcii?Astept raspunsuri serioase.

 76. Jean

  Am o ferma de un an de zile : rezultatele sunt spectaculoase. Ferma este la 30 km. de Bucuresti si poate fi vizitata oricand ! Pentru informatii suplimentare sunati la 0733275721. Jean

 77. andrey...

  io chiar ma gandeam deaia am si intrat pe site si vroiam sa imi fac o ferma de melci da vad ca nu e rentabila …sunt niste bani aruncaty in vant cred ca o sa pa reprofilez pe o ciupercarye…oricum bine ca am intrat ca dupa cum se vede imi luam mare teapa

 78. gabi

  buna.sunt student in anul 3 la ecologie si protectia medului la universitatea ecologica din bucuresti.am de facut lucrarea de liceenta legata de cresterea si comercializarea melcilor ecologici.doresc daca aveti placerea sa ma ajutati si pe mine cu materiale legate de cresterea si comercializarea lor si daca este posibil sa ma invitati la propiile voastre ferme pentru a vedea pe viu cum este o asfel de ferma.daca aveti placerea sa ma ajutati puteti sa ma contactati pe mail .acelasieugabitzu@yahoo.com este adresa mea de mail.va multumesc

 79. Birsan Eugen

  Pentru a discuta rentabilitatea infiintari unei ferme va pot spune ca se merita , va spun din experienta acumulata in 3 ani de când am ferma

 80. tarniceru cristian

  Detin 30000 mp teren langa brasov si ma gandesc la o afacere cu melci. Vreau sa stiu daca cineva foloseste metoda Teliu de cultivare? Doresc un nr de telefon sau adresa de mail a persoanelor cu experienta in cresterea melcilor pentru informare. Ma intereseaza si asocierea cu cineva.

 81. Birsan Eugen

  Dl Cristian in privinta metodei Teliu nu pot sa va ajut cu nimic, in schimb metoda mea pot sa v-o transmit, bineînteles daca doriti sa cresteti Aspersa Minima, dar suprafata mentionata de dvs. cred ca pentru inceput este cam mare, dar ce sa spun, cum doriti dvs, eu va pot ajuta, depinde ce doriti dv sa faceti.

 82. birven

  Pentru Tarniceru Cristian
  Daca doriti sa cresteti melci din specia Helix Pomatia, gasiti multe ferme
  in judetul Brasov.

 83. razvan31

  salut…ma intereseaza sa incerc si eu activitatea asta si as avea foartea mare rugaminte sa imi dai niste detalii.. ca si zona este moldova, iasi..se preteaza pt asa ceva?cu cine ar trebui sa iau legatura? vad tot felul de firme care vin si expertizeaza locul..sunt fidabili?chiar aici in iasi este o societate care promite totul… de la expertiza..la know-how..si inclusiv contracte..cica sunt colaboratori cu asociatia aceea italiana “nu stiu cum se cheama”..
  ce pasi ar trebui sa urmaresc in prima faza? imi puteti da niste sfaturi?
  multumesc anticipat, razvan

 84. melcilor.ro

  Activitatea de creştere a melcilor se pretează orişiunde în România cu condiţia să te ocupi zilnic de fermă şi să respecţi sfaturile de pe acest blog. Primii paşi i-am descris în articolul “Preparativele pentru înfiinţarea unei ferme de melci”, ce anume sfaturi ai mai dori? Citeşte articolul cu atenţie şi revino cu întrebări.

 85. vasile

  De unde pot cumpara puiet care da randament in Romania si cit costa kg va multumesc

 86. Birsan Eugen

  Dl. Vasile, la puiet cred ca va poade ajuta Admin cu informatii, eu pot sa va ajut cu reproducatori Aspersa Minima daca sunteti interesat??

 87. vali

  Imi doresc si eu o ferma de melci si as vrea sa aflu mai multe raspunsuri de la domnul Eugen.

 88. alin

  sunt din targoviste si as avea si eu cateva intrebari referitoare la cresterea melcilor.sunt la inceput,mare lucru nu stiu despre afacere..care specie de melci ar merge in zona asta?trebuie neaparat teren inclinat?este cineva din zona asta?mai exista programul sapard pt melci?va multumesc!!

 89. melcilor.ro

  Parerea mea este ca specia de melci Aspersa Minima este mai rentabila si se preteaza in orice zona cu conditia sa aiba suficienta umiditate vara si melcii sa fie foarte bine protejati contra daunatorilor si contra gerului iarna, terenul nu trebuie sa fie inclinat. Programul SAPARD s-a incheiat acum 2 ani.

 90. marius

  fratilor, afacerea asta nu e pentru Romania, nu se adapteaza bine, melcii mor ,si ramai cu ratele la bancă sau fara banii investiti, nu vreau sa descurajez, dar cei ce vor sa faca asa ceva macar sa stie ca sunt putine sanse sa scoata bani din asa ceva, eu am doi ani de cand melcii nu intra in pamint si mor de la frig, m-am cam saturat…

 91. alin

  am inteles!daca as incepe afacerea cu melci,ma gand k nu as avea cui sa ii vand..sunt in studiu acum.cam ce invesitie ar fii pt 2500m?nasol k numai este programul sapard..as face credit,dar nu stiu sigur daca scot banii..

 92. melcilor.ro

  Dacă nu te implici şi nu te ocupi personal de fermă nu realizezi nimic. Fără să citeşti, să studiezi şi să vizitezi ferme de melci care merg bine şi abia apoi să te apuci de această activitate, este pierdere de timp şi de bani. In Franţa nu poţi să începi o astfel de activitate decât dacă ai urmat un curs de calificare de crescător de melci. Noi românii avem o vorbă, las că merge şi aşa , ce mare lucru să creşti nişte melci, că doar cresc singuri şi în natură. Doar că creşterea lor în captivitate este puţin altfel. Ca să afli cât mai multe despre melci, păreri pro şi contra acestei activităţi, fă-ţi timp şi citeşte tot ce scrie pe blog şi apoi poţi pune câte întrebări vrei, îţi stăm la dispoziţie cu răspunsuri.
  Vânzarea lor nu este chiar o problemă, important este să-i poţi produce rentabil.

 93. catalin b. ex-fermier

  Pentru ALIN: Oricum nu te ajuta mult sapard-ul la suprafata pe care vrei sa faci. Ei nu plateau pentru melci si plante, doar pentru plasa, tabla, etc. Si pana primeai acordul lor, treceau si 2 ani. Cat despre credit nu te sfatuiesc, eu asa am facut si platesc si acum, chiar daca nu mai am ferma.

 94. mihai

  dar nu poate spune nimeni concret cat se vinde 1 kg de melci, pt as face lumea un calcul?

 95. melcilor.ro

  Preţul este dictat de piaţă, de specie, de calitate, de certificat de provenienţă.

 96. alin

  va multumesc pt informatii..ma reprofilez.cred k am sa incerc cu capsuni.dupa ce am vazut in mare parte toate comentarile de pe blog, nu se merita sa fac aceasta afacere cu melci, nu vreau sa descurajez pe nimeni.

 97. Lucian

  Salutari tuturor,
  Vroiam sa ma apuc si eu de cresterea melcilor, dar dupa ce am citit toate comentariile de pe blog m-am razgandit. Ce reusita (in procente) exista sa prosperi in aceasta afacere? Nu stiu ce sa fac, imi plac foarte mult si ma bate din nou gândul sa ma apuc de cresterea lor. Am studiat mult despre ei si despre cresterea lor. Voi ce ma sfatuiti merita sau nu?

 98. Birsan Eugen

  Valabil pentru toata lumea care doreste sa investeasca in cresterea melcilor: ideea intiparita ca cineva poate garanta succesul 100% fara sa riste şi fără să se implice şi să pretindă ca este investitor si sa priveasca lucrurile de undeva de sus la cel care a promis ca succesul este garantat si daca nu se întâmplă asa inseamna ca a fost mintit, este cauza care duce la neincredere si regretul ca nu a investit in altceva. Vă spun din experienta ca succesul stă tocmai in forţa ta şi în încrederea în tine si de tine depinde succesul sau insuccesul tău. In 2008 am cunoscut fermieri care doreau sa infiinteze ferme fapt care m-a determinat sa realizez un site pentru a împartasi din succesul reusit de mine în creşterea melcilor si pentru a veni in sprijinul lor cu informatii practice si sigure, insa dupa experienta si discutiile care s-au purtat in primavara din 2009 cu potentiali crescatori de melci am ajuns la concluzia ca daca spui adevarul esti luat drept mincinos si posibil tepar care doreste sa vânda doar reproducatori din propria ferma, fermă care printre altele produce anual 7 tone de melci pe 7000 mp. Acest fapt m-a descurajat de a mai incerca sa conving pe cineva sa creasca melci. As vrea sa se inteleaga un lucru ca unii dintre cei care avem ferme furnizăm informatii gratuite, experimentate pe banii nostri si dupa ani de experimentari am reusit sa avem un real succes in cresterea melcilor, dar nu obligam pe nimeni sa creasca melci. Fiecare poate sa investeasca in ce doreste, dar cu conditia de a nu mai comenta de genul “ca mai bine investesc in altceva pentru ca in melci nu se merita” fără să cunoască de fapt cum stau lucrurile. Câştigul meu in viitor este tocmai experienta, tenacitatea de a lupta pentru a scoate cantitati cât mai mari de melci pe suprafata mica si cu cheltuieli mici. Hai sa spunem lucrurilor pe nume, degeaba îi dai omului toata saptamâna, că daca nu ii dai si sâmbata in final tot nemultumit este, de aceea va rog nu va apucati de cresterea melcilor daca nu stiti sa luptati si nu aveti vointa, daca nu aveti aceste calitati cu siguranta nu o sa reusiti, indiferent de domeniul ales. Sper că nu am suparat pe nimeni, dar simteam nevoia de a spune ce am pe suflet, este slăbiciunea mea de a fi deschis la suflet, uneori nu este bine, dar ce sa fac, ăsta sunt eu.

 99. sergiu tm

  Pentru Lucian,
  Citeşte comentariul 94 melcilor.ro, roagă-l pe Cătălin b. ex-fermier să ne povestească mai detaliat drumul insuccesului său, de ce a trebuit să renunţe, ce crede că a greşit la ferma lui (cu 400 ml helitex se putea extinde pe 5000 mp până primea restul de plasă de la ţepari), intră pe “Ferma lui Eugen” şi o să vezi calea succesului în creşterea melcilor, şi abia după toate acestea …….urmează-ţi calea!
  Baftă!

 100. ludovic

  Eugen are dreptate si nu vreau sa mai zic nimic, cine vrea sa se apuce de treaba nu are decat sa citeasca cu atentie tot acest material ce este scris aici, pt ca adminul si altii nu le-au scris numai sa se afle in vorba si dupa aceea sa se hotareasca ce vor sa faca.
  Eu personal le multumesc tuturor celor care ne dau aceste sfaturi bune si in special multumesc adminului pt ca a avut aceasta idee stralucita cu acest blog si lui Eugen ca ne-a impartaşit din experienta sa.

 101. birven

  Doamnelor si domnilor,
  Comentariul nr.100 merita sa fie luat în considerare 100 %. Afirm acest lucru pentru ca in urma cu doua saptamani am vizitat ferma lui Eugen unde am vazut de toate.
  Este o ferma de melci din specia Helix Aspersa Aspersa (aspersa minima) si in perspectiiva si Helix Aspersa Maxima. Are melci la greu. Am vazut foarte multi melci maturizati in cursul acestui an sub niste scanduri de esenta moale (plop) incat nu aveai unde sa bagi un ac.
  Eugen nu munceste degeaba, asigura in totalitate confortul melcilor, iar din discutiile avute cu acesta printre altele a afirmat ca in trei ani de zile ferma lui va arata ca o farmacie. Oricum este in stare si sunt curios de acest lucru. Am avut parte de o primire ca la Moldova “acasa” pentru care multumesc pe aceasta cale.
  Succes Eugen, succes tuturor.
  Cu stima,
  Birven

 102. melcilor.ro

  Vorba lui Sergiu, ţi-ai cam ieşit din cochilie. Adevărul este că intermediarii au indus ideea că în afacerea cu melci se investeşte puţin, se munceşte şi mai puţin şi se câştigă înzecit, iar cei care nu au reuşit acest lucru sunt profund dezamăgiţi şi nu sunt în stare să continue.

 103. sergiu tm

  Bravo Admin!
  Ai pus degetul pe rană. Cei care au renunţat sunt cei care au vrut să câştige mult şi dacă se putea chiar din a doua zi după popularea fermei, sunt cei care au avut ceva sub saltea, i-au scos de acolo, i-au investit conform planului de cheltuieli primit de la intermediari dar nu s-au aşteptat la alte încă pe atâtea cheltuieli neprevăzute şi s-au trezit copleşiţi şi în imposibilitatea (financiară) de a mai PUTEA continua.
  Are rost să-i spun lui Cătălin b că şi eu, ca şi el, mai am rate de plătit pentru fermă până în 2016? Cu ce l-ar încălzi? Mi-ar reproşa că eu am dobânda subvenţionată, doar de 5% (prin programul Fermierul) şi el nu, că eu mai am ferma şi el nu şi tot nu aş rezolva nimic. Nu ştiu cum e să fii angajat, nu cred că este uşor, dar cred că e mai greu să fii investitor. Adio linişte…, sus pe probleme…, căci trebuie rezolvate, nu abandonate!
  Hai baftă!!!… la cei care nu se gândesc să renunţe.

 104. ludovic

  Nu sunt in stare sa continue dar nici nu povestesc care au fost tepele luate si greselile facute , ca sa stie si ceilalti sa nu faca aceleasi greseli. Asta demonstreaza inca o data cum suntem noi ,, daca mi-a murit capra sa moara si a vecinului”.

 105. Birsan Eugen

  Multumesc prieteni pentru sustinere, suntem pe aceiasi unda, succes tuturor si sa fim cât mai uniti, numai asa vom reusi.

 106. ludovic

  Aveti dreptate, eu intotdeauna am spus ca cu o singura floare nu aduci primavara.

 107. catalin b. ex-fermier

  Nu am fost in stare sa continui din cauza ca nu am mai avut bani. Sa va povestesc de tepele primite de mine? V-ar interesa oare? Asa este, voi sunteti multi si eu sunt singur care detest aceasta afacere. Singur pe acest blog, ca in realitate…Poate a fost o greseala ca m-am aruncat in aceasta afacere prea devreme, acum or fi alte idei, alte tehnologii. Care doriti sa investiti, nu aveti decat, am spus si o repet: nu sunt banii mei. Nimeni nu va garanteaza nici succesul si nici esecul. Daca mai exista vechiul forum al melcarilor, poate altele erau acum parerile. Dar cand eu scriam pe acel forum, multi dintre voi nici nu stiati de afacerea cu melcii…iar toti cei care vor sa inceapa aceasta afacere nu au habar de ce si cum…ei spera ca vor scoate bani a doua zi. Eu am dus ferma trei ani, daca nu a mers am hotarat sa o inchid. Eu si inca vreo 200 de fermieri din toata tara. Unde-i unul nu-i putere….unde-s multi….comentarii multe…spor la treaba.

 108. Suzuki

  Daca nu studiati cu adevarat problema si nu va place, daca nu aveti rabdare si sperati la castiguri fenomenale nu va apucati de cresterea melcilor. Toti cei care au reusit sau care sunt pe drumul cel bun au platit bani grei si au studiat tehnologia cresterii melcilor pe buzunarul lor. Daca va intereseaza subiectul melci cititi tot ce s-a scris pe acest blog (inainte era si un forum al crescatorilor de melci unde s-au atins aproape toate problemele legate de tehnologia cresterii melcilor la noi in tzara).
  Aveti avantajul informatiei gratuite pe care cei mai vechi crescatori de melci de la noi nu l-au avut. Cat despre ceea ce spune domnul Eugen in legatura cu teama romanilor e un fapt real. Lumea e sensibilizata de vechile tzepe si de intermediarii habarnisti care promovau o tehnologie de crestere a melcilor aplicabila in tzarile mediteraneene. Oricum teoria corecta este o baza extraordinara dar practica incununeaza succesul.
  Spor la treaba tuturor.

 109. catalin b. ex-fermier

  suzuki, un melcar din vechea garda….daca tin bine minte si a pastrat numele de utilizator.

 110. Koko

  ……..si totusi…..? merita sa incepi cu 500 mp?

 111. melcilor.ro

  Koko,
  Pentru a învăţa şi experimenta se merită. După aceea te poţi extinde şi pe 1 ha. Francezii încep şi cu un ţarc de 4 mp până văd ce au de făcut. De pe 500 mp poţi obţine dacă respecţi întrutotul tehnologia franceză 500 kg de melci pe an. Succes.

 112. helix

  Oare Escarprodul Teliu are probleme in criza actuala? In urma cu cateva zile am fost la Teliu, drept ca se inserase, iar un paznic de acolo mi-a spus ca fabrica inca nu a inceput procesarea melcilor in acest an si ca pe locul fermei de melci pilot se cultiva varza. As dori ca membrii din cadrul acestei asociatii sa comenteze subiectul. Oare s-a facut varza din asociatie?

 113. melcilor.ro

  Aveai un răspuns sigur dacă întrebai portarul de cât timp nu şi-a luat salariul.

 114. Suzuki

  Atata timp cat nu prelucreaza decat melcii din fermele asociatilor vor avea intotdeauna probleme, mai ales tinand cont de sistemul de ferma promovat de ei. Aceasta e doar parerea mea, poate gresesc…, dar poate in varza cultivata acolo sunt melci…

 115. cristian

  Sistemul asociatiei din Teliu nu este rau, dar ar trebui sa ne gandim ca suntem intr-o criza financiara internationala iar produsele bio au un pret mai ridicat. Consumatorii se uita intai la pret si pe urma daca produsele sunt bio. Astfel de ferme sunt peste tot in Europa si merg destul de bine. Oricum initiava este buna si m-as bucura sa aud ca s-au infiintat si altele nu neaparat in acest domeniu. Asociatiile sau Cooperativele de productie pot face fata crizei mai bine decat micii producatori de unii singuri cu conditia sa aiba o conducere buna.

 116. PAUL 35

  Buna ziua domnilor!
  Daca imi permiteti as avea o mica intrebare: cum se face ca nu am vazut pe nimeni care sa spuna “hai sa vedem ferma aia” sau “hai sa ne intalnim la un schimb de experienta la ferma cutare”?
  Indiferent daca este investitor de succes sau investitor fara scces sau ar vrea sa faca o afacere din cresterea melcilor e bine ca oamenii sa se vada si sa discute despre problemele lor sau despre realizarile lor.
  In mod clar cei care doar viseaza la o afacere care sa mearga singura cu timpul vor renunta si nu vor mai incurca pe altii.
  Eu va spun sincer ca chiar ma intereseaza sa fac o astfel de investitie, dar nu stiu nici de unde sa incep, nici cum sa procedez si din cate am citit pana acum nu este nimic relevant.
  Sunt site-uri care vand tot felul de carti, am vazut tot felul de comentarii si pro si contra dar nu am inteles nimic.
  La unii le merge la altii nu prea, unii muncesc altii nu zic nimic despre cat au muncit la o ferma, unele pareri par a fi realiste altele nu prea. Nu mai inteleg absolut nimic.
  Eu inteleg ca a avea o ferma de orice natura care sa produca si sa scoata si un profit multumitor necesita 3 lucruri:
  1- sa ai banii pentru investitie
  2- sa ai hotararea si taria de a merge pana la capat
  3- sa muncesti si sa te duca mintea ( nu sa stai toata ziua sa te plangi )

  In concluzie daca ma poate indruma cineva si daca poate sa imi zica care este cel mai bun mod de a te documenta as aprecia tare mult.
  Vreau sa pregatesc o astfel de afacere si vreau sa o demarez din toamna asta pentru la anul. Cred ca vreau sa incep cu un teren de 1 ha si daca totul va fi bine peste 2 sau 3 ani as vrea sa ma extind.
  Va multumesc.

 117. sergiu tm

  Paul, începe cu un maraton, al melcilor, şi acolo sigur vei găsi toată informaţia de care ai nevoie. Mai sunt culoare libere…

 118. melcilor.ro

  Pentru Paul 35
  Ideea de a face schimburi de experienţă nu este rea. Dacă ai fi citit cu atenţie anumite posturi de pe blog, ai fi văzut că de-a lungul timpului exact asta am făcut, adică mi-am zis: “hai să văd şi ferma aia” şi aşa am vizitat mai multe ferme de melci: Călan, 2 ferme din jud.Timiş, 4 ferme din jud.Caraş Severin, o fermă în jud.Iaşi, o fermă în jud.Arad, ferma de melci de la Alba Iulia, o fermă în jud.Hărghita, ferma lui Eugen de la Vaslui, ferma lui Sergiu de lângă Motru, 2 ferme în Italia şi o fermă în Franţa. Schimb de experienţă nu am făcut decât cu Sergiu. Pentru a organiza un schimb de experienţă cu mai mulţi participanţi este mai greu, presupune cheltuieli de deplasare şi eventual de cazare, dacă distanţa până la locul de întâlnire este mai mare. Poate reuşim prin concursul propus să organizăm o astfel de întâlnire.
  Eu va spun sincer ca chiar ma intereseaza sa fac o astfel de investitie, dar nu stiu nici de unde sa incep, nici cum sa procedez si din cate am citit pana acum nu este nimic relevant.
  Deşi faci afirmaţia asta ai înţeles foarte bine cele 3 elemente de bază pentru a începe o astfel de activitate. Următoarele elemente sunt: cantitate suficientă de apă pentru udarea zilnică a fermei pe timp de vară prin microaspersie timp de cel puţin 30 de minute, un spaţiu pentru hibernarea melcilor maturi (un beci unde temperatura să nu scadă sub 0*C, un solar pentru hibernarea puietului, 2 oameni care să lucreze zi-lumină. Urmează apoi realizarea împrejmuirii fermei, a ţarcurilor, semănarea ţarcurilor, popularea fermei, procurarea hrănitorilor pentru melci, hrănirea melcilor şi la sfârşit culegerea lor de pe fermă şi valorificarea lor. Pentru toate aceste elemente sunt articole suficiente pe blog. Acest site este un blog personal şi nu un site de prezentare a unei ferme, sau un ghid pentru înfiinţarea unei ferme, articolele au fost scrise aleatoriu în funcţie de întrebările puse de cititori şi de muza de inspiraţie. Mai multe detalii poţi obţine numai vizitând o fermă funcţională.

 119. PAUL 35

  Va multumesc pentru comentarii.
  Draga Sergiu sa stii ca voi face un maraton al melcilor, dar ca melcul astfel incat sa vad cat mai multe si sa invat cat mai multe. Culoare libere vor fi intotdeauna. Unii se ridica si altii pica. Depinde!…

  Eu inteleg ca acesta este un site personal si daca am fost prea deplasat in afirmatii imi cer scuzele aferente.

  Nu vreau altceva decat sa intreb si sa invat. Mi-am mai dat si cu parerea dar nu am vrut sa fiu inteles gresit.

  Chiar vreau sa fac ceva si de aceea am cerut ajutorul. Din moment ce acesta este un domeniu total nou pentru mine atunci va dati seama ca incerc sa aflu cat mai multe si incerc sa inteleg cat mai mult.
  De exemplu acum am aflat de acel beci si de acel solar. Multumesc.
  Aici langa Bacau am vazut o crescatorie de melci dar nu are nici beci si nici nu am vazut un solar. Nu am stiut ca trebuie sa fie asa ceva.

  Cum pot sa intru in posesia unei carti sau de unde pot sa cumpar o astfel de carte in care sa gasesc totul despre cresterea si intretinerea melcilor?

 120. melcilor.ro

  Bine faci că întrebi şi vrei să înveţi, dar nu te poţi lua după cărţi că sunt scrise de teoreticieni. Aici pe blog găseşti articole scrise de practicieni. Am 6 cărţi cumpărate despre creşterea melcilor şi crede-mă că nu mi-au folosit aproape la nimic. Dacă eşti din Bacău cel mai aproape ar fi să vizitezi ferma de melci a lui Eugen de la Vaslui. In prezent este pe 7000 mp si in primăvară se va extinde pe încă o dată atât. Are şi solar şi beci în construcţie pentru hibernarea melcilor şi de la Eugen poţi învăţa foarte multe. Are cea mai veche experienţă dintre abonaţii blogului, pe domeniul creşterii melcilor. Ai citit articolul despre ferma lui Sergiu? In poze poţi vedea cum arată o fermă funcţională cu melci Aspersa Muller. In articolul de aici şi de aici poţi citi şi vedea poze de la o fermă cu melci ecologici Helix Pomatia.
  Pe pagina de Subiecte găseşti grupate articolele pe câte o temă şi acolo unde ai nelămuriri poţi pune câte întrebări vrei. După cum observi răspund prompt, dacă îmi functioneză Internetul.

 121. birven

  Pentru Paul 35,
  Stimate domn,
  Ce specie de melci doriti sa aveti pe ferma din cele trei specii : Helix Pomatia ( melcul romanesc ) Helix Aspersa Muller ( aspersa minima ) sau Helix Aspersa Maxima ( aspersa maxima) In raport de specia de melci aleasa veti incepe activitatea. 1 ha este mult la inceput, zic eu. V-as recomanda sa incepeti cu toate speciile amintite anterior pe o suprafata de cate 1000 mp pentru fiecare in parte si apoi sa hotarati ce veti face in continuare. Pentru acest lucru trebuie pregatit terenul (arat si insamantat) pana la 15.08.2009 , iar dupa aceea imprejmuit si pe mijlocul terenului insamantat pentru o sera de circa 20 mp. Mai discutam, dupa ce veti lua o hotarâre .
  Cu bine.
  Birven

 122. sergiu tm

  Admin, ce au de făcut doi oameni, zi lumină, intr-o fermă de melci? S-a mai vorbit şi în alte comentarii despre această normare a muncii într-o fermă şi nu îmi dau seama ce pot face în acest timp, exceptând cazul în care ar antrena melcii pentru maraton.

 123. sergiu tm

  Paul, sper că nu mi-ai înţeles greşit comentariul. La un astfel de maraton, ai ocazia să te întîlneşti, într-un singur loc, cu mai mulţi fermieri. Poţi afla părerile tuturor, poţi împărtăşi din experienţa fiecăruia, într-un cadru mai relaxant şi mai amuzant decât în alte situaţii.
  Faţă în faţă este altceva decât în faţa unei tastaturi.
  Dacă noi aveam în 2006 atâtea surse de inspiraţie în creşterea melcilor… dar vai steaua noastră câţi bani şi timp s-au dus pe apa sâmbetei, inutil şi fără rost, din încercare în încercare. Cât de habarnişti şi de creduli am putut fi.
  Cred că sunt importante şi întâlnirile cu cel puţin 2-3 foşti fermieri de la care să afli problemele lor, şi de la care poţi achiziţiona la un preţ derizoriu toate materialele necesare pentru viitoarea ta fermă.
  Susţin părerea dlui. Birven în legătură cu suprafaţa de pornire pentru o fermă de melci.

 124. melcilor.ro

  La 1 ha de teren cred că au ce face. Să enumerăm câteva activităţi dintro fermă de melci incepând de primăvara până toamna: administrarea îngrăşămintelor organice, frezarea solului, semănarea ţarcurilor, culegerea şi mutarea melcilor, montarea hrănitorilor, cositul vegetaţiei din ţarcuri din când în când, curăţarea aleilor de buruieni, administrarea zilnică a furajului verde si a celui uscat, combaterea dăunătorilor, rărirea puietului când densitatea este prea mare şi mutarea în alte ţarcuri, culegerea şi sortarea melcilor pentru valorificare. Incepând din august eliberarea terenului şi însămânţarea ţarcurilor pentru sezonul următor, culegerea şi mutarea puietului în solar şi a reproducătorilor în beci etc.
  Poate că am exagerat cu termenul de zi-lumină, dar la noi la sat aşa se lucrează. Dacă ferma este supermecanizată şi se folosesc şi erbicide, cu care eu personal nu sunt de acord, probabil că poate face faţă şi o singură persoană. Să-l întrebăm şi pe Eugen.

 125. Birsan Eugen

  Daca dl Paul doreste sa ma viziteze, asa cum m-a recomandat Admin, îl primesc cu placere, atunci cu siguranta nu va mai avea nevoie de carti sau alte surse de informare.

 126. sergiu tm

  Pentru lucrările de primăvară şi toamnă, inclusiv recoltarea melcilor, sunt de acord cu această normare, însă doar pentru o săptămână în perioada de primăvară şi o lună toamna, la recoltare.
  Pentru restul anului helicicol, dacă m-am exprimat corect, adică aprilie-august inclusiv, nu cred că are ce face un om mai mult de 2-3 ore pe zi la 1 hectar de fermă. Dacă vrei să ai chiar farmacie în fermă, atunci OK, găseşti ce să faci.

 127. birven

  Sergiu tm nu lucreaza efectiv pe ferma decât în weekend datorita distantei mari intre locul de domiciliu si ferma si de aia zice ca nu e ” MUSAI ” E mai bine sa lasam pe fermierul-ingrijitor sa spuna parerea despre orele prestate zilnic pe 1 ha de ferma. Cu stima,
  Birven

 128. sergiu tm

  Eu singur îmi fac toate lucrările în fermă. Aproximativ din 3 în 3 weekenduri. Nu mai am fermier-îngrijitor la fermă şi sunt mult mai mulţumit de cum arată ferma acum, decât anii trecuţi când plăteam lună de lună un salariu plus contribuţiile la bugetul statului.
  În restul timpului dintre deplasările mele la fermă, socrii mei, trecuţi de 65 ani, se ocupă cu administrarea concentratelor, din două în două zile căte 1 oră, îmi verifică zilnic programatoarele de la cele trei pompe, să nu fie dereglate şi să îmi pornească pompele la ora stabilită, asta le ia 5 minute, iar dimineaţa de pe contururile ţarcurilor adună melcii evadaţi. Din fericire am redus lungimea contururilor faţă de varianta iniţială, de la 2000 ml de contur la 750ml şi mă stresez cu toate variantele de bariere chimice, de cupru, de sare, de burete, etc pentru a reduce cât mai mult posibil activitatea de dimineaţă a socrilor mei în fermă.
  Având în vedere toate acestea, îmi daţi voie, dle Birven, să afirm că lucrez efectiv în ferma mea?

 129. birven

  Depinde din ce unghi privim problema. Din experienţă vă spun că nu sunt de acord că intro ferma de melci nu este nevoie de forta de munca permanenta. Nu se poate conduce ferma prin “telecomanda ”
  Cu stima,
  Birven

 130. melcilor.ro

  Noi, bănăţenii şi ardelenii suntem mai molcomi, nu avem viteza de lucru ca şi oltenii. Poate că m-am exprimat greşit “zi-lumină”, dar rămân la părerea că pentru o fermă de melci de 1 ha este nevoie de 2 persoane, care să se ocupe de fermă zilnic.

 131. sergiu tm

  OK! Sunt deacord cu părerea ta, Admin, şi nu numai pentru 1 ha, ci şi pentru 0,5 ha, pentru că munca este mai plăcută când ai companie decât când munceşti singur “ca cucul”.
  Eu nu am ce face, dle. Birven, sunt obligat să folosesc telecomanda. Nici nu se putea pune în discuţie cumpărarea de teren pe lângă Timişoara aşa că acum sunt constrâns să-mi vizitez foarte des soacra…
  Glumesc, bineînţeles, şi chiar mă deranjează faptul că nu pot fi zilnic prin fermă.
  Dar tot nu mi-aţi răspuns la întrebare şi aş dori o părere sinceră a dumneavoastră: mă pot considera sau nu fermier activ (sau fermier-îngrijitor, cum v-aţi exprimat dvs.). Nu mai am linişte până nu vă voi şti părerea.
  Dar până atunci să auzim numai de bine.

 132. birven

  Sunteti fermier activ, d-le Sergiu tm ! Dvs. sunteti administratorul fermei! Datorita muncii depuse ati ajuns sa aveti rezultate bune. Părrea mea este că satisfacţia sufleteasca a unui fermier este atunci când participa nemijlocit la toate activitatile curente De aceea am adaugat cuvantul ingrijitor dupa fermier. Cel putin eu ma consider ” fermier-ingrijitor ” Eu comand si eu execut. Astept reactiile fermierilor-ingrijitori.
  Cu stima,
  Birven

 133. sergiu tm

  M-aţi pus la zid. Numai administrator de fermă nu mă consider.

 134. sergiu tm

  Părerea mea este că dacă fermierul acela îngrijitor, care participă nemijlocit la toate activităţile curente într-o fermă, dar nu are nici o satisfacţie financiară, în schimb lucrează “zi lumină”pe fermă, nu poate avea nici o satisfacţie sufletească.
  Satisfacţia intervine în momentul în care treaba merge spre bine, indiferent de timpul petrecut în fermă.
  În weekendul petrecut în fermă, eu mă încarc de satisfacţie pentru următoarele trei săptămăni de absenţă. Şi aşa reuşesc să duc tot greul fermei, de unul singur, ca un fermier neîngrijit(or) ce sunt.

 135. melcilor.ro

  Bine, fie cum vrei tu. Olteanul din tine nu se dezminte. Trebuie ca tu sa ai dreptate intotdeauna. Oricum pe căldura de astăzi nu am fost in fermă decât seara de la 7 la 9.

 136. Birsan Eugen

  Un sfat prietenesc,la vreme excesiv de calda udati melcii si dimineata, de preferat intre ora 4-5 pentru a mentine o umezeala prelungita pe timp de zi

 137. melcilor.ro

  Mulţumim pentru sfaturi, grijuliu ca întotdeauna. Vom ţine seama de sfaturile tale.

 138. birven

  Totusi mi se pare ca administrator cu telecomanda exista, asa am inteles semnificatia comentariului 137 .
  Cu bine,
  Birven

 139. sergiu tm

  Admin, am avut un coleg de facultate, un oltean din Craiova. Nu o să mă crezi, dar omul acela, era în stare să te convingă despre un creion albastru că este roşu. Eu sunt mic copil pe lângă el.
  Acum la modul cel mai serios, nu am vrut sub nici o formă să te contrazic (prea tare), referitor la acea normare de 2 oameni zi lumină într-o fermă. Dacă aşa a reieşit din comentariile mele, îmi cer public scuze, şi te rog să le şi accepţi.
  Mie nu-mi permite timpul să fiu zilnic pe fermă şi totuşi sunt mulţumit de cum arată şi cum evoluează ferma mea. Şi, exceptând administrarea concentratului şi introducerea melcilor evadaţi pe straturi, nu-mi face altcineva restul lucrărilor. Nu că aş fi eu un fel de Spidi Gonzales, dar mă descurc cu restul lucrărilor în timpul pe care îl am alocat fermei.
  Un administrator, prin definiţie, administrează ceva. Urmăreşte activitatea personalului, a cheltuielilor şi a profitului. Eu sunt administratorul firmei, dar nu mă consider şi administratorul fermei, doar pentru că merg aşa de rar la fermă.
  Îmi place să cred că sunt şi eu un fel de fermier, ca şi ceilalţi, dar văd că nimeni nu mă apără în faţa plutonului de execuţie condus de dl. Birven. Dar ne vom întâlni noi la maraton… Mă voi răzbuna…Promit!

 140. sergiu tm

  Eugen, tu nu uzi zilnic şi dimineaţa? Doar acum când este caniculă? Te întreb pentru că eu ud zilnic, seara, noaptea şi dimineaţa, chiar şi când nu sunt temperaturi mari.

 141. melcilor.ro

  Devreme ce m-ai convins nu era cazul să-ţi ceri scuze. Concluzia este că dacă ai socrii buni poţi să-ţi administrezi ferma de melci şi de la distanţă. Şi totuşi Ion, care are o fermă de melci pe 1 ha în extravilan, deşi munceşte în fermă împreună cu soţia lui, are şi 3 angajaţi. La începutul activităţii tale în domeniul heliciculturii ştiu că aveai şi tu 2 angajaţi. I-am sugerat lui Ion să te întrebe cum ţi-ai reorganizat ferma şi activitatea de ai renunţat la angajaţi. Cheltuiala lui cu salariile este foarte mare.
  Cred că ar trebui deja să ne gândim să fixăm data şi locul “maratonului”, un bun prilej de a ne întâlni, de a avea un schimb de idei, chiar polemice. Aştept propuneri şi sugestii.

 142. sergiu tm

  Nu am avut niciodată doi angajaţi. Am schimbat doi angajaţi în decursul timpului. Şi niciunul nu făcea mai nimic pe fermă. Astă toamnă, am renunţat la el chiar înainte de recoltare, după ce m-a supărat foarte tare. A fost tare obositor, în fiecare weekend, în loc să te odihneşti după o săptămână de lucru, să baţi 500 km dus-întors şi să aduni melci toată ziua şi chiar şi seara cu lanternele pe cap, ca minerii. După 6 weekenduri consecutive simţeam că mă lasă balamalele.
  Despre reorganizarea fermei, nu am ce să mai povestesc în afară de ceea ce am spus în comentariile mele. Nimic în plus. Doar că , atunci când sunt pe fermă, nu am timp nici să respir.

 143. Birsan Eugen

  Cred ca dl Bivern este la mijlocul distantei dintre noi toti, ce spune domnul Bivern ?

 144. Suzuki

  La 1 hectar de ferma, pentru intretinerea acesteia, o persoana de calitate este mai mult decat suficient (merg si 2 daca vrei sa joace table pe banii tai). Perioadele in care omuletzul permanent trebuie ajutat sunt primavara la arat si insamantzat (eventual mutat melcii daca nu s-a efectuat aceasta operatiune in toamna) si toamna la cules. In rest n-ai ce cauta in ferma inainte de ora 10 dimineatza (daca ai garduri de plasa helitex) pentru ca risti sa strivesti melcii care pana la aceasta ora inca defileaza pe intervalele de trecere. Dupa aceasta ora e indicat sa mergi sa-i culegi pe cei intarziati (mai ales pe vreme caniculara) pentru ca risti sa-i gasesti prajiti pe langa gardul de tabla sau pe el.
  Important este sa ai intervalele de trecere curate (merge cu erbicid o data la 3 sapt.- atentie sa nu bata vantul si inainte de aceasta operatiune sa culegi melcii care se adapostesc la baza plasei).
  Alta activitate este cositul vegetatiei pe straturile de reproductie in special pe partea cu rapitza, sfecla, varza, zic in special pe aceasta parte pentru ca cicoarea, de regula, fiind deasa nu prea permite cresterea altor buruieni prin ea.
  Administrarea furajului suplimentar concentrat – de regula seara dupa irigarea fermei – maxim jumatate de ora zilnic…hai o ora daca stai sa-l si prepari si sa fumezi o tigara.
  Bineintzeles pe langa aceste activitati constante mai intervine mutarea melcilor, asezarea umbrarelor…cat despre controlul daunatorilor nu stiu ce ai putea face (doar sa stai sa-i vanezi ca nenea Bear Gryls de la Discovery) – primavara dai cu insecticid si in rest urmaresti soarecii prin ferma sau angajezi niste pisici pentru ca melcii papa foarte repede momeala pentru rozatoare.
  P.S
  Si dupa umila mea parere sergiu tm este fermier activ.
  Spor la treaba tuturor.

 145. melcilor.ro

  Suzuki intervine rar în comentarii, dar atunci pune punctul pe “i”.
  Dar despre concurs nici o părere?

 146. birven

  Dupa ce ma consult cu admin ma voi pronunta cu privire la locul desfasurarii concursului. Cu respect,
  Birven

 147. Suzuki

  Mie mi-ar face placere sa ne intalnim odata toti, sa stam la un gratar si la un pahar de vin, bere sau rachiu si sa discutam problemele legate de cresterea si comercializarea melcilor. Putem face si concursuri fara nici o problema ( sa vad cat imi cere melcul alergator – ce conditii vrea, mancare, cazare, balerine, etc – s-ar putea sa ma coste deplasarea lui mai mult decat a mea..haha.)
  Va salut si spor la treaba.

 148. birven

  Pentru suzuki,
  Lucrati efectiv pe ferma ?
  Ce cantitate, pe ce suprafata si cu ce ( manual,etc.) se distribuie furajul suplimentar concentrat pe ferma dvs.de reuşeşte o persoană în maxim jumatate de ora?
  Cum se numeste erbicidul folosit pentru curatirea intervalelor de trecere ? Modalitatea de angajare a pisicilor in helicicultura ?
  Cu respect,
  Birven

 149. Suzuki

  Da, efectiv, 6000 mp, furajul manual, persoana antrenata (face la sala), erbicid total, pisicile “la negru”. Va salut.

 150. birven

  Raspuns scurt si la obiect. Va multumesc. Cu stima,
  Birven

 151. Robert4all

  Am si eu o intrebare … vad ca indiferent de forma aleasa italiana sau franceza trebuie sa cumperi anumite lucruri cum ar fi acea plasa … intrebarea este : daca nu cumperi acea plasa , daca nu folosesti aceste materiale scumpe ce se intâmpla , nu iti vor fi cumparati melcii? Poate ai noroc si folosind materiale romanesti si propriile idei sa inventezi o noua forma de crestere care sa fie buna , chiar esti conditionat de cumpararea acelor lucruri pt a putea vinde melcii mai tarziu ?

 152. melcilor.ro

  Nicidecum, dar aşa a fost la început când pe piaţă au intrat “vânzătorii de garduri” pentru fermele de melci. Orice sistem este bun. Important este să nu evadeze melcii şi pe cât posibil să nu pătrundă dăunători în fermă, în rest totul este OK. Aşteptăm sugestii şi soluţii de creştere de la oricine este interesat de această activitate.

 153. gabi

  azi citesc p-tr prima data despre realizarea unei ferme de melci(ma informez) dar ca sa nu-ti fuga melci nu e posibil sa faci un canal de apa de jur inprejur. e posibil sa se inece? cum se comporta un melc,cand atinge 2 fire de curent de foarte joasa tensiune 1 + – volt se pot introduce sub pamant tevi de plastic izolate cu un diametru de peste 500mm ,cu tot (confortul) ptr. melci . pe timpul ierni am 15ha. dragasani,sunt interesat sa fac o ferma,nu numai melci.pot sa fac si un solar ptr.o productie mai mare iluminata 16 ore cu becuri de jos consum 7w becul ,5000 m2 400 kw luna nu mult zic eu .ori cum astazi citesc pentru prima data de melci si deci trebuie sa ma informez f.f.bine.cum se vand melci cu tot cu cochilie,scuzati-ma dar sunt novice.ori cum care e modalitatea de ai vinde.unde cui.cat cum.ori cum o singura productie pe an ,fara sa mai faci eventual altceva e plictisitor

 154. sebastian

  pt sergiu tm
  ati vindut melci ?

 155. melcilor.ro

  Sergiu a vândut melcii şi în 2008 şi în 2009. Am răspuns în locul lui pentru că nu ştiu dacă a revenit din State.

 156. Claudiu

  Buna ziua,am citit forumul si intr-adevar situatia nu este asa roz cu cresterea melcilor…as avea nevoie si eu de cateva adrese de ferme de melci pe care le pot vizita si a ma informa in legatura cu aceasta afacere.Si as mai avea o intrebare:Dupa ce melci au crescut clienti trebuie sa ii gasesti singur:D?Va multumesc

 157. Andrei

  da, nu am reusit sa citesc foarte mult , dar am citit ceva si as avea si eu niste intrebari:
  1. Am ceva pamamt intr-o zona cu un pamant fertil…si care retine apa…, fiind situat la ~300m de apa raului Sebes (zona Lancram, jud Alba). Acest lucru imi poate garanta ceva in deschiderea unei ferme?
  2. Cum intrebam colea mai sus, dupa ce ai deschis, iti cauti sg clientii?
  3. Asi vrea si eu dak se poate niste adrese de ferme pe care sa le pot vizita.

 158. mihai-craiova

  salut andrei,
  vezi ca la cum vin viiturile astea 300m e cam putin…doamne fereste sa nu te trezesti ca faci piscicultura!

 159. maria

  Buna Andrei,
  ferma mea este in jud.Sibiu, cred ca sunt destul de aproape pentru o vizita!

  Maria

 160. andrei

  Asa sa le luam in ordine:

  1. Pt: MIhai: Pe râul asta niciodata, deoarece is 5 mari baraje.
  2. In jud Vaslui cred ca o sa ajung vara viitoare, ms de inv.
  3. Maria, unde in jud Sibiu, dak nu te superi?

 161. maria

  Buna Andrei, ferma se afla in sat Cornatel, jud Sibiu, la 15 km de oras!
  Maria

 162. sebas

  dau in chirie ferma de melci amenajata 6000 m2 irigati ,situata in Arad

 163. sergiu tm

  Ce aproape mi s-ar parea Aradul de Timisoara, daca ti-as inchiria ferma. Maiculitaaaaa, doar 55 km!!!!!!!!!

 164. sebas

  pai hai sa profitam de investitia mea!! scriemi pe mail sergiu m! sbirta2003@yahoo.es

 165. mihai-craiova

  nu, sergiu, nu pleca, e mai frumos peisajul la noi in oltenia! (sper ca stie de gluma dl de mai sus)!!!!!!!

 166. sergiu tm

  Sebas,
  Am facut in 2006 gresala sa investesc o caruta de bani pe pamantul altora. Acum, dupa aproape cinci ani, imi tot fac calcule cum sa mut ferma mai aproape de Timisoara (ferma o am la 250 km de domiciliul meu). Imi este groaznic de greu sa demontez totul din Oltenia si sa le mut pe langa Timisoara. Dar in primul rand trebuie sa gasesc 1 ha la un pret de chilipir. Tot sondez piata pana pica ceva. In nici un caz nu as mai face gresala din 2006.
  Tot binele din lume iti doresc.
  Sergiu

 167. sebas

  ai dreptate Sergiu!, si eu am fost asociat dar mai bine ca s-a terminat!

 168. sergiu tm

  Sebas,
  O sa te contacteze cineva din Arad, interesat de ferma ta. I-am dat email-ul tau.
  Bafta.
  Sergiu

 169. Deaconescu Vasile

  Sunt din Gorj,am o ferma de melci helix pomatia din 2006 si nu reusesc sa-i capacesc,pt. valorificare.Am incercat anul trecut sa ar in septembrie sa pun rapita sa o astup cu pamant si am si acoperit-o cu folie ,ca un acoperis,dar nu au vrut sa se capaceasca a venit iarna si ei erau prin zapada.Anul acesta i-am lasat in plata domnului pt. ca am rate pe 15 ani din cauza lor si nu am scos nimic.As vrea sa o vand dar n-am cui.Va rog din suflet cine are cunostinte in capacirea lor sa ma ajute si pe mine fiind dispus sa-i ofer un sfert din profit.Telefonul meu este 0253235312,dupa ora 14,sau pe internet.Va multumesc anticipat!

 170. cristi tm

  sergiu tm
  Daca vrei sa te muti mai aproape, te pot ajuta cu ceva teren in judetul Timis. Ma gandeam si eu sa ma apuc de ceva afaceri cu melci dar cand am vazut cate persoane au dat faliment in zona m-a facut sa ma mai gandesc.

 171. Catalin Banita

  Buna seara! Ce mai faceti dragi crescatori de melci? Merge treaba, merge? Sper la capaceala…

 172. birven

  Buna dimineata d-le catalin banita ! Da,merge treaba fara capaceala.
  Cu stima,
  Birven

 173. radu A

  pentru d.v. din Gorj
  Nu s-au căpăcit deoarece au avut mâncare (rapiţă fragedă) şi microclimat (ne) favorabil, sub folie, plus o toamnă mai ciudată, cu umezeală şi temperaturi ridicate în prima parte. Hrăniţi melcii în câmp deschis până cade bruma, după care fără hrană şi fără irigare se îngroapă şi se închid (unii se căpăcesc chiar fără să se îngroape). Problema este că pentru a-i recolta pe cei îngropaţi trebuie săpat terenul, selectaţi melcii vandabili,spălaţi… Succes !

 174. Deaconescu Vasile

  pt. radu.a Am gresit cand am scris rapita ,ma refeream la plasa de rabitz(plasa de sarma).Cu ce ii scoateti din pamantsi cum ii spalati ,curatati?D-voastra ce plante cultivati primavara(sau cand).Le mai cumparati din Italia sau romanesti?Daca nu va cer prea mult va rog sa-mi dati si mie nr. d-voastra de telefon si poate va mai deranjez cu un telefon,sau daca sunteti mai aproape poate va fac o vizita daca veti fi de acord. Ati vandut pana acum la ce pret si unde? Va multumesc anticipat!

 175. piciorang mihai

  exista posibilitatea de a incheia un contract cu producatori mai mari din romania sub forma:de la dumnealor sa iau material genetic si eu sa ma oblig sa le vand inapoi productia la un pret avantajos de ambele parti?

 176. piciorang mihai

  sau ptr.cei ce nu au desfacere exista un centru de colectare in tara?

 177. maria

  Salutari tuturor!
  Cum va descurcati cu gerul? La Sibiu temperaturile se mentin foarte scazute de cateva zile! Noaptea trecuta au fost -19 *C. Pentru cei interesati si dornici de extindere sau infiintarea unei ferme de melci, am o oferta de plasa si stalpi de lemn pentru trei tarcuri; 3,5 mL /45ml. Materialele nu sunt noi, dar sunt in stare foarte buna. Pretul este de 700 ron/tarc.
  Tel. 0746/989775
  Maria

 178. deaconescu vasile

  Vand plasa Helitex ,folosite foarte putin,9 suluri,pt. 9tarcuri de 3,5 metri latime pe 45 metri lungime,cu stalpii de lemn aferenti,la un pret de criza de 600ron/sul(tarc) Cu aceasta plasa puteti sa va extindeti sau sa infintati 2500metri patrati de ferma.Telefon contact 0253235312 dupa ora 14.

 179. marian

  vreau sa investesc in cresterea melcilor, nu am nici cea mai mica idee de acest fenomen, in schimb am de pus multe intrebari – ma puteti ajuta?
  1. Se pot creste melci in Dobrogea?
  2. Se pot accesa fonduri nerambursabile (masura 112)?
  3. Exista o piata de desfacere?

 180. melcilor.ro

  1.da
  2.mai greu
  3.da

 181. Pelnaş Ion-Marec

  Permiteţi-mi să VĂ SALUT!
  În urma cu 4 ani de zile am înfiinţat o fermă de melci pe o suprafaţa de 1/2 ha. Ferma am populat-o doar cu melci din zonă. Peste două ierni au rezistat fără să iau o măsură de protecţie. Am posibilităţi de extindere, dar nu sunt deloc motivat.
  Ştiu că există piaţa de desfacere, dar la nişte preţuri de nimic. Apelul şi rugămintea mea este:
  - dacă există piaţa de desfacere, atunci binevenită ar fi adresa de contact.
  Poziţionare geografică:
  Dealurile Almăjului, altitudinea 500 m, (sudul extrem al Banatului)
  Adresa:
  Satul Bigăr, comuna Berzasca,jud.Caraş-Severin, 327 026

 182. mihai-craiova

  buna ziua dl pelnas
  din cate spuneti aveti pomatia pe ferma, care are cautare, dar doar opeculat. specialistul in pomatia este dl biro, apelati la dansul, admin va poate da un nr de contact!

 183. cosmin

  nu inteleg cum de la altii merge cu melcii si la altii nu merge ..
  vreau sa primesc si eu un nr de telefon, sunt curios cum merge afacerea asta??? astept

 184. melcilor.ro

  Pe pagina Despre ai numărul meu de telefon

 185. Marian_buz

  salut domnilor. in ceea ce priveste afacerea cu melci la noi in tara sa stiti ca singurii melci , care se poate adapta la clima noastra, fie vara fie ianarna , sunt: jonetta, morro, baghett. dar si acesti melci trebuiesc ingrijiti , dar nu la fel de mult si atit de tare ca Aspersa intradevar Aspersa sunt mai cautati, din cauza savorii lor , dar ce am eu in Spania speciile enumerate mai sus , au mult mai multe proteine . daca este cineva care vrea sa faca o ferma in romania cu aceste specii de melci , sfatul este sa incerce , dar si in acelasi timp trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare . contactati-ma cei care vreti sa face-ti ceva.

 186. arvinte mihai

  a luat cineva fonduri sapard??

 187. melcilor.ro

  Da, destui, unii le-au dat şi înapoi pentru că nu au reuşit să obţină profit.

 188. Galfi Zsolt

  Bine ati venit acasa Admin, v-am simtit lipsa !!!
  Cu stima,
  Zsolt.

 189. Deaconescu Vasile

  Vand plasa Helitex 900 de metri(800m putin folosita cu suma de4000lei si 100m noua cu suma de700lei).Mai vand plasa necesata pt.acoperirea straturilor iarna,sa nu inghete melcii ,noua,negociabil(latimea de 3,5metri).Telefon 0253235312,dupa ora 14.

 190. birven

  Blogul melcilor si-a luat bocanci noi. Cred ca la anul ce vine cu ajutorul grupului AS-PO va incepe o alta viata plina de initiative, prosperitate si succes.
  Melcarilor nu le ramane decat sa se organizeze si sa treaca la fapte, adica sa creasca melci de calitate, respectiv melci care se vând pe pietele europene.
  Mult succes.
  Cu stima,
  Birven

 191. arvinte mihai

  va rog daca cineva a fost in litigiu cu sapard sa ma contacteze pe topmelcalin@yahoo.com

 192. Deaconescu Vasile

  Vand plasa helitex,folosita,400de metri,la pretul de1500lei,negociabil si 100m noua la pretul de500lei.Telefon0741307453 sau 0253235312.

 193. Dan

  Buna ziua , sunt nou in acest domeniu :) doresc sa imi deschid o ferma de melci , am citit comentariile si sunt nedumerit , este rentabila sau nu , exista piata de desfacere ?
  multumesc…

 194. melcilor.ro

  Este rentabilă dacă ai cunoştinţe temeinice în domeniu, iar piaţa de desfacere, ca în orice domeniu, se cucereşte, nimeni nu ţi-o oferă pe tavă.

 195. catalin b.

  Stai linistit, Dane!

 196. melcilor.ro

  Ai dreptate, Cătăline!

 197. catalin b.

  Nu vreau sa descurajez, dar daca esti novice…e greu sa realizezi ceva in primii ani. Daca nu vrei sa traiesti din afacerea asta in primii 5-6 ani, poti incepe, dar sa nu fii suparat daca nu merge…

 198. melcilor.ro

  Inţelept grăit-ai, dar mulţi, ademeniţi de minciunile de pe anumite site-uri, refuză să creadă acest lucru.

 199. crina

  vreau sa incep si eu o afacere cu melci . sunt din judetu mures. sti undeva cat mai aproape o ferma de melci care se poate vizita? va multumesc

 200. csongor

  Este in Cinpenita jud mures.

 201. soringl

  Sal, sunt din galati si am o casuta de vacanta si un teren de 6000 de metri patrati este amplasata pe malul unui lac am intabulare pana la luciul de apa si sunt interesat sa fac o ferma de melci cine imi poate da un sfat i-as fi recunoscator nr meu 0757512218

 202. soringl

  Am inteles ca la focsani este o ferma, cum pot lua legatura

 203. catalin b.

  Bine v-am regasit si un sincer LA MULTI ANI SI SANATATE! Langa Focsani, spre Mandresti, avea ferma domnul Balan. Nu stiu care mai este activitatea la ferma, nu am mai trecut de asta vara pe acolo, dar din ce am vazut din mersul masinii nu prea parea sa se mai ocupe. Poate ma insel… Apropos, ai vazut reportajul cu ferma de calcan de la Navodari? Ai vazut ca respectivul proprietar avea deja contracte facute cu mari restaurante cu toate ca nu avea inca nimic la vanzare? Sfatul meu este ca inainte de a te apuca sa investesti, cauta cumparatori si vezi care sunt conditiile, la ce pret cumpara si ce dimensiuni…. apoi te poti apuca linistit de treaba… Mult succes! O sa ai nevoie….
  ––––––––––––––––––––
  Care mai este treaba cu “melcariile“ din tara? A intrat cineva pe profit?

 204. melcilor.ro

  Bine ai revenit printre noi. Ca întotdeauna, de cate ori intervine, Cătălin pune “punctul pe i.”

 205. ionel

  BUNA ZIUA.IN PRIMUL RIND CRED CA AFACEREA CU MELCII,II O AFACERE FARA NICI UN SENS.

 206. birven

  Da ,daca nu se iasa dintr-un sens.
  Cu stima,
  Birven

 207. alex

  cea mai prosta afacere posibila….


Lasa un comentariu #