Alegerea terenului unei ferme de melci

Subiecte:
16 februarie 2008 · 13:08 · cresterea melcilor

Când ne gândim să înfiinţăm o fermă de creştere a melcilor, trebuie să ţinem seama de câteva reguli pe care trebuie să le îndeplinească terenul pentru o astfel de fermă.

În postul anterior am descris cadrul general pentru înfiinţarea unei ferme de melci, acum vreau să dau câteva recomandări pentru cel mai important pas în înfiinţarea unei ferme şi anume alegerea terenului pe care se va înfiinţa ferma.

Reguli pentru alegerea terenului

O primă regulă ar fi asemănarea dintre cadrul natural în care cresc melcii şi terenul pe care îl alegem pentru crescătorie.

A doua regulă se referă la vegetaţia spontană de pe terenul respectiv. Astfel un teren pe care cresc urzici, brusture, cicoare sălbatică, păpădie este ideal pentru o fermă de creştere a melcilor, fiind teren calcaros, în timp ce un teren pe care cresc nuci, aluni, brazi, coada calului (Equisetum arvense) este un teren neindicat pentru această activitate, fiind un teren foarte acid şi decalcificat.

A treia regulă este alegerea unui teren ferit de curenţi de aer. Melcii tind să se deshidrateze şi să moară în zone în care predomină vântul.

O a patra regulă este un sol mai puţin compact, pentru ca melcul să poată săpa mai uşor pentru a-şi depune ouăle şi să se poată îngropa în timpul hibernării. De aceea se vor evita terenurile argiloase. În acelaşi timp nu sunt recomandate nici ternurile nisipoase pentru că nu reţin apa, iar pe timp de secetă ouăle nu se pot matura şi incuba, şi deci nu vom putea înmulţi melcii în fermă.

O altă regulă este evitarea terenurilor mlăştinoase cu apă freatică la suprafaţă. In această situaţie ouăle depuse în pământ se umezesc prea mult şi se sparg.

Si toate in strânsă legătură cu analiza agrochimică.

Pentru reuşita fermei Dvs. de melci vă recomand să ţineţi seama de regulile de mai sus. Mulţi au avut insucces tocmai din cauza terenului inadecvat ales. Nu neglijaţi aceste reguli. Sunt foarte importante. Melcul este un animal gingaş, sensibil care nu trăieşte şi nu se dezvoltă oricum şi oriunde vrem noi.

10 Raspunsuri Comenteaza #

 1. dudu

  Felicitari pentru ideea -posturilor-
  Si eu cred ca o ferma de melci nu are nimic de a face cu alte tipuri de ferme , gen pasari sau animale mari (porci , vite etc). Daca pe astea le pacalesti cu diverse amenajari, la melci nu prea tine. Lasa-ti dotarile fermei cat mai aproape de mediul natural, daca acel mediu nu exista, schimbati locatia sau interveniti minim necesar si cu materiale naturale.
  Mi-as permite sa subliniez cativa factori fara de care succesul fermei de melci poate avea de suferit:
  1-mediul cat mai natural
  2-alimentatia corecta
  3-adaptarea metodelor noastre la nevoile lor
  4-prezenta omului numai daca este strict necesar
  5-observati cu discretie ce se intampla in ferma si nu ezitati sa expune-ti aceste obs. pe blog (experientele sunt f. importante)
  6-lumina zilei este un factor determinant in cresterea melcilor(despre factorul “lumina” am sa revin cu detalii)
  7-specia de melci.

 2. Ameliorarea solurilor fermelor de melci I - Blogul Melcilor

  [...] articol precedent am văzut că unele terenuri sunt improprii înfiinţării unei ferme de creştere a melcilor şi [...]

 3. Analiza agrochimică a solului - Blogul Melcilor

  [...] Nu începeţi demersurile pentru înfiinţarea unei ferme de melci fără o analiză agrochimică a solului, în urma căreia specialiştii pot da recomandări de ameliorare şi fertilizare a solului. Melcul în natură nu trăieşte şi mai ales nu se înmulţeste în orice condiţii de sol. Pentru edificare citiţi articolul Alegerea terenului unei ferme de melci. [...]

 4. Ameliorarea solurilor fermelor de melci II - Blogul Melcilor

  [...] articolul Alegerea terenului unei ferme de melci am văzut că nici solurile argiloase nu sunt potrivite pentru înfiinţarea unei ferme de melci [...]

 5. Lili Mesler

  Doresc sa primesc toate materialele legate de acest subiect: ” MELCII”

 6. Turbina

  Fac Curse Cu Melci Organizez Intreceri Pariuri Etc… 0768 0me lcu

 7. melcilor.ro

  Cu 27 Euro + taxe poştale puteţi primi din Italia o carte cu toate informaţiile necesare despre melci.

 8. melcilor.ro

  Faceţi o ofertă de preţ pentru organizarea unei curse cu melci şi dacă ne convine preţul, la următorul simpozion vom apela la serviciile Dvs.

 9. sergiu tm

  Ma inscriu in cursa.

 10. Cosmin

  Imi doresc foarte mult sa vizitez o ferma de melci. Eu sunt din Roman jud Neamt, daca este cineva dispus si are rabdare sa ma primeasca as fi recunoscator. Multumesc!


Lasa un comentariu #