Imprejmuirea terenului fermei de melci

Subiecte: ,
19 martie 2008 · 21:32 · cresterea melcilor

Scopul împrejmuirii terenului unei ferme de melci este de a împiedica melcii să evadeze din interiorul fermei şi în acelaşi timp de a împiedica pătrunderea din exterior a diferiţilor prădători ca de ex.: oameni, animale sălbatice şi domestice, şoareci, şobolani şi cârtiţe.

Sunt diferite tipuri de împrejmuiri care se pot folosi la ferme de melci. Aceste împrejmuiri se pot face din diferite materiale: cărămizi, scânduri impregnate cu gudron, piatră. Metoda de creştere a melcilor a Institutului de Helicicultură din Cherasco – Italia recomandă pentru aceste împrejmuiri folosirea tablei zincate ondulate, introduse în pământ cca 30 cm.

In literatura de specialitate se menţionează că tabla zincată ar avea o putere electrolitică în contact cu umezeala din sol, ceea ce ar dăuna melcilor şi aceştia nu ar mai evada din fermă. Practic nu este chiar aşa. Melcii se plimbă pe tablă în sus şi în jos fără să-i împresioneze sub nicio formă curentul electrostatic creat. La fel este şi cu ideea de a introduce tabla zincată în pământ 30 cm pentru a impiedica pătrunderea şoarecilor şi a cârtiţelor în fermă.

In primul rând că acele animăluţe subpământene, numite cârtiţe sapă galerii la adâncime de peste 60 cm, ceea ce înseamnă că ele vor putea să sape sub tablă, iar şobolanii şi şoarecii pătrund în fermă prin galeriile săpate de cârtiţe.

Nu sunt împotirva tablei zincate, dar nu este atât de eficientă pe cât se spune. Intro fermă de melci este necesar un sistem antifugă melci mult mai eficient.

O recomandare: pentru ca tentaţia de a evada a melcilor să fie cât mai mică, aleile laterale tebuie să fie complet lipsite de vegetaţie.

5 Raspunsuri Comenteaza #

 1. Marksman_Alba

  Tabla zincata e foarte buna, indiferent ca e ondulata, sau ca e dreapta. Daca montezi pe ea o bariera chimica nu pleaca nici un melc, asta am vazut din proprie experienta. Cat priveste cartitele, cu fumigene eu am rezolvat problema, iar daca a fost vreodata un soarece la mine in ferma a fost ultima lui vizita deoarece STORMUL, pisica si sorecarii l-au terminat. Daca aleile sunt curate, fara pic de vegetatie nu pleaca nici un melc .

 2. Flaviu

  La ce bariera chimica va referiti?

 3. dudu

  Va recomand sa folositi bariera electrica, deoarece cea chimica dauneaza melcului. Stiu , este cu mult mai ieftin asa dar pe termen lung o sa vedeti ca merita sa investiti in bariera electrica.

 4. fost fermier b.catalin

  Cum sa folosesti bariera chimica? Vrei sa ii omori?

 5. Birsan Eugen

  Am trei ani de când folosesc bariera chimica , sunt foarte multumit de ea. In acelasi timp am vindut melci, si in Italia si Spania , Spre norocul meu poate, nu m-a intrebat nimeni daca am folosit bariera chimica sau electrica, singurul lucru care i-a incantat a fost ca am reusit sa duc melci crescuti in Romania unde se credea ca este imposibil acest lucru.


Lasa un comentariu #