Infiinţare fermă de melci – tehnologie italiană

Subiecte: , , , , , , , , , , ,
15 februarie 2008 · 10:30 · cresterea melcilor

O altă întrebare frecventă a cititorilor este cum se înfiinţează o fermă de creştere a melcilor şi încerc să răspund la ea prin acest post.

Terenul pentru fermă

O fermă de creştere a melcilor sub cerul liber, după model italian, pentru a putea fi rentabilă trebuie să aibă minimum 2000 mp. Este preferabil ca terenul pe care se amplasează ferma să fie de formă dreptunghiulară şi dacă s-ar putea cât mai apropiată de forma unui pătrat. Acest lucru se recomandă pentru o mai bună organizare în plan a fermei şi pentru un consum redus de materiale pentru împrejmuirea fermei. Dimensiunile ideale ale unei ferme ar fi de 40×50 m.

Sursa de apă

De asemenea pentru înfiinţarea unei ferme de creştere a melcilor este absolut obligatorie existenţa unei surse de apă pentru udarea melcilor şi a vegetaţiei: fântână, puţ forat, bazin de apă, apă din reţeaua publică etc.

Solul fermei

Pentru a se înfiinţa o fermă pe un anumit teren este mai întâi necesară analiza solului. Solul nu trebuie să fie acid şi deci trebuie să aibă un Ph cuprins între 5,8 şi 7,5.
Pentru a aduce solul la Ph-ul recomandat i se aplică amendamente cu calcar (praf de marmură, praf de var etc.)sau se corecteză cu turbă.

Este benefică melcilor prezenţa calcarului în sol în proporţie de 1,5 – 2 %. Aceştia au nevoie de calcar pentru dezvoltare şi pentru formarea cochiliei.

Terenul trebuie să fie liber de pomi, arbuşti. Terenul se curăţă de resturi vegetale, se face dezinsecţia şi deratizarea lui foarte bine, se aplică îngrăşăminte organice şi anorganice şi terenul se ară adânc.

Imprejmuirea fermei

Se construieşte apoi, cât de repede se poate, o împrejmuire a terenului cu un gard din tablă zincată, care se îngroapă în pământ cât mai adânc posibil (30-40 cm), având rolul de a impiedica pătrunderea rozătoarelor din afară în interiorul fermei, un duşman de temut al melcilor. Atenţie! Stâlpii gardului se amplasează în interiorul incintei pentru a nu da posibilitatea şoarecilor şi a gândacilor din afară de a se urca pe stâlpi şi de a pătrunde în fermă.

Deasupra tablei zincate se montează 3-4 rânduri de sârmă ghimpată sau plasă de sârmă zincată împletită contra efracţiei şi a pătrunderii animalelor mari în fermă. La intrarea în fermă se lasă bineînţeles, o poartă de acces în fermă.

Amenajarea interioară a fermei

Spaţiu din interiorul fermei se amenajează în straturi de 4 m lăţime şi 45 m lungime. Intre straturi se lasă alei de 1 m lăţime, iar în exteriorul straturilor de 1,5 m lăţime, necesare pentru circulaţie şi supraveghere în fermă.

Pe straturi se montează un sistem de udare, absolut necesar într-o fermă de melci. Udarea se face printrun sistem de microaspersoare, care trebuie să creeze o atmosferă umedă sub formă de ceaţă pe straturile cu melci. Sistemul de udare se utilizează doar seara după apusul soarelui. Se pot folosi mai multe tipuri de aspersoare şi soluţii pentru udare, fie pe mijlocul straturilor, fie lateral prin tunuri de apă cu rază mai mare de udare. Se alege soluţia cea mai economică în funcţie de ofertele de preţ de la furnizori.

Apoi straturile se cultivă cu plante furajere şi de protecţie pentru melci: rapiţă, sfeclă, trifoi, cicoare, floarea soarelui.

După însămănţare straturile se împrejmuiesc cu o plasă specială denumită plasă Helitex, rezistentă la razele ultraviolete ale soarelui produsă în Italia, având rol de a împiedica evadarea melcilor din straturi. Aceasta se montează pe stâlpişori din lemn, de data aceasta montaţi în exteriorul plasei. Plasa se îngroapă în pământ cca 10 cm pentru a împiedica evadarea melcilor pe sub pământ.

Când vegetaţia a ajuns la 10 cm înălţime se populează ferma cu melcii reproducători.

Tehnologia amănunţită de creştere a melcilor şi planul de amenajare a fermei se furnizează de firmele de intermediere şi consultanţă din acest domeniu.

Hibernarea melcilor

Iarna straturile de melci, scria în tehnologie, trebuie protejate împotiva gerului cu folie TNT (Agryl). S-a dovedit că pentru specia de melci Helix Aspersa Minima acoperirea straturilor cu melci doar cu TNT a fost un dezastru. Exista un sistem de protecţie conceput de firma Prohelix din Timişoara, dar s-a dovedit că şi acesta a avut un randament scăzut, aşa că suntem în permanenta căutare de soluţii de hibernare.

Model fermă

O exemplificare de amenajare a unei ferme de melci Pomatia, după tehnologia italiană. Pozele sunt primite de la Yojy, fermier din jud.Cluj

fermă de melci, vedere generală, alei împrejmuirea unei ferme de melci ţarcuri fermă de melci cluj

9 Raspunsuri Comenteaza #

 1. Experiment - Blogul Melcilor

  [...] De aici putem să ne dăm seama cât de important este carbonatul de calciu pentru melci, aşa cum am scris şi întrun articol anterior. [...]

 2. Alegerea terenului unei ferme de melci - Blogul Melcilor

  [...] postul anterior am descris cadrul general pentru înfiinţarea unei ferme de melci, acum vreau să dau câteva recomandări pentru cel mai important pas în înfiinţarea unei ferme [...]

 3. ursu

  doresc sa deschid o fermad melci dar ink sunt in dubi dak este sau nu rentabila.ce ziceti se merita investit in aceata afacere?astept raspunsurile dumneavoastra….vamultumesc

 4. sergiu tm

  Toti cei care s-au asteptat sa se imbogateasca peste noapte din melci, dimineata, cand s-au trezit, au si renuntat la aceasta afacere. Orice afacere ai incepe, startul va fi foarte greu. Mai ales in zilele astea tulburi.
  Cel care abandoneaza nu castiga niciodata, iar un castigator nu abandoneaza niciodata.
  Nu stiu cat de rentabil este sa mergi zi de zi la servici si sa astepti la inceputul si la sfarsitul lunii un salariu, dar multa lume face acest lucru, chiar daca uneori chiar nu e deloc rentabil.
  A fost doar o parere, a mea.
  Decizia iti apartine.
  Sergiu

 5. marksman

  Buna ziua
  Pentru cei interesati sa infiinteze o ferma de melci,daca doriti, va pot oferi, la jumatate de pret o parte din materialele necesare infiintarii fermei. Materialele provin de la fosta mea ferma , pe care am desfiintat-o si sunt in stare foarte buna. Materialele sunt pt o ferma de 2000 mp :
  Plasa Helitex 3 suluri noi (100 ml)
  5 suluri folosite dar in stare f buna
  Lutrasil – 1 sul nou (4,5*100m)
  – 3 suluri folosite
  Sistem de irigatii (conducte si aspersoare)
  Motocultor cu motor Honda si accesorii
  Folie pt solar- 2 suluri folosite intr-un singur an
  Ma puteti contacta la adesa ionutrosu2006@yahoo.com si sunt din jud cluj

 6. Mircea Peagu

  Vand urgent plasa HELITEX, 500 metri liniari, sub pretul pietei. Cei interesati sunt rugati sa ma contacteze la adresa de mail rpeagu@yahoo.com

 7. Cristi Rep. Moldova

  ma intereseza acesta afacere si doresc mai multa informatie. cine nu risca nu bea sampanie.

 8. melcilor.ro

  Cred ca pe acest blog există suficientă informaţie. Ce altceva ai dori în plus? Riscă întâi şi apoi vine şi şampania!

 9. adi

  vand pompa irigatie 220 v ,h=18m ,H=44 m


Lasa un comentariu #